Vice President's Secretariat
True Empowerment Is Made Possible By Hand-Holding Individuals: Vice-President
Balanced Economic Development and Societal Growth Happen When Women Come Forward: Vice-President
North East Is Our Jewel, States the Vice-President
Our Tribal Culture Is Resplendent; Our Tribal Culture Is Our Wealth, Says the VP
Visionary Leadership Catalyzes Officials to Act in the Right Direction, Stresses the VP
Vice-President Interacts With Self Help Group Members of Meghalaya in New Delhi
13 MAY 2025 2:26PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri Jagdeep Dhankhar today said, “To empower the pocket of a person by freebies, by doles, is not true empowerment. True empowerment is that you hand-hold the person so that the person gets himself or herself empowered. That brings joy, that brings satisfaction, that gives you inner strength, and also makes you pride of your families.”
Addressing members of Self Help Groups (SHGs) of Meghalaya representing Garo Hills, Khasi Hills and Jaintia Hills regions in New Delhi today, Shri Dhankhar said, “North East part of our country is our jewel. In 90s, that is about three decades ago, the Government of India had a policy and that policy was ‘Look East’. Prime Minister Narendra Modi gave an additional dimension to this policy - ‘Look East’ to ‘Act East’. And that action has taken place very effectively. Meghalaya let me tell you, is heaven for tourists. Bountiful gift of nature.”
Highlighting the progress made under the ‘Look East, Act East’ policy, the Vice-President emphasized that Meghalaya holds immense potential in tourism, mining, IT, and services. He lauded the state's achievements in economic growth and women’s empowerment, crediting visionary leadership at both the Centre and the state level.
The Vice-President praised the decade-long governance reforms and development achieved under Prime Minister Narendra Modi’s leadership, stating, “It is the visionary leadership that catalyzes the officials to act in the right direction. Fortunately in our country this is happening for last decade and it is happening in your state also. Under the visionary leadership of Prime Minister Modi, the country in last decade has achieved milestones that are envy of the world in economy, infrastructure, technology, and women development, women empowerment. Our Tribal Culture Is Resplendent; Our Tribal Culture Is Our Wealth”
Commending the state's economic progress, the Vice-President noted, “Economy of a state is determined by gross state domestic product, GSDP. And for that the state of Meghalaya has seen a rise of 13%. 13% rise year to year is very greatly commendable. Congratulations to the Chief Minister for his deep commitment to improve the economy of the state. And right now, it is projected to be more than 66,000 crores. Meghalaya is a large state when it comes to heart, but otherwise geographically not that large. But size of your economy is good. You've set a great target. And your target is the state is aiming for $10 billion economy by 2028.”
Reflecting on the importance of inclusive growth, the Vice-President expressed, “The state has enormous talent, enormous potential in tourism, in mining, in IT, in service sector. But what is more important is, human resource must be nurtured. Human resource must be independent. And in that category also, societal growth, economic development is balanced when women come forward. I am so happy and delighted that both with respect to the revolving fund and the number, is a tenfold increase.”
Shri Conrad Sangma, Chief Minister of Meghalaya, and other dignitaries were also present during the interaction.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ପ୍ରତିଟି ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସହାୟତା ଦ୍ଵାରା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ସଶକ୍ତିକରଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ : ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ମହିଳାମାନେ ଆଗକୁ ଆସିଲେ ସନ୍ତୁଳିତ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୁଏ: ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
13 MAY 2025 2:26PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆମର ରତ୍ନ । ଆମର ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି ଆମର ସମ୍ପତ୍ତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି । ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରେ। ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମେଘାଳୟର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି। ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖର କହିଛନ୍ତି, ମାଗଣା ଉପହାର ଦେଇ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପକେଟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପ୍ରକୃତ ସଶକ୍ତିକରଣ ନୁହେଁ। ପ୍ରକୃତ ସଶକ୍ତିକରଣ ହେଉଛି ଯେ ଆପଣ ପ୍ରତିଟି ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସହାୟତା କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିପାରିବେ। ଏହା ଆନନ୍ଦ ଆଣିଥାଏ, ସନ୍ତୋଷ ଆଣିଥାଏ, ଆପଣଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ଗର୍ବ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗାରୋ ହିଲ୍ସ, ଖାସି ହିଲ୍ସ ଏବଂ ଜୈନ୍ତିଆ ହିଲ୍ସ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ମେଘାଳୟର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (SHG)ର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖର କହିଛନ୍ତି, ଆମ ଦେଶର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଂଶ ଆମର ରତ୍ନ । ୯୦ ଦଶକରେ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ନୀତି ଥିଲା ଏବଂ ସେହି ନୀତି ଥିଲା 'ପୂର୍ବକୁ ଦେଖନ୍ତୁ'। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ନୀତିକୁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଦିଗ ଦେଇଥିଲେ - 'ପୂର୍ବକୁ ଦେଖନ୍ତୁ' ଏବଂ 'ପୂର୍ବ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ'। ଏବଂ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମେଘାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଗ। ପ୍ରକୃତିର ଏକ ଅପୂର୍ବ ଉପହାର। ପୂର୍ବକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ପୂର୍ବ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ ନୀତି ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମେଘାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଖଣି, ଆଇଟି ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି। ସେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ରାଜ୍ୟର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦଶ ବର୍ଷ ଧରି ଶାସନ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ବିକାଶ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ, ଏହା ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ଯାହା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆମ ଦେଶରେ ଏହା ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଘଟୁଛି ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଘଟୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧୀନରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦେଶ ଅର୍ଥନୀତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମହିଳା ବିକାଶ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଈର୍ଷା କରିବା ଭଳି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ଆମର ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି ଆମର ସମ୍ପତ୍ତି।
ରାଜ୍ୟର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, "ଏକ ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୀତି ମୋଟ ରାଜ୍ୟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ, GSDP ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମେଘାଳୟ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୩% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ୬୬ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଭୌଗୋଳିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମେଘାଳୟ ଛୋଟ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ସ୍ନେହ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ବଡ଼ ରାଜ୍ୟ । କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର ଭଲ। ଆପଣ ଏକ ମହାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨୦୨୮ ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟ ୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ହାସଲ କରିବା । ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଚୁର ପ୍ରତିଭା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଖଣି, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ପୋଷଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ମାନବ ସମ୍ବଳ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ଉଚିତ। ସାମାଜିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ସନ୍ତୁଳିତ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତି । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଏବଂ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆବର୍ତ୍ତନ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ସଂଖ୍ୟା ଉଭୟ ଦଶଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ମେଘାଳୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କନରାଡ ସାଙ୍ଗମା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
sws