প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা UNESCO ৱার্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা ‘মারাথা মিলিতরী লেন্দস্কেপ্স ওফ ইন্দিয়া’ ইনস্ক্রিপ্সন তৌখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে
12 JUL 2025 9:23AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মারাথা মিলিতরী লেন্দস্কেপ্স ওফ ইন্দিয়াবু মমিং লৈরবা UNESCO ৱার্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা চনখিবদা চাউথোকচবা অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে।
মহাক্না হায়খি মদুদি ইনস্ক্রাইব তৌরিবা হেরিতেজ অসিদা অচৌবা লানবন 12 – মহারাস্ত্রদা 11 অমসুং তামিল নাদুদা 1দা লৈবা অসি য়াওরি।
মারাথা এম্পায়রগী মরু ওইবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মতিক ময়াই লৈরবা মারাথা এম্পায়রগী মতাংদা ঐখোয়না ফোংদোকপা মতমদা ঐখোয়না মসিবু অফবা লৈঙাক, মিলিতরীগী শক্তি, নাৎকী চাউথোকচবা, অমসুং খুন্নাইগী য়াইফনবা হোৎনবা অসিগা মরী লৈনহল্লি। অথোইবা লৈঙাকপশিংনা অরানবগী মায়োক্তা নোঞ্জবা তৌদনবা ঐখোয়দা ইথিল পীখি।”
মহাক্না প্রজাশিংদা মারাথা এম্পায়রগী ইনাক খুল্লবা পুৱারীগী মতাংদা খঙনবা লানবনশিং অসিদা চৎনবা হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ছত্রপতি শিবাজী মহারাজতা ইকাই খুম্নবা উৎখিবগী ফোতো অমা য়াওনা রাইগর ফোর্ত্তা মহাক্না 2014দা চৎলুবগী নীংশিং মমিশিংসু শেয়র তৌখ্রে।
হায়রিবা শকখঙবা অসিগী মতাংদা Xতা UNESCOনা তৌখিবা পোস্ত অদুগী পাউখুম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়;
“শকখঙবা অসিদা ভারত মচা খুদিংমক্না চাউথোকচবা পোকই।
মসিগী ‘মারাথা মিলিতরী লেন্দস্কেপ্স’ অসিদা অচৌবা লানবন 12, মহারাস্ত্রদা 11 অমসুং তামিল নাদুদা 1, য়াওরি।
মতিক ময়াই লৈরবা মারাথা এম্পায়রগী মতাংদা ঐখোয়না ফোংদোকপা মতমদা ঐখোয়না মসিবু অফবা লৈঙাক, মিলিতরীগী শক্তি, নাৎকী চাউথোকচবা, অমসুং খুন্নাইগী য়াইফনবা হোৎনবা অসিগা মরী লৈনহল্লি। অথোইবা লৈঙাকপশিংনা অরানবগী মায়োক্তা নোঞ্জবা তৌদনবা ঐখোয়দা ইথিল পীখি।
মারাথা এম্পায়রগী ইনাক খুল্লবা পুৱারীগী মতাংদা খঙনবা লানবনশিং অসিদা চৎনবা মীয়ামদা ঐহাক্না হায়জরি।”
“2014দা রাইগর ফোর্ত্তা চৎলুবা ঐহাক্কী খোঙচৎ অদুদগী মমিশিং মসিদা লৈজরে। ছত্রপতি শিবাজী মহারাজতা ইকোক নোনবগী খুদোংচাবা ফংজখি। খোঙচৎ অসি মতম চুপ্পদা নীংশিংদুনা লৈরগনি।”

Prime Minister's Office
Prime Minister lauds the inscription of ‘Maratha Military Landscapes of India’ on the UNESCO World Heritage List
12 JUL 2025 9:23AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has expressed immense pride and joy over the inclusion of the Maratha Military Landscapes of India in the prestigious UNESCO World Heritage List.
He noted that the inscribed heritage comprises 12 majestic forts- 11 located in Maharashtra and 1 in Tamil Nadu.
Highlighting the significance of the Maratha Empire, the Prime Minister remarked, “When we speak of the glorious Maratha Empire, we associate it with good governance, military strength, cultural pride and emphasis on social welfare. The great rulers inspire us with their refusal to bow to any injustice.”
He urged citizens to visit these forts to learn about the rich history of the Maratha Empire.
The Prime Minister also shared cherished memories from his 2014 visit to Raigad Fort, including a photograph where he paid tribute to Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Responding to the X post of UNESCO about aforesaid recognition, the Prime Minister said;
“Every Indian is elated with this recognition.
These ‘Maratha Military Landscapes’ include 12 majestic forts, 11 of which are in Maharashtra and 1 is in Tamil Nadu.
When we speak of the glorious Maratha Empire, we associate it with good governance, military strength, cultural pride and emphasis on social welfare. The great rulers inspire us with their refusal to bow to any injustice.
I call upon everyone to go visit these forts and learn about the rich history of the Maratha Empire.”
“Here are pictures from my visit to Raigad Fort in 2014. Had the opportunity to bow to Chhatrapati Shivaji Maharaj. Will always cherish that visit.”