प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
राजस्थानको बिकानेरमा विकास कार्यहरूको शिलान्यास तथा उद्घाटनको अवसरमा प्रधानमन्त्रीको सम्बोधनको मूलपाठ
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Gangtok
भारत माता की जय!
भारत माता की जय!
भारत माता की जय!
थाने सगलां ने राम-राम!
राजस्थानका राज्यपाल हरिभाऊ बागडेजी, यहाँका लोकप्रिय मुख्यमन्त्री श्रीमान भजन लालजी, पूर्व मुख्यमन्त्री बहिनी वसन्धरा राजेजी, केन्द्रिय क्याबिनेटमा मेरा साथी अश्विनी वैष्णवजी, अर्जुराम मेघवालजी, राजस्थानका उपमुख्यमन्त्री दीया कुमारीजी, प्रेमचन्दजी, राजस्थान सरकारका अन्य मन्त्रीगण, संसदमा मेरा साथी मदन राठौरजी, अन्य सांसद अनि विधायकगण, अनि मेरा प्यारा भाइ-बहिनीहरू।
तपाईंहरू यहाँ यति विशाल सङ्ख्यामा आउनुभएको छ, यति भयङ्कर गर्मीका बीच। अनि आज यस कार्यक्रमबाट देशको 18 राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशबाट पनि लाखौं मानिस अनलाइन आज यहाँ हामीसँग जोडिएका छन्। अनेकौं राज्यका राज्यपाल, मुख्यमन्त्री, लेफ्टिनेन्ट गभर्नर, अन्य जनप्रतिनिधि आज हामीसँग छन्। म देशभरीबाट जोडिएका सबै महानुभवहरूलाई, जनता-जनार्दनलाई अभिनन्दन गर्न चाहन्छु।
भाइ अनि बहिनीहरू,
म यहाँको करणी माताको आशीर्वाद लिएर तपाईंहरूका बीचमा आएको छु। करणी माताको आशीर्वादबाट विकसित भारत बन्ने हाम्रो सङ्कल्प अझ प्रबल भइरहेको छ। केही समयअघि, विकाससँग जोडिएका 26 हजार करोड रुपियाँ बराबरका परियाजोनाहरूको यहाँ शिलान्यास अनि लोकार्पण गरियो। म यी परियोजनाहरूका लागि देशवासीहरूलाई, राजस्थानका मेरा भाइ-बहिनीहरूलाई धेरै धेरै बधाई दिन चाहन्छु।
साथीहरू,
विकसित भारत बन्नका लागि आज देशमा आधुनिक पूर्वाधार बनाउने धेरै ठूलो महायज्ञ चलिरहेको छ। हाम्रो देशको सडकहरू आधुनिक होस्, हामरो देशको एयरपोर्ट आधुनिक होस्, हाम्रो यहाँ रेल अनि रेलवे स्टेशन आधुनिक होस्, यसका लागि विगत 11 वर्षमा अभूतपूर्व गतिले काम गरिएको छ। तपाईंहरूले कल्पना गर्नसक्नु हुन्छ, पूर्वाधारका यी कामहरूमा देशले पहिले जति पैसा खर्च गर्थ्यो, आज त्यसभन्दा 6 गुणा धेरै पैसा खर्च गरिरहेको छ, 6 गुणा धेरै। आज भारतमा भइरहेका यी विकास कार्यहरूलाई देखेर विश्व चकित बनेको छ। तपाईंहरू उत्तरमा जानुभए, चिनाब ब्रिज जस्ता निर्माण देखेर मानिसहरू चकित छन्। पूर्वतिर जाँदा अरुणाचलको सेला टनल, आसमको बोगीबिल ब्रिजले तपाईंलाई स्वागत गर्दछ। पश्चिम भारतमा जाँदा, मुम्बईको समुद्रमा बनेको अटल सेतु नजर आउँछ। सुदूर दक्षिणमा पम्बन ब्रिज देखिनेछ, जुन यस प्रकारको देशको पहिलो ब्रिज हो।
साथीहरू,
आज भारतले आफ्नो ट्रेनहरूको नेटवर्कलाई पनि आधुनिक बनाइरहेको छ। यो वन्दे भारत ट्रेन, अमृत भारत ट्रेन, नमो भारत ट्रेन, यी सबैले देशको नयाँ गति अनि नयाँ प्रगतिलाई दर्शाउँछ। अहिले देशमा करिब 70 वटा रूट्समा वन्दे भारत ट्रेन चलिरहेका छन्। यसद्वारा सुदूर इलाकाहरूमा पनि आधुनिक रेल पुगेको छ। बितेका 11 वर्षमा सयकडौं रोड ओभरब्रिज अनि रोड अण्डरब्रिज निर्माण गरियो। चौंतीस हजार किलोमिटरभन्दा धेरै नयाँ रेल पटरी बिछ्याइएका छन्। अब ब्रड गेज लाइनमा मानवरहित क्रसिङ्स, त्यो कुरा इतिहास बनिसकेको छ, समाप्त भइसकेको छ। हामी रेलगाडीहरूका लागि अलग रूपमा स्पेशल पटरी, समर्पित माल ढुवानी गलियाराको कामलाई पनि तेजीका साथ पूरा गरिरहेका छौं। देशको पहिलो बुलेट ट्रेन प्रोजेक्टमाथि काम चलिरहेको छ। र यी सबैका साथै हामीले एक साथ देशका करिब 1300 भन्दा धेरै रेलवे स्टेशनलाई पनि आधुनिक बनाइरहेका छौं।
