প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওরিসা সরকার চহি অমা মপুংফারকপগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
20 JUN 2025 7:48PM by PIB Imphal
জয় জগনাথ!
জয় জগনাথ!
জয় বাবা লিঙ্গরাজ!
ঐগী নুংশিরবা ওরিসাগী মীয়াম খুরুমজরি!
ওরিসাগী রাজ্যপাল হরি বাবু জি, ওরিসাগী চীফ মিনিস্তর মোহন চরন মাঝি জি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, জুৱাল ওরাম জি, ধর্মেন্দ্র প্রধান জি, অশ্বিনি বৈষ্ণব জি, ওরিসাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর কনাক বর্ভন সিংহ দিও জি, প্রভাতি পরিদা জি, রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং অমসুং ওরিসাগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং!
ঙসি, জুন ২০ অসি অখন্নবা নুমিৎ অমনি। ঙসি, ওরিসাগী অহানবা বি.জে.পি সরকার মাইপাক্না চহি অমা মপুংফারে। চহি অমা মপুংফারকপা অসি শুপ্নগী সরকার খক নত্তে, মসি অফবা লৈঙাক অমা লৈরকপা চহি অমা মপুংফারকপনি। অহানবা চহি অসি মীয়ামগী থবক অমসুং মীয়ামগী থাজবদা কৎথোক্লে। মসি ওরিসাগী ভোত্তর করোর কয়াগী থাজবা লৈহন্নবা পুকচেল শেংনা থবকশিং পাংথোকপা অচৌবা চহি অমনি। ঐনা থম্মোয় শেংনা উরিসাগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐনা চীফ মিনিস্তর মোহন মাঝি জি অমসুং মহাক্কী কাংবুশু থাগৎচরি। শিংথানিংঙাই ওইবা থবক পাংথোক্তুনা উরিসা চাউখৎনবা অদোম ময়াম্না অনৌবা ইথিল অমা পীরে।
মরুপশিং,
ওরিসা রাজ্য অমা খক নত্তে, ওরিসা অসি ভারতকী নাৎকী থৱান্মিচাক অমনি। চহি চা কয়া ওরিসানা ভারতকী সভেত্য অমসুং ঐখোয়গী নাৎ য়োকখৎতুনা লাক্লি। মরম অদুনা, ঙসিদি চাউখৎপা অমসুং নাৎকী লাইৱানা ভারতকী চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইরকপা মতমদা, ওরিসাগী থৌদাং অমুক্কা হেন্না চাউরে। হৌখিবা চহিদা, ওরিসানা চাউখৎপা অমসুং নাৎকী লাইৱা শীজিন্নবা উবা ফংখ্রে অমসুং লাইৱা অসি য়াংনা মাঙলোমদা পুখৎলে।
মরুপশিং,
ওরিসাগী বি.জে.পি সরকার চহি অমা মপুংফারকপগা লোয়ননা, মীয়াম্না ভগবান জগনাথ জিগী রথ যাত্রগী শেম-শাবগী থবক চিনবা অসিগা মপা চানবা অসি হরাওবা অমনি। মহাপ্রভু অসি ঐখোয়গী ফিদম্নি অমসুং ঐখোয়গী ইথিলনি। মহাপ্রভুগী থৌজলদগী, শ্রীমন্দিরগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং য়ানবা পুরক্লে। ভক্ত করোর কয়াগী হায়জবা ইকায়খুম্নবা উৎপগীদমক ঐনা মোহন জি অমসুং মহাক্কী সরকার থাগৎপা ফোঙদোকচরি। রাজ্য অসিদা সরকার হেক শেম্বগা, শ্রীমন্দিরগী থোং মরি মক হাংদোক্লে, শ্রীমন্দিরগী রত্ন ভান্দারশু হাংদোক্লে। মসি রাজনিতিগী মাইপাকপা নত্ত্রগা মাইথিবগী ৱাফম অমা নত্তে। মসি ভক্ত করোর কয়াগী থাজবা ইকায়খুম্নবগী থবক অমনি।
মরুপশিং,
