Prime Minister's Office
PM welcomes return of Sacred Piprahwa Relics after 127 years
30 JUL 2025 2:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today hailed the return of the sacred Piprahwa relics of Bhagwan Buddha to India after 127 long years, calling it a proud and joyous moment for the nation’s rich cultural heritage.
In a statement reflecting the spirit of Vikas Bhi Virasat Bhi, the Prime Minister underscored the deep reverence India holds for Bhagwan Buddha’s teachings and the nation’s unwavering commitment to preserving its spiritual and historical legacy.
In a thread post on X, Shri Modi wrote:
“A joyous day for our cultural heritage!
It would make every Indian proud that the sacred Piprahwa relics of Bhagwan Buddha have come home after 127 long years. These sacred relics highlight India’s close association with Bhagwan Buddha and his noble teachings. It also illustrates our commitment to preserving and protecting different aspects of our glorious culture. #VikasBhiVirasatBhi”
“It may be recalled that the Piprahwa relics were discovered in 1898 but were taken away from India during the colonial period. When they appeared in an international auction earlier this year, we worked to ensure they returned home. I appreciate all those who have been involved in this effort.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୨୭ ବର୍ଷ ପରେ ପବିତ୍ର ପିପରହୱା ଅବଶେଷ ଦେଶକୁ ଫେରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି
30 JUL 2025 2:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ପିପରହୱା ଅବଶେଷ ଦୀର୍ଘ ୧୨୭ ବର୍ଷ ପରେ ଦେଶକୁ ଫେରିଥିବାରୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଗୌରବପୂର୍ଣ୍ଣ ଖୁସିର କ୍ଷଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
‘ବିକାଶ ମଧ୍ୟ, ବୀରାସତ ମଧ୍ୟ’ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରି ଏକ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଉପଦେଶ ପ୍ରତି ଭାରତର ଅପାର ଶ୍ରଦ୍ଧା ତଥା ନିଜର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ତଥା ଐତିହାସିକ ବୀରାସତକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ପ୍ରତି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା କହିଛନ୍ତି ।
ଏକ୍ସ ର ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲେଖିଛନ୍ତି:
“ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ବୀରାସତ ପ୍ରତି ଏକ ଖୁସିର କ୍ଷଣ!
ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ପିପରହୱା ଅବଶେଷ ୧୨୭ ବର୍ଷର ଲମ୍ବା ସମୟ ପରେ ସ୍ୱଦେଶକୁ ଆସିଛି, ଏହା ଜାଣି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ କରିବେ । ଏହି ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ତାଙ୍କର ମହାନ ଶିକ୍ଷା ସହ ଭାରତର ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହା ଆମର ଗୌରବଶାଳୀ ସଂସ୍କୃତିର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି । #ବିକାଶ ମଧ୍ୟ, ବୀରସତ ମଧ୍ୟ ।”
“ଏହା ସ୍ମରଣୀୟ କି ୧୮୯୮ରେ ପିପରହୱା ଅବଶେଷ ଖୋଜାଯାଇଥିଲା, ଔପନିବେଶିକ କାଳରେ ଏହାକୁ ଭାରତ ବାହାରକୁ ନେଇ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏହାକୁ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ନିଲାମୀରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଏହାକୁ ସ୍ୱଦେଶ ଆଣିବା ଦିଗରେ ଆମେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲୁ । ଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ସାମିଲ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।”