প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত ‘ভাৰতৰ মাৰাঠা সামৰিক দৃশ্যপট’ৰ শিলালিপিৰ অন্তুৰ্ভূক্তিৰ প্ৰশংসা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
12 JUL 2025 9:23AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ মাৰাঠা সামৰিক দৃশ্যপটক ইউনেস্ক’ৰ সন্মানীয় বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাত অপৰিসীম গৌৰৱ আৰু আনন্দ প্ৰকাশ কৰিছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই খোদিত ঐতিহ্যত ১২টা ভব্য দুৰ্গ আছে। ইয়াৰে ১১টা মহাৰাষ্ট্ৰত আৰু ১টা তামিলনাডুত অৱস্থিত।
মাৰাঠা সাম্ৰাজ্যৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “যেতিয়া আমি গৌৰৱময় মাৰাঠা সাম্ৰাজ্যৰ কথা কওঁ, তেতিয়া আমি ইয়াক সুশাসন, সামৰিক শক্তি, সাংস্কৃতিক গৌৰৱ আৰু সমাজ কল্যাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ সৈতে জড়িত কৰোঁ।মহান শাসকসকলে কোনো অন্যায়ৰ আগত প্ৰণাম কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰি আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে।”
তেওঁ নাগৰিকসকলক মাৰাঠা সাম্ৰাজ্যৰ চহকী ইতিহাসৰ বিষয়ে জানিবলৈ এই দুৰ্গসমূহ পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনত ৰায়গড় দুৰ্গ ভ্ৰমণৰ বহু আদৰৰ স্মৃতিও শ্বেয়াৰ কৰে, য’ত তেওঁ ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱা এখন ফটোও শ্বেয়াৰ কৰে।
পূৰ্বতে উল্লেখ কৰা স্বীকৃতি সন্দৰ্ভত ইউনেস্ক’ৰ এক্স পোষ্টৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়;
‘এই স্বীকৃতি পাই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আনন্দিত হৈ পৰিছে।
এই ‘মাৰাঠা সামৰিক দৃশ্যপট’সমূহৰ ভিতৰত ১২টা বিশাল দুৰ্গ আছে, ইয়াৰে ১১টা মহাৰাষ্ট্ৰত আৰু ১টা তামিলনাডুত আছে।
গৌৰৱময় মাৰাঠা সাম্ৰাজ্যৰ কথা কওঁতে আমি ইয়াক সুশাসন, সামৰিক শক্তি, সাংস্কৃতিক গৌৰৱ আৰু সমাজ কল্যাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ সৈতে জড়িত কৰোঁ। মহান শাসকসকলে কোনো অন্যায়ৰ আগত প্ৰণাম কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰি আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে।
সকলোকে এই দুৰ্গবোৰ চাবলৈ গৈ মাৰাঠা সাম্ৰাজ্যৰ চহকী ইতিহাসৰ বিষয়ে জানিবলৈ আহ্বান জনাইছো।”
“২০১৪ চনত মোৰ ৰায়গড় দুৰ্গ ভ্ৰমণৰ ছবি। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ওচৰত প্ৰণাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। সেই ভ্ৰমণক সদায় মনত ৰাখিম।

Prime Minister's Office
Prime Minister lauds the inscription of ‘Maratha Military Landscapes of India’ on the UNESCO World Heritage List
12 JUL 2025 9:23AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has expressed immense pride and joy over the inclusion of the Maratha Military Landscapes of India in the prestigious UNESCO World Heritage List.
He noted that the inscribed heritage comprises 12 majestic forts- 11 located in Maharashtra and 1 in Tamil Nadu.
Highlighting the significance of the Maratha Empire, the Prime Minister remarked, “When we speak of the glorious Maratha Empire, we associate it with good governance, military strength, cultural pride and emphasis on social welfare. The great rulers inspire us with their refusal to bow to any injustice.”
He urged citizens to visit these forts to learn about the rich history of the Maratha Empire.
The Prime Minister also shared cherished memories from his 2014 visit to Raigad Fort, including a photograph where he paid tribute to Chhatrapati Shivaji Maharaj.
Responding to the X post of UNESCO about aforesaid recognition, the Prime Minister said;
“Every Indian is elated with this recognition.
These ‘Maratha Military Landscapes’ include 12 majestic forts, 11 of which are in Maharashtra and 1 is in Tamil Nadu.
When we speak of the glorious Maratha Empire, we associate it with good governance, military strength, cultural pride and emphasis on social welfare. The great rulers inspire us with their refusal to bow to any injustice.
I call upon everyone to go visit these forts and learn about the rich history of the Maratha Empire.”
“Here are pictures from my visit to Raigad Fort in 2014. Had the opportunity to bow to Chhatrapati Shivaji Maharaj. Will always cherish that visit.”