প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ABP নেৎৱার্ক ইন্দিয়া@2047 সম্মিৎতা ৱা ঙাংখ্রে
ভারত অমসুং য়ু.কে.না ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত মায়পাকনা লেপথোকখ্রে: পি.এম.
ভারতনা ত্রেদ অমসুং কম্মর্সকী অচৌবা হব অমা ওইরক্লি: পি.এম.
নেসন ফার্স্ত – হৌখিবা দিকেদ অসিদা ভারতনা মসিগী পোলিসী অসি লেপ্পা লৈতনা ঙাক্তুনা লাক্লি: পি.এম.
ঙসি কনাগুম্বা অমনা ভারত উবা মতমদা মখোয়না দেমোক্রেসী দেলিভর তৌবা য়াই হায়বা থাজবা ঙম্লে: পি.এম.
ভারতনা GDP- সেন্ত্রিক এপ্রোচতগী গ্রোস এমপ্লোইমেন্ত ওফ পিপল (GEP) – সেন্ত্রিক প্রোগ্রেসতা চংশিল্লি: পি.এম.
ভারতনা মালেমদা ত্রেদিসন অমসুং তেক্নোলোজীনা পুন্না করম্না খুমাং চাউশিনমিন্নবগে উৎলি: পি.এম.
মীপাল তাংদবা হায়বা অসি মতম চুপ্পদা ঐখোয়গী ইকনোমিক DNAগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি: পি.এম.
06 MAY 2025 10:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা ABP নেৎৱার্ক ইন্দিয়া@2047 সম্মিৎতা শরুক য়াখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি অয়ুক্কী নুমিৎতগী ভারত মন্দপমদা পাংথোক্লিবা থৌরম অসি য়াম্না নুংঙাইনা পাংথোক্লি। মহাক্না ওর্গানাইজিং তীমগা ৱারী শানখিবা অদু পনখি অমসুং সম্মিৎ অদুগী ইনাক খুল্লবা দাইভর্সিতী অদু পনখি। মহাক্না থৌরম অসিগী দাইনামিজমদা শরুক তমখিবা মশক নাইবা মীওই কয়া শরুক য়াখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মীফম অদুদা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্না য়াম্না অফবা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি। সম্মিৎ অসিদা নহাশিং অমসুং নুপীশিংনা শরুক য়াখিবা অদু পল্লদুনা মহাক্না দ্রোন দিদি অমসুং লাখপতী দিদিশিংনা পীরকপা ইথিল পীবা এক্সপরিয়েন্সশিং অদু পনখি। মখোয়গী ৱারীশিং অসি ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইনা মথৌ তৌই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মীফম অসি সেক্তর খুদিংদা মশানা মশাবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা ভারতকী অহোংবা পুরকপগী মশক অমনি হায়না শন্দোক্না তাক্লদুনা শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দমদি 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা হোৎনবনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। ভারতকী মপাঙ্গল, রিসোর্স অমসুং অখাং কনবা অদু পল্লদুনা মহাক্না স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাহৈশিং অদু পনখি। মহাক্না মীয়াম্বু মশাগী পান্দম ফংদ্রিবা ফাওবা হৌগৎনবা, য়কাইনবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা হোৎননবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা অচেৎপা ৱাখল্লোন অসি ঙসি নাগরিক খুদিংমক্তা উবা ফংলি। শ্রী মোদীনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা অসিগুম্বা সম্মিৎশিংগী থৌদাং অদু পনখি। মহাক্না অফবা সম্মিৎ অমা পাংথোকপগীদমক ওর্গানাইজরশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং শ্রী অতীদেব সর্কর, শ্রী রজনিশ অমসুং ABP নেৎৱার্ক তীম পুম্নমকপু মখোয়গী হোৎনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
ঙসি অসি ভারতকী ওইনা পুৱারী ওইরবা তাঞ্জা অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানখিবগী মতাংদা পনখি অমসুং ভারত-য়ুনাইতেদ কিংদম ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত ফাইনেলাইজ তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অচৌবা ওপন মার্কেৎ ইকনোমী অনিগী মরক্তা য়ানা ৱারোল অসিনা লৈবাক অনিগী চাউখৎ-থৌরাংদা কান্নবা পীদুনা ত্রেদ অমসুং ইকনোমিক কোওপরেসনদা অনৌবা চেপ্তর অমা হাপচিল্লগনি। মসিনা ইকোনোমিক এক্তিবিতী হেনগৎহল্লগনি অমসুং ভারতকী বিজিনেস অমসুং MSMEশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং হাংদোক্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা হন্দক্তা য়ু.এ.ই., ওস্ত্রেলিয়া অমসুং মোরিসিয়সকা লোয়ননা ললোন-ইতিক্কী য়ানচে সাইন তৌনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা রিফোর্মশিং পায়খৎপা খক্তা নত্তনা মালেমগা লোয়ননা ত্রেদ অমসুং কম্মর্সকীদমক মশাবু ভাইব্রেন্ত হব অমা ওইনা লেপচনবা থবক পায়খৎলি।
