पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालय
केन्द्रिय मन्त्री ज्योतिरादित्य सिन्धियाद्वारा मुम्बईमा निवेशकहरूको अन्तरक्रिया आयोजित; अम्बानी, बिरला अनि टाटा पूर्वोत्तर क्षेत्रमा निवेश गर्न इच्छुक
01 MAY 2025 9:06AM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 01 मई 2025।
- केन्द्रिय मन्त्री ज्योतिरादित्य सिन्धियाले भने, “आठैवटा राज्यलाई सामेल गर्दै क्षेत्रलाई भारतको विकास क्षेत्रका रूपमा विकास गर्ने लक्ष्य छ।”
- उद्योग जगतका दिग्गजहरूले पूर्वोत्तरमा गहन चासो देखाएका छन्
- उदीयमान पूर्वोत्तर निवेशक शिखर सम्मेलन 2025 भारत मण्डपममा 23-24 मईका दिन आयोजित हुनेछ।
पूर्वोत्तर क्षेत्रमा निवेश प्रोत्साहित गर्न केन्द्रिय सञ्चार तथा पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्री ज्योतिरादित्य सिन्धियाको अध्यक्षतामा उद्गोय जगतका दिग्गजहरूसँग बैठक आयोजित गरियो।
केन्द्रिय मन्त्री सिन्धियाले बुधबार 30 अप्रेलको दिन मुकेश अम्बानी (रिलायन्स इण्डस्ट्रिज), कुमारमङ्गलम बिरला (आदित्य बिरला समूह) तथा एन चन्द्रशेखरन (टाटा सन्स) लगायतका दिग्गज उद्योगपतिहरूसँग शृङ्खलागत बैठक आयोजित गरे। बैठक दिल्लीमा 23-24 का दिन आयोजित हुने “उदीयमान पूर्वोत्तर शिखर सम्मेलन, 2025”को अंशका रूपमा आयोजित गरिएको थियो।
पूर्वोत्तरलाई देशको नयाँ विकास इञ्जिनका रूपमा स्थापित गर्ने भारत सरकारको रणनीतिक परिकल्पना रहेको कुरामाथि केन्द्रिय मन्त्री सिन्धियाले जोड दिए। “आठैवटा राज्यलाई भारतको विकास इञ्जिनका रूपमा एकिकृत गर्ने लक्ष्य राखिएको छ,” उनले बताए। क्षेत्रमा तेज अनि वहनीय विकासका लागि सार्वजनिक-निजी साझेदारीको भूमिका पनि उनले रेखाङ्कित गरे।
यसका साथै सबै आठवटा पूर्वोत्तरका राज्यका मुख्यमन्त्रीहरूका साथ उच्च स्तरीय कार्यबल गठन गरिएको, प्रत्येक राज्यमा निवेश प्रवर्तन अभिकरण (आइपीए) स्थापित गरिएको लगायतका डोनर मन्त्रालयद्वारा शुरु गरिएका प्रमुख पहलहरूबारे जानकारी मन्त्री सिन्धियाले उद्योगपतिहरूसँग साझा गरे।
डोनर मन्त्रालयका साङ्ख्यिकी सल्लाहकार धरमवीर झाले सबै आठवटा पूर्वोत्तरका राज्यमा निवेशका अवसरहरूबारे प्रस्तुति दिए।
अन्तरक्रिया क्षेत्र विशेष विकास क्षेत्र लगायत कृषि आधारित उद्योग, वस्त्र अनि पर्यटनमाथि केन्द्रित रहेको थियो।
उदीयमान पूर्वोत्तर शिखर सम्मेलन, 2025 ले प्रमुख हितधारक, निवेशक अनि नीति निर्माताहरूलाई क्षेत्रको आर्थिक सम्भावना खोल्नका लागि एकै मञ्चमा ल्याउने गतिलाई निरन्तरता प्रदान गर्नेछ। यो शिखर सम्मेलन दिल्लीको भारत मण्डपममा 23-24 मईका दिन आयोजित हुनेछ।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia Holds Investor Interactions in Mumbai; Ambani, Birla, Tata Express Interest in Northeast Region
01 MAY 2025 9:06AM by PIB Delhi
• Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia said, “Aim is to develop the region into India’s growth region by including all 8 states together.”
• Industry leaders show keen interest in NER.
• Rising Northeast Investment Summit 2025 to be held on May 23-24 at Bharat Mandapam.
A meeting to promote investment in the North Eastern Region was held with industry leaders under the chairpersonship of Union Minister for Communications and Minister of Development of North Eastern Region (MDoNER), Shri Jyotiraditya M. Scindia
The Union Minister held a series of meetings in Mumbai on Wednesday (April 30, 2025), with leading industrialists, including Mukesh Ambani (Reliance Industries), Kumar Mangalam Birla (Aditya Birla Group), and N. Chandrasekaran (Tata Sons). The meetings were part of the ongoing engagement ahead of the Investment Summit, “Rising Northeast Summit 2025”, scheduled for May 23-24, 2025, at Delhi.
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia emphasized the Government of India’s strategic vision to position the Northeast as a new growth engine for the country. “The goal is to integrate the eight states into one unified development goal as India’s growth engine,” he said. He also underlined the role of public-private partnerships in accelerating sustainable development in the region.
The Minister further shared with the industrialists some of the key initiatives undertaken by MDoNER, which included the formation of a High-Level Task Force with the Chief Ministers of all eight Northeastern states, the establishment of Investment Promotion Agencies (IPAs) in each state, among others.
Shri Dharmvir Jha, Statistical Advisor Ministry of DoNER, presented key investment opportunities spanning all eight Northeastern states.
The interactions focused on region-specific growth sectors, including agro-based industries, textiles, and tourism.
The Rising Northeast Summit 2025 will continue this momentum by bringing together key stakeholders, investors, and policymakers on one platform to unlock the region’s economic potential. The summit is scheduled to be held at Bharat Mandapam in Delhi on May 23-24, 2025