ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ନୂତନ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ (ଓସିଆଇ) ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତ ଏହାର ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରବାସ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି
ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ୟୁଜର ଇଣ୍ଟରଫେସ ସହିତ ପୁନଃନିର୍ମିତ ଓସିଆଇ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି
ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ନାଗରିକମାନେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ବାସ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନେ ଭାରତ ଆସିବା ସମୟରେ କିମ୍ବା ଏଠାରେ ରହିବା ସମୟରେ ଯେପରି କୌଣସି ଅସୁବିଧାକୁ ସାମନା ନ କରନ୍ତି
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରକମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ମତାମତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ସୀମାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପୁନଃନିର୍ମିତ ଓସିଆଇ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି
ନୂତନ ପୋର୍ଟାଲ୍ ୫ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରକ ଏବଂ ନୂତନ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା, ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଏକ ଉପଯୋଗୀ - ଅନୁକୂଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ
ପୁନଃନିର୍ମିତ OCI ପୋର୍ଟାଲଟି ପୂର୍ବରୁ ଥିବା URL: https://ociservices.gov.in ରେ ଉପଲବ୍ଧ
19 MAY 2025 6:34PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ନୂତନ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ (ଓସିଆଇ) ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି) ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏଚଏ)ର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଏହାର ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରବାସ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଅପଡେଟ୍ ୟୁଜର ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ସହିତ ଏକ ପୁନଃନିର୍ମିତ ଓସିଆଇ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଅନେକ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ନାଗରିକ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ବାସ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନେ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିବା କିମ୍ବା ରହିବା ସମୟରେ ଯେପରି କୌଣସି ଅସୁବିଧାକୁ ସାମନା ନ କରନ୍ତି।
ନୂତନ ପୋର୍ଟାଲ୍ ୫ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରକ ଏବଂ ନୂତନ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା, ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଏକ ଉପଯୋଗୀ - ଅନୁକୂଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ନୂତନ ଓସିଆଇ ପୋର୍ଟାଲ୍ https://ociservices.gov.in ରେ ଉପଲବ୍ଧ।
ନାଗରିକତା ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୦୦୫ ମସିହାରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ (ଓସିଆଇ) ଯୋଜନା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭାରତର ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି, ଯଦି ସେମାନେ ୨୬ ଜାନୁଆରୀ ୧୯୫୦ରେ କିମ୍ବା ତା'ପରେ ଭାରତର ନାଗରିକ ହୋଇଥିବେ କିମ୍ବା ସେହି ତାରିଖରେ ନାଗରିକ ହେବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଥିବେ। ଏମିତି ବ୍ୟକ୍ତି, ଯିଏ ପାକିସ୍ତାନ କିମ୍ବା ବାଂଲାଦେଶର ନାଗରିକ ଅଟନ୍ତି କିମ୍ବା ପୂର୍ବରୁ ଥିଲେ, କିମ୍ଵା ଯାହାଙ୍କ ପିତାମାତା, ଜେଜେବାପା- ଜେଜେମା କିମ୍ବା ପ୍ରପିତାମହ- ପ୍ରପିତାମହୀ ପାକିସ୍ତାନ କିମ୍ବା ବାଂଲାଦେଶର ନାଗରିକ, ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ନୁହଁନ୍ତି।
ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଓସିଆଇ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ୍ ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ବିଦେଶରେ ୧୮୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ୧୨ ଟି ବିଦେଶୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ପଞ୍ଜୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଏଫଆରଆରଓ) ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ, ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରୁଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରକମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ମତାମତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ସୀମାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପୁନଃନିର୍ମିତ ଓସିଆଇ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
ନୂତନ ଓସିଆଇ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନେକ ଉପଯୋଗୀ - ଅନୁକୂଳ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛି :
• ଉପଭୋକ୍ତା ସାଇନ୍-ଅପ୍ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ମେନୁର ପୃଥକୀକରଣ,
• ପଞ୍ଜିକରଣ ଫର୍ମରେ ଉପଭୋକ୍ତା ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ବିବରଣୀର ସ୍ୱୟଂ-ପୂରଣ,
• ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆଂଶିକ ପୂରଣ ହୋଇଥିବା ଆବେଦନପତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ,
• ଏଫଆରଆରଓ ରେ ଫାଇଲ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଅନଲାଇନ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଗେଟୱେ,
• ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକରେ ନିର୍ବିଘ୍ନ ନାଭିଗେସନ୍,
• ଆବେଦନ ପ୍ରକାର ଉପରେ ଆଧାର କରି ଅପଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଦସ୍ତାବିଜ ଗୁଡ଼ିକର ବର୍ଗୀକରଣ,
• ଦାଖଲ ପୂର୍ବରୁ ଯେକୌଣସି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ପାଦନ ବିକଳ୍ପ,
• ପୋର୍ଟାଲରେ ସମନ୍ୱିତ FAQ
• ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଦାଖଲ ପୂର୍ବରୁ ସୂଚନା ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଥାଏ,
• ଚୟନିତ ଆବେଦନ ପ୍ରକାର ଉପରେ ଆଧାର କରି ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଦସ୍ତାବିଜ ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦର୍ଶନ,
• ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଫଟୋ ଏବଂ ଦସ୍ତଖତ ଅପଲୋଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ଇନ୍-ବିଲ୍ଟ ଇମେଜ୍ କ୍ରପିଂ ଟୁଲ୍।
ଯାନ୍ତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ :
1. ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧୁନିକୀକରଣ
• ନୂତନତମ ଅପରେଟିଂ ସିଷ୍ଟମ ଯଥା ରେଡହ୍ୟାଟ୍ (RedHat) ରେ ଏକାଧିକ ୱେବ୍ ସର୍ଭର ଏବଂ ଲୋଡ୍ ବାଲାନ୍ସର ସହିତ ଉଚ୍ଚ ଉପଲବ୍ଧତା।
2. ସଫ୍ଟୱେର୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅପଗ୍ରେଡ୍
• ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଅପଡେଟ୍ : ବହୁ ଡିଭାଇସ୍ ସୁସଙ୍ଗତତା ପାଇଁ JDK, Struts 2.5.30 ଏବଂ Bootstrap 5.3.0 ର ନୂତନତମ ସଂସ୍କରଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ।
3. ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୋଟୋକଲଗୁଡ଼ିକ
• ଏସଏସଏଲ / ଟିଏଲଏସ୍ ଏନକ୍ରିପ୍ସନ୍ : ଡାଟା ଗୋପନୀୟତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
• ନିୟମିତ ପ୍ରବେଶ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ୟାଚ୍ ପରିଚାଳନା
4. ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସମନ୍ୱୟତା
• ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତକରଣ : ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରବାହକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ।
5. ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା
• ଡାଟା ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଏବଂ ପ୍ରବେଶକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଏବଂ ଅପ୍ଟିମାଇଜ୍ କରିଥାଏ।
6. ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତା (ୟୁଏକ୍ସ) ଉନ୍ନତି
• ରେସପନ୍ସିଭ୍ ୱେବ୍ ଡିଜାଇନ୍ : ସମସ୍ତ ଡିଭାଇସ୍ ପାଇଁ ଅପ୍ଟିମାଇଜ୍ କରାଯାଇଛି।
• ଦ୍ରୁତ ଲୋଡ୍ ସମୟ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଅପ୍ଟିମାଇଜେସନ୍
୭. ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି
• ମଲ୍ଟି-ଫ୍ୟାକ୍ଟର ଅଥେଣ୍ଟିକେସନ୍ (ଏମଏଫଏ)
ସର୍ଭର ହାର୍ଡିଂ ଏବଂ ସର୍ବଶେଷ ଏଭି (AV) ଏକୀକରଣ |

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, launches new Overseas Citizen of India (OCI) Portal in New Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is continuously striving to provide world-class immigration facilities to its OCI cardholder citizens
The revamped OCI portal has been launched with an up-to-date user interface to make registration of Overseas Citizens seamless
Indian origin citizens reside in many countries around the world, and we should ensure that they face no inconvenience when coming to India or during their stay here
Given the significant technological advancements over the past decade and feedback received from OCI cardholders, a revamped OCI portal has been developed to address existing limitations and enhance user experience
New portal will provide enhanced functionality, improved security, and a user-friendly experience for the existing over 5 million OCI cardholders and new users
The revamped OCI Portal is accessible at the existing URL: https://ociservices.gov.in
19 MAY 2025 6:34PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, launched the new Overseas Citizen of India (OCI) Portal in New Delhi today. The Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau (IB), and other senior officials of the Ministry of Home Affairs (MHA) were present on the occasion.
On this occasion, Union Home Minister Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is continuously striving to provide world-class immigration facilities to its OCI cardholder citizens. He said that a revamped OCI portal with an updated user interface has been launched to simplify the registration process for Overseas Citizens. Shri Shah also emphasized that many Indian-origin citizens reside in various countries worldwide, and we must ensure they face no inconvenience when visiting or staying in India.
The new portal will provide enhanced functionality, advanced security, and a user-friendly experience for the existing over 5 million OCI cardholders and new users. The new OCI portal is available at the existing URL: https://ociservices.gov.in.
The Overseas Citizen of India (OCI) scheme was introduced through an amendment to the Citizenship Act, 1955, in 2005. The scheme provides for the registration of Persons of Indian Origin as Overseas Citizens of India, provided they were citizens of India on or after 26th January 1950, or were eligible to become citizens on that date. However, individuals who are or had been or whose parent or grandparent or great grandparent citizens of Pakistan or Bangladesh are not eligible.
The existing OCI Services portal was developed in 2013 and is currently operational in over 180 Indian missions abroad as well as 12 Foreigners Regional Registration Offices (FRROs), processing approximately 2000 applications per day. Given the significant technological advancements over the past decade and feedback received from OCI cardholders, a revamped OCI portal has been developed to address existing limitations and enhance user experience.
The new OCI portal introduces several user-friendly features, including:
• User sign-up and segregation of registration menu,
• Auto-fill of user profile details in registration forms,
• Dashboard displaying completed and partially filled applications,
• Integrated online payment gateway for those who filed in FRROs,
• Seamless navigation across application steps,
• Categorization of requisite documents to upload based on application type,
• Editing option to the applicant at any stage before submission,
• Integrated FAQ in the portal,
• Reminder to the applicant to verify information before final submission,
• Display of eligibility criteria and requisite documents based on selected application type,
• In-built image cropping tool for uploading applicant photos and signatures.
Technical Features:
1. Infrastructure Modernization
• High Availability with multiple web servers and load balancer on latest operating system i.e. RedHat 9
2. Software and Platform Upgrades
• Framework Updates: Transitioning to latest versions of JDK, Struts 2.5.30 and Bootstrap 5.3.0 for multi device compatibility
3. Enhanced Security Protocols
• SSL/TLS Encryption: Ensures data privacy and protection
• Regular Penetration Testing & Patch Management
4. Process Automation Integration
• Process Automation: Streamline backend operations and workflows
5. Data Management
• Centralize and optimize data storage and access
6. User Experience (UX) Enhancements
• Responsive Web Design: Optimized for all devices.
• Faster Load Times & Mobile Optimization
7. Cybersecurity Enhancements
• Multi-Factor Authentication (MFA)
• Server Hardening and Latest AV integration.