প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা পাংথোকখিবা জোইন্ত প্রেস স্তেৎমেন্ত মনুংদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
24 JUL 2025 5:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী স্তামর্র
মরুপশিং,
খুরুমজরি!
অহানবদা, ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী স্তার্মরবু মহাক্না তরাম্না ওকপিবগীদমক থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা ফোংদোকচরি। ঙসি অসি ঐখোয়গী মরীদা পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি। চহি কয়া কন্না হোৎনরবা মতুংদা ঙসি লৈবাক অনিগী মরক্তা কমপ্রিহেন্সিব ইকনোমিক এন্দ ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা লোইশিনখিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
মসিগী এগ্রীমেন্ত অসি ইকনোমিক পার্তনরশিপ খক্তমক নত্তে, অদুবু মান্নবা চাউখৎ-থৌরাং অমগীদমক পোরম অমনি। নাকল অমরোমদা, ভারতকী তেক্সতাইল, ফুতৱেয়র, জেম্স অমসুং জ্বেলরী, সীফুদ অমসুং ইঞ্জিনীয়রিংগী পোৎলমশিং য়ু.কে.দা হেন্না ফবা কৈথেল ফংলগনি। ভারতকী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক অমসুং প্রোসেস ফুদ ইন্দস্ত্রীগীদমক য়ু.কে.গী কৈথেলদা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলগনি। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিনা ভারতকী নহাশিং, লৌমীশিং, ঙামীশিং অমসুং MSME সেক্তরগীদমক মরুওইনা কান্নবা ওইগনি।
নাকল অমরোমদা, য়ু.কে.দা মেদিকেল দিভাইসশিং অমসুং এরোস্পেস পার্তশিংগুম্বা পোত্থোকশিং অসি ভারতকী মীয়াম অমসুং ইন্দস্ত্রীদা মমল হোংনা অমসুং এক্সেসিবল ওইবা মমলশিংদা ফংহনগনি।
হায়রিবা এগ্রীমেন্ত অসিগা লোয়ননা, দবল কন্ত্রিব্যুসন কনভেন্সনগী মতাংদা এগ্রীমেন্তসু য়ান্নবা পুরকপা ঙমখ্রে। মসিনা লৈবাক অনি অসিগী সর্ভিস সেক্তরদা, মরু ওইনা তেক্নোলোজী অমসুং ফাইনান্সতা অনৌবা ইনর্জী পীগনি। ইজ ওফ দুইং বিজিনেসনা খোঙজেল য়াঙখৎলগনি। ললোন-ইতিক তৌবদা চংবা শেনফম হন্থগনি অমসুং ললোন-ইতিক তৌবদা থাজবা হেনগৎলগনি। মসিগা লোয়ননা, য়ু.কে.গী শেন্মিৎলোন্না ভারতকী স্কিল লৈরবা তেলেন্ত ফংলগনি।
হায়রিবা এগ্রীমেন্তশিং অসিনা লৈবাক অনিমক্তা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহল্লগনি অমসুং থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। মসি খক্তা নত্তে, দিমোক্রেতিক ওইবা লৈবাক্কী অনি অমসুং মালেমগী অচৌবা শেন্মিৎলোন অনিগী মরক্তা এগ্রীমেন্তশিং অসিনা মালেমগী তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা দিকেদ অসিদা ঐখোয়গী কমপ্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপতা অনৌবা থৌনা অমসুং ইনর্জী পীনবগীদমক ভিজন 2035 রিলিজ তৌরি। মসিনা তেক্নোলোজী, ঙাকশেল, ক্লাইমেৎ, এজুকেসন অমসুং পিপল-তু-পিপল কন্নেক্ত হায়রিবা লমশিংদা মপাঙ্গল কনবা, থাজবা য়াবা অমসুং অচৌবা পার্তনরশিপ অমগী রোদমেপ অমা ওইগনি।
দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীদা পার্তনরশিপকীদমক দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল রোদমেপ শেমখ্রে। ঐখোয়গী তেক্নোলোজী সেক্যুরিতী ইনিসিএতিববু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎকনি।
AIদগী হৌরগা ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, সেমিকন্দক্তরশিংদগী হৌরগা সাইবর সেক্যুরিতী ফাওবা, ঐখোয়না পুন্না তুংলমচৎ শেমগৎকনি।
মরুপশিং,
