Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah holds 'Sahkar Samvad' with women cooperative workers of Gujarat, Madhya Pradesh and Rajasthan in Ahmedabad on the occasion of International Cooperative Year
The original idea of ​​preparing young professionals in the cooperative sector was of Tribhuvandas Patel Ji, for this purpose “Tribhuvan” Sahkari University is being established
Tribhuvandas Ji laid the foundation of cooperative in true sense, the best example of this is 'Amul', with the help of which more than 36 lakh mothers and sisters are doing business of more than ₹ 80 thousand crores
In cooperative dairies, emphasis is being laid on dung management, animal food and health management and measures to increase income by using dung
In the coming days, some such arrangement will be made so that most of the families engaged in milk production in the village will be associated with cooperatives
All PACS can become prosperous by joining CSC, Micro ATM, Har Ghar Nal, Bank Mitra and about 25 similar activities
PACS providing services of Jan Aushadhi Kendra should make people aware about the availability of affordable medicines in the village
Maize and pulses farmers should join Modi government's schemes so that they get maximum benefits
Natural farming is not only good for our health but also for the health of Mother Earth, it will also increase production
The Ministry of Cooperation is bringing change in the lives of the poor, farmers and villagers of the country
Farmers can get many times higher price for organic wheat through NCEL
09 JUL 2025 5:50PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah held 'Sahkar Samvad' with women associated with the cooperative sectors of Gujarat, Madhya Pradesh and Rajasthan in Ahmedabad, Gujarat as part of the programs being organized under the International Year of Cooperatives 2025.
Addressing the 'Sahkar Samvad’ Union Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that the foundation stone of “Tribhuvan” Sahkari University has been laid in Anand district in the name of Tribhuvandas Patel. He said that the original idea of ​​preparing young professionals in the cooperative sector was of Tribhuvandas Ji and this university is being established for this purpose. Tribhuvandas Ji had laid the foundation of cooperative in the true sense, due to which today 36 lakh women of Gujarat are doing business worth Rs 80 thousand crores. He said that when the announcement of naming the cooperative university after Tribhuvandas Ji was made in the Parliament, the question arose as to who this person is. In a sense, that was not appropriate. But it is a big thing for that person that even after doing a big work, he did not promote himself and only kept working. Shri Shah said that despite the opposition from Opposition parties, we named the university after Tribhuvandas Patel, because it is rightful for him to get fame.
Union Minister of Cooperation said that the government is bringing a lot of changes in the dairy sector. In the coming time, cooperative dairies will focus on the management of cow dung, management of food and health of animals and measures to increase income by using cow dung. Many small experiments have been done in this direction across the country. Efforts are being made to compile all the experiments and send their results to every cooperative institution and the Government of India is making plans for this. Shri Shah said that in the coming few years, cow dung will be used in cooperative dairies to make organic manure and gas. He said that in the coming days, some such arrangement will be made so that out of 500 families engaged in milk production in the village, 400 families will be in the cooperative. The work of their animal dung will also be given to the cooperative. The work of vaccination of animals will also be done. In the next 6 months, all these schemes will take a concrete shape and reach the cooperative institutions. He urged the milk producing mandis to put Tribhuvandas' picture in their cooperative institution so that people get acquainted with the personality who made the women associated with the cooperative sector prosperous in Gujarat. He said that the cooperative activity which started in the field of milk production with the establishment of National Dairy Development Board in Anand has today spread to 19 states.
Union Minister of Cooperation said that PACS have been linked to CSC, Micro ATM, Har Ghar Nal, Bank Mitra and about 25 other activities. After the amendment in the bylaws of PACS, inspectors of District Cooperative Banks across the country have been trained. People associated with PACS should talk to the inspectors and know about the new changes. He said that revenue should also be generated from PACS. He said that PACS providing the services of Jan Aushadhi Kendra should create sufficient awareness among the people in the village that medicines are available at their centres at much cheaper rates than the market rate.
Shri Amit Shah said that if the farmers cultivating maize and pulses register on the NCCF app, then NABARD and NCCF can purchase maize and pulses from the farmers at the Minimum Support Price and if the farmer is getting a higher price in the market, then he can also sell his crop in the market.
