ৰেল মন্ত্ৰালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ঘনছোলি আৰু শিলফাটাৰ মাজত বুলেট ৰেল প্ৰকল্পৰ ২১ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ আণ্ডাৰছী টানেলৰ প্ৰথম অংশ মুকলি
ভাৰত-জাপান অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ ই১০ শ্বিনকানচেন ৰেলে মুম্বাই–আহমেদাবাদ বুলেট ট্ৰেইনক সমৃদ্ধ কৰিব
ই১০ শ্বিনকানচেনে ভাৰত আৰু জাপানত একেলগে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব
শ্বিনকানচেন প্ৰযুক্তিয়ে সমগ্ৰ ৫০৮ কিমিৰ বুলেট ট্ৰেইন কৰিডৰক শক্তিশালীকৰণেৰে গতি, সুৰক্ষা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিব
14 JUL 2025 4:02PM by PIB Guwahati
বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পটোৱে বিকেচি আৰু থানেৰ মাজত ২১ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ আণ্ডাৰছী টানেলৰ প্ৰথমটো অংশ মুকলিৰে এক বৃহৎ মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিলে। শেহতীয়াকৈ বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পটোৰ অধীনত ৩১০ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ ভায়াডাক্টৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছে। ট্ৰেক লেয়িং, অ’ভাৰহেড বৈদ্যুতিক তাঁৰ, ষ্টেচন আৰু দলং নিৰ্মাণৰ কাম দ্ৰুতগতিত অব্যাহত আছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ নিৰ্মাণকাৰ্য্যও ক্ষীপ্ৰতৰ হৈছে। সমান্তৰালভাৱে পৰিচালনা আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ব্যৱস্থা ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰতো অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে।
ৰুলিং ষ্টকঃ জাপানী শ্বিনকানচেনে বৰ্তমান ই৫ ৰেলৰ চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে। পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ৰেলসমূহ হৈছে ই১০। জাপান আৰু ভাৰতৰ মাজত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ মনোভাৱেৰে জাপান চৰকাৰে মুম্বাই-আহমেদাবাদ বুলেট ৰেল প্ৰকল্পত ই১০ শ্বিনকানচেন ৰেল প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে। উল্লেখযোগ্য যে ভাৰত আৰু জাপানত একেলগে ই১০-ৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব।
জাপানৰ প্ৰযুক্তিঃ জাপানৰ শ্বিনকানচেন প্ৰযুক্তিৰে ৫০৮ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ সমগ্ৰ কৰিডৰটো গঢ়ি তোলা হৈছে। ই গতি, সুৰক্ষা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতাৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত গভীৰ কৌশলগত আৰু প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে।
দ্ৰুত গতিত নিৰ্মাণঃ সমগ্ৰ এলাইনমেন্টতে চিভিল ৱৰ্ক দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ৩১০ কিমিৰ ভায়াডাক্ট নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ১৫ খন নদী দলঙৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ৪ খন নিৰ্মাণৰ অন্তিম পৰ্য্যায়ত আছে। ১২ টা ষ্টেচনৰ ভিতৰত ৫ টা ষ্টেচন সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু আৰু ৩ টা ষ্টেচন এতিয়া সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পৰ্য্যায়ত উপনীত হৈছে। বিকেচিৰ ষ্টেচনটো হৈছে অভিযান্ত্ৰিক আশ্চৰ্য্য। ষ্টেচনটো মাটিৰ পৰা ৩২.৫ মিটাৰ তলত স্থাপন কৰা হ’ব।
আগন্তুক কৰিডৰঃ মুম্বাই-আহমেদাবাদ হাই-স্পীড ৰেল (MAHSR) প্ৰকল্পৰ সফলতাই ভাৰতত আগন্তুক বুলেট ট্ৰেইন কৰিডৰৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। ভৱিষ্যতৰ কৰিডৰসমূহো সক্ৰিয়ভাৱে বিবেচনাধীন হৈ আছে।
উন্নয়নৰ এনে উল্লেখযোগ্য গতিয়ে অত্যাধুনিক বৈশ্বিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰেৰে বিশ্ব-মানৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সামৰ্থ্যকে প্ৰদৰ্শিত কৰে। ৰূপান্তৰৰ এই যাত্ৰাত জাপানে বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।

Ministry of Railways
First section of 21 km undersea tunnel of the Bullet train project opens between Ghansoli and Shilphata in Maharashtra
Next-Gen E10 Shinkansen Trains to Power Mumbai–Ahmedabad Bullet Train under India-Japan Partnership
E10 Shinkansen to Debut Simultaneously in India and Japan
Shinkansen Technology to Power Entire 508 km Bullet Train Corridor, Redefining Speed, Safety & Reliability
14 JUL 2025 4:02PM by PIB Delhi
The bullet train project has achieved a major milestone of opening the first section of the 21 km undersea tunnel between BKC and Thane. The bullet train project recently achieved a major milestone by completing 310 km of viaduct construction. Track laying, construction of overhead electrical wires, stations, and bridges is going on at a rapid pace. The construction work in Maharashtra has also picked up pace. In parallel, the progress on procurement of systems for operations and control is also going on well.
Rolling Stock: Japanese Shinkansen is currently running E5 trains. Next generation trains are E10. In the spirit of strategic partnership between Japan and India, the Japanese government has agreed to introduce E10 Shinkansen trains in the Mumbai-Ahmedabad Bullet train project. It is noteworthy that E10 will be introduced simultaneously in India and Japan.
Japanese Technology: The entire 508 km corridor is being developed with Japanese Shinkansen technology. It will set new benchmarks for speed, safety, and reliability. This reflects the deep strategic and technological cooperation between India and Japan.
Construction at Rapid Pace: Civil works are progressing at a rapid pace across the alignment. 310 km viaduct is constructed. 15 river bridges are completed and 4 are in the advanced stages of construction. Out of 12 stations, 5 are completed and 3 more are now reaching completion stage. The station at BKC is an engineering marvel. The station will be located 32.5 m below ground and the foundation is designed to support the construction of a 95 m high building above ground.
Future Corridors in Pipeline: The success of the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail (MAHSR) project is laying the foundation for future bullet train corridors in India. Future corridors are also under active consideration.
This remarkable pace of development showcases India’s capability to execute world-class infrastructure using cutting-edge global technology, with Japan playing a pivotal role as a trusted partner in this transformative journey.