প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযানৰ শুভাৰম্ভৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 MAY 2025 7:41PM by PIB Guwahati
জয় জগন্নাথ!
আজি ভগৱান জগন্নাথ জীৰ আশীৰ্বাদত দেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ হৈছে। 'বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযান' স্বৰূপাৰ্থতে এক অনন্য পদক্ষেপ। বাৰিষাৰ আগমন ঘটিছে, খাৰিফ বতৰৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলি আছে আৰু এনে পৰিস্থিতিত আগন্তুক ১২ৰ পৰা ১৫ দিনলৈকে দেশৰ বিজ্ঞানী, বিশেষজ্ঞ, বিষয়া আৰু প্ৰগতিশীল কৃষকৰ ২ হাজাৰৰো অধিক গোট, ২ হাজাৰৰো অধিক টিম গাঁৱে গাঁৱে গৈছে। এই দলসমূহে দেশৰ ৭০০ৰো অধিক জিলাৰ কোটি কোটি কৃষকৰ কাষ চাপিব। মই দেশৰ সকলো কৃষকক, এই দলসমূহৰ সৈতে জড়িত সকলো সহকৰ্মীলৈ, এই মহা অভিযানৰ বাবে, এক বৃহৎ অভিলাষী কাৰ্যসূচীৰ বাবে আৰু কৃষিৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে বহুতো শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ইয়াত কৃষি, ৰাজ্যৰ বিষয় হৈ আহিছে। চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ অধীনত ই এক ৰাজ্যিক বিষয়। প্ৰতিখন ৰাজ্যই নিজাকৈ কৃষি নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰে, কৃষকৰ স্বাৰ্থত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। কিন্তু আজি দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত এই সময়ত, ভাৰতৰ কৃষিক্ষেত্ৰতো ব্যাপক পৰিৱৰ্তন আনিব লাগিব। আমাৰ কৃষকসকলে অভিলেখ উৎপাদন কৰি খাদ্য শস্যৰ ভঁৰাল ভৰাইছে, কিন্তু এতিয়া বজাৰখনো সলনি হৈছে আৰু গ্ৰাহকৰ পছন্দও সলনি হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত আমাৰ এয়া বিনম্ৰ প্ৰচেষ্টা যে কৃষককো আৰু ৰাজ্যসমূহৰ চৰকাৰকো আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে লগ হৈ কৃষি ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ, ভাৰতৰ কৃষি আৰু আধুনিক কেনেকৈ হ’ব? এই সন্দৰ্ভত কৃষকৰ সৈতে আলোচনা হ’ব লাগে, সেয়ে এই অভিযানৰ জৰিয়তে আমাৰ বিজ্ঞানীৰ দলটোৱে লেবৰ পৰা লেণ্ড, এই মহান অভিযান লৈ অগ্ৰসৰ হৈছে। সকলো তথ্যৰ সৈতে কৃষকসকলক আধুনিক কৃষিৰ তথ্য প্ৰদান কৰিব আৰু বতৰ আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে কৃষকসকলৰ সহায়ৰ বাবে থিয় দিব।
বন্ধুসকল,
বিগত দশকবোৰত আমাৰ কৃষি বিজ্ঞানীসকলে বহু ক্ষেত্ৰত ভাল গৱেষণা কৰিছে, উন্নত ফলাফল দেখুৱাইছে। আনহাতে আমাৰ দেশৰ প্ৰগতিশীল কৃষকসকলেও নিজৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰি কৃষি খণ্ডত বহু পৰিৱৰ্তন আনিছে, উৎপাদনো বৃদ্ধি কৰিছে আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ সফল পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰিছে। বিজ্ঞানীসকলৰ সফল গৱেষণা আৰু প্ৰগতিশীল কৃষকৰ সফল প্ৰয়োগ, ইয়াৰ যিমান পাৰি সিমান অধিক তথ্য আমাৰ কৃষকৰ ওচৰলৈ যোৱাটো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই দিশত আপোনালোক সকলোৱে আগৰ পৰাই চেষ্টা কৰি আহিছে, কিন্তু এতিয়া এই কামটো নতুন শক্তিৰে কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে। বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযানৰ জৰিয়তে আপোনালোকে ইয়াৰ যথেষ্ট সুযোগ পাব।
বন্ধুসকল,
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে ভাৰতৰ কৃষিও বিকশিত হ’ব লাগিব। এনে বহু বিষয় আছে যাৰ ওপৰত কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ অহৰহ গুৰুত্ব আছে৷ যেনে কৃষকে কেনেকৈ তেওঁলোকৰ শস্যৰ সঠিক মূল্য পাব? কৃষি অৰ্থনীতি কেনেকৈ শক্তিশালী কৰিব পাৰি? দেশৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি কেনেকৈ শস্য উৎপাদন কৰিব পাৰি? ভাৰতে নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ লগতে বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তাও কেনেকৈ পূৰণ কৰিব পাৰে? কেনেকৈ হ’ব পাৰে পৃথিৱীৰ ফুড বাষ্কেট? জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে আমি কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিব পাৰোঁ? কম পানীত আমি কেনেকৈ অধিক শস্য উৎপাদন কৰিব পাৰোঁ? বিপজ্জনক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ পৰা কেনেকৈ ৰক্ষা কৰিব পাৰি পৃথিৱী মাতৃক? খেতি কেনেকৈ আধুনিকীকৰণ কৰিব পাৰি? বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা কেনেকৈ খেতি পাবগৈ পাৰে? আমাৰ চৰকাৰে যোৱা ১০-১১ বছৰত এনে বহু বিষয়ত বহু কাম কৰিছে। এতিয়া এই অভিযানৰ অধীনত আমাৰ কৃষকসকলক অধিক সজাগ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হ’ল কৃষকসকলক উপাৰ্জনৰ অতিৰিক্ত উপায় প্ৰদান কৰাও। পথাৰবোৰৰ সীমা বেৰত ছ’লাৰ পেনেলিং কৰিব লাগে। দেশত যি মধুৰ বিপ্লৱ ঘটি আছে, মৌপালকসকল লাভৱান হৈছে, ইয়াত অধিক সংখ্যক কৃষকে কেনেকৈ যোগদান কৰিব পাৰে? আৱৰ্জনা হিচাপে পেলোৱা অৱশিষ্টবোৰৰ পৰা শক্তি কেনেকৈ তৈয়াৰ কৰিব পাৰি? আৱৰ্জনাবোৰৰ পৰা কেনেকৈ সম্পদ সৃষ্টি কৰিব পাৰি? কোনবিধ শ্ৰীঅন্ন কোনখন পথাৰত খেতি কৰিব পাৰি? এটা সামগ্ৰীৰ মূল্য কেনেকৈ সংযোজন কৰিব পাৰি? এনেয়ে, এতিয়া গাখীৰ নিদিয়া জীৱ-জন্তুবোৰো গোবৰ ধন যোজনাৰ জৰিয়তে টকা উপাৰ্জনৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। এই সকলোবোৰৰ বিষয়ে আমি আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলক তেওঁলোকৰ লগত বহি, আলোচনা কৰি আৰু যোগাযোগ কৰি বিতং তথ্য দিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় কৃষিক বিকশিত ভাৰতৰ মূল ভিত্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ এইটো এটা অতি ডাঙৰ সংকল্প। মই মোৰ খেতিয়ক ভাই-ভনীসকলক ক'ব বিচাৰিছোঁ - আপোনাৰ গাঁৱত উপস্থিত হ'বলৈ যোৱা বিজ্ঞানীসকলক বহুত প্ৰশ্ন কৰক, লগতে বিজ্ঞানী আৰু আন কৰ্মচাৰীসকলকো ক'ব বিচাৰিছোঁ যে আপোনাৰ সন্মুখত এটা বহুত ডাঙৰ মিছন আছে। আপুনি যিটো কাম হাতত লৈছে সেয়া কেৱল চৰকাৰী কাম বুলি গণ্য কৰা উচিত নহয়। দেশৰ সেৱাৰ মনোভাবেৰে এই কাম কৰিব লাগিব। কৃষকৰ প্ৰতিটো কৌতুহল পূৰণ কৰিব লাগিব। ইয়াৰ লগতে কৃষকৰ মূল্যবান পৰামৰ্শও লিপিবদ্ধ কৰিব লাগিব। 'বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযান' আমাৰ অন্নদাতাসকলৰ বাবে প্ৰগতিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব। এই কামনাৰে সমগ্ৰ দলটোক, সকলো কৃষকলৈ বহুত বহুত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during the launch of Viksit Krishi Sankalp Abhiyan via video conferencing
29 MAY 2025 7:41PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Today, with the blessings of Lord Jagannath, a major campaign is being launched for the farmers of the country. The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ (Developed Agriculture Resolution Campaign) is a unique initiative in itself. The monsoon is approaching, preparations for the Kharif season are underway, and during the next 12 to 15 days, over 2,000 teams comprising scientists, experts, officials, and progressive farmers will be visiting villages across the country. These teams will reach out to millions of farmers in more than 700 districts. I extend my best wishes to all the farmers of the country and to all the members of these teams for this grand campaign, this ambitious program, and for the bright future of Indian agriculture.
Friends,
Agriculture has traditionally been a state subject in our country. Each state formulates its own agricultural policies and takes steps in the interest of its farmers. But in today’s rapidly changing times, there is a need to bring comprehensive reforms to Indian agriculture. Our farmers have filled food reserves by producing record yields. However, markets are evolving, and consumer preferences are changing. Therefore, this is a humble effort to bring about changes in the agricultural system by working together with farmers and state governments. The goal is to modernize Indian agriculture, and for that, this campaign aims to initiate direct discussions with farmers. Under this campaign, our teams of scientists are taking the concept of “lab to land” forward in a major way. They will provide farmers with modern agricultural knowledge backed by data and will support them before the season begins.
