ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 JUN 2025 7:48PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ବାବା ଲିଙ୍ଗରାଜ!
ମୋର ପ୍ରିୟ ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କୁ ନମସ୍କାର, ଜୁହାର!
ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ହରି ବାବୁ ଜୀ, ଆମର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ ଜୀ, ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କନକ ବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ଦେଓ ଜୀ, ପ୍ରଭାତୀ ପରିଡା ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକ ତଥା ଓଡ଼ିଶାର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି, 20 ଜୁନ୍ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନ। ଆଜି, ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ବିଜେପି ସରକାର ସଫଳତାର ସହିତ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ଏହି ବାର୍ଷିକୀ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ନୁହେଁ, ଏହା ସୁଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ବାର୍ଷିକୀ। ଏହି ବର୍ଷଟି ଜନସେବା ଏବଂ ଜନବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ଏହା ଓଡ଼ିଶାର କୋଟି କୋଟି ଭୋଟରଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସର ଏକ ମହାନ ବର୍ଷ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ମୋହନ ମାଝୀ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଓଡ଼ିଶା କେବଳ ଏକ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ଐତିହ୍ୟର ଦିବ୍ୟ ତାରା। ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଓଡ଼ିଶା ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଆମର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଆସୁଛି। ତେଣୁ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ମନ୍ତ୍ର ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଆଧାର ପାଲଟିଛି, ସେତେବେଳ ଓଡ଼ିଶାର ଭୂମିକା ଆହୁରି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ହୋଇଯାଇଛି। ଗତ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଓଡ଼ିଶା ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରି ଦେଖାଇଛି ଏବଂ ଏହି ମନ୍ତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଏକ ଖୁସିର ଘଟଣା ଯେ ଯେତେବେଳେ ଓଡ଼ିଶାର ବିଜେପି ସରକାର ଏକ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥ ଜୀଙ୍କ ରଥଯାତ୍ରା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବ୍ୟସ୍ତ। ମହାପ୍ରଭୁ ଆମର ଆରାଧ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଓ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଶ୍ରୀମନ୍ଦିର ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ ହୋଇଛି। କୋଟି କୋଟି ଭକ୍ତଙ୍କ ଅନୁରୋଧକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ମୋହନ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏଠାରେ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ, ଶ୍ରୀମନ୍ଦିରର ଚାରୋଟି ଦ୍ୱାର ଖୋଲାଗଲା, ଶ୍ରୀମନ୍ଦିରର ରତ୍ନ ଭଣ୍ଡାର ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଗଲା। ଏହା ରାଜନୈତିକ ବିଜୟ କିମ୍ବା ପରାଜୟର ବିଷୟ ନୁହେଁ। ଏହା କୋଟି କୋଟି ଭକ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ କାନାଡାରେ ଥିଲି, ଏବଂ ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟ୍ରମ୍ପ ମୋତେ ଫୋନ୍ କରିଥିଲେ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣ କାନାଡା ଆସିଛନ୍ତି, ଆପଣ ୱାଶିଂଟନ ଦେଇ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆମେ ଏକାଠି ଭୋଜନ କରିବୁ, ଆମେ କଥା ହେବୁ, ସେ ମୋତେ ବହୁତ ଆଗ୍ରହର ସହିତ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ, ମୁଁ ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ, ମହାପ୍ରଭୂଙ୍କ ଭୂମିକୁ ଯିବା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ନମ୍ରତାର ସହ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କଲି । ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରେମ ଓ ମହାପ୍ରଭୂଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି ମୋତେ ଏହି ଭୂମିକୁ ଟାଣି ଆଣିଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଲୋକମାନେ କଂଗ୍ରେସ ମଡେଲ ଦେଖିଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସ ମଡେଲରେ ସୁଶାସନ ନଥିଲା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ନଥିଲା। ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅଟକାଇବା, ଝୁଲାଇ ରଖିବା ଏବଂ ବିଳମ୍ବ କରିବା, ବ୍ୟାପକ ଦୁର୍ନୀତି, ଏହା ଥିଲା କଂଗ୍ରେସର ବିକାଶ ମଡେଲର ପରିଚୟ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ଦେଶ ବିଜେପି ବିକାଶ ମଡେଲକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଦେଶରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଛି। ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ କେବଳ ସରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇ ନାହିଁ, ବରଂ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପୂର୍ବ ଭାରତରୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ବୁଝାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆସାମର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି, ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଆସାମର ପରିସ୍ଥିତି ବହୁତ ଖରାପ ଥିଲା। ଅସ୍ଥିରତା, ବିଚ୍ଛେଦ, ହିଂସା, ଏସବୁ ଆସାମରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆସାମ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ପଥରେ ଚାଲୁଛି। କିଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଲିଥିବା ଉଗ୍ରବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି ଆସାମ ଅନେକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଆଗରେ ଅଛି। ସେହିପରି, ମୁଁ ଆଉ ଏକ ରାଜ୍ୟ, ତ୍ରିପୁରାର କଥା କହିବି। ତ୍ରିପୁରାରେ ମଧ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବାମପନ୍ଥୀ ଶାସନ ପରେ, ଲୋକମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଜେପିକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ତ୍ରିପୁରା ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିଲା। ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖରାପ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା, ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଲୋକଙ୍କ କଥା ଶୁଣାଯାଉ ନଥିଲା। ସମସ୍ତେ ହିଂସା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିରେ ପୀଡ଼ିତ ଥିଲେ। ବିଜେପି ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ପରଠାରୁ, ଆଜି ତ୍ରିପୁରା ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା। ଗରିବ ଏବଂ ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିକାର ପାଇପାରି ନଥିଲେ। ବହୁ ସ୍ଥାନରେ ଦୁର୍ନୀତିର ସମସ୍ୟା ରହିଥିଲା। ଓଡ଼ିଶାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖରାପ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା। ଓଡ଼ିଶାର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ଧାରା ପହଞ୍ଚି ପାରି ନଥିଲା। ଏପରି ଅନେକ ସମସ୍ୟା ଓଡ଼ିଶାରେ ରହିଥିଲା। ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିଜେପି ସରକାର ଏହି ଆହ୍ବାନ ଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ କାମ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ବିକାଶର ଯେଉଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଚାଲିଛି, ତାହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ଚିହ୍ନ ବହନ କରେ। ଓଡ଼ିଶାରେ, ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଲାଭକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଓଡ଼ିଶାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରୁ ବାହାରେ ଥିଲେ। ଆଜି ଏଠାରେ ଉଭୟ ଇଞ୍ଜିନ୍, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଚାଲୁଛି। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରାୟ 3 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ କେବଳ ଓଡ଼ିଶାର ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ନୁହେଁ, ଯଦି ଏଠାରୁ କେହି ଦେଶର ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ କାମ କରିବାକୁ ଯାଇଛନ୍ତି, ତେବେ ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଦେଖୁଛି, ମୋର ଜନ୍ମ ଗୁଜରାଟରେ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଏଠାରେ ସୁରଟରେ, ମୁଁ କହିବି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଦୁଇ ପାଦ ଚାଲିବେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣେ ଓଡ଼ିଆ ବ୍ୟକ୍ତି ମିଳିବେ, ଓଡ଼ିଶାର ଏତେ ଲୋକ ସୁରଟରେ ରୁହନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସୁରଟରେ ରହୁଥିବା ମୋର ଓଡ଼ିଶାର ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳିବ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ଯୋଜନାରେ ଚିକିତ୍ସା ହୋଇଥିବା ଓଡ଼ିଶାର 2 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକ ଦେଶର ଏକ ଡଜନରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି। ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏତେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ଏପରି ସୁବିଧା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥିଲା। ଏହି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ହେତୁ ଏହା କେବଳ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି।
ଓଡ଼ିଶାରେ, 70 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର 23 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୟ ବନ୍ଦନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଆମ ସରକାର ସାଧାରଣ ପରିବାରର ଏକ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର କାମ କରିଛି। ସେହିପରି, ପୂର୍ବରୁ ଓଡ଼ିଶାର ଚାଷୀମାନେ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇପାରୁ ନଥିଲେ। ଏବେ ଓଡ଼ିଶାର ଚାଷୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଉଭୟ ଯୋଜନାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଧାନ ପାଇଁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଧାନ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ରର ଅନେକ ଯୋଜନା ଅଛି, ଯାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପୂର୍ବରୁ ଓଡ଼ିଶା ପାଇ ନଥିଲା। ଆଜି ଲୋକମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଆମେ ମା', ଭଉଣୀ, ଚାଷୀ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯାହା ବି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲୁ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଫଳତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ। ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଏକ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା ଓଡ଼ିଶାରେ ବାସ କରେ। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଅତୀତରେ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ନିରନ୍ତର ଅବହେଳିତ ଥିଲା, ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ, ଅଭାବରେ କାଳାତିପାତ କରୁଥିଲେ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରୁଥିବା ଦଳ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ତା'ର ରାଜନୀତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲା। ଏହି ଲୋକମାନେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରି ରଖିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶକୁ ନକ୍ସଲବାଦ, ହିଂସା ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାରର ନିଆଁକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର 125 ରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଜିଲ୍ଲା ନକ୍ସଲ ହିଂସାର କବଳରେ ଥିଲା। ଲାଲ କରିଡର ନାମରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବଦନାମ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶକୁ ପଛୁଆ ଘୋଷଣା କରି ଦାୟୀତ୍ବ ସାରି ଦେଇଥିଲ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ହିଂସାର ପରିବେଶରୁ ବାହାର କରି ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ପଥକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ବିଜେପି ସରକାର ହିଂସା ପ୍ରସାରକାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଲହର ଆଣିଥିଲା। ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ନକ୍ସଲବାଦୀ ହିଂସାର ପରିସର ଦେଶର 20 ଜିଲ୍ଲାରୁ କମ୍ ହୋଇ ଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି, ତାହା ସହିତ, ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ହିଂସାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବ। ଦେଶରେ ନକ୍ସଲବାଦ ଶେଷ ହେବ, ଏବଂ ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଦିବାସୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଦେବା, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅସୁବିଧା ହ୍ରାସ କରିବା, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା। ତେଣୁ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଦେଶରେ ଦୁଇଟି ବହୁତ ବଡ଼ ଜାତୀୟ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ଯୋଜନାରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଥମ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ, ଏହାକୁ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଜୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ 60 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଗାଁରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ପାଣି ସୁବିଧା କରାଯାଉଛି। ଓଡ଼ିଶାର 11ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ 40ଟି ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦ୍ୱିତୀୟ ଯୋଜନାର ନାମ ପିଏମ ଜନମନ ଯୋଜନା, ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରେରଣା ଓଡ଼ିଶା ଭୂମିରୁ ଆସିଛି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଓଡ଼ିଶାର ଝିଅ, ସମ୍ମାନୀୟ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀ ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ଜାତିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ସେମାନଙ୍କର ଅନେକ ଛୋଟ ଆଦିବାସୀ ବସତିରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓଡ଼ିଶାରେ ବାସ କରନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ, ପ୍ରଥମ ଥର କରି, ପିଏମ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା, ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଜନା, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପାଉଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 25 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହା ଓଡ଼ିଶାର ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ରହୁଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
21 ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ବିକାଶ କେବଳ ପୂର୍ବ ଭାରତରୁ ଗତି ପାଇବ। ଏହା ପୂର୍ବୋଦୟର ସମୟ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଆମେ ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶରେ ନିୟୋଜିତ। ଏଠାରେ ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ଏହି ଅଭିଯାନ ଆହୁରି ଗତି ପାଇଛି। ପାରାଦୀପରୁ ଓଡ଼ିଶାର ଝାରସୁଗୁଡା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି। ଏହା ଓଡ଼ିଶାରେ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ବନ୍ଦର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓଡ଼ିଶାରେ ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ପାରାଦୀପରେ ମେଗା ଡୁଆଲ୍ ଫିଡ୍ କ୍ରାକର୍ ଏବଂ ଡାଉନ୍-ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଚଣ୍ଡିଖୋଲରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା, ଗୋପାଳପୁରରେ ଏଲଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ, ଏହିପରି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଏକ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍, ପେଟ୍ରୋ-କେମିକାଲ୍ସ, ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ସହିତ ଜଡିତ ଶିଳ୍ପ ଏଠାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇବ। ଏହାଦ୍ବାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଅଣୁ ଶିଳ୍ପର ଏକ ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଯାହାକି ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଆଣିବ। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଓଡ଼ିଶାରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ-କେମିକାଲ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଓଡ଼ିଶା ଭାରତର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ହବ୍ ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ, ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ଆମର ବିଜେପି ସରକାର କେବଳ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷର ସଫଳତା ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆହୁରି ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରାଯିବ। ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ୨୦୩୬ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ। ଓଡ଼ିଶା ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ। ମୁଁ ଓଡ଼ିଶା ଭିଜନ-୨୦୩୬ ଦେଖୁଥିଲି, ଏଥିରେ ବହୁତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରତିଭାବାନ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିରେ, ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବେ। ଏକାଠି, ଆମେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବୁ। ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ, ପୁଣିଥରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା।
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର ନମସ୍କାର, ଜୁହାର!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the programme marking completion of one year of state government of Odisha
20 JUN 2025 7:48PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Baba Lingaraj!
Greetings and Johar to my beloved people of Odisha!
Governor of Odisha Shri Hari Babu ji, our popular Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Jual Oram ji, Shri Dharmendra Pradhan ji and Shri Ashwini Vaishnaw ji, Deputy Chief Ministers of Odisha Shri Kanak Vardhan Singh Deo ji and Smt. Pravati Parida ji, other ministers of the state government, Members of Parliament and Members of the Legislative Assembly, and all my brothers and sisters of Odisha!
Today, i.e., 20th June, is a very special day. Today, the first BJP government in Odisha has successfully completed one year. This anniversary is not just of a government — it is the anniversary of establishing good governance. This one year has been dedicated to public service and public trust. It has been a remarkable year of sincere efforts to live up to the trust of crores of voters in Odisha. I extend heartfelt congratulations to the people of Odisha and to all of you. I also convey my best wishes to Chief Minister Shri Mohan Majhi ji and his entire team. All of you have done commendable work and given new momentum to Odisha’s development.
Friends,
Odisha is not just a state — Odisha is a divine star in the heritage of Bharat. For hundreds of years, Odisha has enriched Indian civilization and our culture. That’s why today, when the mantra of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage) has become the foundation of Bharat’s progress, Odisha’s role has become even greater. In the past year, Odisha has truly embraced this mantra of ‘Vikas bhi, Virasat bhi’ — both development and heritage — and has moved forward swiftly on this mantra.
Friends,
It is a pleasant coincidence that as the BJP government in Odisha completes one year, all of you are immersed in preparations for the Rath Yatra of Lord Jagannath. Mahaprabhu (the great Lord) is not only a deity for us, He is our source of inspiration as well. And with His blessings, matters related to the Shri Mandir have also been resolved. I congratulate Mohan ji and his government for honouring the wishes of millions and millions of devotees. As soon as the government was formed, all four gates of the Shri Mandir were opened, and even the Shri Mandir’s Ratna Bhandar (treasure vault) has been opened. And let me clarify — this is not a matter of political gain or victory. This is an act of honouring the deep faith of crores of devotees.
Friends,
Just two days ago, I was in Canada for the G7 Summit, and President Trump of the United States called me. He said, "Since you're already in Canada, why not stop by Washington? We’ll have dinner and talk." He extended a warm invitation. I thanked the President of the USA and said: “Thank you for the invitation, but it is essential for me to go to the land of Mahaprabhu.” So, I respectfully declined his invitation, and your love, along with the devotion to Mahaprabhu, has drawn me to this sacred land.
