Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Union Food and Consumer Affairs Minister to meet stakeholders on dark patterns
Major e-commerce companies in food, pharmacy, travel, cosmetics, retail, clothing, electronics sectors to participate
26 MAY 2025 1:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution and New & Renewable Energy, Shri Pralhad Joshi will address consumer concerns regarding dark patterns in a high-level stakeholder meeting on 28th May 2025 in New Delhi. This meeting also aims to explore more effective solutions to tackle the issue.
All major e-commerce platforms, working in food, travel, cosmetics, pharmacy, retail, clothing and electronics sectors will participate in the meeting. Some of the key stakeholders are Amazon, Flipkart, 1mg.com, Apple, BigBasket, Meesho, Meta, MakeMyTrip, Paytm, Ola, Reliance Retail Limited, Swiggy, Zomato, Yatra, Uber, Tata, EaseMyTrip, Clear Trip, IndiaMart, IndiGo Airlines, xigo, JUSTDIAL, Medika Bazaar, Netmeds, ONDC, Thomas Cook, and WhatsApp. The list reinforces Department of Consumer Affairs, Government of India’s belief that industry participation is crucial in advancing consumer rights and ensuring a transparent, trustworthy marketplace.
Key industry organizations, as well as Voluntary Consumer Organizations (VCOs) and leading National Law Universities (NLUs) will also be active participants in this meeting. Their insights, research, and regulatory perspectives will provide valuable input into shaping robust and enforceable solutions.
The Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, in its unwavering commitment to safeguarding consumer rights and promoting fair trade practices, is proactively working to curb the unfair trade practice of dark patterns—deceptive user interface designs that mislead or manipulate consumers into making unintended choices. These practices erode consumer trust, distort fair market dynamics, and pose a serious threat to the integrity of digital commerce.
The Department has taken several significant steps to combat dark patterns. After extensive stakeholder consultation, the department issued comprehensive guidelines on the prevention of dark patterns on 30th November 2023 recognizing 13 prominent dark patterns in e-commerce including False Urgency, Basket Sneaking, Confirm Shaming, Forced action, Subscription trap, Interface interference, Bait and Switch, Drip Pricing, Disguised advertisement, Nagging, Trick question, Saas Billing, and Rogue Malwares.
Among the Department’s pioneering initiatives is the Dark Patterns Buster Hackathon 2023, launched on 26th October 2023 in collaboration with IIT (BHU). This nationwide innovation challenge invited students and individuals from IITs, NITs, and other universities to design technological solutions—apps, browser extensions, and AI tools—to detect and fight dark patterns. Building upon the outcomes of the hackathon, the Department has since developed, in collaboration with IIT (BHU) three powerful consumer protection apps which were launched on National Consumers Day 2024.
The department has done widespread consumer awareness campaigns and actively monitors e-commerce platforms to identify and discourage deceptive practices. The Department has also engaged in continuous dialogue with e-commerce platforms, policy think tanks, and consumer organizations to ensure a holistic and inclusive approach to consumer protection in e-commerce.
The Department emphasizes that consumer protection and ease of doing business are not mutually exclusive; rather, they are complementary goals. This stakeholder meeting exemplifies the Department’s progressive, participatory approach to governance—one that strengthens the regulatory ecosystem while promoting a level playing field for businesses.
By fostering such public-private partnerships, the Department of Consumer Affairs continues to champion a future where consumer safety is paramount and digital marketplaces are governed by fairness, transparency, and accountability.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ଉପରେ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ବୈଠକ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ଓ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ
ଖାଦ୍ୟ, ଔଷଧ, ଭ୍ରମଣ, ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟ, ପୋଷାକ, ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରର ଇ-କମର୍ସ କମ୍ପାନୀ କରିବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
26 MAY 2025 1:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ତଥା ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଆସନ୍ତା 28 ତାରିଖରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ବା ଅନଲାଇନ କ୍ରୟ ସମୟରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ପ୍ରଲୋଭନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଉପରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ବୈଠକ କରିବେ। ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣକୁ ନେଇ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଏହି ବୈଠକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