साथीहरू,
आधुनिक भइरहेका यी रेलवे स्टेशनहरूलाई देशले अमृत भारत स्टेशनको नाम दिएको छ। आज यीमध्ये 100 भन्दा धेरै अमृत भारत स्टेशन बनेर तयार भइसकेका छन्। सोशल मिडियामा पनि मानिसहरूले देखिरहेका छन्, यी रेलवे स्टेशनहरू पहिले कुन हालतमा थियो र अहिले कसरी यिनीहरूको तस्वीर बद्लिएका छन्।
साथीहरू,
विकास पनि, विरासत पनि, यस मन्त्रलाई यी अमृत भारत रेलवे स्टेशनहरूमा, त्यसको दृश्य स्पष्ट देखिन्छ। ती स्थानीय कला अनि संस्कृतिका पनि नयाँ प्रतीक हुन्। जस्तै राजस्थानको माण्डलगढ रेलवे स्टेशनमा महान राजस्थानी कला-संस्कृतिको दर्शन हुनेछ, बिहारको थावे स्टेशनमा माँ थावेवालीको पावन मन्दिर र मधुबनी चित्रकला दर्शाइएको छ। मध्य प्रदेशको ओरछा रेलवे स्टेशनमा तपाईंहरूले भगवान रामको आभाको आभास गर्नुहुनेछ। श्रीरङ्गम स्टेशनको डिजाइन, भगवान श्रीरङ्गनाथ स्वामीजीको मन्दिरबाट प्रेरित छ। गुजरातको डाकोर स्टेशन, रणछोडरायजीबाट प्रेरित छ। तिरुवण्णामलै स्टेशन, द्राविड वास्तुकला अनुसार डिजाइन गरिएको छ। बेहमपेट स्टेशनमा तपाईंहरूले काकतीय साम्राज्यको समयको वास्तुकला देख्नुहुनेछ। अर्थात्, हरेक अमृत स्टेशनमा तपाईंलाई भारतको हजारौं साल पुराना विरासतको दर्शन पनि हुनेछ। यी स्टेशनहरू, हरेक राज्यमा पर्यटनलाई पनि बढावा दिने माध्यम बन्नेछन्, नवजवानहरूलाई रोजगारको नयाँ मौका दिनेछन्। र म ती शहरहरूका नागरिकहरूलाई, रेलवेमा यात्रा गर्ने यात्रीहरूलाई प्रार्थना गर्न चाहन्छु, यी सबै सम्पत्तिका मालिक तपाईंहरू हुनुहुन्छ, कहिले पनि त्यहाँ फोहोर नहोस्, यस सम्पत्तिको नोक्सान नहोस्, किनभने तपाईं नै त्यसका मालिक हुनुहुन्छ।
साथीहरू,
पूर्वाधार बनाउनका लागि जुन पैसा सरकारले खर्च गर्दछ, त्यसले रोजगार पनि सिर्जना गर्दछ, व्यापार-कारोबार पनि बढाउँदछ। जुन हजारौं करोड रुपियाँ सरकारले लगाइरहेको छ, त्यो पैसा मजदूरको गोजीमा पनि गइरहेको छ। त्यो पसलेले पनि पाइरहेका छन् र पसल अनि फ्याक्ट्रीमा काम गर्नेहरूले पनि पाइरहेका छन्। बालुवा, गिटी, सिमेन्ट, यी सबै सामान ढुवानी गर्ने ट्रक-ट्याम्पो चलाउनेहरूलाई पनि यसबाट फाइदा भइरहेको छ। किसानहरूको उब्जनी कम मूल्यमा बजारसम्म पुग्दछ, वेस्टेज कम्ति हुँदछ। जहाँ सडक राम्रो हुन्छ, नयाँ ट्रेनहरू पुग्दछ, त्यहाँ नयाँ उद्योग स्थापित हुँदछ, पर्यटनले बढावा पाउँदछ, अर्थात् पूर्वाधारमाथि लाग्ने पैसाबाट हरेक परिवारको, विशेष गरी हाम्रा नवजवानहरूलाई सबैभन्दा धेरै फाइदा हुँदछ।
साथीहरू,
पूर्वाधारमाथि जुन काम भइरहेको छ, त्यसको ठूलो फाइदा हाम्रो राजस्थानले पनि पाइरहेको छ। आज राजस्थानको गाउँ-दाउँमा राम्रो सडक बनिरहेका छन्। बर्डरका इलाकाहरूमा पनि शानदार सडक बनिरहेका छन्। यसका लागि बितेको 11 सालमा केवल राजस्थानमा करिब करिब 70 हजार करोड रुपियाँ खर्च गरिएको छ। राजस्थानमा रेलवेको विकासका लागि पनि केन्द्र सरकारले यस साल करिब 10 हजार करोड रुपियाँ खर्च गर्नेछ। यो 2014 भन्दा पहिलेको तुलनामा 15 गुणा धेरै हो। केही बेरअघि, यहाँबाट मुम्बईको निम्ति एउटा नयाँ ट्रेनलाई हरियो झण्डी देखाइयो। आज नै कैयौं इलाकामा स्वास्थ्य, जल अनि बिजुलीसँघ जोडिएका योजनाहरूको शिलान्यास अनि लोकार्पण गरियो। यी सबै प्रयासको लक्ष्य हो हाम्रो राजस्थानका शहर होस् वा गाउँ, तेजीका साथ उन्नतिको दिशामा अघि बढ्नसकून्। राजस्थानका युवाहरूलाई उनीहरूकै शहरमा राम्रो अवसर प्राप्त हुनसकोस्।
साथीहरू,
राजस्थानको औद्योगिक विकासका लागि पनि डबल इञ्जिनको सरकारले तेजीका साथ काम गरिरहेको छ। अलग-अलग क्षेत्रका लागि यहाँ भजन लालजीको सरकारले नयाँ औद्योगिक नीतिहरू जारी गरेको छ। बीकानेरले पनि यी नीतिहरूको फाइदा पाउनेछ, र तपाईंहरूलाई थाहा भएकै कुरा हो, जब बीकानेरको कुरा उठ्छ, तब बीकानेरी भुजियाको स्वाद र बीकानेरी रसगुल्लाको मिठासले विश्वभरी आफ्नो पहिचान बनाउनेछ पनि अनि बढाउनेछ पनि। राजस्थानको रिफाइनरीको काम अन्तिम चरणमा छ। यसबाट राजस्थान पेट्रोलियम आधारित उद्योगहरूको प्रमुख केन्द्र बन्नेछ। अमृतसरदेखि जामनगरसम्म जुन 6 लेनको ईकोनमिक करिडोर बनिरहेको छ, त्यो राजस्थानमा श्रीगङ्गानगर, हनुमानगढ, बीकानेर, जोधपुर, बाडमेर अनि जालौरबाट गुज्रिनेछ। दिल्ली-मुम्बई द्रूतमार्गको काम पनि राजस्थानमा लगभग पूरा भइसकेको छ। कनेक्टिभिटीको यस अभियानले राजस्थानमा औद्योगिक विकासलाई नयाँ उँचाईमा लैजानेछ।
साथीहरू,
राजस्थानमा पीएम सूर्यघर निःशुल्क बिजुली योजना पनि तेजीका साथ अघि बढिरहेको छ। यस योजनामा राजस्थानका 40 हजारभन्दा धेरै मानिस जोडिसकेका छन्। यसबाट मानिसहरूको बिजुलीको बिल जीरो भएको छ, र मानिसहरूले सोलर बिजुली उत्पन्न गरी कमाईको नयाँ बाटो पनि पाएका छन्। आज यहाँ बिजुलीसँग जोडिएका कैयौं परियोजनाको शिलान्यास अनि लोकार्पण गरियो। यसबाट पनि राजस्थानलाई अरू धेरै बिजुली प्राप्त हुनेछ। बिजुलीको बढ्दो उत्पादनले पनि राजस्थानमा औद्योगिक विकासलाई नयाँ गति दिइरहेको छ।
साथीहरू,
राजस्थानको यो भूमि, बालुवाको मैदानमा हरियाली ल्याउने महाराजा गङ्गा सिंहजीको भूमि हो। हाम्रो निम्ति पानीको के महत्त्व छ, यो यस क्षेत्रभन्दा राम्ररी अरू कसलाई थाहा होला र। हाम्रो बीकानेर, श्रीगङ्गानगर, हनुमानगढ, पश्चिम राजस्थानका यस्ता अनेकौं क्षेत्रको विकासमा पानीको धेरै ठूलो महत्त्व छ। यसैले, एकातिर हामी सिञ्चाई परियोजनालाई पूरा गरिरहेका छौं र साथै नदीहरूलाई पनि जोड्ने काम गरिरहेका छौं। पार्वती-कालीसिन्ध-चम्बल लिङ्क परियोजनाले राजस्थानका अनेकौं जिल्लालाई फाइदा हुनेछ, यहाँको धरती, यहाँका किसानलाई फाइदा हुनेछ।
साथीहरू,
राजस्थानको यस वीर धरतीले हामीलाई देश अनि देशवासीभन्दा ठूलो केही हुँदैन भन्ने सिकाउँछ। 22 अप्रेलको दिन आतङ्कवादीहरूले धर्म सोध्दै हाम्रा बहिनीहरूको सिउँदोको सिन्दूर उजाडेको थियो। त्यो गोली पहलगाममा चलेको थियो, तर ती गोलीहरूबाट 140 करोड देशवासीको छात्ती छिचोलिएको थियो। यसपछि हरेक देशवासीले एकजुट भएर, आतङ्कवादीहरूलाई माटोमा मिलाउनेछौं, तिनीहरूलाई कल्पना गरेभन्दा पनि ठूलो सजाय दिनेछौं भनी सङ्कल्प लिएका थिए। आज तपाईंहरूको आशीर्वादले, देशको सेनाको शौर्यले, हामी सबै त्यस प्रणमा खरो उत्रेका छौं, हाम्रो सरकारले तीनै सेनालाई खुल्ला छूट दिएको थियो, र तीनै सेनाले मिलेर यस्तो चक्रव्यूह रच्यो, जसबाट पाकिस्तान घुँडा टेक्न बाध्य भयो।