এজুকেসনগী লমদসু লৈবাক অনিমক্না পুন্না অনৌবা পন্দুপ অমা ইরি। য়ু.কে.গী য়ুনিভর্সিতী 6না ভারত্তা কেম্পসশিং হাংলি। হৌখিবা চয়োলদা ভারতকী গুরুগ্রাম শহরদা সাউথ-হেম্পতন য়ুনিভর্সিতী কেম্পস শঙ্গাখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী স্তার্মর অমসুং মহাক্কী সরকারবু পহলগামদা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক্ত অদুবু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোঙদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। তেরোরিজমগা লান্থেংনবদা দবল স্তেন্দর্দশিংগী মফম লৈতে হায়বসিদা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা য়ানরি। এক্সত্রিমিস্তকী আইদিওলোজি য়াওবা ফোর্সশিংনা দিমোক্রেসীগী ফ্রীদমেন্তশিংবু লান্না শীজিন্নবা য়াহল্লোই হায়বসিদসু ঐখোয়না য়ানরে।
দেমোক্রেসী মশামকপু নমথনবা দেমোক্রেসীগী নীংতম্বা অসিবু লান্না শীজিন্নরিবা মীওইশিংনা দাইদা লৌগদবনি।
ঐখোয়গী এজেন্সীশিংনা ইকনোমিক ওফেন্দরশিং এক্সত্রাদিসন তৌবগী ইসুদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং মতেং পীবা মখা চত্থখিগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক্তা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা, য়ুক্রেনদা চত্থরিবা চয়েৎনবা অমসুং নোংচুপ এসিয়াদা ওইরিবা ফীভমগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নখি। ঐখোয়না অথুবা মতমদা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা অমুক হন্না পুরকপদা মতেং পাংই। লৈবাক পুম্নমক্কী সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী ইকাই খুম্নবা অসি তঙাইফদবনি। ঙসিগী মতমগী দিমান্দ অসি চাউখৎপা হায়বনি, পাকথোক চাউথোকপা হায়বদি নত্তে।
মরুপশিং,
মমাং থাদা, অহমদাবাদতা থোকখিবা এক্সিদেন্ত অদুদা লৈখিদ্রবশিংগী মরক্তা য়ু.কে.গী নাগরিক কয়াসু য়াওখি। মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা ঐহাক্না অৱাবা ফোংদোকচরি।
য়ুনাইতেদ কিংদমদা লৈরিবা ভারত মচাশিংনা ঐখোয়গী মরীশিংদা অহিংবা থোং অমা ওইনা থবক তৌরি। মখোয়না ভারতকী মথেল খক্তমক পুশিল্লক্তে, ক্রীএতিবিতী, কম্মিতমেন্ত অমসুং কেরেক্তরসু পুশিল্লকখি। মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসন অসি য়ু.কে.গী চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন খক্তদা অকক্নবা ওইদে, অদুবু য়ু.কে.গী কলচর, স্পোর্তস অমসুং পব্লিক সর্ভিসতা উবা ফংই।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং য়ু.কে.না পুল্লকপা মতমদা, অমসুং মদুসু তেস্ত সেরিজ মনুংদা, ক্রিকেৎকী মতাংদা পনগদবনি!
ঐখোয়গী অনিমক্কী ওইনা, ক্রিকেৎ অসি শান্ন-খোৎনবা খক্তা নত্তে, মসি অপাম্বনি। অমসুং ঐখোয়গী পার্তনরশিপকীদমক্তা অচৌবা মেতাফোর অমসুনি। করিগুম্বা মতমদা স্বিং অমসুং মাংখিবা য়াই, অদুবু ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা অচুম্বা বেৎ অমগা লোয়ননা শান্নৈ! ঐখোয়না অৱাংবা স্কোরিং লৈবা মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপ অমা শেমগৎনবা হোৎনরি।
ঙসি লোইশিনখিবা এগ্রীমেন্তশিং অমসুং ভিজন 2035 অসি অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি মাংলোমদা পুখৎলকপা য়াবা মাইলস্তোনশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীজী,
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোমগী মীয়োক মীচান ফবা মতৌগীদমক অদোমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি ।
ঐহাক্না অদোমবু ভারত্তা লাক্নবা কৌজরি অমসুং ঐখোয়না অথুবা মতমদা অদোমবু তরাম্না ওকপগী খুদোংচাবা ফংগনি হায়না আশা তৌজরি।
অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister during Joint Press Statement with Prime Minister of the United Kingdom
24 JUL 2025 5:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Starmer,
Friends,
Namaskar!