অচৌবা ৱারেপ লৌবা অমসুং পান্দম ফংনবা হোৎনবদা লৈবাক অসিগী ইন্তরেস্তশিংবু মরু ওইনা লৌগদবনি অমসুং লৈবাক অসিগী ওইথোকপা য়াবশিংদা থাজবা থমগদবনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, লাইবক থিবদি, দিকেদ কয়াগী মমাংদগী ভারত অসি অওনবা পুরকপা অমসুং খুমাং চাউশিনবদা অয়েৎপা পীবা থৌওং অমদা লৈরক্লি। মহাক্না মমাংদা, মালেমগী ৱাখল্লোনশিং, মীখলগী কেলকুলেসনশিং, অমসুং রাজনিতীগী পুন্সি মহিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবনা মরম ওইদুনা মরুওইবা ৱারেপশিং লৌবদা মতৌ করম্না থিন্থবগে হায়বগী মতাংদা পনখি। মহাক্না পনখি মদুদি মশাগী কান্নবা ফংনবগীদমক্তা তঙাইফদবা রিফোর্মশিংদগী মদুনা হেন্না মরুওইনা লৌখি, মসিনা লৈবাক অসিদা অৱাবা কয়া থোকহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা লৈবাক অমনা শোর্ত-তর্ম ওইবা রাজনিতীগী ৱাখল্লোনগী মখা পোন্না ৱারেপ লৌরবদি, লৈবাক অমত্তনা চাউখৎপা ঙম্লোই। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি, ৱারেপ লৌবদা "নেসন ফার্স্ত" অসি খক্তমক ক্রীতরিয়ম ওইরকপা মতমদা তশেংবা খুমাং চা‌উশিনবা লাকই। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদা ভারতনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্না চৎলি অমসুং লৈবাক অসিনা মসিগী থৌওং অসিগী মহৈ অদু হৌজিক উবা ফংলি।
"হৌখিবা চহি 10-11 অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা মতম শাংনা লৈরম্বা, রাজনিতীগী ওইবা ৱিল লৈতবা অমসুং চহি কয়াগী মমাংদগী লোইশিন্দ্রিবা ৱাফমশিং কোকহন্নবা ৱারেপ লৌবা য়াবা থবক কয়া পায়খৎলে" হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্কিং সেক্তর অসি মরু ওইবা খুদম অমনি মরমদি বেঙ্কিংনা ইকনোমীগী য়াংলেনশরু ওইরি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি 2014গী মমাংদা, ভারতকী বেঙ্কশিং অসি কাইবগী পনখৈদা লৈরম্মি, অমসুং শেল-থুমগী মীফম খুদিংমক্তা বেঙ্কিং লোসশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনরম্মি। অদুম ওইনমক, ঙসিদি, ভারতকী বেঙ্কিং সেক্তর অসি মালেমদা খ্বাইদগী মপাঙ্গল কল্লি, বেঙ্কশিংনা রেকোর্দ ওইবা লন-থুমগী রিপোর্ত তৌরি অমসুং দিপোজিতরশিংনা রিফোর্মশিং অসিগী কান্নবা ফংলি হায়না মহাক্না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্কিং সেক্তরদা মহাক্কী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মরুওইবা রিফোর্মশিং, লৈবাক অসিগী কান্ননবগীদমক অপীকপা বেঙ্কশিং পুনশিন্নবা অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু পনখি। এয়র ইন্দিয়াগী মমাংগী ফিভমগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। এয়রলাইন্স অসি লৈবাক অসিদা লুপা করোর লিশিং কয়া মাংহনখি, অদুগা মমাংগী সরকারশিংনা শেমদোক্নবা খোংথাং লৌখৎপগী ৱাখল খল্লমদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা মখা তানা মাংবা থীংনবা তঙাই ফদবা ৱারেপশিং লৌখি। ঐখোয়গী সরকারগীদমক্তা, লৈবাক অসিগী কান্নবা অসি খ্বাইদগী মরু ওই হায়না মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
গভর্নান্সকী মরুওইবা অহোংবা অমা পল্লদুনা, হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অমনা লায়রবশিংগীদমক্তা থাদোকপা সরকারগী শেনফমগী চাদা 15 খক্তমক মখোয়দা ফংহল্লি হায়না ফোংদোকখিবা নীংশিংলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি কয়া অসিদা সরকার হোংলক্লবসু, কান্নবা ফংলবশিংদা হকথেংননা শেলগী মতেং ফংহন্নবা অকনবা খোঙথাং অমত্তা লৌখৎখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী সরকারনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (DBT) রিফোর্ম অসিনা সরকারগী স্কিমশিংদা লৈরম্বা অশোই-অঙামশিং মুত্থৎলে অমসুং মসিদগী কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা হকথেংননা শেলগী কান্নবা ফংহল্লে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারগী রেকোর্দশিংদা হান্নদি লৈখিদ্রিবা, অদুবু কান্নবা ফংলিবা মীওই করোর 10গী শাশিন্নবা বেনিফিসরীশিং য়াওরি। হায়রিবা মিংশিং অসি মমাংগী এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা শেমখিবা সিস্তেম অমদা য়াওখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা ওফিসিএল রেকোর্দশিংদগী অরানবা এন্ত্রি করোর 10 অসি লৌথোকখ্রে অমসুং DBTগী খুত্থাংদা শেল অসি হকথেংননা হকথেংননা বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ত্রান্সফর তৌখ্রে। রিফোর্ম অসিনা লুপা কোতি লাখ 3.5 হেনবনা অরানবা খুৎতা চংহন্দনবা ঙাকথোক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন (OROP) স্কিমগী থবক ওইনা পাংথোকপদা চহি কয়াগী মতুংদা লাকখিবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা শেল থুমগী চৈথেং পীরগনি হায়রদুনা প্রপোজেল অদুবু য়াখিদে, অদুবু মহাক্কী সরকারনা মখোয়গী পুন্সিবু নেস্নেল সেক্যুরিতীদা কত্থোক্লম্বা মীওইশিংগী কান্নবশিংবু অহানবদা থম্লি। OROPনা মিলিতরী ইমুং মিলিয়ন কয়াদা কান্নবা পীখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্কী সরকারনা স্কিম অসিগী মখাদা হান্নগী সর্বিসমেনশিংদা লুপা কোতি লাখ 1.25 হেন্না পীখ্রে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা শেন্মিৎলোনগী ওইনা খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈরিবা ইমুংশিংগীদমক রিজার্বেসনগী ৱাফমসু থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি কয়া খন্ন-নৈনরবসু, অকনবা খোঙথাং অমত্তা লৌখৎখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা পোলিসী অসিবু থবক ওইনা পাংথোক্নবা অকনবা খোঙথাং লৌখৎলি। লোক সভা অমসুং রাজ্যগী এসেমব্লীশিংদা নুপীশিংগী 33% রিজার্বেসনগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী খোংজেলদা অৱাবা ওইহল্লম্বা মমাংগী রাজনিতীগী ওইবা অৱাবা কয়া অদু নৌহৌনা নীংশিংখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি লনাইগী কান্নবশিংনা মরম ওইদুনা মরুওইবা রিফোর্ম অসিবু তপথহনখি, অদুবু মহাক্কী সরকারনা রাজনিতীগী মীহুৎ ওইবগী খুত্থাংদা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা আইন শেমদুনা নেস্নেল ইন্তরেস্তকী প্রিন্সিপল অদু ঙাক্না চৎখি।
