কল্চর মন্ত্রালয়
ৱার্ল্দ হেরিতেচ দে, এপ্রিল ১৮, ২০২৫ লাকপদা এ.এস.আই মোনুমেন্তশিং য়েংবগী শেন লৌরোই
17 APR 2025 4:44PM by PIB Imphal
এপ্রিল ১৮ দা মালেম শীনবা থুংনা পাংথোক্কদৌরিবা ‘মোনুমেন্তশিং অমসুং সাইতশিংগী মালেমগী নুমিৎ’ থৌরমদা ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা এ.এস.আই মোনুমেন্তশিং য়েংবদা শেন অমতা লৌরোই হায়না আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এ.এস.আই) না লাউথোকখ্রে।
থৌরাং অসিনা ভারতকী ইনাকখুল্লবা নাৎকী মফমশিং য়েংনবা মীয়ামগী পুক্নিং থৌগৎকনি। এ.এস.আইগী মখাদা মোনুমেন্ত অমসুং সাইত ৩,৬৯৮ ঙাক-শেন্দুনা লৈদুনা, মসিনা লৈবাক অসিগী পুৱারিগী থৌদোকশিং অমসুং আর্কিতেকচরগী অঙকপশিংগা অমুক হন্না শম্নহন্নবগী খুদোংচাবা পীরি।
‘মোনুমেন্তশিং অমসুং সাইতশিংগী মালেমগী নুমিৎ’ গী চহি অসিগী থিমদি ‘ অমাং-অতা অমসুং মুক্নবদগী ফিবম শোক্লবা হেরিতেচ’ হায়বনি, মসিদা মহৌশা নত্ত্রগা মীওইবনা থোকহনবা অমাং-অতাশিং, মুক্নবশিংদগী হেরিতেচ সাইতশিং ঙাক-শেন্নবা মীয়াম ৱাখল তাহনগনি।
মফমশিং য়েংবা চংবদা শেন লৌদবগা লোয়ননা, ঐখোয়গী হেরিতেচ ঙাক-শেনবা অমসুং য়েংশিনবগী মতাংদা মীয়াম হেন্না শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং ঐখোয়গী হেরিতেচ ঙাক-শেনবদা কমদৌনা মীয়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াগনি হায়বগী মতাংদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিন্নবা এ.এস.আইনা থাজবা থম্লি।
পুম্নমক অসিগী মথক্ত, ঐখোয়গী সংবিধান্দা পীরিবা তঙাইফদ্রবা থৌদাংশিংগী মতুংইন্না, মমল নাইদ্রবা হেরিতেচ সাইতশিং ঙাক-শেনবা অমসুং মখোয় ঙাক-শেন্নবা ঐখোয়গী থৌদাং পাংথোকপা অসি ঐখোয়গী অপুনবা থবক্নি।

Ministry of Culture
No Entry Fee at ASI Monuments on World Heritage Day, 18th April 2025
17 APR 2025 4:44PM by PIB Delhi
The Archaeological Survey of India (ASI) is happy to announce that on the occasion of ‘International Day for Monuments and Sites’, celebrated globally on 18th April, no fee shall be charged on visiting ASI monuments across India.
This initiative aims to encourage visitors to explore India’s rich cultural heritage. With 3,698 monuments and sites under its protection, ASI is offering this opportunity to reconnect with the country’s historical legacy and architectural marvels.
This year's theme for 'International Day for Monuments and Sites; is ‘Heritage under threat from disaster and conflicts.' where awareness is being spread on safeguarding the heritage sites from natural or manmade disasters, threats or conflicts.
By waiving off entry fee, ASI hope to promote greater public engagement around the importance of conservation and management of our built heritage and how can citizens play active role in keeping our heritage preserved.
After all, as per the Fundamental Duties laid down in our Constitution, it is our collective responsibility to protect these invaluable heritage sites and do our bit to protect them.