জি-৭ মীফমগীদমক নুমিৎ ২ গী মমাঙদা ঐ কনাদাদা লৈখি অমসুং য়ু.এসগী রাষ্ট্রপতি দোনাল্ড ত্রম্পনা ঐ কৌরকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অদোম কনাদাদা লৈরিঙৈদা, অদোম ৱাশিংতন ফাওরগা চৎপীখো, ঐখোয়না অদোমগা লোয়ননা চাক্লেন অমা চামিন্নসি অমসুং ৱারি শানখিসি। মহাক্না ঐঙোন্দা য়াম্না কন্না হায়রকখি। ঐনা য়ু.এসকী রাষ্ট্রপতিদা হায়খি মদুদি অদোমগী চেবাউ অমগীদমক থাগৎচরি। ভগবান লমদম অসিদা চৎপা অসি ঐগীদমক য়াম্না মরুওইবনি। মরম অদুনা ঐনা মহাক্না চেবাউ অদু য়াখিদে। ভগবান্দা লৈরিবা অদোমগী নুংশিবা অমসুং কৎথোকপা অদুনা মরম ওইদুনা লমদম অসিদা ঐ পুরকখিবনি।
মরুপশিং,
নিংতম্লবা চহি কয়াগী মতুংদা, মীয়াম্না কংগ্রেস মোদেল উরে। কংগ্রেস মোদেলদা, অফবা লৈঙাক নত্ত্রগা মীয়ামগী পুন্সি লাইনা হিংবা উদে। চপ লেপ্পা, য়ান্দুনা লৈবা অমসুং প্রোজেকশিং থেংবা, শেঞ্জা-থুমজা অসি চাউখৎপগী কংগেস মোদেলনি। হৌখিবা চহি খর অসিদা, লৈবাক শীনবা থুংনা চাউখৎপগী বি.জে.পি মোদেল উরে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, লৈবাক অসিগী রাজ্য কয়াদা অহানবা ওইনা বি.জে.পি সরকারশিং শেম্লে। হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা সরকারশিং অহোংবা লাকপা খক নত্তনা, খুন্নাই অমসুং শেন-থুমগী অহোংবগী অনৌবা যুগ অমা হৌরে। নোংপোক ভারতকী খুদমশিং পীদুনা ঐনা অদোমদা শন্দোক্না তাক্কে। ঐনা অদোমদা অসামগী খুদম অমা পীগনি, চহি ১০ গী মমাঙদা অসামগী ফিবম য়াম্না ফৎলমদে। অসামদা তংদু-লৈতাদবা, তোখাই তাবা অমসুং হিংশা উবা ফংখি। ঙসিদি অসাম চাউখৎপগী অনৌবা লম্বী অমদা চৎলি। চহি কয়া চৎথরম্বা কা হেনবা থবকশিং লেপখ্রে। ঙসিদি হিরম কয়াদা অসাম্না লৈবাক অসিগী অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মকোক্ত লৈরে। ঐনা অতোপ্পা রাজ্য ত্রিপুরাগী মরমদা পনগনি। ত্রিপুরাদা চহি কয়া লেপ্না লৈবাক ঙাক্লবা মতুংদা, অহানবা ওইনা মীয়াম্না বি.জে.পিদা খুদোংচাবা অমা পীখি। ত্রিপুরাশু চাউখৎপগী লমদা মনিংদা লৈখি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিবম য়াম্না ফৎখিদে। মীওই খুদিংমক হিংশা অমসুং শেঞ্জা-থুমগী অৱাবা মায়োক্নখি। মীয়ামগী থবক তৌনবা বি.জে.পিনা খুদোংচাবা ফংবদগী, ঙসিদি ত্রিপুরা শান্তি অমসুং চাউখৎপগী খুদম অমা ওইরক্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ওরিসাশু চহি কয়া খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। লায়রবা অমসুং লৌমীশিং মখোয়গী হকশিং মপুংফানা ফংখিদে। শেঞ্জা-থুমজা অমসুং ৱাচৎ-ৱানোম্না পীক থনখি। ওরিসাগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিবম য়াম্না ফৎখিদে। ওরিসাগী হিরম কয়া চাউখৎপগী মনিংদা লৈখি। অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসি ওরিসাগী লাইবক থিবা অমা ওইখি। হৌখিবা চহিদা, হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি কোকহন্নবা বি.জে.পি সরকারনা মপুংফানা থবক পায়খৎলে।
মরুপশিং,