साथीहरू,
22 तारिकको हमलाको जवाफमा हामीले 22 मिनटमा आतङ्कीहरूको 9 वटा सबैभन्दा ठूलो ठेगाना ध्वस्त पाऱ्यौं। विश्वले, अनि देशका दुश्मनहरूले पनि देख्यो, जब सिन्दूर, जब सिन्दूर बारूद बन्दछ, तब परिणाम के हुन्छ भन्ने।
साथीहरू,
यो संयोग नै हो, 5 सालअघि जब बालाकोटमा देशले एयर स्ट्राइक गरेको थियो, त्यसपछि, मेरो पहिलो जनसभा राजस्थानमै सीमामा भएको थियो। वीरभूमिको, वीरभूमिको यो तप हो कि यस्तो संयोग बन्ने गर्दछ, अब यसपटक जब अपरेशन सिन्दूर भयो, तब त्यसपछि मेरो पहिलो जनसभा फेरि यहाँ वीरभूमि, राजस्थानको सीमामा, बीकानेरमा तपाईंहरूका बीच भइरहेको छ।
साथीहरू,
चुरूमा मैले भनेको थिए, एयर स्ट्राइकपछि म यहाँ आएको थिए, तब मैले भनेको थिए, “कसम छ मलाई यस माटोको, म देशलाई मेटिन दिनेछैन, म देशलाई झुक्न दिनेछैन। आज म राजस्थानको धरतीबाट देशवासीहरूलाई बढो नम्रताका साथ भन्न चाहन्छु, म देशको कुना-कुनामा जुन तिरङ्गा यात्राहरूमा भीड चलिरहेको छ, म देशवासीहरूलाई भन्न चाहन्छु, जो जो सिन्दूर मेटाउन निक्लेका थिए, जो सिन्दूर मेटाउन निक्लेका थिए, तिनीहरूलाई माटोमा मिलाएका छौं। जसले हिन्दुस्तानमा खुन बगाउँथ्यो, जसले हिन्दुस्तानमा खुन बगाउँथ्यो, आज एक-एक थोपाको हिसाब चुकाइएको छ। जसले सोच्थ्यो, जसले सोच्थ्यो, भारत चूप रहनेछ, आज तिनीहरू घरमा पुच्छर लुकाएर बसेका छन्, जसले आफ्नो हतियारमाथि घमण्ड गर्थे, जसले आफ्नो हतियारमाथि घमण्ड गर्थे, आज तिनीहरू अवशेषको थुप्रोमा दबेका छन्।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
यो शोध-प्रतिशोधको खेल होइन, यो शोध-प्रतिशोधको खेल होइन, यो न्यायको नयाँ स्वरूप हो, यो न्यायको नयाँ स्वरूप हो, यो अपरेशन सिन्दूर हो। यो केवल आक्रोश होइन, यो केवल आक्रोश होइन, यो समर्थ भारतको रौद्र रूप हो। यो भारतको नयाँ स्वरूप हो। पहिल, पहिले घरमा पसेर गरिएको थियो वार, पहिले घरमा पसेर गरिएको वार, अब सीधा छात्तीमा गऱ्यौं प्रहार। आतङ्कको फण कुल्चिने, आतङ्कको फण कुल्चिने, यही नीति हो, यही रीति हो, यही भारत हो, नयाँ भारत हो। भन्नुहोस् :-
भारत माता की जय।
भारत माता की जय।
भारत माता की जय।
साथीहरू,
अपरेशन सिन्दूरले आतङ्कवादलाई सल्ट्याउने तीन सूत्र तय गरेको छ। पहिलो, भारतमाथि आतङ्की हमला भए, नमिठो जवाफ पाउनेछ। समय हाम्रो सेनाले तय गर्नेछ, तरिका पनि हाम्रै सेनाले तय गर्नेछ र शर्त पनि हाम्रै हुनेछ। दोस्रो, एटम बमको चुत्थो धम्कीसँग भारत डराउनेछैन। र तेस्रो, हामी आतङ्कका अधिनायक अनि आतङ्कका हिमायती सरकारलाई अलग-अलग गरी हेर्नेछैनैं र एकै मान्नेछौं। पाकिस्तानको त्यो स्टेट अनि नन स्टेट एक्टरको खेल अब चल्नेछैन। तपाईंहरूले देख्नुभयो होला, सम्पूर्ण विश्वमा पाकिस्तानको पोलल खोल्नका लागि हाम्रो देशका सात अलग-अलग प्रतिनिधि मण्डल विश्वभरी पुगिरहेका छन्। र यसमा देशका सबै राजनीतिक दलका मानिसहरू छन्, विदेश नीतिका जानकारहरू छन्, गणमान्य नागरिकहरू छन्, अब पाकिस्तानको असली अनुहार सम्पूर्ण विश्वलाई देखाइनेछ।
साथीहरू,
पाकिस्तानले भारतसँग कहिले पनि सीधा लडाई जित्नसक्दैन। जब सीधा लडाई हुन्छ, तब बारम्बार पाकिस्तान परास्त हुनुपर्छ। यसैले पाकिस्तानले आतङ्कवादलाई भारत विरुद्ध लडाईको हतियार बनाएको छ। स्वतन्त्रतापछि, विगत कैयौं दसकदेखि यही चलिआएको थियो। पाकिस्तानले आतङ्क फैलाउँछ, निर्दोष मानिसहरूको हत्या गर्छ, भारतमा डरको वातावरण बनाउँछ, तर पाकिस्तानले एउटा कुरा बिर्सिएको छ, अब माँ भारतीका सेवक मोदी यहाँ छात्ती फुकाएर खडा छ। मोदीको दिमाग चिसो छ, चिसै रहन्छ, तर मोदीको खून गरम हुन्छ र अब त मोदीको नसामा खून नभएर गरम सिन्दूर बगिरहेको छ। अब भारतले स्पष्ट रूपमा भनेको छ, हरेक आतङ्की हमलाको पाकिस्तानले भारी मूल्य चुकाउनु पर्नेछ। र त्यो मूल्य पाकिस्तानको सेनाले चुकाउनेछ, पाकिस्तानको अर्थव्यवस्थाले चुकाउनेछ।
साथीहरू,
जब म दिल्लीबाट यहाँ आए, तब बीकानेरको नाल एयरपोर्टमा उत्रिए। पाकिस्तानले यस एयरबेसलाई पनि निशाना बनाउने कोशिश गरेको थियो। तर यस एयरबेसलाई रत्तीभरी पनि नोक्सान पुऱ्याउन सकेन। र अर्कातिर यहाँदेखि केही टाढा सीमापारि पाकिस्तानको रहीमयार खान एयरबेस जुन छ, थाहा छैन कहिले खोलिने हो, आसीयुमा पुगेको छ। भारतको सेनाको अचूक प्रहारले त्यस एयरबेसलाई तहस-नहस गरिदिएको छ।
साथीहरू,
पाकिस्तानसँग न त ट्रेड हुनेछ, न टक, यदि कुरा भए केवल पाकिस्तानको कब्जामा रहेको कश्मीरको, पीओकेको हुनेछ र यदि पाकिस्तानले आतङ्कीहरू एक्सपोर्ट गर्न जारी राखे, त्यसले एक-एक पाईको निम्ति तड्पिनुपर्नेछ। पाकिस्तानले भारतको हकको पानी पाउनेछैन, भारतीयहरूको खूनसँग खेल्नु, पाकिस्तानलाई अब महँगो पर्नेछ। यो भारतको सङ्कल्प हो, विश्वको कुनै पनि तागतले हामीलाई यस सङ्कल्पबाट डगमगाउन सक्नेछैन।
भाइ अनि बहिनीहरू,
विकसित भारतको निर्माणका लागि सुरक्षा अनि समृद्धि दुवै आवश्यक छ। यो तब मात्र सम्भव छ, जब भारतको कुना-कुना शक्तिसम्पन्न हुनेछ। आजको यो कार्यक्रम, भारतको सन्तुलित विकासको, भारतको तेज विकासको उदाहरण हो। म एकपटक फेरि यस वीर धरतीका सबै देशवासीलाई बधाई दिन चाहन्छु। मसँग भन्नुहोस्, दुवै मुट्ठी बन्द गरेर, पूरा तागत लगाएर भन्नुहोस् -
भारत माता की जय।
भारत माता की जय।
भारत माता की जय।
वन्दे मातरम। वन्दे मातरम।
वन्दे मातरम। वन्दे मातरम।
वन्दे मातरम। वन्दे मातरम।
वन्दे मातरम। वन्दे मातरम।
वन्दे मातरम। वन्दे मातरम।
वन्दे मातरम। वन्दे मातरम।
(अस्वीकृति : यो पीएमको भाषणको लगभग अनुवाद मात्र हो। मूल भाषण हिन्दीमा दिइएको थियो।)

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at laying of foundation stone and inauguration of development works in Bikaner, Rajasthan
22 MAY 2025 3:31PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
थाने सगलां ने राम-राम!,
Governor of Rajasthan Haribhau Bagde Ji, the popular Chief Minister of this state Shriman Bhajan Lal Ji, former Chief Minister sister Vasundhara Raje Ji, my colleagues in the Union Cabinet Ashwini Vaishnav Ji, Arjun Ram Meghwal Ji, Deputy Chief Minister of Rajasthan Diya Kumari Ji, Prem Chand Ji, other ministers of the Rajasthan government, my colleague in Parliament Madan Rathore Ji, other MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters.
