ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଲାଇ ୨୪ ରେ 'ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତି ୨୦୨୫' କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ନୂତନ ସମବାୟ ନୀତି ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନୂତନ ସମବାୟ ନୀତି ୨୦୨୫ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ସହିତ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ସୃଷ୍ଟି କରି 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି' ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା
ଏହି ନୂତନ ନୀତି ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ଥିକ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସହାୟକ ହେବ
ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତି ୨୦୨୫ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ
ପୂର୍ବତନ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ପ୍ରଭାକର ପ୍ରଭୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୪୮ ଜଣିଆ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ କମିଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି
22 JUL 2025 3:41PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ୨୦୨୫ ମସିହା ଜୁଲାଇ ୨୪ ତାରିଖରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଅଟଳ ଅକ୍ଷୟ ଉର୍ଜା ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତି ୨୦୨୫ ର ଘୋଷଣା କରିବେ। ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତିର ଡ୍ରାଫ୍ଟିଂ କମିଟିର ସଦସ୍ୟ, ସମସ୍ତ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସଂଘର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି), ଜାତୀୟ ସମବାୟ ତାଲିମ ପରିଷଦ (ଏନସିସିଟି) ଏବଂ ବୈକୁଣ୍ଠ ମେହେଟ୍ଟା ଜାତୀୟ ସମବାୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଭାମ୍ନିକମ୍) ର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ନୂତନ ସମବାୟ ନୀତି ୨୦୨୫-୪୫ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଦକ୍ଷ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ନୂତନ ସମବାୟ ନୀତି ୨୦୨୫ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ସହିତ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ସୃଷ୍ଟି କରି ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ୨୦୦୨ ମସିହା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତି ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଉନ୍ନତ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଗତ 20 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜଗତୀକରଣ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ଯୋଗୁଁ ସମାଜ, ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଏକ ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ହେଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ଥିକ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ "ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭" ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ।
ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସମାବେଶୀ କରିବା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପେସାଦାର ଭାବେ ପରିଚାଳନା କରିବା, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା।
ପୂର୍ବତନ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ପ୍ରଭାକର ପ୍ରଭୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୪୮ ଜଣିଆ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ କମିଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କମିଟିରେ ଜାତୀୟ/ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ମହାସଂଘର ସଦସ୍ୟ, ସମସ୍ତ ସ୍ତରର ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରର ସମବାୟ ସମିତି, ସମ୍ପୃକ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତମାନେ ସାମିଲ ଥିଲେ। ଏକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କମିଟି ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଗୁରୁଗ୍ରାମ ଏବଂ ପାଟନାରେ ୧୭ଟି ବୈଠକ ଏବଂ ୪ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ୬୪୮ଟି ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶକୁ ଯତ୍ନର ସହ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନୂତନ ସମବାୟ ନୀତିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will unveil the ‘National Cooperative Policy 2025’ on 24th July in New Delhi
The new Cooperative Policy will prove to be a milestone in the cooperative movement of India for the next two decades from 2025-45
The New Cooperative Policy 2025 under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi aims to revive and modernize the cooperative sector as well as realize the vision of ‘Sahkar se Samriddhi’ by creating a roadmap at the grassroots level
The new policy will make cooperatives vibrant in the current economic scenario and contribute to the vision of Viksit Bharat 2047
The National Cooperative Policy 2025 will create employment and livelihood opportunities on a large scale
The 48-member National Level Committee headed by former Union Minister Shri Suresh Prabhakar Prabhu has prepared the new National Cooperative Policy
22 JUL 2025 3:41PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperative Shri Amit Shah will announce the National Cooperative Policy 2025 at an event organized at Atal Akshay Urja Bhawan, New Delhi on 24th July 2025. Members of the drafting committee of the National Cooperative Policy, Chairmen and Managing Directors of all National Cooperative Unions, senior officials of the Ministry, senior officials of National Cooperative Development Corporation (NCDC), National Council of Cooperative Training (NCCT) and Vaikunth Mehta National Institute of Cooperative Management (VAMNICOM) will be present on the occasion.
The new cooperative policy will prove to be a milestone in the cooperative movement of India for the next two decades from 2025-45. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the able guidance of Union Home Minister and Cooperative Minister Shri Amit Shah, the new cooperative policy 2025 aims to revive and modernize the cooperative sector as well as realize the vision of prosperity through cooperation by creating a roadmap at the grassroots level. Earlier in the year 2002, the country's first National Cooperative Policy was issued, which gave a basic framework for better management of the economic activities of cooperative institutions. In the last 20 years, many major changes have taken place in the society, country and the world due to globalization and technological advancement. Keeping these changes in mind, it became necessary to formulate a new policy, so that cooperative institutions can be made more active and useful in the current economic scenario and the role of the cooperative sector can be strengthened in achieving the goal of "Viksit Bharat 2047".
The objective of the National Cooperative Policy is to make cooperative institutions inclusive, manage them professionally, prepare them for the future and be able to create large scale employment and livelihood opportunities especially in rural India.
A 48-member national level committee headed by former Union Minister Shri Suresh Prabhakar Prabhu has prepared the new National Cooperative Policy. This committee included members from national/state cooperative federations, cooperative societies of all levels and sectors, representatives of the concerned Central and State Government Ministry/Department and academicians. To ensure a participatory and inclusive approach, the Committee held 17 meetings and 4 regional workshops in Ahmedabad, Bengaluru, Gurugram and Patna. 648 valuable suggestions received from stakeholders were carefully evaluated and incorporated in the new cooperative policy.