চাউখৎপগী দবল ইঞ্জিন মফম অসিদা চেল্লে, মসিগী কান্নবশিং উবা ফংলে। ঙসি, লুপা করোর কয়াগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্লিবা অমসুং শঙ্গারিবা অসিদা দবল ইঞ্জিন য়াওরে। ওরিসাদা, দবল ইঞ্জিন্না মীয়ামদা কান্নবা দবল ফংহল্লে। ঐনা খুদম অমা পীগে। ওরিসাগী লায়রবা ইমুং লাখ কয়া চহি কয়া অয়ুস্মান য়োজনা শরুক য়াবা ফংখিদে। ঙসিদি, অয়ুস্মান ভারত জন অরোগ্যা য়োজনা অমসুং গোপবন্ধু জন অরোগ্যা য়োজনা অনিমক রাজ্য অসিদা পায়খৎলে। মসিনা ওরিসাগী মীওই করোর লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। ওরিসাগী হোস্পিতালশিং খক্ত নত্তনা, রাজ্য অসিগী মীওই অমা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা রাজ্যশিংদা চৎপা মতমদা, মফম অদুদা মহাক দরকারগী মতুংইন্না লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। ঐ গুজরাত্ত পোকপনি অমসুং সুরত্ত, ঐনা খোঙকাপ অনি থাংদোকপা মতমদা, ওরিসাগী মীওই খর থেংনগনি, সুরত্ত ওরিসাগী মীওই কয়া লৈরি। হৌজিক সুরত্ত লৈরিবা ওরিসাগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংনা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলগনি। হৌজিক ফাওবদা, ওরিসাগী মীওই লাখ ২ স্কিম অসিগী মখাদা লায়য়েংলে অমসুং লৈবাক অসিগী রাজ্য ১২ হেন্না মীয়াম্না লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে। চহি অমা ফাওবগী মমাঙদা, অসিগুম্বা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা অসি মীয়াম্না ফংলমদে। দবল ইঞ্জিন সরকার অসি লাকপদগী, মসি কান্নবা হেন্না ফংলে।
ওরিসাদা চহি ৭০ গী মথক্ত লৈবা অহল লাখ ২৩ হেন্না লৈরি। মখোয় প্রধান মন্ত্রী বায়া বন্দন য়োজনাগী মখাদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। লায়রবা ইমুংশিংগী অৱাবা কোকহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। মমাঙদা, ওরিসাগী লৌমীশিং কিষান সম্মান নিধিগী কান্নবা মপুংফানা ফংবা ঙমখিদে। হৌজিক ওরিসাগী লৌমীশিং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী স্কিমশিং অনিমক্কী কান্নবা শরুক অনি ফংলে। লৌমীশিংদা ফৌগী মমল ৱাংনা ফংহনবা অসিনা ফৌ থাবা লৌমী লাখ কয়া কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
মমাংদা ওরিসাদা কান্নবশিং মপুংফানা ফংদবা কেন্দ্রগী স্কিম কয়া লৈরি। ঙসিদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং মীয়াম্না ফংলে। মসি খক নত্তনা, মীখল মনুংদা ঐখোয়না ইমাশিং, ইচলশিং, লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংদা থাজবা পীখীবা খুদিংমক য়াম্না য়াংনা থবক ওইনা পাংথোক্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী চাউনা মাইপাকপা অমদি লায়রবশিংগী ফিবম ফগৎহনবা অসিনি। ওরিসাদা মশিং য়াম্লবা ত্রাইবেল খুন্নাই অমা লৈরি। লাইবক থিবদি, মমাংদা ত্রাইবেল খুন্নাই অসি মীরাইখি অমসুং মখোয় চাউখৎতনা, লায়রনা অমসুং অৱাৎপা কয়াগা লোয়ননা হিংখি। লৈবাক অসি মতম শাংনা পানখিবা দল অসিনা রাজনিতিগীদমক ত্রাইবেলশিং শীজিন্নখি। মীওইশিং অসিনা ত্রাইবেল মীয়ামদা চাউখৎপা নত্ত্রগা শরুক য়াবা ফংহনখিদে। মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুক নেক্সালিজম, হিংশা অমসুং মীওৎ-মীনৈগী মৈদা লংশিনখি।