All of you have come here in such large numbers, and in such extreme heat. And today, through this programme, lakhs of people from 18 states and union territories of the country have joined us online. Governors, Chief Ministers, Lieutenant Governors and other public representatives of many states are with us today. I congratulate all the dignitaries and the public from across the country.
Brothers and sisters,
I have come here among you with the blessings of Karni Mata. With the blessings of Karni Mata, our resolve to build a developed India is getting stronger. A short while ago, the foundation stone and inauguration of development projects worth Rs 26 thousand crores was done here. I congratulate the countrymen and my brothers and sisters of Rajasthan for these projects.
Friends,
In order to make India developed, a huge Mahayagna is going on to build modern infrastructure in the country. To make our roads modern, our airports modern, our railways and railway stations modern, work has been done at an unprecedented pace in the last 11 years. You can imagine, today the country is spending 6 times more money on these infrastructure works than it used to spend earlier, 6 times more. Today the world is also surprised to see these development works happening in India. If you go to the north, people are surprised to see constructions like the Chenab Bridge. If you go towards the east, Sela Tunnel of Arunachal and Bogibeel Bridge of Assam welcome you. If you come to Western India, you will see the Atal Bridge built over the sea in Mumbai. If you look in the far south, you will find the Pamban Bridge, which is the first bridge of its kind in the country.
Friends,
Today India is also modernizing its train network. These Vande Bharat trains, Amrit Bharat trains, Namo Bharat trains, reflect the new momentum and new progress of the country. Currently, Vande Bharat trains are running on about 70 routes in the country. This has brought modern rail to even the far-flung areas. In the last 11 years, hundreds of road over bridges and road under bridges have been constructed. More than thirty-four thousand kilometers of new railway tracks have been laid. Now, unmanned crossings on broad gauge lines have become history, they are over. We are also rapidly completing the work of separate special tracks for goods trains, Dedicated freight corridor. Work is underway on the country's first bullet train project. And along with all this, we are also simultaneously modernizing more than 1300 railway stations in the country.
Friends,
The country has named these modernizing railway stations as Amrit Bharat stations. Today, more than 100 of these Amrit Bharat Stations have been completed. People are also seeing on social media what was the condition of these railway stations earlier, and how their picture has changed now.
Friends,
Development as well as heritage, this mantra is clearly visible at these Amrit Bharat railway stations. These are also new symbols of local art and culture. Just as the great Rajasthani art and culture will be visible at the Mandalgarh railway station in Rajasthan, the holy temple of Maa Thawewali and Madhubani painting will be depicted at the Thawe station in Bihar. You will feel the aura of Lord Ram at Orchha railway station in Madhya Pradesh. The design of Srirangam station is inspired by the temple of Lord Sriranganath Swami Ji. Dakor station of Gujarat is inspired by Ranchhodrai Ji. Tiruvannamalai station is designed according to Dravidian architecture. At Begumpet station, you will get to see the architecture of the Kakatiya Empire. This means that at every Amrit station, you will also get to see thousands of years old heritage of India. These stations will also become a medium to promote tourism in every state and will provide new employment opportunities to the youth. And I would request the citizens of those cities, the passengers traveling by railways, you are the owners of all this property, there should never be any dirt there, this property should never be damaged, because you are its owners.
Friends,
The money that the government spends to build infrastructure also creates jobs and boosts business. The thousands of crores of rupees that the government is investing are going into the pockets of the workers. This is being given to the shopkeepers, and to the people working in the shops and factories. The truck-tempo drivers who carry sand-gravel-cement also benefit from it. And once this infrastructure is ready, then there are many more benefits. The farmer's produce reaches the market at a lower price, and wastage is reduced. Where there are good roads, new trains arrive, new industries are set up, tourism gets a big boost, that is, every family, especially our youth, benefits the most from the money spent on infrastructure.
Friends,
Our Rajasthan is also getting great benefits from the work being done on infrastructure. Today, good roads are being built in every village of Rajasthan. Excellent roads are also being built in border areas. For this, about 70 thousand crore rupees have been spent in Rajasthan alone in the last 11 years. The central government is also going to spend about 10 thousand crore rupees this year for the development of railways in Rajasthan. This is 15 times more than before 2014. Just a while ago, a new train was flagged off from here to Mumbai. Today itself, foundation stones and inaugurations of schemes related to health, water and electricity have been done in many areas. The aim of all these efforts is that the cities and villages of Rajasthan can move towards rapid progress. The youth of Rajasthan can get good opportunities in their city itself.
Friends,
The double engine government is also working rapidly for the industrial development of Rajasthan. Bhajan Lal ji's government has issued new industrial policies for different sectors. Bikaner will also benefit from these new policies, and you know, when it comes to Bikaner, the taste of Bikaneri Bhujia and the sweetness of Bikaneri Rasgullas will make and expand their identity across the world. The work of the refinery in Rajasthan is also in its final stage. This will make Rajasthan a major hub of petroleum based industries. The 6-lane economic corridor which is being built from Amritsar to Jamnagar is passing through Sriganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Jodhpur, Barmer and Jalore in Rajasthan. The work of Delhi-Mumbai Expressway has also almost been completed in Rajasthan. This connectivity campaign will take industrial development in Rajasthan to new heights.
Friends,
PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is also progressing rapidly in Rajasthan. More than 40 thousand people of Rajasthan have joined this scheme. Due to this, the electricity bill of the people has become zero, and people have also got a new way of earning by generating solar electricity. Today, the foundation stone and inauguration of many electricity related projects have been done here. Rajasthan will get more electricity from these too. The increasing production of electricity is also giving new impetus to industrial development in Rajasthan.
Friends,
This land of Rajasthan is the land of Maharaja Ganga Singh Ji who brought greenery to the sandy plains. Who knows better than this region how important water is for us. Water is very important for the development of many such areas of Bikaner, Sri Ganganagar, Hanumangarh, western Rajasthan. Therefore, on the one hand we are completing irrigation projects and at the same time, we are connecting rivers. Many districts of Rajasthan will benefit from the Parvati-Kalisindh-Chambal link project, the land here, the farmers here will benefit.