ভোৎ বেঙ্ককী মতাংদা রাজনিতীগী ওইবা মরমনা মরম ওইদুনা মমাংদা মরুওইবা হীরম কয়া অমা থৱোইনা নাথৈখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ত্রিপল তলাক্কী খুদম পনখি। তলাক অসিনা মুস্লিম নুপী কয়াদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি, অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা মখোয়গী অৱাবা অদুদা পুক্নিং চংলমখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা নুপীশিংগী হকশিং অমসুং মুস্লিম ইমুংশিংগী য়াইফ-থৌরাংবু ত্রিপল তালাক্কী মায়োক্তা আইন শেমদুনা, অচুম্বা ৱায়েল অমসুং শক্তি পীবা ফংহন্দুনা মরুওইবা পীরি। মহাক্না ৱাকফ এক্তকী রিফোর্মশিং তৌবগী মতম শাংনা মথৌ তারিবা অদুসু পনখি। দরকার ওইবা এমেন্দমেন্তশিং অসি রাজনিতীগী ওইবা মরমশিংদগী দিকেদ কয়াগী মমাংদগী লেপখিবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা হৌজিক মরুওইবা অহোংবা কয়া অমা পুরকখ্রে। মসিনা মুস্লিম মমাশিং, ইচিল-ইনাওশিং অমসুং খুন্নাই অসিগী শেন্মিৎলোনগী ওইনা শোত্থরবা কাংলুপশিংদা তশেংনা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মহাক্কী সরকারনা লৌখৎলিবা মরুওইবা খোংথাং - তুরেলশিং শম্নবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি কয়াগী মমাংদগী, ঈশিংগী ৱাথোকশিংনা খন্ন-নৈনবদা মরুওইবা ওইদুনা লাক্লি, অদুবু মহাক্কী সরকারনা রাজ্য সরকারশিংগা খুৎশম্নদুনা তুরেলশিং শম্ননবা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কেন-বেৎৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত অমসুং পার্বতী-কালিসিন্দ-চম্বল লিঙ্ক প্রোজেক্তগুম্বা মরুওইবা প্রোজেক্তশিং পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী খোংথাংশিং অসিনা লৌমী মিলিয়ন কয়াদা ঈশিং ফংহন্দুনা কান্নবা ফংহল্লগনি। ঈশিংগী রিসোর্সশিংগী মতাংদা মেদিয়াদা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবগী মতাংদা মহাক্না পনখি। মমাংদা ভারতকী মশাগী ঈশিংগী শরুক অসি মসিগী ঙমখৈ ৱাংমদা চেল্লম্বগী থৌওং অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "ভারতকী ঈশিং অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা মসিগী অচুম্বা পান্দম অদু ফংহন্দুনা লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈগনি।"
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং শাবগী মতাংদা পাক শন্না খন্ন-নৈনরি, অদুবু মরুওইবা মায় পাকপা অমা উবা ফংদে মদুদি দিল্লীদা লৈবা অম্বেদকর নেস্নেল মেমোরিয়েল অসিনি। অল বিহারী বাজপেয়ীগী সরকারগী মতমদগী হৌনা খোংথাং অসি হৌদোকখিবনি, অদুবু শাবা অসি চহি তরাগী খুজিং অমা লেপখি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্কী সরকারনা মেমোরিয়েল অসি লোইশিনবতা নত্তনা বাবাসাহেব অম্বেদকরগা মরী লৈনবা মরুওইবা মফমশিংবু পঞ্চতীর্থদা শেমগৎতুনা মহাক্কী লিগেসিবু মালেম্না শকখঙবা ঙম্লে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
গভর্নান্সকী মতাংদা মীয়াম্না থাজবা য়াম্না লৈতবা মতম অমদা, 2014দা মহাক্কী সরকার শেমখিবগী ফিভম অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীওই খরনা দেমোক্রেসী অমসুং চাউখৎপা পুন্না লৈমিন্নবা ঙমগদ্রা হায়না হংনবা হৌরকখি। “ঙসিগী ভারত অসি দেমোক্রেসীগী শক্তিগী খুদম্নি, দেমোক্রেসী দেলিভর তৌবা ঙম্মী হায়বা অদু চাউথোকচবগা লোয়ননা উৎলি।" হৌখিবা চহি তরা অসিদা, মীওই কোতি 25না লাইরবদগী থোরকপা ঙমখ্রে, মসিনা মালেমদা গভর্নান্সকী ইফেক্তিবিতীগী মতাংদা মপাঙ্গল লৈবা পাউজেল অমা পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লোন ফংলবা অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওর লাখ কয়াদা দেমোক্রেসীগী পোজিতিব ইম্পেক্ত অসি মশানা থেংনরে। মসিগীসু মথক্তা, মতম অমদা শোত্থরে হায়না লেবেল তৌরবা দিস্ত্রিক্ত কয়া অমা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা ওন্থোকখ্রে, মরুওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী পেরামিতরশিংদা ফগৎলে। মসিনা মখা তানা উৎলি মদুদি দেমোক্রেসীনা মশক থোকপা মহৈ পুথোকপা ঙম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি ভারতকী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং, খ্বাইদগী শোত্থরবা কাঙলুপ খরা য়াওনা পুৱারীগী ওইনা চাউখৎ-থৌরাংগী মপান্দা থম্লি। পি.