মরুপশিং,
২০১৪ গী মমাঙদা, লৈবাক অসিদা ত্রাইবেলশিংনা মশিং য়াম্না তাবা জিলা ১২৫ নেক্সালগী হিংশা মায়োক্নখি। রেদ কোরিদোরগী মিংদা ত্রাইবেলগী লমশিং মিংচৎ থিহনখি। হায়রিবা জিলাশিং অয়াম্বা চাউখৎতবনি হায়না লাউথোকখি অমসুং লৌফম থোকপা থৌদাং অমতা লৌখিদে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা, ত্রাইবেল মীয়াম হিংশাদগী কন্নবা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা লম্বীদা লাক্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। অমরোমদা, ত্রাইবেলশিংগী লমদা চাউখৎপগী অনৌবা ইহৌ অমা পুরক্লে। মসিগী ফল ওইনা ঙসিদি লৈবাক অসিগী জিলা ২০ হেনবদা নেক্সালাইতকী হিংশা হন্থরে। খোঙজেল য়াংনা থবক পায়খৎপদগী, য়াম্না থুনা ত্রাইবেল মীয়াম হিংশা কোক্লগনি। লৈবাক অসিদা নেক্সালিজম লোইশিনগনি, মসি মোদীগী ৱাশক্নি।
মরুপশিং,
ত্রাইবেলশিংগী মঙলানশিং মঙফাওনহন্দুনা মখোয়দা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা অৱাবশিং হন্থহনবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী মরুওইবনি। মরম অদুনা অহানবা ওইনা ত্রাইবেল চাউখৎনবা মরুওইবা জাতি থাক্কী স্কিম অনি হৌদোক্লে। স্কিম অনি অসিগীদমক লুপা করোর লাখ ১ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। অহানবা স্কিম অসি বিরসা মুন্দা জিগী মমিং লৌদুনা ধরতি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান হায়না থোল্লে। স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল খুঙ্গং ৬০,০০০ হেনবদা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পায়খৎলে। ওরিসাদশু ত্রাইবেল ইমুংশিংগী য়ুমশিং শারে, লম্বীশিং শেম্লে অমসুং মৈ অমসুং অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে। ওরিসাগী জিলা ১১ দা লৈফম য়াওবা স্কুল ৪০ শাগৎলি। থবক অসিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর কয়া থাদরি।
মরুপশিং,
অনিশুবা স্কিম অসিনা পি.এম-জনমন য়োজনানি। স্কিম অসিগী ইথিল ওরিসাদগী লাকপনি। লৈবাক অসিগী অহানবা ত্রাইবেল নুপী রাষ্ট্রপতি অসি ওরিসা নিংঙোলনি, ইকায়খুম্নরবী দ্রৌপতি মুর্মু জিনা লমজিংদুনা থবক অসি পায়খৎখিবনি। স্কিম অসিগী মখাদা, খ্বাইদগী ফিবম চাদনা লৈরিবা ত্রাইবেল মীয়াম ফিবম ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। অপীকপা ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিং লুপা করোর চা কয়া চঙনা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলে।
মরুপশিং,