Brothers and sisters,
For decades after independence, the country witnessed the Congress model. The Congress model neither delivered good governance nor made people’s lives easier. Delaying, stalling, and derailing development projects — combined with rampant corruption — became the hallmark of the Congress development model. Now, for the past few years, the country has widely experienced the BJP’s development model. In the past decade, there have been several states where the BJP formed the government for the first time. And in these states, it wasn’t just a change in government — it marked the beginning of a new era of social and economic transformation. Let me explain this with examples from eastern Bharat. Take the case of Assam. Just a decade ago, the situation in Assam was dire — instability, separatism, and violence were rampant. But today, Assam is racing ahead on a new path of development. Decades-long insurgent activities have come to an end. On many fronts, Assam is now outperforming other states in the country. Similarly, I would like to talk about another state i.e., Tripura. After decades of Left rule, the people gave the BJP a chance for the first time. Tripura was also far behind in terms of development. The infrastructure was in a terrible state, people’s voices weren’t heard by the government machinery, and everyone was troubled by violence and corruption. But ever since the BJP got the opportunity to serve, Tripura is now becoming a symbol of peace and progress.
Friends,
Our Odisha too had been struggling with many problems for decades. The poor, the farmers — they couldn’t get their rightful share. Corruption and red tape were dominant. Odisha’s infrastructure was in bad shape. Several regions of Odisha were continuously being left behind in the race for development. These challenges had become a part of Odisha’s unfortunate reality. The BJP government has worked with full strength and commitment in the past one year to overcome these challenges.
Friends,
The double-engine model of development that is working here is clearly showing its benefits. Even today, the inauguration and foundation laying of projects worth thousands of crores of rupees bears the mark of this double engine. The double engine has delivered double benefits to the people in Odisha. Let me give you an example. As you know, millions of poor families in Odisha were left out of the Ayushman Bharat scheme for a long time. Today, both the Ayushman Bharat Jan Arogya Yojana and the Gopabandhu Jan Arogya Yojana are running together. As a result, around 3 crore people in Odisha are now assured of free medical treatment. And not just in hospitals within Odisha — even if someone from Odisha goes to work in another state, they are now getting free medical treatment there too, when needed. Let me share something I’ve noticed — I was born in Gujarat, and in Surat, you walk just a few steps and you’ll meet someone from Odisha — so many Odia people live there. Now, Odia brothers and sisters living in Surat will also benefit from this scheme. So far, 2 lakh people from Odisha have received treatment under this scheme, and many of them have availed free medical care in more than a dozen states across the country. A year ago, such a facility was unimaginable for so many people. Thanks to this double-engine model, we’ve achieved something even greater than expected — a golden opportunity, made even more special.
Here in Odisha, there are more than 23 lakh senior citizens above the age of 70. Through the PM Vaya Vandana Yojana, they are now eligible for free treatment up to 5 lakh rupees. That means our government has addressed one of the biggest worries of ordinary families. Similarly, earlier, farmers in Odisha were not receiving the full benefits of the PM-Kisan Samman Nidhi. Now, farmers in Odisha are getting dual benefits — from both central and state schemes. The guarantee we gave to increase the minimum support price for paddy has also benefited lakhs of paddy farmers.
Friends,
There were many central government schemes whose full benefits never reached Odisha earlier. But now, people are receiving the benefits of both central and state government schemes. And not just that — the guarantees we gave during the elections to mothers and sisters, farmers, and youth — those guarantees are being swiftly implemented on the ground.
Friends,
One of the biggest achievements of our government has been the empowerment of the underprivileged. In Odisha, a large section of the population belongs to our tribal communities. Unfortunately, these communities have been consistently neglected in the past. They have suffered from backwardness, poverty, and deprivation. The party that ruled the country for decades used the tribal population merely as a tool for political gains. These people neither gave the tribal communities development nor participation. Instead, they pushed vast regions of the country into the fire of Naxalism, violence, and oppression.