ଖାଦ୍ୟ, ଭ୍ରମଣ, ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ, ଫାର୍ମାସି, ଖୁଚୁରା, ପୋଷାକ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏହି ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମାଜନ, ଫ୍ଲିପ୍ପକାର୍ଟ, ୱାନ ଏମଜି ଡଟକମ୍‌, ଆପଲ୍, ବିଗବାସ୍କେଟ, ମିଶୋ, ମେଟା, ମେକମାଇଟ୍ରିପ୍, ପେଟିଏମ୍, ଓଲା, ରିଲାଏନ୍ସ ରିଟେଲ୍ ଲିମିଟେଡ୍, ସ୍ୱିଗି, ଜୋମାଟୋ, ଯାତ୍ରା, ଉବର, ଟାଟା, ଇଜମାଇଟ୍ରିପ୍, କ୍ଲିୟର ଟ୍ରିପ୍, ଇଣ୍ଡିଆମାର୍ଟ, ଇଣ୍ଡିଗୋ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ, ଜିଗୋ, ଜଷ୍ଟ ଡାଏଲ୍, ମେଡିକା ବଜାର, ନେଟମେଡ୍ସ, ଓଏନଡିସି, ଥୋମାସ୍ କୁକ୍ ଏବଂ ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ତାଲିକା ଉପଭୋକ୍ତା ଅଧିକାରକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବଜାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ ।
ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ସଂଗଠନ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଉପଭୋକ୍ତା ସଂଗଠନ (ଭିସିଓ) ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ ଜାତୀୟ ଆଇନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନଏଲୟୁ) ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେମାନଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିୟାମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦୃଢ଼ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସମାଧାନକୁ ରୂପ ଦେବାରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଖାଉଟି ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ, ଏହାର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ, ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣର ଅନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଥିବା କିମ୍ବା ଅନିଚ୍ଛାକୃତ ପସନ୍ଦ କିଣିବା ଲାଗି ଅନୈତିକ ଭାବେ ପ୍ରଲୋଭିତ କରୁଥିବା ୟୁଜର୍ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଡିଜାଇନ୍ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ବିଭାଗ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି । ଏହି ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, ନିରପେକ୍ଷ ବଜାର କାରବାରକୁ ବିକୃତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ବାଣିଜ୍ୟର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ପ୍ରତି ଏକ ଗୁରୁତର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ।
ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବିଭାଗ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ବ୍ୟାପକ ଅଂଶୀଦାର ପରାମର୍ଶ ପରେ, ବିଭାଗ 30 ନଭେମ୍ବର 2023 ରେ ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରିଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଇ-କମର୍ସର 13 ଟି ପ୍ରମୁଖ ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ମିଥ୍ୟା ତତ୍କାଳ ସ୍ଥିତି, ବାସ୍କେଟ୍‌ ସ୍ନିକିଂ, କନ୍ଫର୍ମ ସେମିଂ, ବଳପୂର୍ବକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଲୋଭିତ କରି ଫସେଇବା, ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଇଣ୍ଟରଫରେନ୍ସ, ବେଟ୍‌ ଏଣ୍ଡ ସୁଇଚ୍‌, ଡ୍ରିପ୍‌ ପ୍ରାଇସିଂ, ଛଦ୍ମ ବିଜ୍ଞାପନ, ନ୍ୟାଗିଂ, ଟ୍ରିକ୍‌ କୋଶ୍ଚିନ, ସାସ୍‌ ବିଲିଂ ଏବଂ ରଗ୍‌ ମାଲୱେର ସାମିଲ ରହିଛି।
ବିଭାଗର ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ବଷ୍ଟର ହାକାଥନ 2023 ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ଆଇଆଇଟି (ବିଏଚୟୁ) ସହଯୋଗରେ 26 ଅକ୍ଟୋବର 2023 ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନବସୃଜନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇଆଇଟି, ଏନଆଇଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ର ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ-ଆପ୍, ବ୍ରାଉଜର୍ ଏକ୍ସଟେନସନ୍ ଏବଂ ଏଆଇ ଉପକରଣ ଡିଜାଇନ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲା। ଏହି ହାକାଥନର ଫଳାଫଳକୁ ଆଧାର କରି ବିଭାଗ ଆଇ.ଆଇ.ଟି. (ବି. ଏଚ୍. ୟୁ.) ସହଯୋଗରେ ତିନୋଟି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଆପ୍ ବିକଶିତ କରିଛି, ଯାହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଜାତୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ଦିବସ 2024ରେ କରାଯାଇଥିଲା।
ବିଭାଗ ବ୍ୟାପକ ଉପଭୋକ୍ତା ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ହାତକୁ ନେଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତାରଣା ମୂଳକ ପ୍ରଥାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନଜର ରଖିଛି। ଇ-କମର୍ସରେ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ପଲିସି ଥିଙ୍କ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ସଂଗଠନ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା କରୁଛି।
ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ବୋଲି ବିଭାଗ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ। ଏହି ଅଂଶୀଦାର ବୈଠକ ପ୍ରଶାସନ ପ୍ରତି ବିଭାଗର ପ୍ରଗତିଶୀଳ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଦିଏ ଯାହାକି ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସମାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ।
ଏପରି ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି ଯେଉଁଠାରେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସର୍ବୋପରି ହୋଇଥିବ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ବଜାରଗୁଡ଼ିକ ନିରପେକ୍ଷତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ।