কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা জুলাই 24দা ‘নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী 2025’ হৌদোক্কনি
অনৌবা কোওপরেতিব পোলিসী অসিনা 2025-45 ফাওবা মথংগী দিকেদ অনিগীদমক ভারতকী কোওপরেতিব মুভমেন্তদা মাইলস্তোন অমা ওইরগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অনৌবা কোওপরেতিব পোলিসী 2025না কোওপরেতিব সেক্তর হিংগৎহন্নবা অমসুং মোদর্নাইজ তৌনবা লোয়ননা গ্রাসরুত লেবেলদা রোদমেপ অমা শেমদুনা ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’গী মঙলান মঙফাওনহন্নবা পান্দম থম্মি
অনৌবা পোলিসী অসিনা হৌজিক লৈরিবা শেন্মিৎলোনগী ফিভম অসিদা কোওপরেতিবশিংবু চাউখৎহনগনি অমসুং ভিক্সিৎ ভারত 2047গী মঙলানদা শরুক তমগনি
নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী 2025না পাক চাউনা থবক অমসুং হিংনবা লম্বীগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি
অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী অসি হান্নগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সুরেশ প্রভাকর প্রভুনা লুচিংবা মেম্বর 48গী নেস্নেল লেবেল কম্মিতি অমনা শেম শাখি
22 JUL 2025 3:41PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেতিবকী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা 2025গী জুলাই 24দা অতল অক্ষয় উর্জা ভবন, নই দিল্লীদা পাংথোক্কদবা থৌরম অমদা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী 2025 লাউথোক্কনি। নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসীগী দ্রাফতিং কম্মিতিগী মেম্বরশিং, নেস্নেল কোওপরেতিব য়ুনিয়ন পুম্নমক্কী চেয়রমেনশিং অমসুং মেনেজিং দিরেক্তরশিং, মন্ত্রালয় অসিগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC), নেস্নেল কাউন্সিল ওফ কোওপরেতিব ত্রেনিং (NCCT) অমসুং বৈকুন্ত মেহতা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ কোওপরেতিব মেনেজমেন্ত (ভাম্নিকোম) গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং থৌরম অদুদা শরুক য়াগনি।
অনৌবা কোওপরেতিব পোলিসী অসি 2025-45দগী হৌদুনা মথংগী চহি তরাগী খুজিং অনিগী মনুংদা ভারতকী কোওপরেতিব মুভমেন্তকী মাইলস্তোন অমা ওইগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেতিব মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগী হৈথোই-শিংথোইরবা লমজিং মখাদা, অনৌবা কোওপরেতিব পোলিসী 2025 অসিনা কোওপরেতিব সেক্তরবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা অমসুং মোদর্নাইজ তৌনবা পান্দম থম্লি লোয়ননা গ্রাসরুতকী থাক্তা রোদমেপ অমা শেমদুনা কোওপরেতিবকী খুত্থাংদা চাউখৎপা পুরক্নবা মঙলান মঙফাওনহল্লগনি। 2002গী অঙনবা শরুক্তা, লৈবাক অসিগী অহানবা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী থোকখি, মসিনা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংগী শেন্মিৎলোনগী থবকশিং হেন্না ফবা মওংদা মেনেজ তৌনবগীদমক বেসিক ফ্রেমৱার্ক অমা পীখি। হৌখিবা চহি 20 অসিদা, গ্লোবেলাইজেসন অমসুং তেক্নোলোজিগী খুমাং চাউশিল্লকপনা মরম ওইদুনা খুন্নাই, লৈবাক অমসুং মালেমদা অচৌবা অহোংবা কয়া লাক্লি। অসিগুম্বা অহোংবশিং অসি য়েংলগা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিং অসি হৌজিক ওইরিবা শেন্মিৎলোনগী ফিভম অসিদা হেন্না এক্তিব অমসুং কান্নবা ওইহন্নবা অমসুং "ভিক্সিৎ ভারত 2047"গী পান্দম ফংবদা কোওপরেতিব সেক্তরগী থৌদাং অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অনৌবা পোলিসী অমা শেম্বা মথৌ তাই।
নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসীগী পান্দমদি কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংবু ইনক্লুসিব ওইহনবা, মখোয়বু প্রোফেস্নেল ওইনা মেনেজ তৌবা, তুংলমচৎকীদমক মখোয়বু শেম-শাবনি অমসুং মরুওইনা ভারতকী খুঙ্গংদা পাক-শন্না থবক পীবা অমসুং হিংনবা লম্বীগী খুদোংচাবশিং শেমগৎপা ঙমগনি।
হান্নগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সুরেশ প্রভাকর প্রভুনা লুচিংবা মেম্বর 48গী নেস্নেল লেবেল কম্মিতি অমনা অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী শেমখ্রে। মসিগী কম্মিতি অসিদা নেস্নেল/স্তেত কোওপরেতিব ফেদরেসনশিং, লেবেল অমসুং সেক্তর খুদিংমক্কী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং, মরী লৈনবা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেত সরকারগী মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংগী মীহুৎশিং অমসুং একাদেমিকশিং য়াওরি। পার্তিসিপেতরী অমসুং ইনক্লুসিব এপ্রোচ অমা লৈহন্নবগীদমক, কম্মিতি অসিনা অহমাদাবাদ, বেঙ্গালুরু, গুরুগ্রাম অমসুং পতনাদা মীফম 17 অমসুং রিজনেল ৱার্কশোপ 4 পাংথোকখি। স্তেকহোল্দরশিংদগী ফংবা মমল য়াম্লবা সজেসন 648 কুপ্না নৈনখি অমসুং অনৌবা কোওপরেতিব পোলিসী অসিদা হাপচিনখি।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will unveil the ‘National Cooperative Policy 2025’ on 24th July in New Delhi