Friends,
The situation before 2014 was such that more than 125 tribal-dominated districts in the country were under the grip of Naxal violence. Tribal regions were stigmatized under the label of the “Red Corridor.” Most of these districts were simply declared “backward,” and the governments washed their hands of them.
Brothers and sisters,
In recent years, we have worked to bring the tribal communities out of the atmosphere of violence and place them on a new path of development. The BJP government, on one hand, took strict action against those spreading violence, and on the other hand, brought a wave of development to tribal areas. As a result, the spread of Naxal violence has shrunk to fewer than 20 districts in the entire country today. And with the speed at which action is being taken, very soon, our tribal brothers and sisters will be completely free from violence. Naxalism will be eliminated from the country — and this is Modi’s guarantee.
Friends,
Fulfilling the dreams of our tribal brothers and sisters, providing them with new opportunities, and reducing the hardships in their lives are top priorities of our government. That’s why, two major national schemes have been launched specifically for tribal development for the first time. More than 1 lakh crore rupees is being spent on these two schemes. The first scheme is the ‘Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan’, named after Birsa Munda ji. Under this initiative, development work is being carried out in more than 60,000 tribal villages across the country. Here in Odisha too, houses are being built for tribal families, roads are being constructed, and access to electricity and clean water is being provided. In 11 districts of Odisha, 40 residential schools are also being built. The central government is investing hundreds of crores of rupees in this effort.
Friends,
The second scheme is the PM-JANMAN Yojana. The inspiration for this scheme came from the land of Odisha. The first tribal woman President of the country, Odisha’s very own daughter, Respected Droupadi Murmu ji, has guided us in the creation of this initiative. Under this scheme, efforts are being made to uplift the most marginalized tribal communities. In many of their small tribal hamlets, development works worth hundreds of crores are underway.
Friends,
A large number of fisherfolk live in Odisha. For them too, for the first time, a major nationwide scheme — the PM Matsya Sampada Yojana — has been launched. For the first time ever, fishermen are also being given access to Kisan Credit Cards. The central government is preparing to create a special fund of 25,000 crore rupees. This will greatly benefit our coastal communities in Odisha and our youth.
Friends,
The development of 21st-century Bharat will gain momentum from Eastern Bharat. This is the era of “Purvodaya” — the rise of the East. With this spirit, we are dedicated to the development of Odisha and the entire eastern region of the country. The formation of the BJP government in Odisha one year ago has further accelerated this mission. From Paradeep to Jharsuguda, industrial zones are expanding. This is strengthening Odisha’s mineral and port-led economy. The central government is investing thousands of crores of rupees in road, rail, and air connectivity in the state. Whether it’s the establishment of the Mega Dual-Feed Cracker and Downstream Units in Paradeep, the Crude Oil Storage Facility in Chandikhol, or the construction of an LNG Terminal in Gopalpur — all these steps are working to establish Odisha as a major industrial state. Industries related to petroleum, petrochemicals, textiles, and plastics will get a major boost here. This will create a vast network of small and medium enterprises (SMEs) and bring lakhs of new employment opportunities for the youth. In recent years, the petroleum and petrochemical sector in Odisha alone has seen an investment of around 1.5 lakh crore rupees. Odisha is rapidly advancing toward becoming Bharat’s petrochemical hub.
Friends,
To achieve big goals, we must look far ahead — we need vision. Our BJP government here is not limited to just celebrating one year of achievements or thinking only five years ahead. It is working on the long-term roadmap for the development of Odisha for the coming decades. The Odisha government has prepared a special plan for the year 2036, when the state will celebrate 100 years of its formation. The BJP government in Odisha also has a vision for 2047, when Bharat will celebrate 100 years of independence. I was reviewing the Odisha Vision 2036, and it includes some very ambitious goals. I am fully confident that with the talent and hard work of Odisha’s youth, you will achieve every single target. Together, we will take Odisha to new heights of development. With this promise, I once again extend my heartfelt best wishes to all of you.
Warm greetings once again to everyone! Johar!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.