In ‘Sahkar Samvad’, Shri Amit Shah said that natural farming is a scientific practice which gives many benefits. Eating food produced without use of fertilizers and chemicals will keep you away from doctors and medicines. Apart from this, production increases with natural farming. He said that he has adopted natural farming in his fields and has seen an increase of almost one and a half times in production. Shri Shah said that there are big factories of urea, DAP and MPK. But if natural farming is done, then earthworm does the same work as done by urea, DAP and MPK. Earthworm eats soil and makes manure in the process. He said that by doing natural farming, the land is not harmed, water is also saved and people also remain healthy. He said that the Cooperative Ministry has formed a national level cooperative institution for the purchase of grains produced through natural farming. Apart from this, a cooperative society has also been formed for the export of farmers' crops and arrangements have been made to send the profit from export directly to the farmer's bank account.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that being the Home Minister of the country is a big deal, because Sardar Patel Sahib was also the Home Minister. But the day I was made the Cooperation Minister, I believe that I got a bigger department than the Home Ministry. This is a ministry that works for the poor, farmers, villages and animals of the country. He said that in the coming days, he will organize 10 such Chaupals in three states each and work will be done in the Cooperation Ministry on the basis of the suggestions received from them.
During 'Sahkar Samvad', Shri Amit Shah said that research work is going on to find out the medicinal properties of camel milk. Rajasthan government and Gujarat government will soon jointly launch a scheme with the aim of getting higher prices for camel milk to camel rearers by using the medicinal properties of camel milk. When the rate of camel rearing and camel milk increases, it will naturally be very beneficial in the conservation of their breed.

ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ উপলক্ষে আহমেদাবাদত গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ৰাজস্থানৰ মহিলা সমবায় কৰ্মীসকলৰ সৈতে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ‘সহকাৰ সংবাদ’ অনুষ্ঠিত কৰে
সমবায় খণ্ডত যুৱ পেছাদাৰীসকলক প্ৰস্তুত কৰাৰ মূল ধাৰণা আছিল ত্ৰিভুৱনদাস পেটেল জীৰ, ইয়াৰ বাবে “ত্ৰিভুৱন” সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে
ত্ৰিভুৱনদাস জীয়ে সঁচা অৰ্থত সমবায়ৰ ভেটি স্থাপন কৰিলে, ইয়াৰ সৰ্বোত্তম উদাহৰণ হ’ল ‘আমুল’, যাৰ সহায়ত ৩৬ লাখৰো অধিক মাতৃ-ভগ্নীয়ে ৮০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক টকাৰ ব্যৱসায় কৰি আছে
সমবায় দুগ্ধ শাখাত গোবৰ ব্যৱস্থাপনা, পশু খাদ্য আৰু স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাপনা তথা গোবৰ ব্যৱহাৰ কৰি আয় বৃদ্ধিৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে
আগন্তুক দিনত এনে কিছু ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব যাতে গাঁৱৰ গাখীৰ উৎপাদনত নিয়োজিত বেছিভাগ পৰিয়াল সমবায়ৰ সৈতে জড়িত হৈ পৰে
চি এছ চি, মাইক্ৰ’ এ টি এম, হৰ ঘৰ নল, বেংক মিত্ৰ আৰু অনুৰূপ প্ৰায় ২৫টা কামত যোগদান কৰি সকলো পেকছ সমৃদ্ধিশালী হ’ব পাৰে
জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ সেৱা প্ৰদান কৰা পিএচিএছে গাঁওত সুলভ মূল্যৰ ঔষধৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়ে মানুহক সজাগ কৰা উচিত
09 JUL 2025 5:50PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আন্তৰ্জাতিক সমবায় বৰ্ষ ২০২৫ৰ অধীনত আয়োজিত কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ৰাজস্থানৰ সমবায় খণ্ডৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলৰ সৈতে গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত ‘সহকাৰ সংবাদ’শীৰ্ষক অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
‘সহকাৰ সংবাদ’ত কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে ত্ৰিভুৱনদাস পেটেলৰ নামত আনন্দ জিলাত “ত্ৰিভুৱন” সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে সমবায় খণ্ডত যুৱ পেছাদাৰীসকলক প্ৰস্তুত কৰাৰ মূল ধাৰণা ত্ৰিভুৱনদাস জীৰ আছিল আৰু ইয়াৰ বাবে এই বিশ্ববিদ্যালয়খন প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। ত্ৰিভুৱনদাস জীয়ে প্ৰকৃত অৰ্থত সমবায়ৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল, যাৰ বাবে আজি গুজৰাটৰ ৩৬ লাখ মহিলাই ৮০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় কৰি আছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া সংসদত সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ নাম ত্ৰিভুৱনদাস জীৰ নামেৰে নামকৰণৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল তেতিয়া গৰাকী ব্যক্তি কোন তাকেলৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল। এক অৰ্থত সেয়া উপযুক্ত নাছিল। কিন্তু সেই ব্যক্তিজনৰ বাবে এটা ডাঙৰ কথা যে ডাঙৰ কাম এটা কৰিও তেওঁ নিজৰ প্ৰচাৰ নকৰি কেৱল কাম কৰি গৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিৰোধী দলৰ বিৰোধিতা সত্ত্বেও আমি বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ নাম ত্ৰিভুৱনদাস পেটেলৰ নামেৰে ৰাখিলোঁ, কাৰণ তেওঁ খ্যাতি লাভ কৰাটো উচিত।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে দুগ্ধ খণ্ডত বহু পৰিৱৰ্তন আনিছে। আগন্তুক সময়ত সমবায় দুগ্ধ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে গৰুৰ গোবৰ পৰিচালনা, পশুৰ খাদ্য আৰু স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাপনা আৰু গৰুৰ গোবৰ ব্যৱহাৰ কৰি আয় বৃদ্ধিৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। সমগ্ৰ দেশতে এই দিশত বহুতো সৰু সৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা হৈছে। সকলো পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা সংকলন কৰি প্ৰতিটো সমবায় প্ৰতিষ্ঠানলৈ তাৰ ফলাফল প্ৰেৰণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে পৰিকল্পনা কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগন্তুক কেইটামান বছৰত সমবায় দুগ্ধ শাখাত গৰুৰ গোবৰ ব্যৱহাৰ কৰি জৈৱিক গোবৰ আৰু গেছ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে আগন্তুক দিনত এনে কিছু ব্যৱস্থা কৰা হ’ব যাতে গাঁওখনত গাখীৰ উৎপাদনত নিয়োজিত ৫০০ পৰিয়ালৰ ভিতৰত ৪০০ পৰিয়াল সমবায়ত জড়িত থাকিব। তেওঁলোকৰ পশুৰ গোবৰৰ কামো সমবায়ক দিয়া হ’ব। জীৱ-জন্তুৰ টিকাকৰণৰ কামো কৰা হ’ব। অহা ৬ মাহত এই সকলোবোৰ আঁচনিয়ে সুনিৰ্দিষ্ট ৰূপ ধাৰণ কৰি সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজলৈ যাব। তেওঁ গাখীৰ উৎপাদনকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানত ত্ৰিভুৱনদাসৰ ছবি ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়, যাতে গুজৰাটত সমবায় খণ্ডৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলক সমৃদ্ধিশালী কৰি তোলা ব্যক্তিত্বৰ সৈতে চিনাকি কৰি দিব পাৰি। তেওঁ কয় যে আনন্দত