ওরিসাদা মশিং য়াম্লবা ঙামীশিং লৈরি। মখোয়গীদমক, অহানবা ওইনা লৈবাক্কী ওইবা অচৌবা স্কিম অমা- পি.এম মতস্যা সম্পদা য়োজনা হৌদোক্লে। অহানবা ওইনা ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিৎ কার্দ ফংহল্লে। কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ২৫,০০০ গী অখন্নবা ফন্দ অমা শেম্নবা থৌরাং তৌরি। মসিনা ঐখোয়গী ওরিসাদা সমুদ্র মপান্দা লৈরিবা মীওইশিং অমসুং নহারোলশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীগনি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারতকী চাউখৎপনা নোংপোক ভারত্তগী ইথিল পীগনি। পুর্বোদয়াগী য়ুগ অসিদা নোংপোক্কী ফিবম ফগৎলক্লে। মসিগী ৱাখল অসিগা লোয়ননা, ওরিসা অমসুং লৈবাক অসিগী নোংপোক থংবা শরুক চাউখৎনবা ঐখোয়না কৎথোক্লে। চহি অমগী মমাঙদা ওরিসাদা বি.জে.পি সরকার শেমখিবা অসিনা পান্দম অসি মখা তানা য়াংখৎহল্লে। পারাদিপতগী ঝারসুগুদা ফাওবদা উদ্যোগকী মফমদশিং পাকথোক চাউথোক্লে। মসিনা ওরিসাগী মিনরেল অমসুং হিথাংফম্না লুচিংবা শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। রাজ্য অসিগী লম্বী, রেল অমসুং নোংথক্কী লম্বীগীদমক কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরে। পারাদিপতা মেগা দুয়েল-ফিদ ক্রেকর অমসুং দাউস্ত্রিম য়ুনিতশিং, চান্দিখোলদা ক্রুদ ওইল স্তোরেজ ফেসিলিতি, গোপালপুরদা এল.এন.জি তর্মিনেল অমা লিংখৎলে, হায়রিবা থবকশিং অসি পায়খৎপনা ওরিসা অচৌবা উদ্যোগকী রাজ্য অমা ওইরগনি। পেত্রোলিয়ম, পেত্রোকেমিকেলশিং, তেক্সতাইলশিং অমসুং প্লাস্তিক্সশিংগা মরী লৈনবা উদ্যোগশিংনা রাজ্য অসি চাউখৎহনগনি। মসিনা এম.এস.এম.ই কয়া পুথোক্কনি অমসুং নহারোলশিংদা অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংহনগনি। হন্দক, ওরিসা খক্তদা পেত্রোলিয়ম অমসুং পেত্রোকেমিকেল সেক্তরশিংদা লুপা করোর লাখ ১.৫ রোম থাদরে। ভারতকী পেত্রোকেমিকেলগী মফম অমা ওইনবা ওরিসা য়াংনা চাউখৎলক্লি।
মরুপশিং,
অচৌবা পান্দমশিং ফংনবা, ঐখোয়না মাঙলোমদা য়েংগদবনি-ঐখোয়গী পান্দম দরকার ওই। ঐখোয়গী বি.জে.পি সরকার অসিনা চহি অমগী মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপা খক নত্তনা, চহি মঙাগী ৱাখল খল্লি। সরকার অসিনা লাক্লিবা চহিশিংদা ওরিসাগী চাউখৎপগী লম্বী অমা শেম্নবা থবক পায়খৎলি। ২০৩৬ গী অখন্নবা থৌরাং অমা শেম্নবা ওরিসা সরকারনা থৌরাং তৌরে, মতম অসিদা ঐখোয়না রাজ্য অসি শেমখিবগী চহি ১০০শুবা থৌরম পাংথোক্কনি। ওরিসা লৈরিবা বি.জে.পি সরকারগীশু ভারতনা নিংতম্বা চহি ১০০ শুবগী ২০৪৭ গী পান্দম লৈরি। ঐনা ওরিসা ভিজন ২০৩৬ হন্না য়েংলে অমসুং মসিদা অফবা পান্দম কয়া য়াওরি। ওরিসাগী নহারোলশিংগী থবক শুবা কনবা অমসুং হৈথোই শিংথোইবনা অদোমগী পান্দম খুদিংমক ফংবা ঙমগনি। অমতা ওইনা, ঐখোয়না ওরিসা চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি। মসিগী ৱাশক অসিগা লোয়ননা, ঐনা অমুক হন্না মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অমুক হন্না মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি! জোহারি!