The new Cooperative Policy will prove to be a milestone in the cooperative movement of India for the next two decades from 2025-45
The New Cooperative Policy 2025 under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi aims to revive and modernize the cooperative sector as well as realize the vision of ‘Sahkar se Samriddhi’ by creating a roadmap at the grassroots level
The new policy will make cooperatives vibrant in the current economic scenario and contribute to the vision of Viksit Bharat 2047
The National Cooperative Policy 2025 will create employment and livelihood opportunities on a large scale
The 48-member National Level Committee headed by former Union Minister Shri Suresh Prabhakar Prabhu has prepared the new National Cooperative Policy
22 JUL 2025 3:41PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperative Shri Amit Shah will announce the National Cooperative Policy 2025 at an event organized at Atal Akshay Urja Bhawan, New Delhi on 24th July 2025. Members of the drafting committee of the National Cooperative Policy, Chairmen and Managing Directors of all National Cooperative Unions, senior officials of the Ministry, senior officials of National Cooperative Development Corporation (NCDC), National Council of Cooperative Training (NCCT) and Vaikunth Mehta National Institute of Cooperative Management (VAMNICOM) will be present on the occasion.
The new cooperative policy will prove to be a milestone in the cooperative movement of India for the next two decades from 2025-45. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the able guidance of Union Home Minister and Cooperative Minister Shri Amit Shah, the new cooperative policy 2025 aims to revive and modernize the cooperative sector as well as realize the vision of prosperity through cooperation by creating a roadmap at the grassroots level. Earlier in the year 2002, the country's first National Cooperative Policy was issued, which gave a basic framework for better management of the economic activities of cooperative institutions. In the last 20 years, many major changes have taken place in the society, country and the world due to globalization and technological advancement. Keeping these changes in mind, it became necessary to formulate a new policy, so that cooperative institutions can be made more active and useful in the current economic scenario and the role of the cooperative sector can be strengthened in achieving the goal of "Viksit Bharat 2047".
The objective of the National Cooperative Policy is to make cooperative institutions inclusive, manage them professionally, prepare them for the future and be able to create large scale employment and livelihood opportunities especially in rural India.
A 48-member national level committee headed by former Union Minister Shri Suresh Prabhakar Prabhu has prepared the new National Cooperative Policy. This committee included members from national/state cooperative federations, cooperative societies of all levels and sectors, representatives of the concerned Central and State Government Ministry/Department and academicians. To ensure a participatory and inclusive approach, the Committee held 17 meetings and 4 regional workshops in Ahmedabad, Bengaluru, Gurugram and Patna. 648 valuable suggestions received from stakeholders were carefully evaluated and incorporated in the new cooperative policy.