হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
রান্ত্রপতিনা স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ মনাশিং লান্থোকখ্রে
ইন্দোর, সুরত, নাভি মুম্বাইনা প্রিমিয়র সুপর স্বছ্চ লীগ চঙখ্রে
অহমদবাদ, ভোপাল, অমসুং লখ্নৌনা ভারতকী অনৌবা ক্লীন সিতীশিং ওইনা থোরক্লি
স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ময়োল্লম ৩৪ দা প্রোমিজিং ক্লীন সিতিজ এৱার্দশিং পীখ্রে
লৈঙাক্না স্বছ্চ সিতী পার্ত্নরসিপ হৌদোকখ্রে: মকোক থোংবা ময়োল্লমশিংনা নীংথিনা থবক পায়খৎপা ঙমদবশিং লমজিংবিগনি
অর্বান ৱেস্ত মেনেজমেন্ততা ইনোৎ হাপ্নবা এসেলেরেতেদ দম্পসাইত রিমিদিএসন প্রোগ্রাম পায়খৎলগনি: কেন্দ্র মন্ত্রী
17 JUL 2025 2:18PM by PIB Imphal
মহৈ লাউথোক্লে! ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমুনা নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স (MoHUA) মন্ত্রালয়না পাঙথোকপা থৌরম অমদা স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ এৱার্দ্স লান্থোকখ্রে। কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মনোহর লাল অমদি MoS, MoHUA, শ্রী তোখন সাহুসু শরুক য়াখিবা থৌরমদুদা সুপর স্বছ্চ লীগ সিতী ২৩ বু তরাম্না ওকখি। ভারতকী অরুবা ময়োল্লমশিংগী অনৌবা মরোল অদু অহমদবাদ, ভোপাল অমদি লখ্নৌনা মকোক থোংদুনা য়ৌরকখি। মহাকুম্ভগী অখন্নবা মনা অমগা লোয়ননা লৈবাক্কী থাক্কী মনা ৪৩ লাউথোকখি।
লেমজনিংঙাই ওইরবা স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ এৱার্দ সেরেমোনী অদুদা, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মনোহর লালনা বেস্ত গঙ্গা তাউনগী মনা প্রয়াগরাজতা খুৎশিন্নখি, অদুগা সিকন্দরবাদ কান্তোনমেন্তপু মাগী তোপ তোপ্পা সেনিতেসনগী থবক থৌরমশিংগীদমক বেস্ত কান্তোনমেন্ত বোর্দ ওইনা ইকায় খুম্নখি। GVMC বিসাখপত্নম, জবলপুর, অমসুং গোরখপুরবু সেনিতেসন ৱর্করশিংগী শাফনবা অমদি ইকায়খুম্নবিবদা মখোয়না তৌথোরকপা তোপ তোপ্পা থৌওংশিংগীদমক বেস্ত সফাই মিত্র সুরক্সিত সহর লাউথোকখি। য়ু.পি. লৈঙাক, প্রয়াগরাজ মেলা অধিকারী, অমদি প্রয়াগরাজ ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনগী মফমদা মীওই করোর ৬৬ লোম লাকখিবা মালেমগী খ্বায়দগী চাউনা মী তিনখিবা মহাকুম্ভ মনুংদা অর্বান ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী তোপ তোপ্পা থৌরাং পায়খৎখিবগীদমক শকখঙখি।
চহি অসিগী স্বছ্চ সর্ভেক্সন অসিনা অচৌবা ময়োল্লমশিংগী ফ্রেমৱর্কপু মওং মরিল নাইহনবখক্তা নত্তনা অপীকপা ময়োল্লমশিংগীদমকসু লায়থোকহন্দুনা, মখোয়বু লু-নানবগী কৈরাক কাখৎনবা অমদি হিদান্নহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। সর্ভে অসিদা অপীকপা ময়োল্লমশিংনা অচৌবা ময়োল্লমশিংগা হিদান্ননবা থোং মান্নবা মফম ফংখি। ‘ৱন সিতী, ৱন এৱার্দ’ কী পরিং ইন্দুনা, স্তেত খুদিংমক্তগী মকোক থোংনা থবক তৌথোরকপা ময়োল্লমশিংবু প্রোমিজিং স্বছ্চ সহর হায়না শকখঙখি। স্তেত অমদি য়ু.তি.শিংদগী পুন্না ময়োল্লম ৩৪ না মনা অসি ফংদুনা অর্বান ক্লীনলিনেস অমদি সেনিতেসন এক্সেলেন্সতা মখোয়না লৈরিবা খোঙজেল উৎখি।