জয় জগনাথ!
জয় জগনাথ!
জয় জগনাথ!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the programme marking completion of one year of state government of Odisha
20 JUN 2025 7:48PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Baba Lingaraj!
Greetings and Johar to my beloved people of Odisha!
Governor of Odisha Shri Hari Babu ji, our popular Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Jual Oram ji, Shri Dharmendra Pradhan ji and Shri Ashwini Vaishnaw ji, Deputy Chief Ministers of Odisha Shri Kanak Vardhan Singh Deo ji and Smt. Pravati Parida ji, other ministers of the state government, Members of Parliament and Members of the Legislative Assembly, and all my brothers and sisters of Odisha!
Today, i.e., 20th June, is a very special day. Today, the first BJP government in Odisha has successfully completed one year. This anniversary is not just of a government — it is the anniversary of establishing good governance. This one year has been dedicated to public service and public trust. It has been a remarkable year of sincere efforts to live up to the trust of crores of voters in Odisha. I extend heartfelt congratulations to the people of Odisha and to all of you. I also convey my best wishes to Chief Minister Shri Mohan Majhi ji and his entire team. All of you have done commendable work and given new momentum to Odisha’s development.
Friends,
Odisha is not just a state — Odisha is a divine star in the heritage of Bharat. For hundreds of years, Odisha has enriched Indian civilization and our culture. That’s why today, when the mantra of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage) has become the foundation of Bharat’s progress, Odisha’s role has become even greater. In the past year, Odisha has truly embraced this mantra of ‘Vikas bhi, Virasat bhi’ — both development and heritage — and has moved forward swiftly on this mantra.
Friends,
It is a pleasant coincidence that as the BJP government in Odisha completes one year, all of you are immersed in preparations for the Rath Yatra of Lord Jagannath. Mahaprabhu (the great Lord) is not only a deity for us, He is our source of inspiration as well. And with His blessings, matters related to the Shri Mandir have also been resolved. I congratulate Mohan ji and his government for honouring the wishes of millions and millions of devotees. As soon as the government was formed, all four gates of the Shri Mandir were opened, and even the Shri Mandir’s Ratna Bhandar (treasure vault) has been opened. And let me clarify — this is not a matter of political gain or victory. This is an act of honouring the deep faith of crores of devotees.
Friends,
Just two days ago, I was in Canada for the G7 Summit, and President Trump of the United States called me. He said, "Since you're already in Canada, why not stop by Washington? We’ll have dinner and talk." He extended a warm invitation. I thanked the President of the USA and said: “Thank you for the invitation, but it is essential for me to go to the land of Mahaprabhu.” So, I respectfully declined his invitation, and your love, along with the devotion to Mahaprabhu, has drawn me to this sacred land.