Friends,
This brave land of Rajasthan teaches us that nothing is greater than the country and its citizens. On 22nd April, the terrorists had destroyed the sindoor of our sisters' foreheads after asking about their religion. Those bullets were fired in Pahalgam, but those bullets had pierced the hearts of 140 crore countrymen. After this, every citizen of the country united and resolved that the terrorists will be wiped out and they will be given a punishment worse than imagination. Today, with your blessings and the valour of the country's army, we have fulfilled that pledge. Our government had given free hand to the three forces and together, the three forces created such a Chakravyuh that forced Pakistan to kneel down.
Friends,
In response to the attack on the 22nd, we destroyed 9 biggest hideouts of terrorists in 22 minutes. The world and even the enemies of the country have seen what happens when sindoor (vermilion) turns into gunpowder.
By the way, friends,
It is a coincidence that after the country carried out air strikes in Balakot 5 years ago, my first public meeting was held on the border in Rajasthan itself. It is the penance of Veerbhoomi that such coincidences happen. Now this time when Operation Sindoor happened, my first public meeting after that is again happening here on the border of Veerbhoomi, Rajasthan, in Bikaner among all of you.
Friends,
I had said in Churu, I had come after the air strike, then I had said - 'I swear on this soil, I will not let my country perish, I will not let my country bow down'. Today, from the soil of Rajasthan, I want to tell the countrymen with great humility, I tell the countrymen who are carrying out the Tiranga Yatras in every corner of the country - those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), those who had set out to wipe off the sindoor (vermilion), have been reduced to dust. Those who used to shed the blood of India, those who used to shed the blood of India, today they have paid the price for every drop. Those who used to think, those who used to think that India will remain silent, today they are hiding in their homes, those who used to be proud of their weapons, those who used to be proud of their weapons, today they are buried under heaps of rubble.
My dear countrymen,
This is not a game of attack and retaliation, this is not a game of attack and retaliation, this is a new form of justice, this is a new form of justice, this is Operation Sindoor. This is not just anger, this is not just anger, this is the fierce form of powerful India. This is the new form of India. Earlier, the attack was made by entering the house, earlier the attack was made by entering the house, now it is a direct attack on the chest. This is the policy, this is the way of crushing the hood of terrorism, this is India, this is the new India. Say-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Friends,
Operation Sindoor has set three principles to combat terrorism. First, if there is a terrorist attack on India, a befitting reply will be given. The time will be decided by our forces, the method will also be decided by our forces, and the conditions will also be ours. Second, India is not going to be scared by the empty threats of the atom bomb. And thirdly, we will not see the masters of terror and the government that patronizes terror as separate; we will not see them as separate; we will consider them as one and the same. This game of Pakistan of state and non-state actors will not work anymore. You must have seen that seven different delegations from our country are reaching across the world to expose Pakistan. And these delegations include people from all the political parties of the country, experts of foreign policy, dignitaries, now the real face of Pakistan will be shown to the whole world.
Friends,
Pakistan can never win a direct war against India. Whenever there is a direct fight, Pakistan has to face defeat again and again. Therefore, Pakistan has made terrorism a weapon to fight against India. This has been going on for the last several decades after independence. Pakistan used to spread terror, kill innocent people, create an atmosphere of fear in India, but Pakistan forgot one thing, now Mother India's servant Modi is standing here with his head held high. Modi's mind is cool, it remains cool, but Modi's blood is hot, and now it is not blood but hot sindoor (vermilion) that is flowing in Modi's veins. Now India has made it clear that Pakistan will have to pay a heavy price for every terrorist attack. And this price will be paid by Pakistan's army and Pakistan's economy.
Friends,
When I came here from Delhi, I landed at Bikaner's Nal airport. Pakistan had tried to target this airbase too. But it could not cause even a bit of damage to this airbase. And just a little distance from here, across the border, there is Pakistan's Rahimyar Khan airbase, no one knows when it will open, it is lying in ICU. The precise attack of the Indian army has destroyed this airbase.
Friends,
There will be no trade or talks with Pakistan. If there will be any talks, it will be only about Pakistan occupied Kashmir, PoK. And if Pakistan continues to export terrorists, it will have to beg for every penny. Pakistan will not get India's rightful share of water, playing with the blood of Indians will now cost Pakistan heavily. This is India's resolve, and no power in the world can deter us from this resolve.
Brothers and sisters,
Both security and prosperity are necessary for building a developed India. This is possible only when every corner of India becomes strong. Today's programme is a great example of India's balanced development, India's rapid development. I once again congratulate all the countrymen from this brave land. Say with me, close both your fists, say with full strength-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.