Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah holds 'Sahkar Samvad' with women cooperative workers of Gujarat, Madhya Pradesh and Rajasthan in Ahmedabad on the occasion of International Cooperative Year
The original idea of ​​preparing young professionals in the cooperative sector was of Tribhuvandas Patel Ji, for this purpose “Tribhuvan” Sahkari University is being established
Tribhuvandas Ji laid the foundation of cooperative in true sense, the best example of this is 'Amul', with the help of which more than 36 lakh mothers and sisters are doing business of more than ₹ 80 thousand crores
In cooperative dairies, emphasis is being laid on dung management, animal food and health management and measures to increase income by using dung
In the coming days, some such arrangement will be made so that most of the families engaged in milk production in the village will be associated with cooperatives
All PACS can become prosperous by joining CSC, Micro ATM, Har Ghar Nal, Bank Mitra and about 25 similar activities
PACS providing services of Jan Aushadhi Kendra should make people aware about the availability of affordable medicines in the village
Maize and pulses farmers should join Modi government's schemes so that they get maximum benefits
Natural farming is not only good for our health but also for the health of Mother Earth, it will also increase production
The Ministry of Cooperation is bringing change in the lives of the poor, farmers and villagers of the country
Farmers can get many times higher price for organic wheat through NCEL
09 JUL 2025 5:50PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah held 'Sahkar Samvad' with women associated with the cooperative sectors of Gujarat, Madhya Pradesh and Rajasthan in Ahmedabad, Gujarat as part of the programs being organized under the International Year of Cooperatives 2025.
Addressing the 'Sahkar Samvad’ Union Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that the foundation stone of “Tribhuvan” Sahkari University has been laid in Anand district in the name of Tribhuvandas Patel. He said that the original idea of ​​preparing young professionals in the cooperative sector was of Tribhuvandas Ji and this university is being established for this purpose. Tribhuvandas Ji had laid the foundation of cooperative in the true sense, due to which today 36 lakh women of Gujarat are doing business worth Rs 80 thousand crores. He said that when the announcement of naming the cooperative university after Tribhuvandas Ji was made in the Parliament, the question arose as to who this person is. In a sense, that was not appropriate. But it is a big thing for that person that even after doing a big work, he did not promote himself and only kept working. Shri Shah said that despite the opposition from Opposition parties, we named the university after Tribhuvandas Patel, because it is rightful for him to get fame.
Union Minister of Cooperation said that the government is bringing a lot of changes in the dairy sector. In the coming time, cooperative dairies will focus on the management of cow dung, management of food and health of animals and measures to increase income by using cow dung. Many small experiments have been done in this direction across the country. Efforts are being made to compile all the experiments and send their results to every cooperative institution and the Government of India is making plans for this. Shri Shah said that in the coming few years, cow dung will be used in cooperative dairies to make organic manure and gas. He said that in the coming days, some such arrangement will be made so that out of 500 families engaged in milk production in the village, 400 families will be in the cooperative. The work of their animal dung will also be given to the cooperative. The work of vaccination of animals will also be done. In the next 6 months, all these schemes will take a concrete shape and reach the cooperative institutions. He urged the milk producing mandis to put Tribhuvandas' picture in their cooperative institution so that people get acquainted with the personality who made the women associated with the cooperative sector prosperous in Gujarat. He said that the cooperative activity which started in the field of milk production with the establishment of National Dairy Development Board in Anand has today spread to 19 states.
Union Minister of Cooperation said that PACS have been linked to CSC, Micro ATM, Har Ghar Nal, Bank Mitra and about 25 other activities. After the amendment in the bylaws of PACS, inspectors of District Cooperative Banks across the country have been trained. People associated with PACS should talk to the inspectors and know about the new changes. He said that revenue should also be generated from PACS. He said that PACS providing the services of Jan Aushadhi Kendra should create sufficient awareness among the people in the village that medicines are available at their centres at much cheaper rates than the market rate.
Shri Amit Shah said that if the farmers cultivating maize and pulses register on the NCCF app, then NABARD and NCCF can purchase maize and pulses from the farmers at the Minimum Support Price and if the farmer is getting a higher price in the market, then he can also sell his crop in the market.
