ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচন-নিৰ্বাচন আয়োগৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ
23 JUL 2025 1:08PM by PIB Guwahati
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২২ জুলাই, ২০২৫ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনা এছ অ’ ৩৩৫৪ (ই) ৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰৰ পদত্যাগৰ কথা অৱগত কৰিছে।
ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে ৩২৪ নম্বৰ অনুচ্ছেদৰ অধীনত ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাটো বাধ্যতামূলক। ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ নিৰ্বাচন, ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ আৰু ইয়াৰ অধীনত প্ৰস্তুত কৰা নিয়মাৱলী অৰ্থাৎ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন নিয়ম, ১৯৭৪-ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত।
সেই অনুসৰি ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে ইতিমধ্যে ২০২৫চনৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰস্তুতিমূলক কাৰ্যকলাপ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পাছত, ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ কাৰ্যালয়ৰ নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী যিমান সোনকালে সম্ভৱ ঘোষণা কৰা হ 'ব।
ইতিমধ্যে আৰম্ভ কৰা প্ৰধান প্ৰাক-ঘোষণা কাৰ্যকলাপবোৰৰ ভিতৰত আছেঃ
১. ৰাজ্যসভাৰ লগতে লোকসভাৰ নিৰ্বাচিত তথা মনোনীত সদস্যৰে গঠিত ইলেক্ট্ৰ’ৰেল কলেজৰ প্ৰস্তুতি;
২.ৰিটাৰ্ণিং বিষয়া/সহকাৰী ৰিটাৰ্ণিং বিষয়া (সমূহ) চূড়ান্ত কৰা; আৰু
৩.পূৰ্বৰ সকলো উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ পটভূমিৰ সামগ্ৰী প্ৰস্তুত আৰু প্ৰচাৰ কৰা।

Election Commission
Election to the Office of Vice President of India - Process started by ECI
23 JUL 2025 1:08PM by PIB Delhi
The MHA vide its Gazette Notification S.O.3354(E) dated July 22, 2025 has notified the resignation of Shri Jagdeep Dhankhar, Vice President of India.
The Election Commission of India, under Article 324, is mandated to conduct the election to the office of the Vice President of India. The election to the office of the Vice President of India is governed by The Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952 and the rules made thereunder, namely The Presidential and Vice-Presidential Elections Rules, 1974.
Accordingly, the Election Commission of India has already started the preparations relating to the Vice-Presidential Elections, 2025. On completion of the preparatory activities, the announcement of the Election Schedule to the office of the Vice-President of India will follow as soon as possible.
Major pre-announcement activities which have already been started include:
1. Preparation of Electoral College which consists of elected as well as nominated members of Rajya Sabha as well as Lok Sabha;
2. Finalisation of Returning Officer/ Assistant Returning Officer(s); and
3. Preparation and dissemination of Background Material on all the previous Vice-Presidential Elections.