First of all, I extend my heartfelt gratitude to Prime Minister Starmer for his warm welcome and gracious hospitality. Today marks a historic milestone in our bilateral relations. I am pleased that, after years of dedicated efforts, the Comprehensive Economic and Trade Agreement between our two countries has been concluded today.
This agreement is more than just an economic partnership; it is also a blueprint for shared prosperity. On the one hand, it paves the way for enhanced market access in the UK for Indian textiles, footwear, gems and jewellery, seafood, and engineering goods. It will also unlock new opportunities for India’s agricultural produce and processed food industry. Above all, this agreement will be especially beneficial for India’s youth, farmers, fishermen, and the MSME sector.
On the other hand, UK-made products such as medical devices and aerospace components will become more accessible and affordable for Indian consumers and industries.
Alongside the trade agreement, a consensus has also been reached on the Double Contribution Convention. This will inject new momentum into the service sectors of both countries, particularly in technology and finance. It will enhance the ease of doing business, reduce operational costs, and boost confidence of doing business. Additionally, the UK economy will benefit from access to skilled Indian talent.
These agreements will boost bilateral investment and generate new employment opportunities in both countries. Moreover, these agreements between two vibrant democracies and major global economies, will also contribute to strengthening global stability and shared prosperity.
Friends,
To infuse new momentum and energy into our Comprehensive Strategic Partnership over the next decade, Vision 2035 is being launched. This will serve as a roadmap for a strong, trusted, and ambitious partnership in the areas of technology, defence, climate, education, and people-to-people connectivity.
A Defence Industrial Roadmap has been developed to deepen our collaboration in defence and security. We will also work to further strengthen our Technology Security Initiative.
It is our commitment that, from AI to Critical Minerals, Semiconductors to Cyber Security, we shall create the future together.
Friends,
In the field of education as well, both our countries are writing a new chapter together. Six universities from the UK are opening campuses in India. Just last week, the University of Southampton inaugurated its campus in Gurugram, India.
Friends,
We thank Prime Minister Starmer and his government for their strong condemnation of the terrorist attack in Pahalgam. We are united in our view that there can be no place for double standards in the fight against terrorism. We also agree that forces with extremist ideologies must not be allowed to misuse democratic freedoms.
Those who misuse democratic freedoms to undermine democracy itself must be held to account.
On the matter of extradition of economic offenders as well, our agencies will continue to work together in close coordination and cooperation.
Friends,
We have continued to share our perspectives on peace and stability in the Indo-Pacific, the ongoing conflict in Ukraine, and the situation in West Asia. We support early restoration of peace and stability. Respect for sovereignty and territorial integrity of all countries is essential. Today’s era demands development, not expansionism.
Friends,
Last month, in the tragic accident that took place in Ahmedabad, several of those who lost their lives were our brothers and sisters from the UK. We extend our heartfelt condolences to their families.
The people of Indian origin living in the UK serve as a living bridge in our relationship. They did not just bring curry from India, but also creativity, commitment, and character. Their contribution is not limited to the UK’s thriving economy — it is equally visible in the country's culture, sports, and public service.
Friends,
I would be remiss not to mention cricket when India and the UK are coming together, especially during a Test series. For both of us cricket is not just a game but a passion. And also, a great metaphor for our partnership. There may be a swing and a miss at times. But we always play with a straight bat. We are committed to building a high scoring solid partnership.
The agreements concluded today, along with our Vision 2035, are milestones that carry forward this very spirit.
Prime Minister,
I thank you once again for your warm hospitality. I would also like to take this opportunity to extend an invitation to you to visit India. I am eagerly looking forward to hosting you in India soon.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.