In ‘Sahkar Samvad’, Shri Amit Shah said that natural farming is a scientific practice which gives many benefits. Eating food produced without use of fertilizers and chemicals will keep you away from doctors and medicines. Apart from this, production increases with natural farming. He said that he has adopted natural farming in his fields and has seen an increase of almost one and a half times in production. Shri Shah said that there are big factories of urea, DAP and MPK. But if natural farming is done, then earthworm does the same work as done by urea, DAP and MPK. Earthworm eats soil and makes manure in the process. He said that by doing natural farming, the land is not harmed, water is also saved and people also remain healthy. He said that the Cooperative Ministry has formed a national level cooperative institution for the purchase of grains produced through natural farming. Apart from this, a cooperative society has also been formed for the export of farmers' crops and arrangements have been made to send the profit from export directly to the farmer's bank account.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that being the Home Minister of the country is a big deal, because Sardar Patel Sahib was also the Home Minister. But the day I was made the Cooperation Minister, I believe that I got a bigger department than the Home Ministry. This is a ministry that works for the poor, farmers, villages and animals of the country. He said that in the coming days, he will organize 10 such Chaupals in three states each and work will be done in the Cooperation Ministry on the basis of the suggestions received from them.
During 'Sahkar Samvad', Shri Amit Shah said that research work is going on to find out the medicinal properties of camel milk. Rajasthan government and Gujarat government will soon jointly launch a scheme with the aim of getting higher prices for camel milk to camel rearers by using the medicinal properties of camel milk. When the rate of camel rearing and camel milk increases, it will naturally be very beneficial in the conservation of their breed.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଅବସରରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଗୁଜରାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ମହିଳା ସମବାୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ 'ସହକାର ସମ୍ବାଦ "ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ମୂଳ ବିଚାର ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ପଟେଲ ଜୀଙ୍କର ଥିଲା, ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ "ତ୍ରିଭୁବନ" ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି
ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ଜୀ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସମବାୟର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ, ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି 'ଅମୁଲ ", ଯାହାର ସହାୟତାରେ ୩୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମାଆ-ଭଉଣୀ ୮୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି
ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧଶାଳାଗୁଡ଼ିକରେ, ଗୋବର ପରିଚାଳନା, ପଶୁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଗୋବର ବ୍ୟବହାର କରି ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏଭଳି କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗାଁର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଧିକାଂଶ ପରିବାର ସମବାୟ ସମିତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବେ
ସିଏସସି., ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ୍, ହର ଘର ନଳ, ବ୍ୟାଙ୍କ ମିତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୫ଟି ଅନୁରୂପ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାମିଲ ହୋଇ ସମସ୍ତ ପାକସ୍‍ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ
ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ପାକସ୍‍ ଗୁଡ଼ିକ ଗାଁରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା ବିଷୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଉଚିତ
ମକା ଏବଂ ଡାଲି ଚାଷୀ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ
09 JUL 2025 5:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ ଅଧୀନରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଗୁଜରାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସହ ‘‘ସହକାର ସମ୍ବାଦ "ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ।
‘‘ସହକାର ସମ୍ବାଦ "କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ପଟେଲଙ୍କ ନାମରେ ଆନନ୍ଦ ଜିଲ୍ଲାରେ ‘‘ତ୍ରିଭୁବନ" ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ମୂଳ ଚିନ୍ତାଧାରା ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ଜୀଙ୍କର ଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ଜୀ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସମବାୟର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ୩୬ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସଂସଦରେ ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ଜୀଙ୍କ ନାମରେ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମକରଣ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତି କିଏ ବୋଲି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା। ଗୋଟିଏ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଠିକ୍ ନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ କଥା ଯେ ଏକ ବଡ଼ କାମ କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ନିଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିନଥିଲେ ଏବଂ କେବଳ କାମ ଜାରି ରଖିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ବିରୋଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମ ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ପଟେଲଙ୍କ ନାମରେ ରଖିଛୁ, କାରଣ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିବା ଯଥାର୍ଥ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧଶାଳାଗୁଡ଼ିକ ଗାଈ ଗୋବର ପରିଚାଳନା, ଖାଦ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗାଈ ଗୋବର ବ୍ୟବହାର କରି ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ। ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ଦିଗରେ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷଣକୁ ସଂକଳିତ କରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ଫଳାଫଳ ପଠାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧଶାଳାଗୁଡ଼ିକରେ ଜୈବିକ ସାର ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଗୋବରର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏଭଳି କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗାଁର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ୫୦୦ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ୪୦୦ ପରିବାର ସମବାୟ ସମିତିରେ ରହିବେ। ସେମାନଙ୍କର ପଶୁ ଗୋବରର କାମ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ଦିଆଯିବ। ପଶୁମାନଙ୍କର ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ। ଆଗାମୀ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ଏକ ଦୃଢ଼ ରୂପ ନେବ ଏବଂ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବ। ସେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାରେ ତ୍ରିଭୁବନଦାସଙ୍କ ଛବି ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ଗୁଜରାଟର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସହିତ ପରିଚିତ ହୋଇପାରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆନନ୍ଦରେ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିକାଶ ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ସମବାୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ଆଜି ୧୯ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ବ୍ୟାପିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକସ୍‍ ଗୁଡ଼ିକୁ ସିଏସସି, ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ୍, ହର ଘର ନଳ, ବ୍ୟାଙ୍କ ମିତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨୫ଟି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଦିଆଯାଇଛି। ପାକସ୍‍ ଉପ-ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନ ପରେ ସାରା ଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ନିରୀକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ପାକସ୍‍ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ଇନ୍ସପେକ୍ଟରମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ନୂତନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଉଚିତ୍। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକସ୍‍ରୁ ମଧ୍ୟ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ପାକସ୍‍ ଗୁଡ଼ିକ ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବଜାର ଦର ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଶସ୍ତା ଦରରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ମକା ଏବଂ ଡାଲି ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ଏନସିସି ଏଫ୍ ଆପରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରନ୍ତି, ତେବେ ନାବାର୍ଡ ଏବଂ ଏନସିସିଏଫ୍ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ ମକା ଏବଂ ଡାଲି କିଣିପାରିବେ ଏବଂ ଯଦି କୃଷକଙ୍କୁ ବଜାରରେ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ମିଳୁଛି, ତେବେ ସେ ମଧ୍ୟ ବଜାରରେ ନିଜର ଫସଲ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ।
‘‘ସହକାର ସମ୍ବାଦ " ରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଅବସର ନେବା ପରେ ବେଦ, ଉପନିଷଦ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ମଧ୍ୟରେ ସମୟ ବିତାଇବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ହେଉଛି ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଭ୍ୟାସ ଯାହା ଅନେକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସାର ଏବଂ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର ନକରି ଉତ୍ପାଦିତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଔଷଧଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ତାଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ୟୁରିଆ, ଡିଏପି ଏବଂ ଏମପିକେ ଭଳି ବଡ଼ ବଡ଼ କାରଖାନା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଯଦି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କରାଯାଏ, ତେବେ କେଞ୍ଚୁଆ ୟୁରିଆ, ଡିଏପି ଏବଂ ଏମପିକେ ଭଳି ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। କେଞ୍ଚା ମାଟି ଖାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାର ତିଆରି କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଦ୍ୱାରା ଜମିର କୌଣସି କ୍ଷତି ହୋଇନଥାଏ, ଜଳର ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଶସ୍ୟ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଗଠନ କରିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ କୃଷକଙ୍କ ଫସଲ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଏକ ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ରପ୍ତାନୀରୁ ମିଳୁଥିବା ଲାଭ ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ଏକ ବଡ଼ କଥା, କାରଣ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ସାହେବ ମଧ୍ୟ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁଦିନ ମୋତେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କରାଯାଇଥିଲା, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲି ଯେ ମୋତେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ବିଭାଗ ମିଳିଥିଲା। ଏହା ଏପରି ଏକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯାହା ଦେଶର ଗରିବ, କୃଷକ, ଗ୍ରାମ ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସେ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏହିପରି ୧୦ଟି ଚୌପାଳ ଆୟୋଜନ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ପରାମର୍ଶ ଆଧାରରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ।
‘‘ସହକାର ସମ୍ବାଦ " ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଟ କ୍ଷୀରର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି। ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଶୀଘ୍ର ମିଳିତ ଭାବେ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଓଟ କ୍ଷୀରର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ବ୍ୟବହାର କରି ଓଟ ପାଳନକାରୀଙ୍କୁ ଓଟ କ୍ଷୀରର ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଯେତେବେଳେ ଓଟ ପାଳନ ଏବଂ ଓଟ କ୍ଷୀରର ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣରେ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।