এম. জনমান য়োজনাগী থবক পায়খৎপগা লোয়ননা, হায়রিবা কম্ম্যুনিতীশিং অসিনা হৌজিক্তি সরকারগী সর্বিসশিং ফংহল্লে। মসিনা দেমোক্রেসীগী শক্তিদা মখোয়গী থাজবা অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। অশেংবা দেমোক্রেসীনা দিবেলপমেন্ত অমসুং নেস্নেল রিসোর্সশিং অসি খেন্নবা লৈতনা অরোইবা নাগরিক ফাওবা য়ৌহন্নবগী থাজবা পীরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমসুং মহাক্কী সরকারনা মসিগী মরুওইবা পান্দম অসিদা লেপ্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারতনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলকপা, চাউখৎপা ৱাখল্লোন, অচেৎপা ৱারেপ অমসুং অচেৎপা নুংশি-চান্নবনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হ্যুমেন-সেন্ত্রিক গ্লোবেলাইজেসনগী মায়কৈদা অহোংবা পুরক্লিবা অদু পনখি। মসিদা গ্রোথ অসি কৈথেল খক্তনা চংশিল্লোইদবনি অদুবু ইকাই খুম্নবা অমসুং মীয়ামগী অপাম্বশিং মপুং ফাহল্লগনি। মহাক্না হায়খি, "ঐখোয়গী সরকারনা GDP-সেন্ত্রিক এপ্রোচতগী GEP- সেন্ত্রিক প্রগ্রেসকী মায়কৈদা চংশিল্লি।" মহাক্না হায়খি, "মীপুম খুদিংমকপু শক্তি পীনবা অমসুং খুন্নাইবু পুন্না চাউখৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি।" ভিজন অসিবু শন্দোক্না তাক্লিবা মরুওইবা খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লাইরবা ইমুং অমনা লেঙদবা য়ুম অমা ফংলবা মতমদা, মখোয়গী শক্তি অমসুং মশাগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎলকই। সেনিতেসন ফেসিলিতীশিং শাবা মতমদা, মীপুম খুদিংমক্না ওপন দেফিকেসনগী ইকাই খুম্নদবা অদুদগী মী কয়াবু ফ্রী ওইহনখি। আয়ুশ্মান ভারতকী কান্নবা ফংলবশিংনা লুপা লাখ 5 ফাওবগী ওইবা হকশেলগী সর্ভিস ফংবা মতমদা, মখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা শেল-থুমগী অৱা-অনা কোকহল্লি। অসিগুম্বা থৌরাং কয়া অসিনা ইনক্লুসিব অমসুং সেন্সিতিব দিবেলপমেন্তকী লম্বীদা হেন্না চেৎশিলহল্লি, মসিনা নাগরিক খুদিংমক শক্তি লৈহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
সরকারগী মরুওইবা ৱাংঙুলোল 'নগরিক দেবো ভব' অসিবু নৌহৌনা নীংশিংলদুনা, মীয়ামগী সেবা তৌবদা অচেৎপা থাজবা থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী লৈঙাক্না নাগরিকশিংবু "মাই-বাপ" কলচরগী অরিবা চৎনবী অদু ঙাক্না চৎপগী মহুত্তা লৈঙাকপগী মরুওইবা থৌদাং ওইনা লৌরি। মহাক্না সরকারনা প্রজাশিংগীদমক এক্সেসিবিলিতী প্রোএক্তিব ওইনা লৈহনবা সর্ভিস ওরিয়েন্তেদ এপ্রোচকী মায়কৈদা অহোংবা লাকপদা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা, মীওইশিংনা মখোয়গী দোক্যুমেন্তশিং অসিবু এতেস্তেদ তৌনবগীদমক্তা সরকারগী ওফিসশিংদা হন্না হন্না চৎপা তারম্মি, অদুগা হৌজিক্তি সেল্ফ-এতেস্তেদ তৌবনা থৌওং অসিবু হেন্না লায়থোকহল্লে। থৌরম অদুদা নহা কয়া শরুক য়াখিবা অদু মহাক্না পনখি অমসুং দিজিতেল এদভান্সমেন্তনা মতৌ করম্না এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোসেসশিং অসি স্ত্রীমলাইন তৌহনবগে, পব্লিক সর্ভিসশিং অসি হেন্না ইফিসিএন্ত অমসুং সিতিজন-ফ্রেন্দলী ওইহনবগে হায়বদু মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা সরকারগী থৌওংশিংদা অহোংবা পুরক্লিবা, মখোয়বু হেন্না এক্সেসিবল অমসুং সিতিজন-ফ্রেন্দলী ওইহল্লক্লিবা অদু পনখি। মহাক্না চহি য়াম্লবা নাগরিকশিংনা থেংনরিবা শিংনবশিং অদু নীংশিংখি, মমাংদা মখোয়না চহি খুদিংগী ওফিসশিং নৎত্রগা বেঙ্কশিংদা চৎতুনা মখোয়গী হিংলিবা অদুগী প্রমান পীবা মথৌ তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা দিজিতেল সিস্তেম অমা হৌদোক্লে, মসিনা সেনিয়র সিতিজনশিংদা মখোয়গী লাইফ সর্তিফিকেৎশিং রিমোৎকী মওংদা সবমিৎ তৌবগী খুদোংচাবা পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইলেক্ত্রিসিতী কনেক্সন ফংহনবা, ঈশিং তেপ ইনস্তোল তৌবা, বিল শিং থীবা, গ্যাস সিলিন্দর বুক তৌবা, অমসুং দেলিভরীশিং লৌশিনবা অসিনচিংবা রুতিনগী থবকশিং অসি করম্না হঞ্জিন হঞ্জিন চৎপা অমসুং থবক লেপ্পা মথৌ তাই। ঙসিদি, অসিগুম্বা সর্ভিস কয়া অমা ওনলাইন প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা স্ত্রীমলাইন তৌখ্রে, মসিনা নাগরিকশিংগী খুদোংচাদবা হন্থহল্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা গবর্নমেন্ত অমসুং নাগরিকগী মরক্তা পাসপোর্ত, তেক্স রিফন্দ নৎত্রগা অতোপ্পা সর্ভিসশিংগী মতাংদা পাংথোকপা ইন্তরেক্সন খুদিংমক লাইনা, থুনা অমসুং ইফিসিএন্ত ওইহন্নবা মহাক্কী সরকারগী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌওং অসি 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা 'নাগরিক দেবো ভাব'গী ৱাখল্লোনগা চান্নৈ।
