ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ୫୮ତମ ଜ୍ଞାନପୀଠ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
16 MAY 2025 6:30PM by PIB Bhubaneswar
16.05.2025 : ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (୧୬ ମଇ, ୨୦୨୫) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଂସ୍କୃତ ବିଦ୍ୱାନ ଜଗଦଗୁରୁ ରାମଭଦ୍ରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ୫୮ତମ ଜ୍ଞାନପୀଠ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଗଦଗୁରୁ ରାମଭଦ୍ରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ପୁରସ୍କାର ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରି ନଥିବା ଗୁଲଜାରଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନପୀଠ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଗୁଲଜାର ଜୀଙ୍କର ଦ୍ରୁତ ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରିବା ସହିତ କଳା, ସାହିତ୍ୟ, ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ଅବଦାନ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ଆଶା କରିଥିଲେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାହିତ୍ୟ ସମାଜକୁ ଏକତ୍ରିତ କରେ ଏବଂ ଜାଗ୍ରତ କରେ। ଉନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସାମାଜିକ ଜାଗରଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କବି ଏବଂ ଲେଖକମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ଏକ ମହାନ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' ଗୀତ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ମାତାର ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଆସୁଛି ଏବଂ ସର୍ବଦା କରିବ। ବାଲ୍ମୀକି, ବ୍ୟାସ ଏବଂ କାଳିଦାସଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଭଳି ଅନନ୍ତ କବିଙ୍କ କୃତିରେ, ଆମେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଭାରତର ସ୍ପନ୍ଦନ ଅନୁଭବ କରୁ। ଏହି ସ୍ପନ୍ଦନ ହେଉଛି ଭାରତୀୟତାର ସ୍ୱର।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ୧୯୬୫ ମସିହାରୁ ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସାହିତ୍ୟିକମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ହେତୁ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନପୀଠ ଟ୍ରଷ୍ଟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସାହିତ୍ୟିକଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ, ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନପୀଠ ପୁରସ୍କାର ଚୟନକାରୀମାନେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସାହିତ୍ୟିକଙ୍କୁ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପୁରସ୍କାରର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଶାପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ, ଅମ୍ରିତା ପ୍ରୀତମ୍, ମହାଦେବୀ ବର୍ମା, କୁରାତୁଲ-ଆଇନ୍-ହାଇଦର, ମହାଶ୍ୱେତା ଦେବୀ, ଇନ୍ଦିରା ଗୋସ୍ୱାମୀ, କୃଷ୍ଣା ସୋବତୀ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ରାୟଙ୍କ ପରି ଜ୍ଞାନପୀଠ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ମହିଳା ଲେଖିକାମାନେ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସମାଜକୁ ବିଶେଷ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ ଆମର ସାହିତ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନେ ଏହି ମହାନ ମହିଳା ଲେଖିକାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ସାହିତ୍ୟ ସୃଷ୍ଟିରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମର ସାମାଜିକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ରାମଭଦ୍ରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀଙ୍କ ବିଷୟରେ କହି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଉତ୍କର୍ଷତାର ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କର ବହୁମୁଖୀ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଅକ୍ଷମ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେ ତାଙ୍କର ଦିବ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ସମାଜ ପାଇଁ ଅସାଧାରଣ ସେବା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ରାମଭଦ୍ରାଚାର୍ଯ୍ୟ ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ସମାଜ ସେବା ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ମହିମାମୟ ଜୀବନରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ସାହିତ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି, ସମାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସଠିକ୍ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA PRESENTS 58TH JNANPITH AWARD
16 MAY 2025 6:30PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu conferred the 58th Jnanpith Award on Sanskrit scholar Jagadguru Rambhadracharya Ji at a function held at Vigyan Bhavan in New Delhi today (May 16, 2025).
Speaking on the occasion, the President congratulated Jagadguru Rambhadracharya. She also congratulated Gulzar for the Jnanpith Award who could not attend the Award ceremony. She wished that Gulzar Ji soon become fully healthy and active and continue to contribute to art, literature, society, and the country.
The President said that literature unites and awakens society. From the social awakening of the 19th century to our freedom struggle in the 20th century, poets and writers have played a great role in connecting people. The song 'Vande Mataram' composed by Bankim Chandra Chattopadhyay has been awakening the children of Mother India for almost 150 years, and will always do so. From Valmiki, Vyas, and Kalidas to the works of eternal poets like Rabindranath Tagore, we feel the pulse of a living India. This pulse is the voice of Indianness.
The President praised the Bharatiya Jnanpith Trust for awarding outstanding litterateurs of various Indian languages since 1965. She stated that in the process of awarding outstanding literary figures in Indian languages, the selectors of the Bharatiya Jnanpith Award have selected the best literary figures and have preserved and promoted the dignity of this award.
The President said that Jnanpith Awardee women writers like Ashapurna Devi, Amrita Pritam, Mahadevi Verma, Qurratul-Ain-Haider, Mahasweta Devi, Indira Goswami, Krishna Sobti and Pratibha Ray have observed and experienced Indian tradition and society with special sensitivity and have enriched our literature. She said that our sisters and daughters should actively participate in literary creation and make our social thinking more sensitive by taking inspiration from these great women writers.
Speaking about Shri Rambhadracharya Ji, the President said that he has set an inspiring example of excellence. She praised his multi-faceted contributions and said that despite being physically challenged, he has rendered extraordinary service to literature and society with his divine vision. She stated that Shri Rambhadracharya has contributed extensively in both the fields of literature and social service. She expressed confidence that by taking inspiration from his glorious life, future generations will continue to move ahead on the right path in literary creation, society-building, and nation-building.
Please click here to see the President's Speech-