প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত মীন খণ্ডৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনা বৈঠক
আলোচনাৰ মূল বিষয় আছিল ই ই জেড আৰু টেৰিটৰিয়েল জলসীমাৰ বাহিৰত মাছ ধৰা
মীনপালন আৰু মাছমৰীয়াৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে উপগ্ৰহ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
স্মাৰ্ট বন্দৰ, ড্ৰোন পৰিবহণ আৰু মূল্য সংযোজিত যোগান শৃংখলৰ সৈতে মীনপালনৰ আধুনিকীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
কৃষি খণ্ডত কৃষি প্ৰযুক্তিৰ ধাৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু বিপণন প্ৰক্ৰিয়া উন্নত কৰাৰ বাবে মীন খণ্ডত মীন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
অমৃত সৰোৱৰত মীন পালন আৰু জীৱিকা বৃদ্ধিৰ বাবে আলংকাৰিক মীন পালনৰ প্ৰসাৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঔষধ আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰত ইন্ধনৰ উদ্দেশ্যে,পুষ্টিৰ সামগ্ৰী হিচাপে, সাগৰীয় শাক-পাচলিৰ বিভিন্ন ব্যৱহাৰৰ সন্ধান কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
15 MAY 2025 8:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সভাপতিত্বত আজি পুৱা লোক কল্যাণ মাৰ্গস্থিত তেওঁৰ বাসগৃহত আছুতীয়া অৰ্থনৈতিক মণ্ডল(ইইজেড) আৰু উচ্চ সাগৰত মাছ ধৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মীন খণ্ডৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনাৰ বাবে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মীন সম্পদৰ উন্নত ব্যৱহাৰৰ বাবে উপগ্ৰহ প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু মাছমৰীয়াসকলক সুৰক্ষাৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মাৰ্ট হাৰ্বাৰ আৰু মাৰ্কেটৰ জৰিয়তে খণ্ডটোৰ আধুনিকীকৰণ, ধৰা পৰিবহণ আৰু ইয়াৰ বিপণনত ড্ৰোনৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে যোগান শৃংখলত মূল্য সংযোজন কৰিব পৰাকৈ কাম-কাজৰ সুস্থ ব্যৱস্থাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰয়োজন আছে।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ সৈতে আলোচনা কৰি উৎপাদন কেন্দ্ৰৰ পৰা চহৰ/নগৰৰ ওচৰৰ ডাঙৰ বজাৰলৈ সতেজ মাছ পৰিবহণৰ বাবে কাৰিকৰী প্ৰট’কল অনুসৰি ড্ৰোনৰ ব্যৱহাৰৰ অন্বেষণৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পেকেজিঙৰ উন্নতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰা বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হয়।
প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৃষি খণ্ডত এগ্ৰ’টেকৰ দৰেই উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু বিপণন পদ্ধতি উন্নত কৰাৰ বাবে মীন খণ্ডতো মাছ টেক গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা উচিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অমৃত সৰোৱৰত মীন উৎপাদন গ্ৰহণ কৰিলে এই জলভাগৰ জীৱিকাৰ উন্নতি হোৱাই নহয়, মাছমৰীয়াসকলৰ জীৱিকাও উন্নত হ’ব। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে আলংকাৰিক মীন পালনকো আয় আহৰণৰ পথ হিচাপে প্ৰচাৰ কৰাটো প্ৰয়োজন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে য’ত মাছৰ অধিক চাহিদা আছে যদিও পৰ্যাপ্ত যোগান নথকা স্থলপথৰ আৱদ্ধ অঞ্চলসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে এক কৌশল ৰচনা কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰামৰ্শ দিয়ে যে ঔষধ আৰু অন্যান্য খণ্ডত ইন্ধনৰ উদ্দেশ্যে, পুষ্টিৰ সামগ্ৰী হিচাপে সাগৰীয় শাক-পাচলিৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে অন্বেষণ কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে সংশ্লিষ্ট সকলো বিভাগে একেলগে কাম কৰি প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি সাগৰীয় শাক-পাচলি খণ্ডত প্ৰয়োজনীয় উৎপাদন আৰু ফলাফল সৃষ্টি কৰিব লাগে, সম্পূৰ্ণ মালিকীস্বত্ব নিশ্চিত কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধুনিক মাছ ধৰা পদ্ধতিত মাছমৰীয়াসকলৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ কাম হাতত লোৱাৰো পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। তেওঁ এই খণ্ডটোৰ বিকাশত বাধাৰ সৃষ্টি কৰা বস্তুবোৰৰ নেতিবাচক তালিকা এখন ৰখাৰ পৰামৰ্শও আগবঢ়ায় যাতে এইবোৰক অতিক্ৰম কৰি মাছমৰীয়াসকলৰ ব্যৱসায়ৰ সহজতা আৰু জীৱন নিৰ্বাহ আৰু অধিক বিকাশৰ বাবে কাৰ্য্য পৰিকল্পনা কৰিব পৰা যায়।
বৈঠকৰ সময়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহত হোৱা অগ্ৰগতি, যোৱা পৰ্যালোচনাৰ সময়ত দিয়া পৰামৰ্শসমূহ মানি চলা আৰু ভাৰতীয় আছুতীয়া অৰ্থনৈতিক মণ্ডল(ইইজেড) আৰু উচ্চ সাগৰৰ পৰা মীনপালনৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ বাবে প্ৰস্তাৱিত সক্ষমকাৰী কাঠামোৰ ওপৰতো উপস্থাপন কৰা হয়।
২০১৫ চনৰ পৰা ভাৰত চৰকাৰে বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰি ৫০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিভিন্ন আঁচনি আৰু কাৰ্যসূচী যথা নীলা বিপ্লৱ আঁচনি, মীন আৰু জলজ কৃষি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (এফআইডিএফ), প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পাদ আঁচনি (পিএমএমএছৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সমৃদ্ধি সাহ যোজনা (পিএম-এমকেএছএছৱাই) আৰু কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড (কেচিচি)ৰ জৰিয়তে ৩৮,৫৭২ কোটি টকা উপাৰ্জন কৰে। ভাৰতে ২০২৪-২৫ বৰ্ষত ১৯৫ লাখ টন মাছ উৎপাদন পঞ্জীয়ন কৰিছে আৰু খণ্ডগত বৃদ্ধিৰ হাৰ ৯%তকৈ অধিক।