ত্রেদিসন অমসুং প্রোগ্রেস অনিমক অমত্তা ওইনা মাংলোমদা চংশিনবগী ভারতকী তোপ তোপ্পা থৌওং অদু পল্লদুনা, "ভিকাস ভী, বিরাসত ভী"গীদমক লৈবাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ত্রেদিসন অমসুং তেক্নোলোজীনা মতৌ করম্না পুন্না চাউখৎপা ঙমগনি হায়বদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা মালেমগী লুচিংবশিংগী মরক্তা লৈরি অমসুং য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদপু মালেমগী থাক্তা পুখৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা FDI ইনফ্লোশিংদা রেকোর্দ ওইনা হেনগৎলকপগা লোয়ননা ভারতকী মালেমগী থাক্তা হেনগৎলক্লিবা অসি উৎলিবা, মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মশিংদা, হুরানখিবা আর্তিফেক্তশিং অমসুং হেরিতেজ আইতেমশিং হল্লকপা অসিদা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি হৌজিক মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন পুথোকপা লৈবাক ওইরে অমসুং মিল্লেৎকুম্বা সুপরফুদ পুথোকপা লৈবাক অমা ওইরে। মসিগী মথক্তা, মহাক্না সোলর ইনর্জীদা লৈবাক অসিনা ফংলিবা এচিবমেন্তকী মতাংদা পনখি। মসিনা রিন্যুএবল ইনর্জীদা ভারতকী লুচিংবা ওইবগী মগুন অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা পুথোকপা কেপাসিতী100 GW হেনখ্রে।
শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি প্রোগ্রেসকীদমক্তা মীওই অমগী কলচরেল রুতশিং থাদোকপা মথৌ তাদে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মাগী হেরিতেজগা মরী লৈন্দুনা লৈরক্লিবমখৈ, মোদর্ন এদভান্সমেন্তকা লোয়ননা মসিগী ইন্তিগ্রেসন অসি মপাঙ্গল কনখৎলগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মাগী অরিবা লিগেসী অসি ঙাক-শেন্দুনা লাক্লি অমসুং তুংলমচৎকী শক্তিগী সোর্স অমা ওইহন্নবা হোৎনরি। 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা খোঙথাং খুদিংমক মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মীয়াম্না গভর্নমেন্তকী ৱারেপশিং অদুগী মলতিপ্লায়র ইফেক্ত অদু খঙবা ঙমদে। মহাক্না মীদিয়া অমসুং কন্তেন্ত ক্রিএসন সেক্তরগী খুদম পীরদুনা চহি তরাগী মমাংদা মহাক্না দিজিতেল ইন্দিয়াগী মতাংদা ৱা ঙাংখিবা অদু নীংশিংখি। ঙসিদি, দিজিতেল ইন্দিয়ানা নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা মপুং ফানা পুনশিল্লে হায়না মহাক্না পনখি। শ্রী মোদীনা দিজিতেলগী লমদা অহোংবা পুরকপদা মমল হোংবা দেতা অমসুং লৈবাক অসিদা শাজবা স্মার্তফোনশিংগী কান্নবা ফোংদোকখি। দিজিতেল ইন্দিয়ানা পুন্সি মহিং লাইথোকহনবগা লোয়ননা, কন্তেন্ত অমসুং ক্রিয়েতিবিতীদা মসিনা পীরিবা ইথিল অদু মহাক্না ফোংদোকখি। দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংনা মতৌ করম্না মীওইশিংবু শক্তি পীরকপগে হায়বগী খুদমশিংসু মহাক্না পনখি। মহাক্না খুঙ্গংগী নুপী অমনা মিলিয়ন কয়াগী সবস্ক্রাইবরশিংগা লোয়ননা মাই পাকপা ঙমখিবা, ত্রাইবেলগী নহারোল অমনা মালেমগী মীয়ামদা ত্রেদিস্নেল আর্ত উৎলিবা, অমসুং মহৈরোই অমনা তেক্নোলোজীবু অনৌবা মওংদা শন্দোক্না তাক্লিবা অসিগী খুদমশিং পনখি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা মুম্বাইদা পাংথোকখিবা WAVES সম্মিৎতা মীদিয়া, এন্তর্নমেন্ত অমসুং ক্রিয়েতিব ইন্দস্ত্রীগী মালেমগী লুচিংবশিং শরুক য়াখিবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি য়ুত্যুব খক্তনা হৌখিবা চহি অহুম অসিদা ভারতকী কন্তেন্ত ক্রিএতরশিংদা লুপা কোতি 21,000গী শেনফম পীখ্রে। মসিনা মখা তানা উৎলি মদুদি স্মার্তফোনশিং অসি কম্ম্যুনিকেসনগী খুৎলাইশিংদগী হেন্না ক্রীএতিবিতী অমসুং ইনকম জেনরেসনগীদমক শক্তি লৈরবা খুৎলাইশিং ওইরক্লি।
2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অসি আত্মনির্ভর ভারতকী থৌরাংগা নক্না মরী লৈনৈ হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "আত্মনির্ভর ভারত অসি মতম পুম্নমক্তা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী DNAগী মরুওইবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি চহি কয়াগী মমাংদগী লৈবাক অসি মেনুফেকচরর অমা ওইনা নত্তনা মার্কেত অমা ওইনা খন্নরম্মি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি হায়রিবা ৱারোল অসি হৌজিক হোংলক্লি অমসুং লৈবাক 100 হেনবদা দিফেন্স প্রদক্তশিং সপ্লাই তৌদুনা ভারত অসি মরুওইবা দিফেন্স মেনুফেকচরর অমসুং এক্সপোর্তর অমা ওইরক্লি। মহাক্না দিফেন্স এক্সপোর্তশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অদু খঙদোকখি অমসুং INS বিক্রান্ত, INS সুরত অমসুং INS নীলগিরি য়াওনা ভারতকী মশাগী নেভেল ফ্লিৎকী মপাঙ্গল অদু পনখি। ইলেক্ত্রোনিক্স মেনুফেকচরিংগুম্বা মমাংদা মসিগী মপাঙ্গলগী মপান্দা লৈ হায়না লৌনরম্বা সেক্তরশিংদা ভারতনা মপাঙ্গল কনবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিনা ইলেক্ত্রোনিক প্রদক্তশিং মশিং য়াম্লবা এক্সপোর্তর অমা ওইরক্লি, লোকেল ইনোভেসনশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌরক্লি। হৌখিবা চহিদা ভারতকী অপুনবা এক্সপোর্ত অসি রেকোর্দ ওইনা দোল্লর বিল্লিয়ন 825 য়ৌখি হায়না মহাক্না ফোঙদোক্লদুনা হৌখিবা চহি তরাগী মনুংদা শরুক অনি হেনগৎলকখি। মসিগী খোঙজেল অসি হেন্না য়াংশিনহন্নবা, মহাক্না ভারতকী পোত্থোক পুথোকপগী তৌবা ঙম্বশিংবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা পান্দম থমদুনা খ্বাইদগী নৌবা বজেৎ অসিদা মিসন মেনুফেকচরিং হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি, "ভারতকী মেনুফেকচরিংগী মপাঙ্গল হেনগৎলকপনা মালেমগী থাক্তা মশাগী ওইবা মশক অমা শেম্বা, অনৌবা পুথোকপা অমসুং অওনবা পুরকপা মীওই অমা ওইহল্লক্লি।"
