কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেবিনেটে ঝাৰিয়া ক’লফিল্ডত অগ্নিকাণ্ড, মাটি তললৈ বহি যোৱাৰে মোকাবিলা আৰু প্ৰভাৱিত পৰিয়ালসমূহৰ পুনৰ্বাসনৰ অৰ্থে সংশোধিত ঝাৰিয়া মাষ্টাৰ প্লেনত অনুমোদন জনায়
25 JUN 2025 3:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটিয়ে ঝাৰিয়া ক’লফিল্ডত অগ্নিকাণ্ড, মাটি তললৈ বহি যোৱাৰে সম্পৰ্কীয় উদ্বেগৰে মোকাবিলা আৰু প্ৰভাৱিত পৰিয়ালসমূহৰ পুনৰ্বাসনৰ অৰ্থে সংশোধিত ঝাৰিয়া মাষ্টাৰ প্লেনত (JMP) অনুমোদন জনাইছে। মুঠ ৫,৯৪০.৪৭ কোটি টকা বিত্তীয় ব্যয় সাপেক্ষে এই সংশোধিত পৰিকল্পনা ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ অধীনত পৰ্য্যায়ভিত্তিক পদ্ধতিয়ে অগ্নিকাণ্ড আৰু তললৈ বহি যোৱা ঘটনাৰে মোকাবিলা তথা অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত অতিশয় বিপদসংকূল স্থানৰ প্ৰভাৱিত পৰিয়ালসমূহৰ পুনৰ্বাসন নিশ্চিত কৰা হ’ব।
এই সংশোধিত জেএমপি-এ উক্ত পৰিকল্পনাৰ অধীনত পুনৰ সংস্থাপিত পৰিয়ালসমূহৰ বহনক্ষম জীৱিকা আহৰণত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইয়াৰ অৰ্থে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত দক্ষতা বিকাশৰ কাৰ্য্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু পুনৰ্বাসিত পৰিয়ালসমূহৰ অৰ্থনৈতিক আত্ম-নিৰ্ভৰতা নিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে আয়-প্ৰদানকাৰী সুযোগৰ সৃষ্টি কৰা হ’ব।
তদুপৰি, লিগেল টাইটেল হ’ল্ডাৰ (LTH) পৰিয়াল আৰু নন-লিগেল টাইটেল হ’ল্ডাৰ (Non-LTH) পৰিয়াল উভয়ৰে বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক ক্ৰেডিট পাইপলাইনৰ জৰিয়তে এক লাখ টকাৰ জীৱিকা অনুদান আৰু তিনি লাখ টকা পৰ্য্যন্ত ক্ৰেডিট সমৰ্থন আগবঢ়োৱা হ’ব।
ইয়াৰ উপৰিও, পুনৰ সংস্থাপিত স্থানসমূহত বিস্তৃত আন্তঃগাঁথনি আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধাসমূহ— যেনেঃ পথ, বিদ্যুৎ সংযোগ, পানী যোগান, নলা, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ, কমিউনিটি হল আৰু আন-আন সাধাৰণ সুবিধাসমূহ উপলব্ধকৰণৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব। সংশোধিত ঝাৰিয়া মাষ্টাৰ প্লেন ৰূপায়ণ কমিটিৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি এয়া কাৰ্য্যকৰীকৰণেৰে এক সামগ্ৰিক আৰু মানৱীয় পুনৰ্বাসন পন্থা নিশ্চিত কৰা হ’ব।
জীৱিকা সমৰ্থন ব্যৱস্থাৰ অংশ হিচাপে জীৱিকা-সম্পৰ্কীয় কাম-কাজক উৎসাহিতকৰণৰ অৰ্থে এক সমৰ্পিত ঝাৰিয়া বিকল্প জীৱিকা পুনৰ্বাসন পুঁজি স্থাপন কৰা হ’ব। অঞ্চলটোত বিদ্যমান মাল্টি স্কিল ডেভেলপমেন্ট ইনষ্টিটিউটৰ সহযোগত দক্ষতা বিকাশৰ পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰা হ’ব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves revised Jharia Master Plan for dealing with Fire, Subsidence and Rehabilitation of affected families in Jharia Coalfield
25 JUN 2025 3:14PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the Revised Jharia Master Plan (JMP) for addressing issues related to fire, land subsidence, and the rehabilitation of affected families in the Jharia Coalfield. The total financial outlay for the implementation of the revised plan is Rs.5,940.47 crore. The phase wise approach shall ensure that handling of fire and subsidence and rehabilitation of the affected families will be done on priority basis from the most vulnerable sites.
The Revised JMP lays a much stronger emphasis on sustainable livelihood generation for families being resettled under the plan. Targeted skill development programmes are to be undertaken and income-generating opportunities will be created to ensure economic self-reliance of the rehabilitated families.
Furthermore, a Livelihood Grant of Rs. One Lakh and access to credit support of up to Rs. Three Lakh through an institutional credit pipeline will be extended to both Legal Title Holder (LTH) families and Non-Legal Title Holder (Non-LTH) families.
In addition, comprehensive infrastructure and essential amenities—such as roads, electricity, water supply, sewerage, schools, hospitals, skill development centres, community halls, and other common facilities—are to be developed at the resettlement sites. These provisions will be implemented as per the recommendations of the Committee for Implementation of the Revised Jharia Master Plan, ensuring a holistic and humane rehabilitation approach.
As part of the livelihood support measures, a dedicated Jharia Alternative Livelihoods Rehabilitation Fund is to be established to promote livelihood-related activities. Skill development initiatives will also be carried out in collaboration with Multi Skill Development Institutes operating in the region.