ৰাষ্ট্ৰীয় দুগ্ধ উন্নয়ন ব’ৰ্ড স্থাপনৰ লগে লগে গাখীৰ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আৰম্ভ হোৱা সমবায় কাৰ্যকলাপ আজি ১৯খন ৰাজ্যত বিয়পি পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পেকছক চি এছ চি, মাইক্ৰ’ এ টি এম, হৰ ঘৰ নল, বেংক মিত্ৰকে ধৰি প্ৰায় ২৫টা কামৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। পেকছৰ উপ-বিধি সংশোধনীৰ পিছত সমগ্ৰ দেশৰ জিলা সমবায় বেংকৰ পৰিদৰ্শকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। পেকছৰ সৈতে জড়িত লোকসকলে পৰিদৰ্শকসকলৰ সৈতে কথা পাতিব লাগে আৰু নতুন পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে জানিব লাগে। তেওঁ কয় যে পেকছৰ পৰাও ৰাজহ আহৰণ কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ সেৱা প্ৰদান কৰা পেকছে গাঁৱৰ ৰাইজৰ মাজত পৰ্যাপ্ত সজাগতাৰ সৃষ্টি কৰিব লাগে যাতে বজাৰৰ হাৰতকৈ বহু কম দামত তেওঁলোকৰ কেন্দ্ৰত ঔষধ উপলব্ধ হোৱাৰ কথা মানুহে জানিবলৈ সক্ষম।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যদিহে কুঁহিয়াৰ আৰু দাইলৰ খেতি কৰা কৃষকসকলে এন চি চি এফ এপত পঞ্জীয়ন কৰে, তেন্তে নাবাৰ্ড আৰু এন চি চি এফে কৃষকৰ পৰা নূন্যতম সহায়ক মূল্যত কুঁহিয়াৰ আৰু দাইল ক্ৰয় কৰিব পাৰে । যদি কৃষকে বজাৰত অধিক মূল্য লাভ কৰি আছে তেন্তে তেওঁ নিজৰ শস্য বজাৰতো বিক্ৰী কৰিব পাৰিব।
‘সহকাৰ সংবাদ’ত শ্ৰী অমিত শ্বাহে অৱসৰ গ্ৰহণৰ পিছত তেওঁ বেদ, উপনিষদ আৰু জৈৱিক খেতিৰ মাজত সময় কটাব বুলি কয়। তেওঁ কয় যে জৈৱিক কৃষি এক বৈজ্ঞানিক প্ৰথা , যিয়ে বহু ধৰণে উপকাৰ দিয়ে। সাৰ আৰু ৰাসায়নিক দ্ৰব্য ব্যৱহাৰ নকৰাকৈ উৎপাদিত খাদ্য খালে চিকিৎসক আৰু ঔষধৰ পৰা আঁতৰি থাকিব পাৰি। ইয়াৰ বাহিৰেও জৈৱিক খেতিৰ উৎপাদনো বৃদ্ধি পায়। তেওঁ কয় যে তেওঁ নিজৰ পথাৰত জৈৱিক খেতি কৰি প্ৰায় উৎপাদন ডেৰগুণ বৃদ্ধি পোৱা দেখা গৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইউৰিয়া, ডি এ পি আৰু এম পি কেৰ ডাঙৰ ডাঙৰ কাৰখানা আছে। কিন্তু যদি জৈৱিক খেতি কৰা হয়, তেন্তে কেঁচুৱে ইউৰিয়া, ডি এ পি আৰু এম পি কেৰ দৰে কাম কৰে। কেঁচুৱে মাটি খাই এই প্ৰক্ৰিয়াত সাৰ তৈয়াৰ কৰে। তেওঁ কয় যে জৈৱিক খেতি কৰিলে মাটিৰ কোনো ক্ষতি নহয়, পানীও ৰাহি হয় আৰু মানুহো সুস্থ হৈ থাকে বুলি কয় । তেওঁ কয় যে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে জৈৱিক কৃষিৰ জৰিয়তে উৎপাদিত শস্য ক্ৰয়ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠান গঠন কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি কৃষকৰ শস্য ৰপ্তানিৰ বাবেও এখন সমবায় সমিতি গঠন কৰা হৈছে আৰু ৰপ্তানিৰ পৰা পোৱা লাভ পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ গৃহমন্ত্ৰী হোৱাটো এটা ডাঙৰ কথা, কাৰণ চৰ্দাৰ পেটেলো গৃহমন্ত্ৰী আছিল। কিন্তু যিদিনা মোক সমবায় মন্ত্ৰীৰ দায়িত্ব দিয়া হ’ল, সেইদিনা মই বিশ্বাস কৰোঁ যে মই গৃহ মন্ত্ৰালয়তকৈও ডাঙৰ বিভাগ এটা পাইছিলোঁ। দেশৰ দুখীয়া, কৃষক, গাঁও আৰু জীৱ-জন্তুৰ বাবে কাম কৰে এই মন্ত্ৰালয়ে। অনাগত দিনত তিনিখনকৈ ৰাজ্যত ১০টা এনে অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ পৰা পোৱা পৰামৰ্শৰ ভিত্তিত সহযোগিতা মন্ত্ৰালয়ত কাম কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়।
‘সহকাৰ সংবাদ’ৰ সময়ত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উটৰ গাখীৰৰ ঔষধি গুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ গৱেষণা চলি আছে। উটৰ গাখীৰৰ ঔষধি গুণ ব্যৱহাৰ কৰি উটৰ গাখীৰৰ অধিক মূল্য পোৱাৰ লক্ষ্যৰে ৰাজস্থান চৰকাৰ আৰু গুজৰাট চৰকাৰে শীঘ্ৰে যৌথভাৱে এক আঁচনি আৰম্ভ কৰিব। যেতিয়া উট পালন আৰু উটৰ গাখীৰৰ সমাদৰ বাঢ়িব তেতিয়া স্বাভাৱিকতে উটৰ জাতৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰতো সহায় হ’ব।