চহি তরাগী খুজিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি চা কয়াদা ভারতকী খোঙচৎ মশক তাক্কনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ শেমগৎপদা চহি তরাগী খুজিং অসি য়াম্না মরু ওই। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি ত্রান্সফোর্মেসনগী স্পিরিত অসি লৈবাক অসিগী নাগরিক, ইন্সতিত্যুসন অমসুং সেক্তর খুদিংদা উবা ফংলি। সম্মিৎ অদুদা খন্ন-নৈনখিবশিং অসিনা চাউখৎপগী অপুনবা মীৎয়েং অদু উৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা সম্মিৎ অসি মায় পাক্না শীনবগীদমক ABP নেৎৱার্কপু থাগৎপা ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses ABP Network India@2047 Summit
India and the UK have successfully finalised the Free Trade Agreement: PM
India is becoming a vibrant hub of trade and commerce: PM
Nation First - Over the past decade, India has consistently followed this very policy: PM
Today, when one sees India, then they can be rest assured that Democracy can deliver: PM
India is moving from GDP- centric approach towards Gross Empowerment of People (GEP) - centric progress: PM
India is showing the world how tradition and technology can thrive together: PM
Self-reliance has always been a part of our economic DNA: PM
06 MAY 2025 10:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the ABP Network India@2047 Summit in the Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he said that the event at Bharat Mandapam has been abuzz since this morning. He noted his interaction with the organizing team and highlighted the rich diversity of the summit. He acknowledged the participation of several distinguished individuals who have contributed to the event’s dynamism. The Prime Minister expressed confidence that all attendees had a highly positive experience. Emphasizing the significant presence of youth and women at the summit, he specifically highlighted the inspiring experiences shared by Drone Didis and Lakhpati Didis. He noted that their stories serve as a source of motivation.
Describing the summit as a reflection of a transforming India that is asserting itself in every sector, Shri Modi emphasized that the nation’s greatest aspiration is to become a developed country by 2047. Highlighting India’s strength, resources, and determination, he invoked Swami Vivekananda’s words, urging people to rise, awaken, and persist until they reach their objectives. He noted that this unwavering spirit is visible in every citizen today. Shri Modi underscored the role of such summits in the pursuit of a developed India. He commended the organizers for hosting an outstanding summit and extended congratulations to Shri Atideb Sarkar, Shri Rajnish, and the entire ABP Network team for their efforts.
Mentioning that today marks a historic moment for India, the Prime Minister shared that he had a conversation with the Prime Minister of the United Kingdom and expressed happiness over the finalization of the India-UK Free Trade Agreement. He emphasized that this agreement between two major open-market economies will add a new chapter in trade and economic cooperation, benefiting the development of both nations. He noted that this is great news for India's youth, as it will boost economic activity and open new opportunities for Indian businesses and MSMEs. Prime Minister also mentioned that India has recently signed trade agreements with the UAE, Australia, and Mauritius. He underscored that India is not only implementing reforms but actively engaging with the world to position itself as a vibrant hub for trade and commerce.
