Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah performs the Bhoomi Poojan of the country’s first cooperative university, “Tribhuvan” Sahkari University, in Anand, Gujarat
Prime Minister Shri Narendra Modi has today paid sincere tribute to Tribhuvan Das Patel Ji
This university will end nepotism in co-operatives, bring transparency and those who get training from the co-operative university will get employment
In this university, the youth will get to learn technical expertise, accounting, scientific approach and marketing as well as the values of co-operation
This university will fill the mega vacuum of education, training and innovation in the co-operative movement; due to it India will become a stronghold of co-operation in the whole world
Tribhuvan Das Ji is an ideal example of how much one can contribute towards nation building while working as a co-operative leader for the welfare of its every member
‘Tribhuvan Das’ is the most appropriate name of a cooperative university that is going to be established for the development of transparency, accountability, research and the spirit of co-operative federalism
Due to the vision of Tribhuvan Das Ji, today the co-operative dairy of our country is standing tall in front of private dairies of the world
Union Home Minister and Minister of Cooperation appeals cooperative training experts from across the country to join this university and contribute
05 JUL 2025 6:48PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today performed the Bhoomi Poojan of the country’s first cooperative university, ‘Tribhuvan” Sahkari University, in Anand, Gujarat. Many dignitaries including Gujarat Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar and Shri Muralidhar Mohol and Secretary, Ministry of Cooperation, Dr Ashish Kumar Bhutani were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a very important day for the cooperative sector when Prime Minister Shri Narendra Modi has paid tribute to Tribhuvan Das Patel Ji in a true sense. He said four years ago, Prime Minister Modi established the Ministry of Cooperation to instill hope in the lives of crores of poor and villagers of the country and to make them economically prosperous. Since the establishment of the Ministry of Cooperation, in the last four years, the Ministry of Cooperation has taken 60 new initiatives for the development, promotion and equitable growth of the cooperative sector in India. Shri Shah said that all these initiatives were taken to make the cooperative movement immortal, transparent, democratic, to develop it, to increase the income of farmers through cooperation and to increase the participation of women power and youth in the cooperative movement.
Shri Amit Shah said that today the foundation stone of the India's first cooperative university, “Tribhuvan” Sahkari University, has been laid in Anand. The university campus with span over 125 acres and will be built at a cost of Rs 500 crore. He said that laying of the foundation stone of “Tribhuvan” Sahkari University is an important initiative to fill all the gaps in strengthening the cooperative sector. He said that under the leadership of Prime Minister Modi, the cooperative movement is progressing very fast across the country. He said that the foundation stone of this university is a revolutionary step under the leadership of Prime Minister Modi. Today, 40 lakh workers are associated with the cooperative movement across the country, 80 lakh are members of boards and 30 crore people, that is, every fourth person in the country, is associated with the cooperative movement.
Union Minister of Cooperation said that earlier there was no proper system to train employees and members of cooperative societies for the development of cooperative sector. He said that earlier the employees were given training after recruitment in cooperative, but after the formation of this university, only those who have undergone training will get jobs. Shri Shah said that due to this, nepotism in cooperatives will end, transparency will come and those who study from the “Tribhuvan” Sahkari University will get jobs. He said that in this university, the youth will not only learn technical expertise, accounting, scientific approach and all the qualities of marketing, but they will also learn the values ​​of cooperation that the cooperative movement is for the Dalits, tribals and women of the country. Shri Shah said that many problems of the cooperative sector will be solved by this university.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi has decided to form 2 lakh new Primary Agricultural Credit Societies (PACS) in the country, out of which 60 thousand new PACS will be formed by the end of this year. He said that 2 lakh PACS alone will have 17 lakh employees. Similarly, many district dairies are being established and the need for trained manpower for all these will also be fulfilled by “Tribhuvan” Sahkari University. Shah said that this university will work on policy making in cooperatives, data analysis and devising 5 years, 10 years and 25 years strategies for the development of cooperatives in the country.