সভাত কেন্দ্ৰীয় মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং ওৰফে লালন সিং, প্ৰধান সচিব ড° পি.কে. মিশ্ৰ, প্ৰধান সচিব ২ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী শক্তিকান্ত দাস, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উপদেষ্টা শ্ৰী অমিত খাৰে, মীন বিভাগৰ সম্পাদক আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
PM chairs high-level meeting to review the progress of the fisheries sector
Focus of the discussion on Fishing in the EEZ and High Seas
PM Calls for using Satellite Technology to Boost Fisheries and Fishermen Safety
PM Stresses Modernization of Fisheries with Smart Harbours, Drone Transport, and Value-Added Supply Chains
On the lines of agro tech in the agriculture sector, PM suggests enhanced adoption of fish tech in the fisheries sector for improving production, processing and marketing practices
PM discusses Fisheries in Amrit Sarovars and promotion of Ornamental Fisheries for livelihood support
PM suggests exploration of multifarious use of seaweeds for fuel purposes, as nutritional inputs, in pharmaceuticals and other sectors
PM calls for strategy to Boost Fish Supply in Landlocked Areas
15 MAY 2025 8:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a high-level meeting to review the progress of the fisheries sector, with focus on Fishing in the Exclusive Economic Zone(EEZ) and High Seas, at his residence at Lok Kalyan Marg earlier today.
Prime Minister emphasized the extensive use of satellite technology to harness better use of fish resources and give safety instructions to fishermen.
Prime Minister stressed on modernization of the sector through smart harbours and markets, use of drones in transportation of the catch and its marketing. He said that there is a need to move toward a healthier system of functioning so as to add value in the supply chain.
Further, Prime Minister suggested exploration of the usage of drones, as per technical protocols, for transportation of fresh fish from production centres to big nearby markets in cities / towns in consultation with civil aviation.
Prime Minister underlined the need for improvements in processing and packaging of the produce. Facilitation of investments from the private sector was also discussed.
Regarding the use of technology, Prime Minister said that similar to agro tech in the agriculture sector, adoption of fish tech in the fisheries sector should be enhanced for improving the production, processing and marketing practices.
Prime Minister said that taking up fisheries production in Amrit Sarovars will not only improve the sustenance of these water bodies but also improve the livelihoods of the fishermen. He also highlighted that ornamental fisheries also needs to be promoted as an avenue for income generation.
Prime Minister said that a strategy should be worked out to serve the needs of landlocked areas where there is high demand for fish but not enough supply.
Prime Minister suggested that usage of seaweeds for fuel purposes, as nutritional inputs, in pharmaceuticals and other sectors should be explored. He said that all the departments concerned should work together and use technology to create the required outputs and outcomes in the seaweed sector, ensuring complete ownership.
Prime Minister also suggested undertaking capacity building of fishermen in modern fishing practices. He also suggested maintenance of a negative list of items that hinder the growth of the sector so that action plans can be made to overcome these and further enhance Ease of Doing Business and Ease of Living of the fishermen.
During the meeting, a presentation was also done on the progress made in important initiatives, compliances to the suggestions given during the last review, and the proposed enabling framework for sustainable harnessing of fisheries from the Indian Exclusive Economic Zone(EEZ) and High Seas.
Since 2015, Government of India has stepped-up investment to Rs. 38,572 crore through various GoI schemes and programs namely Blue Revolution Scheme, Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), Pradhan Mantri Matsya Samridhi Sah Yojana (PM-MKSSY) and Kisan Credit Card (KCC). India has registered an annual fish production of 195 lakh tons in 2024-25 with sectoral growth rate of more than 9%.
The meeting was attended by the Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, Principal Secretary to PM Dr. P.K. Mishra, Principal Secretary-2 to PM Shri Shaktikanta Das, Advisor to PM Shri Amit Khare, Secretary of the Department of Fisheries and senior officials.