Emphasising that bold decision-making and goal achievement require putting the nation’s interests first and having confidence in its potential, Shri Modi noted that, unfortunately, for decades, India was caught in a conflicting approach that hindered progress. He highlighted how, in the past, major decisions were delayed due to concerns over global opinions, electoral calculations, and political survival. He pointed out that self-interest often took precedence over necessary reforms, causing setbacks for the country. He stressed that no nation can advance if its decisions are dictated by short-term political considerations. True progress, he affirmed, happens when the sole criterion for decision-making is "Nation First." He stated that over the past decade, India has adhered to this principle, and the country is now witnessing the results of this approach.
“Over the past 10-11 years, our government has taken a series of decisive actions to address long-pending issues that lacked political will and remained unresolved for decades”, said the Prime Minister, citing the banking sector as a key example, emphasizing that banking is the backbone of the economy. He recalled that before 2014, India's banks were on the brink of collapse, and every financial summit inevitably discussed banking losses. However, he noted that today, India’s banking sector is among the strongest in the world, with banks reporting record profits and depositors benefiting from these reforms. The Prime Minister credited his government’s continuous efforts in the banking sector for these achievements, highlighting key reforms, mergers of small banks in the national interest, and measures to strengthen financial institutions. He also referred to the past condition of Air India, noting that the airline was sinking, costing the country thousands of crores, while previous governments hesitated to take corrective steps. He asserted that his government made the necessary decisions to prevent further losses. “For our government, the nation’s interest remains paramount”, he reaffirmed.
Underlining a significant governance transformation, recalling a former Prime Minister's admission that only 15% of government funds meant for the poor actually reached them, Shri Modi noted that despite changing governments over the years, no concrete steps were taken to ensure direct financial assistance to beneficiaries. He stated that their government introduced the Direct Benefit Transfer (DBT) system to ensure that every rupee meant for the poor reached them without leakage. He emphasized that this reform eliminated inefficiencies in government schemes and enabled direct financial benefits for intended recipients. He revealed that government records previously contained 10 crore fraudulent beneficiaries who never existed, yet were receiving benefits. These names were embedded in a system created by past administrations. Shri Modi asserted that his government removed these 10 crore false entries from official records and ensured that funds were transferred directly to the bank accounts of the rightful beneficiaries through DBT. He underscored that this reform has prevented over ₹3.5 lakh crore from falling into the wrong hands.
Prime Minister highlighted the decades-long delay in implementing the One Rank One Pension (OROP) scheme. He noted that previous governments rejected the proposal citing financial burden, but his government prioritized the interests of those who dedicated their lives to national security. He stated that OROP has benefited millions of military families. He emphasized that his government has disbursed over ₹1.25 lakh crore to former servicemen under the scheme, ensuring their rightful entitlements. The Prime Minister also addressed the issue of reservation for economically disadvantaged families, noting that despite years of discussions, no concrete steps were taken. He affirmed that his government took decisive action to implement this policy. Regarding the 33% reservation for women in the Lok Sabha and State Assemblies, the Prime Minister recalled past political obstacles that hindered its progress. He asserted that vested interests delayed this crucial reform, but his government upheld the principle of national interest by enacting legislation to empower women through political representation.
Highlighting that several crucial issues in the past were deliberately avoided due to political concerns over vote banks, Shri Modi cited the example of Triple Talaq, which had devastating consequences for countless Muslim women, yet previous governments remained indifferent to their plight. He stated that his government prioritized women's rights and the well-being of Muslim families by enacting legislation against Triple Talaq, ensuring justice and empowerment. He also addressed the longstanding need for reforms in the Waqf Act, noting that necessary amendments were delayed for decades due to political considerations. Shri Modi affirmed that his government has now introduced key changes that will genuinely benefit Muslim mothers, sisters, and economically disadvantaged sections of the community.
Underlining a significant initiative undertaken by his government—the interlinking of rivers, the Prime Minister pointed out that for decades, water disputes dominated discussions, but his administration, in collaboration with state governments, has launched a major campaign to connect rivers. The Prime Minister cited key projects such as the Ken-Betwa Link Project and the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project, emphasizing that these initiatives will benefit millions of farmers by ensuring water accessibility. He noted the ongoing media discourse on water resources, underscoring the past scenario where India’s rightful share of water was flowing beyond its borders. “India's water will remain within the nation, serving its rightful purpose for the country’s development”, he affirmed.
Shri Modi highlighted that while the construction of the new Parliament building is widely discussed, a crucial achievement often overlooked is the establishment of the Dr. Ambedkar National Memorial in Delhi. He noted that the initiative was originally introduced during Atal Bihari Vajpayee’s government, but the construction remained stalled for a decade. He emphasized that his government not only completed the memorial but also developed key sites associated with Babasaheb Ambedkar into the Panchteerth, ensuring global recognition of his legacy.
Recalling the circumstances in which his government was formed in 2014, at a time when public trust in governance was severely shaken, the Prime Minister noted that some had even begun to question whether democracy and development could coexist. “Today's India stands as a testament to the power of democracy, proudly demonstrating that Democracy Can Deliver", he asserted. The PM highlighted that over the past decade, 25 crore people have risen out of poverty, sending a strong message to the world about the effectiveness of democratic governance. He pointed out that millions of small entrepreneurs who received loans under the Mudra Yojana have experienced firsthand the positive impact of democracy. Additionally, numerous districts once labeled as backward have transformed into Aspirational Districts, excelling in key developmental parameters—further reinforcing that democracy can produce tangible results. Prime Minister further emphasized that India's tribal communities, including some of the most marginalized groups, were historically left out of development. With the implementation of the PM Janman Yojana, these communities are now accessing government services, strengthening their belief in democracy's ability to uplift. He affirmed that true democracy ensures that development and national resources reach the last citizen without discrimination, and his government remains committed to this fundamental objective.