He said that research has also been linked with this university. This university will not only prepare cooperative employees but will also produce dedicated cooperative leaders, like Tribhuvan Das Ji, who will lead the cooperative sector in future. Shri Shah said that CBSE has added cooperative as subject in the curriculum of classes 9 to 12. Gujarat government should also add cooperative subject in its curriculum so that common people can know about cooperatives.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the “Tribhuvan” Sahkari University has been named after Tribhuvan Das Kishi Das Patel. He stated that the foundation of this cooperative university has been laid to promote transparency, accountability, research, and the spirit of cooperative federalism. There could be no more fitting name for the university than that of Tribhuvan Das Patel.He said that Tribhuvan Das Ji had sown the seed of a new idea on this land under the guidance of Sardar Patel. Tribhuvan Das Ji formed a small group of milk collectors and through it, he ran a huge campaign to empower the farmers. Shri Shah said that in 1946, Kheda District Cooperative Milk Producers Union was established and today the seed sown by Tribhuvan Das has become a huge banyan tree in which 36 lakh sisters do a business of Rs 80 thousand crores and none of them has invested more than Rs 100. Shri Shah said that it was Tribhuvan Das Ji who had done the work of standing up the power of the cooperative organization in front of the exploitative policy of Polson Dairy. He said that today Amul has emerged as the most valuable brand of food items in the world. Due to the vision of Tribhuvan Das Ji, today the cooperative dairy of our country stands tall in front of the private dairies of the world. He stated that when a cooperative leader works with the welfare of every member in mind, their contribution to nation-building and national prosperity can be immense. Tribhuvan Das Ji set an exemplary model of this through his dedicated efforts.
Shri Amit Shah said that Vasudhaiva Kutumbakam and Sarve Bhavantu Sukhinah form the foundation of our nation's core values and culture, and it is from these ideals that the spirit of cooperation has emerged.He said that this culture not only promotes economic welfare but also contributes to human welfare, animal welfare, and environmental conservation, and is now extending its impact to the upliftment of the poor as well. He said that this university will work to fill the vacuum of education, training and innovation in the cooperative movement which has 30 crore members. Shri Shah said that this university will work to take cooperatives forward across the country by preparing a uniform course for the training of cooperative institutions across the country along with the formulation of policies, innovation, research and training. He said that the university will also provide a platform to talents and from here the policy of cooperation will be made which will guide everyone. Union Minister Cooperation said that this university will also work to implement all the schemes on the ground through 2 lakh new and 85 thousand old PACS.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that this university will fill the mega vacuum that was responsible to shrink our cooperative movement. With the University coming into existence the cooperative movement will flourish, grow and India will become a stronghold of cooperatives in the whole world. The policies and courses made in “Tribhuvan” Sahkari University will work to transform the economic model of cooperatives into a mass movement. He said that this university will provide qualified employees for all the big cooperative institutions. Shri Shah said that we want to bring cooperative taxis, we also want to create a cooperative insurance company, so we also need officers, employees and cooperative leaders with special knowledge of every field. He appealed to the cooperative sector of the entire country and said that cooperative training experts from all over the country should join this university and contribute.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଆଣନ୍ଦରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ‘ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ୟୁନିଭର୍ସିଟି’ ପାଇଁ ଭୂମି ପୂଜନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତ୍ରିଭୁବନ୍ଦ ପଟେଲ ଜୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି
ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବାରବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ତାଲିମ ନେବେ ସେମାନେ ହିଁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ
ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ହିସାବ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ବିପଣନ ସହିତ ସମବାୟର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଶିଖିବେ
ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଶିକ୍ଷା, ତାଲିମ ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ରହିଥିବା ବୃହତ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କରିବ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ; ଏହା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମବାୟର ଏକ ଗଡ଼ ପାଲଟିବ
ଜଣେ ସମବାୟ ନେତା ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ କେତେ ଅବଦାନ ଦେଇ ହେବ ତାହାର ଏକ ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ ହେଉଛନ୍ତି ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ଭାବନାର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏକ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମକରଣ ‘ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ’ଙ୍କ ନାମରେ କରାଯିବା ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି
05 JUL 2025 6:48PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଆଣନ୍ଦଠାରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ‘ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ୟୁନିଭର୍ସିଟୀ ପାଇଁ ଭୂମିପୂଜନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନିଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ଆଜିର ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ପଟେଲ ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଚାରି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଶା ସଞ୍ଚାର କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରଠାରୁ ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୬୦ଟି ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସାର୍ବଜନୀନ କରିବା, ଏହାକୁ ବିକଶିତ କରିବା, ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ମହିଳା ଶକ୍ତି ଓ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆଣନ୍ଦରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, “ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ୟୁନିଭର୍ସିଟି’’ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ୧୨୫ ଏକରରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ “ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ୟୁନିଭର୍ସିଟି’’ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାରେ ସମସ୍ତ ଅଭାବ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏ ଦିଗରେ ଏକ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ। ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସହିତ ୪୦ ଲକ୍ଷ କର୍ମୀ, ୮୦ ଲକ୍ଷ ବୋର୍ଡର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ୩୦ କୋଟି ଲୋକ ଜଡ଼ିତ । ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶର ଚାରି ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ପୂର୍ବରୁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ସମିତିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ କୌଣସି ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନଥିଲା। ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ପରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରେ କେବଳ ତାଲିମ ନେଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଚାକିରି ପାଇବେ। ଏହା ଫଳରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବାରବାଦ ଶେଷ ହେବ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିବ। ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ପଢ଼ୁଥିବା ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାକିରି ପାଇବେ। ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୁବପିଢ଼ି କେବଳ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ହିସାବ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ବିପଣନର ସମସ୍ତ ଗୁଣ ଶିଖିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନେ ସମବାୟର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବେ। ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଦେଶର ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୋଲି ସେମାନେ ଜାଣି ପାରିବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବ ବୋଲି ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ) ଗଠନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୬୦ ହଜାର ନୂତନ ପ୍ୟାକ୍ସ ଗଠନ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ୨ ଲକ୍ଷ ପ୍ୟାକ୍ସରେ ୧୭ ଲକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ରହିବେ। ସେହିପରି ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ଡାଏରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏସବୁ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଦ୍ୱାରା ପୂରଣ କରାଯିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଦେଶରେ ସମବାୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ୫ ବର୍ଷ, ୧୦ ବର୍ଷ ଏବଂ ୨୫ ବର୍ଷିଆ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଗବେଷଣାକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଡାଯାଇଛି। ଏହା କେବଳ ସମବାୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ। ଏହି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସମବାୟ ନେତା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସିବିଏସଇ ନବମରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ସମବାୟକୁ ବିଷୟ ଭାବରେ ଯୋଡିଛି। ଗୁଜରାଟ ସରକାର ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ସମବାୟ ବିଷୟ ଯୋଡିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ସମବାୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ୟୁନିଭର୍ସିଟିକୁ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ କିଶି ଦାସ ପଟେଲଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଧାରଶୀଳା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ପଟେଲଙ୍କ ଛାଡ଼ି ଦେଲେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ଆଉ କୌଣସି ଉପଯୁକ୍ତ ନାମ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ ଏହି ଭୂମିରେ ଏକ ନୂତନ ବିଚାରର ବୀଜ ବୁଣିଥିଲେ। ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହକାରୀଙ୍କର ଏକ ଛୋଟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲେ। ୧୯୪୬ ମସିହାରେ ଖେଡା ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବପନ କରାଯାଇଥିବା ବୀଜ ଏକ ବିଶାଳ ବଟବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ୩୬ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ୧୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିନାହାନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୋଲସନ ଡାଏରୀର ଶୋଷଣ ନୀତି ସାମ୍ନାରେ ସମବାୟ ସଂଗଠନର ଶକ୍ତିକୁ ଠିଆ କରିବାର କାମ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଅମୂଲ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଯୋଗୁଁ, ଆଜି ଆମ ଦେଶର ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବିଶ୍ୱର ଘରୋଇ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ମୁକାବିଲା କରିପାରୁଛି । ଜଣେ ସମବାୟ ନେତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମୃଦ୍ଧିରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଅପାର ହୋଇପାରେ। ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ ତାଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ଏକ ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ଏବଂ ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖିନଃ ଆମ ଦେଶର ମୌଳିକ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଆଧାର। ଏହି ଆଦର୍ଶରୁ ହିଁ ସମବାୟର ଭାବନା ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହି ସଂସ୍କୃତି କେବଳ ଆର୍ଥିକ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ, ପ୍ରାଣୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଏହି ଭାବନାର ପ୍ରଭାବକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ୩୦ କୋଟି ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଶିକ୍ଷା, ତାଲିମ ଏବଂ ନବସୃଜନର ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ନୀତି ଗଠନ, ନବସୃଜନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ତାଲିମ ସହିତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମବାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ତାଲିମ ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଏକ ମଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏଠାରୁ ସମବାୟର ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ୨ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଏବଂ ୮୫ ହଜାର ପୁରୁଣା ପ୍ୟାକ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ଯୋଜନାକୁ ଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆମର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ବୃହତ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନକୁ ପୂରଣ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମବାୟର ଏକ ଗଡ଼ ହେବ। ‘ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ୟୁନିଭର୍ସିଟିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୀତି ଏବଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମବାୟର ଆର୍ଥିକ ମଡେଲକୁ ଏକ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସବୁ ବଡ଼ ସମବାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ କର୍ମଚାରୀ ଯୋଗାଇବ। ‘‘ଆମେ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମେ ଏକ ସମବାୟ ବୀମା କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେଣୁ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷ ଜ୍ଞାନ ଥିବା ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି,’’ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି । ସାରା ଦେଶର ସମବାୟ ତାଲିମ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ଏବଂ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶେଷରେ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।