Friends,
Over the past decades, our agricultural scientists have conducted valuable research and produced excellent results. On the other hand, our progressive farmers have introduced significant changes in agriculture through their own experiments — increasing yields and achieving great success. It is essential that the successful research of scientists and the successful practices of progressive farmers reach more and more of our farming community. You all have been working in this direction, but now there is a need to take this work forward with renewed energy. The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ provides a great opportunity to do so.
Friends,
For a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), Indian agriculture must also be developed. The central government is focusing on many key areas such as: How can farmers get fair prices for their produce? How can the agricultural economy be strengthened? How can we produce crops in line with national needs? How can Bharat not only meet its own food requirements but also become a global food supplier? How can Bharat become a food basket? How can we tackle the challenges of climate change? How can we produce more grains with less water? How can we protect Mother Earth from harmful chemicals? How can we modernize agriculture? How can science and technology reach the fields? Our government has worked extensively on these issues over the past 10–11 years. Now, your task is to raise as much awareness among farmers as possible through this campaign.
Friends,
One important topic is providing farmers with additional sources of income like setting up solar panels on farm boundaries; linking more farmers with the Sweet Revolution (beekeeping) which is happening in the country; using crop residues, which are often discarded as waste, to generate energy — creating wealth from waste; identifying which millet (Shree Anna) is best suited to which land; exploring value addition for various agricultural products etc. Today, even non-milking cattle are becoming income sources through the GOBARdhan Yojana. We must discuss all these matters with our farmer brothers and sisters, sit with them, and provide them with detailed information.
Friends,
This is a major resolution to make Indian agriculture a foundation of ‘Viksit Bharat’. I urge all our farmers to ask as many questions as possible to the scientists visiting your villages. And I also urge the scientists and officials: this is not just a government task — it's a national mission. Approach this with a spirit of service to the nation. Address every query of the farmers and document their valuable suggestions as well. The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ will open new doors of progress for our ‘annadatas’ (food providers). With this hope, I extend my heartfelt best wishes to the entire team and all the farmers.
Thank you!