Brothers and sisters,
For decades after independence, the country witnessed the Congress model. The Congress model neither delivered good governance nor made people’s lives easier. Delaying, stalling, and derailing development projects — combined with rampant corruption — became the hallmark of the Congress development model. Now, for the past few years, the country has widely experienced the BJP’s development model. In the past decade, there have been several states where the BJP formed the government for the first time. And in these states, it wasn’t just a change in government — it marked the beginning of a new era of social and economic transformation. Let me explain this with examples from eastern Bharat. Take the case of Assam. Just a decade ago, the situation in Assam was dire — instability, separatism, and violence were rampant. But today, Assam is racing ahead on a new path of development. Decades-long insurgent activities have come to an end. On many fronts, Assam is now outperforming other states in the country. Similarly, I would like to talk about another state i.e., Tripura. After decades of Left rule, the people gave the BJP a chance for the first time. Tripura was also far behind in terms of development. The infrastructure was in a terrible state, people’s voices weren’t heard by the government machinery, and everyone was troubled by violence and corruption. But ever since the BJP got the opportunity to serve, Tripura is now becoming a symbol of peace and progress.
Friends,
Our Odisha too had been struggling with many problems for decades. The poor, the farmers — they couldn’t get their rightful share. Corruption and red tape were dominant. Odisha’s infrastructure was in bad shape. Several regions of Odisha were continuously being left behind in the race for development. These challenges had become a part of Odisha’s unfortunate reality. The BJP government has worked with full strength and commitment in the past one year to overcome these challenges.
Friends,
The double-engine model of development that is working here is clearly showing its benefits. Even today, the inauguration and foundation laying of projects worth thousands of crores of rupees bears the mark of this double engine. The double engine has delivered double benefits to the people in Odisha. Let me give you an example. As you know, millions of poor families in Odisha were left out of the Ayushman Bharat scheme for a long time. Today, both the Ayushman Bharat Jan Arogya Yojana and the Gopabandhu Jan Arogya Yojana are running together. As a result, around 3 crore people in Odisha are now assured of free medical treatment. And not just in hospitals within Odisha — even if someone from Odisha goes to work in another state, they are now getting free medical treatment there too, when needed. Let me share something I’ve noticed — I was born in Gujarat, and in Surat, you walk just a few steps and you’ll meet someone from Odisha — so many Odia people live there. Now, Odia brothers and sisters living in Surat will also benefit from this scheme. So far, 2 lakh people from Odisha have received treatment under this scheme, and many of them have availed free medical care in more than a dozen states across the country. A year ago, such a facility was unimaginable for so many people. Thanks to this double-engine model, we’ve achieved something even greater than expected — a golden opportunity, made even more special.
Here in Odisha, there are more than 23 lakh senior citizens above the age of 70. Through the PM Vaya Vandana Yojana, they are now eligible for free treatment up to 5 lakh rupees. That means our government has addressed one of the biggest worries of ordinary families. Similarly, earlier, farmers in Odisha were not receiving the full benefits of the PM-Kisan Samman Nidhi. Now, farmers in Odisha are getting dual benefits — from both central and state schemes. The guarantee we gave to increase the minimum support price for paddy has also benefited lakhs of paddy farmers.
Friends,
There were many central government schemes whose full benefits never reached Odisha earlier. But now, people are receiving the benefits of both central and state government schemes. And not just that — the guarantees we gave during the elections to mothers and sisters, farmers, and youth — those guarantees are being swiftly implemented on the ground.
Friends,
One of the biggest achievements of our government has been the empowerment of the underprivileged. In Odisha, a large section of the population belongs to our tribal communities. Unfortunately, these communities have been consistently neglected in the past. They have suffered from backwardness, poverty, and deprivation. The party that ruled the country for decades used the tribal population merely as a tool for political gains. These people neither gave the tribal communities development nor participation. Instead, they pushed vast regions of the country into the fire of Naxalism, violence, and oppression.