থৌরমদুদা ৱা ঙাংলদুনা, ভারতকী ইকাইখুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা রিদ্যুস, রিয়ুজ, রিসাইকল (3R) য়োকখৎপগীদমক মন্ত্রালয়বু থাগৎখি অমদি মহাক্কী মফমদা খুদোল তম্লিবা ৱেস্ত তু ৱেল্থ মেমেন্তো অদুবুসু থাগৎখি। “ৱেস্ত তু ৱেল্থ” হায়রিবা অসি লাইৱা অমনি অদুগা মসিনা শেন্মিৎলোন্দা অমুক হঞ্জিল্লক্নবা লম্বী পী,” হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা গ্রীন জোব পীবদা, অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরগী খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা, SHGs শরুক য়াহন্বদা লৌরিবা থৌদাং মহাক্না শিংথাখি। “ময়োল্লমশিংনা সর্কুলর ইকনমীগী ফিদম অমসুং লু-নানববু ঐখোয়গী থৌওং অমদি চৎনবীগী শরুক অমা ওইনা লৌশিল্লকপা উবদা ঐ অপেনবা পোকই,” হায়খি। ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা লু-নানবগী অথোইবা থাক শেমগৎলিবা মীশিং লাখ ১ গী মখাদা লৈবা ময়োল্লমশিংবু থাগৎখি। স্কুল ইন্তরভেন্সন, সোর্স সিগ্রেগেসন স্তার্তঅপকী থৌশিল, জিরো ৱেস্ত কোলোনীনচিংবশিংনা স্বছ্চ ভারতকী ফিরেপ্পু হেন্না চেৎশিনহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “২০৪৭ গী বিক্সিত ভারত অসি মালেমগী ওইবা ফিদম্নিংঙাই ওইগনি,” হায়না ফোঙদোক্তুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
স্বছ্চ সিতী পার্ত্নরসিপ ইনিসিএতিব হৌদোক্লদুনা, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মনোহর লালনা পীর লর্নিংগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি। পোপুলেসন কেতগরী পুম্বদা লৈরিবা মকোক থোংবা ময়োল্লম ৭৮ মক্না মখোয় মখোয়গী স্তেতশিংদগী মমৈদা লৈবা ময়োল্লম অমমম লৌখত্তুনা লমজিং লমতাকপিগনি। “পুম্নমক পুদুনা চৎমিন্নবা মথৌ তাই,” হায়না মহাক্না মখা তাখি। “মায় পাক্লবা ময়োল্লমশিংনা অতৈবু লমজিংবিগনি, খুৎশম্ননা চৎমিন্নগনি। মমৈদা লৈরিবা ময়োল্লমশিং মকোক্তা পুখৎলকপা মতম ওইরে,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। এসেলেরেতেদ দম্পসাইত রিমিদিএসন প্রোগ্রাম লাউথোক্লদুনা, কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি, “ওগস্ত ১৫, ২০২৫ তগী হৌগদৌরিবা চহি অমগী ওইবা অখন্নবা থৌরম অসিনা হান্না লৈরম্বা ৱেস্ত রিমিদিএসন খোঙজেল য়াঙখৎহনবা অমদি য়াম্লবা অর্বানগী মফম হাঙহনবতা নত্তনা সাইন্তিফিক ৱেস্ত প্রোসেসিং কেপাসিতীবুসু হেনগৎহনগনি।”
তিল্লিবা মীথুংশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা, শ্রী স্রিনিবাস কাতিকিথলা, সেক্রেতরী, হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স মন্ত্রালয় (MoHUA) না হৌখিদা দেকেদ অসিদা স্বছ্চ ভারত মিসন্না লাক্লিবা অওনবা পুরকপগী খোঙচৎকী মতাঙদা ৱাঙাংখি। মতৌ করম্না সেনিতেসন অমদি হায়জিন্না মরুওইবা ৱাফম ওইরক্তুনা মীয়ামগী ৱাখল্লোন অমদি নুংতিগী পুন্সিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরক্তুনা চৎনবী অমা ওইরকখি হায়বগী মতাঙদা মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী কাতিকিথলানা স্বছ্চ সর্ভেক্সনবু ময়োল্লমশিংবু হেন্না ফবা মওংদা থবক তৌরক্নবা মতিক লৈবা খুৎলায় অমা ওইনা ফোঙদোকখি। মহাক্না নৌনা শেমদোক্লবা ফ্রেমৱর্কশিং – অনৌবা পেরামিতর ১০ অমদি তোপ তোপ্পা মীশিংগী কাঙলুপ মঙা – অসিনা অপীকপা ময়োল্লমশিংবু থোং মান্নবা থাক অমদা অচৌবা ময়োল্লমশিংগা হিদান্নবা ঙমহন্দুনা পুম্নমক শুপ্পা অমদি পাক শন্না চাওখৎপা পুরকহল্লে হায়খি। “স্বছ্চ ভারত মিসন চহি ১০ মায় পাক্না মপুং ফারকপগা লোয়ননা, হৌজিক মথঙগী দেকেদকীখক্তা নত্তনা, ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা লম্বী অমা য়াৎপা মতম ওইরে,” হায়রদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা ময়ায় তাঙবলদা লেঙশিল্লকপগা লোয়ননা, মহাক্কী মফমদা কেন্দ্র মন্ত্রীনা তৌবিমল খঙবা উৎপা ওইনা নীংথিরবা সারঙ্গি অমা খুদোল তমখি। মেমেন্তো অসিনা হুন্দোক্তুনা থম্লবা পোৎলমশিংবু ৱাহন্থোক লৈবা, কলাগী পোৎশক ওইনা শেমদুনা, সস্তেনেবিলিতী অমসুং ক্রাফ্তসমেনসিপ পুনশিন্দুনা ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’ কী ৱাখল্লোন চেৎশিনহল্লি।
স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ রিজল্তস দেসবোর্দ থৌরমদুদা দিজিতেল ওইনা হৌদোক্লদুনা রেঙ্কিং অমসুং এচীবমেন্তশিংগী ইন্তরেক্তিব ওভরভিউ অমা পীখি। স্বছ্চ সর্ভেক্সন ২০২৪-২৫ গী মরুওইবা ৱাফমশিং অমদি সুপর স্বছ্চ লীগ সিতিজগী মায় পাক্লবশিং ওদিও-ভিজুএল প্রেজেন্তেসনগী খুত্থাঙদা উত্তুনা লৈবাক পুম্বগী ওইবা ক্লীনলিনেস মুবমেন্তকী ৱাখল্লোন অমদি পাক চাউবা উৎখি।
ৱিন্নর লিস্ত, GFC & ODF রিজল্ত দেসবোর্দ মফমসিদা য়েংবিয়ু।
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি শ্রিমতি দ্রৌপতি মুরমুগী মপুং ফাবা ৱারোলগীদমক মসিদা নম্বিয়ু।
এৱার্দীশিংগী মপুং ফাবা লিস্তকীদমক মসিদা নম্বিয়ু।

Ministry of Housing & Urban Affairs
President Confers Swachh Survekshan 2024-25 Awards
Indore, Surat, Navi Mumbai enter the premier Super Swachh League
Ahmedabad, Bhopal, and Lucknow emerge as India’s New Clean Cities
Promising Clean Cities Awards to 34 cities of States/UTs
Government Launches Swachh City Partnership: Top Cities to Mentor Underperforming Ones
Accelerated Dumpsite Remediation Program to Boost Urban Waste Management: Union Minister
17 JUL 2025 2:18PM by PIB Delhi
The results are out! Hon'ble President of India, Smt. Droupadi Murmu conferred Swachh Survekshan 2024-25 Awards at Vigyan Bhagwan, New Delhi hosted by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). 23 Super Swachh League Cities received felicitations in the presence of Union Minister, Shri Manohar Lal and MoS, MoHUA, Shri Tokhan Sahu. The new generation of clean cities of India have arrived with Ahmedabad, Bhopal and Lucknow emerging as top Swachh Shehar. 43 National awards have been announced, with a special recognition for Mahakumbh.
