ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ତିନି ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପୂରଣ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଏବେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ୱେବସାଇଟ୍ ୨୨ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ
25 JUL 2025 3:33PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (୨୫ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫) କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ତିନି ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ତୃତୀୟ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ସହିତ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛି :
- ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ-ଅନୁକୂଳ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ। ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଦ୍ୱାରା ୫୦ -ସୂତ୍ରୀ ସୁପାରିଶ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ, ଅମୃତ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ-ଅନୁକୂଳ ପରିସରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
- ୨୨ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ୱେବସାଇଟ୍ ଆରମ୍ଭ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ସରକାରୀ ୱେବସାଇଟ୍ - https://www.rashtrapatibhavan.gov.in/ ଏବଂ https://www.presidentofindia.gov.in/ - ଏବେ ୨୨ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ।
- ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ପରିଦର୍ଶକ ଏବଂ ନିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ, ଯେପରିକି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ପରିଦର୍ଶକ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର, ହାଇଦ୍ରାବାଦର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନିଳୟମ ଠାରେ ନିଳୟମ ନିକୁଞ୍ଜ, ମାଶୋବ୍ରାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନିବାସରେ କାଫେଟେରିଆ, ସ୍ମାରକୀ ଦୋକାନ , ଅଭ୍ୟର୍ଥନା କକ୍ଷ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଏକ ନବୀକରଣ କରାଯାଇଥିବା ଜିମ୍।
- ୨୫୦ ରୁ ଅଧିକ ସାମଗ୍ରୀ ନିଲାମ ପାଇଁ ଇ-ଉପହାର ସିଜିନ ୨ ଆରମ୍ଭ। ନିଲାମରୁ ସମସ୍ତ ଆୟ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କିତ କାଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡିକୁ ଦାନ କରାଯିବ। ବିବରଣୀ - https://upahaar.rashtrapatibhavan.gov.in/
- ଇ-ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ - ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନର ଗତ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷର ପ୍ରସଙ୍ଗର ସଂଗ୍ରହ (ଲିଙ୍କ୍ https://rb.nic.in/ebook25.htm)।
- ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନକୁ ନେଟ୍ ଜିରୋ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ।
ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ତାଙ୍କର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବକ୍ତବ୍ୟରେ କହିଛନ୍ତି ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ସହିତ ଅଧିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗ, ବିଶେଷକରି ଅବହେଳିତ ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ସହିତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ସର୍ବଦା ପ୍ରୟାସ ଜାରିରହିଛି । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ଅଧିକ ସୁଗମ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଭିନ୍ନ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।

President's Secretariat
PRESIDENT DROUPADI MURMU COMPLETES THREE YEARS IN OFFICE LAUNCHES VARIOUS INITIATIVES AT RASHTRAPATI BHAVAN
PRESIDENT’S ESTATE BECOMES DIVYANGJAN FRIENDLY ESTATE
NOW RASHTRAPATI BHAVAN WEBSITE AVAILABLE IN 22 LANGUAGES
25 JUL 2025 3:33PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, completed three years in the office today (July 25, 2025).
As she completes the third year of her term, President Droupadi Murmu participated in various important initiatives undertaken in Rashtrapati Bhavan and the President’s Estates, which include:
• Declaration of Divyangjan-friendly President’s Estate. Rashtrapati Bhavan, Amrit Udyan and Rashtrapati Bhavan Museum became divyangjan-friendly premises after implementing the 50-point recommendation by the Pt. Deendayal Upadhyay National Institute for Persons with Physical Disabilities.
• Launch of Rashtrapati Bhavan websites in 22 Indian languages. Official websites of Rashtrapati Bhavan - https://www.rashtrapatibhavan.gov.in/ and https://www.presidentofindia.gov.in/ – now available in 22 Indian languages.
• Inauguration of various facilities for visitors and residents of the President’s Estates, such as the Visitor Facilitation Centre at Rashtrapati Bhavan, Nilayam Nikunj at Rashtrapati Nilayam, Hyderabad, Cafeteria, Souvenir Shop and Reception at Rashtrapati Niwas, Mashobra and a renovated Gym at the President’s Estate.
• Launch of E-Upahaar season 2 to auction over 250 items. All proceeds from the auction will be donated to initiatives supporting the welfare of children. Details - https://upahaar.rashtrapatibhavan.gov.in/
• Launch of e-book – compilation of glimpses of the past one year of the Presidency (link https://rb.nic.in/ebook25.htm).
• Commencement of initiatives to make Rashtrapati Bhavan Net Zero by March 2027.
In her short remarks on the occasion of the launch of various initiatives, the President said that it is a matter of satisfaction that in the past three years, many decisions were taken and works were done which increased the engagement of citizens with Rashtrapati Bhavan. It is always our endeavour to effectively connect all sections of society, especially the underprivileged and backward classes, with the country's development journey. She expressed happiness over the fact that Rashtrapati Bhavan became more accessible for divyangjan. She expressed confidence that various new initiatives will take place in the coming days.