Stressing that India is building a future defined by rapid development, enriched by progressive thinking, strong resolve, and deep compassion, Shri Modi underlined the shift towards Human-Centric Globalization, where growth is not solely driven by markets but by ensuring dignity and the fulfillment of people's aspirations. “Our government is moving beyond a GDP-centric approach toward GEP-Centric Progress—Gross Empowerment of People—focusing on the collective upliftment of society”, he exclaimed. Outlining key measures that exemplify this vision, He noted that when a poor family receives a permanent home, their empowerment and self-respect grow. When sanitation facilities are built, individuals are freed from the indignity of open defecation. When beneficiaries of Ayushman Bharat receive free healthcare up to ₹5 lakh, their biggest financial worries are alleviated. He asserted that numerous such initiatives are strengthening the path of inclusive and sensitive development, ensuring that every citizen is empowered.
Reiterating the government's core philosophy of ‘Nagarik Devo Bhava’, emphasizing the commitment to serving the people, the Prime Minister stated that his administration views citizens as central to governance rather than adhering to the old "Mai-Baap" culture. He highlighted the shift towards a service-oriented approach, where the government proactively ensures accessibility for citizens. He pointed out that earlier, people had to repeatedly visit government offices just to get their documents attested, whereas now, self-attestation has made the process more convenient. He noted the presence of numerous young individuals at the event and underscored how digital advancements have streamlined administrative processes, making public services more efficient and citizen-friendly.
Shri Modi highlighted the transformation in government processes, making them more accessible and citizen-friendly. He recalled the challenges faced by senior citizens, who previously had to visit offices or banks every year to provide proof of their existence. He emphasized that his government introduced a digital system, allowing senior citizens to submit their life certificates remotely. He pointed out how routine tasks, such as obtaining electricity connections, installing water taps, paying bills, booking gas cylinders, and receiving deliveries, used to require repeated visits and even taking leave from work. He noted that today, many of these services have been streamlined through online platforms, reducing inconvenience for citizens. Shri Modi reaffirmed his government's commitment to making every government-citizen interaction—whether for passports, tax refunds, or other services—simple, fast, and efficient. He stated that this approach aligns with the principle of ‘Nagarik Devo Bhava’, strengthening the foundation for a developed India by 2047.
Underlining India’s unique approach of advancing both tradition and progress simultaneously, emphasizing the nation's commitment to "Vikas bhi, Virasat bhi", the Prime Minister pointed out that India is demonstrating how tradition and technology can thrive together. He noted that the country ranks among the global leaders in digital transactions while also taking yoga and Ayurveda to the world stage. He remarked that India has become a highly attractive destination for investment, with record FDI inflows in the past decade. He also emphasized the return of stolen artifacts and heritage items in unprecedented numbers, reflecting India's growing global stature. Prime Minister stated that India is now the world’s second-largest mobile phone manufacturer and a leading producer of superfoods like millets. Additionally, he highlighted the country's achievement in solar energy, surpassing 100 GW of production capacity—reinforcing India’s leadership in renewable energy.
Shri Modi emphasized that progress does not require abandoning one's cultural roots. He stated that the deeper India remains connected to its heritage, the stronger its integration with modern advancements will be. He highlighted that India is preserving its ancient legacy while ensuring it remains a source of strength for the future. He underscored that every step in the journey toward a developed India by 2047 holds immense significance. He pointed out that often, people fail to realize the multiplier effect of government decisions. He cited the example of the media and content creation sector, recalling that a decade ago, when he spoke about Digital India, many expressed skepticism. Today, he noted, Digital India has seamlessly integrated into daily life. Shri Modi credited affordable data and domestically manufactured smartphones with revolutionizing the digital space. While Digital India has enhanced ease of living, he highlighted its impact on content and creativity, which often goes unrecognized. He also shared examples of how digital platforms have empowered individuals. He cited examples of a rural woman who has achieved success with millions of subscribers, a tribal youth showcasing traditional art to a global audience, and a student explaining technology in innovative ways. Referring to the recent Waves Summit in Mumbai, where global leaders from media, entertainment, and the creative industries convened, Shri Modi noted that YouTube alone has paid Indian content creators ₹21,000 crore over the last three years, further proving that smartphones have evolved beyond communication tools into powerful instruments for creativity and income generation.
Emphasising that the vision of a developed India by 2047 is closely linked to the Aatmanirbhar Bharat initiative, the Prime Minister stated, “self-reliance has always been a fundamental part of India’s economic DNA”. He added that yet for years, the country was perceived only as a market rather than a manufacturer. He asserted that this narrative is now changing and highlighted India's emergence as a major defense manufacturer and exporter, with defense products being supplied to over 100 countries. He noted the continuous rise in defense exports and underscored the strength of India’s indigenous naval fleet, including INS Vikrant, INS Surat, and INS Nilgiri, built entirely through domestic capability. Prime Minister pointed out that India is excelling in sectors previously considered outside its strengths, such as electronics manufacturing. He noted that in recent years, the country has become a significant exporter of electronic products, with local innovations reaching global markets. He referred to recent export figures, stating that India's total exports reached a record $825 billion last year, nearly doubling in a decade. To further accelerate this momentum, he announced the launch of Mission Manufacturing in the latest budget, aimed at taking India’s production capabilities to new heights. “India’s growing manufacturing prowess is shaping its people’s identities as creators, innovators, and disruptors on the global stage”, he added.
Underscoring that this decade will define India's trajectory for centuries to come, Shri Modi described it as a pivotal period in shaping the nation's destiny. He expressed confidence that the spirit of transformation is evident in every citizen, institution, and sector across the country. Noting that the discussions at the summit reflected this shared vision of progress, Shri Modi concluded by extending congratulations to ABP Network for successfully organizing the summit.