At the prestigious Swachh Survekshan 2024-25 Awards Ceremony, Union Minister Shri Manohar Lal presented the award for Best Ganga Town to Prayagraj, while Secunderabad Cantonment was honoured as the Best Cantonment Board for its exemplary sanitation efforts. GVMC Visakhapatnam, Jabalpur, and Gorakhpur were declared Best SaifaiMitra Surakshit Shehar for their outstanding commitment to the safety and dignity of sanitation workers. A special recognition was accorded to State Govt. of UP, Prayagraj Mela Adhikari and Prayagraj Municipal Corporation, for its exceptional urban waste management during the Mahakumbh, the world’s largest congregation, which witnessed an estimated footfall of 66 crore people.
This year’s Swachh Survekshan not only refined and streamlined the framework for big cities, but also simplified it for small cities, encouraging them to compete and climb the ladder of swachhata. The smaller cities found a level playing ground with big cities in the survey. Following the ‘One City, One Award’ principle, the top-performing cities from each State were recognized as Promising Swachh Shehars. A total of 34 cities across various States and Union Territories earned this distinction, showcasing their notable progress in urban cleanliness and sanitation excellence.
Speaking at the event, the Hon’ble President of India complimented the Ministry for promoting the Reduce, Reuse, Recycle (3R) approach and commended the waste to wealth memento presented to her. “Waste is best” is the mantra and it gives strength to circularity in economy”, she added. She highlighted its role in empowering youth, generating green jobs, and creating entrepreneurial opportunities, engaging SHGs. “I am heartened to see that cities have embraced the principles of a circular economy and swachhata as part of our swabhav and sanskaar. Hon’ble President commended the cities below 1 lakh population who have established excellent standards of swachhata. She praised how the school interventions, initiatives for source segregation startups, zero waste colonies are making the resolve for Swachh Bharat stronger. She concluded,” the Viksit Bharat of 2047 will be exemplary for the world”.
Launching the Swachh City Partnership initiative, Union Minister Shri Manohar Lal emphasized the significance of peer learning. He stated that all 78 top performing cities will across all population categories will adopt & mentor 1 poor performing city each from the respective States. “Zaroorat hai Sub ko saath lekar chalne ki”, he added. Following the mantra of Each one clean one, he said, “the winning cities will guide, handhold and lead the way for the others. It is time to bring the low-performing cities on top.” Announcing the Accelerated Dumpsite Remediation program, Union Minister said, “this 1-year special program starting from Aug 15, 2025, will not only help fast-track legacy waste remediation and unlock massive urban space, but will also push the scientific waste processing capacity.”
Welcoming the delegates, Shri Srinivas Katikithala, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), reflected on the transformative journey of the Swachh Bharat Mission over the past decade. He noted how sanitation and hygiene have taken centre stage, becoming an intrinsic part of citizens' values and daily lives - deeply embedded in their swabhav and sanskaar. Shri Katikithala also highlighted the role of Swachh Survekshan as a powerful competitive tool that has driven cities to perform better. He further emphasized that the revamped framework - featuring 10 new parameters and five distinct population categories - has enabled smaller cities to compete on an equal footing with larger ones, fostering inclusive and widespread progress. “Having successfully completed 10 years of Swachh Bharat Mission, it is the time, where we need to plan, not just for the next decade, but also need to set the roadmap for Viksit Bharat by 2047”, he concluded.
As the Hon’ble President graced the occasion, she was presented with an elegant sarangi by the Union Minister as a token of appreciation. The memento exemplifies the ‘waste to wealth’ ethos by transforming discarded materials into meaningful, artistic creations - blending sustainability with craftsmanship.
The Swachh Survekshan 2024-25 Results Dashboard was digitally launched on the occasion, offering an interactive overview of the rankings and achievements. The key highlights of Swachh Survekshan 2024-25 and the accomplishments of the Super Swachh League Cities were showcased through engaging audio-visual presentations, capturing the spirit and scale of the nationwide cleanliness movement.
Check out the winners list, GFC & ODF results dashboard here.
Click here for complete speech of Hon’ble President Smt Droupadi Murmu
Click here for complete list of Awardees