Friends,
The situation before 2014 was such that more than 125 tribal-dominated districts in the country were under the grip of Naxal violence. Tribal regions were stigmatized under the label of the “Red Corridor.” Most of these districts were simply declared “backward,” and the governments washed their hands of them.
Brothers and sisters,
In recent years, we have worked to bring the tribal communities out of the atmosphere of violence and place them on a new path of development. The BJP government, on one hand, took strict action against those spreading violence, and on the other hand, brought a wave of development to tribal areas. As a result, the spread of Naxal violence has shrunk to fewer than 20 districts in the entire country today. And with the speed at which action is being taken, very soon, our tribal brothers and sisters will be completely free from violence. Naxalism will be eliminated from the country — and this is Modi’s guarantee.
Friends,
Fulfilling the dreams of our tribal brothers and sisters, providing them with new opportunities, and reducing the hardships in their lives are top priorities of our government. That’s why, two major national schemes have been launched specifically for tribal development for the first time. More than 1 lakh crore rupees is being spent on these two schemes. The first scheme is the ‘Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan’, named after Birsa Munda ji. Under this initiative, development work is being carried out in more than 60,000 tribal villages across the country. Here in Odisha too, houses are being built for tribal families, roads are being constructed, and access to electricity and clean water is being provided. In 11 districts of Odisha, 40 residential schools are also being built. The central government is investing hundreds of crores of rupees in this effort.
Friends,
The second scheme is the PM-JANMAN Yojana. The inspiration for this scheme came from the land of Odisha. The first tribal woman President of the country, Odisha’s very own daughter, Respected Droupadi Murmu ji, has guided us in the creation of this initiative. Under this scheme, efforts are being made to uplift the most marginalized tribal communities. In many of their small tribal hamlets, development works worth hundreds of crores are underway.
Friends,
A large number of fisherfolk live in Odisha. For them too, for the first time, a major nationwide scheme — the PM Matsya Sampada Yojana — has been launched. For the first time ever, fishermen are also being given access to Kisan Credit Cards. The central government is preparing to create a special fund of 25,000 crore rupees. This will greatly benefit our coastal communities in Odisha and our youth.
Friends,
The development of 21st-century Bharat will gain momentum from Eastern Bharat. This is the era of “Purvodaya” — the rise of the East. With this spirit, we are dedicated to the development of Odisha and the entire eastern region of the country. The formation of the BJP government in Odisha one year ago has further accelerated this mission. From Paradeep to Jharsuguda, industrial zones are expanding. This is strengthening Odisha’s mineral and port-led economy. The central government is investing thousands of crores of rupees in road, rail, and air connectivity in the state. Whether it’s the establishment of the Mega Dual-Feed Cracker and Downstream Units in Paradeep, the Crude Oil Storage Facility in Chandikhol, or the construction of an LNG Terminal in Gopalpur — all these steps are working to establish Odisha as a major industrial state. Industries related to petroleum, petrochemicals, textiles, and plastics will get a major boost here. This will create a vast network of small and medium enterprises (SMEs) and bring lakhs of new employment opportunities for the youth. In recent years, the petroleum and petrochemical sector in Odisha alone has seen an investment of around 1.5 lakh crore rupees. Odisha is rapidly advancing toward becoming Bharat’s petrochemical hub.
Friends,
To achieve big goals, we must look far ahead — we need vision. Our BJP government here is not limited to just celebrating one year of achievements or thinking only five years ahead. It is working on the long-term roadmap for the development of Odisha for the coming decades. The Odisha government has prepared a special plan for the year 2036, when the state will celebrate 100 years of its formation. The BJP government in Odisha also has a vision for 2047, when Bharat will celebrate 100 years of independence. I was reviewing the Odisha Vision 2036, and it includes some very ambitious goals. I am fully confident that with the talent and hard work of Odisha’s youth, you will achieve every single target. Together, we will take Odisha to new heights of development. With this promise, I once again extend my heartfelt best wishes to all of you.
Warm greetings once again to everyone! Johar!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.