ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦେଶର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି
ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ବ୍ୟବହାର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ରହିବ
ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଅଭିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କ ପ୍ରତି କୌଣସି ଅନ୍ୟାୟ ହୋଇନଥାଏ
ସାରା ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୭ଟି କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଆଉ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ୯ଟି କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ
ସରକାର ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ଉପଯୋଗ କରି ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଖୋଜି ସମାଜକୁ ଅପରାଧ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି
ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ମାନବ ସମ୍ବଳ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି
14 APR 2025 6:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନଏଫଏସୟୁ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫କୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା 'ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ଭୂମିକା'। ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ (ଏନ୍ଏଚ୍ଆରସି.) ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜଷ୍ଟିସ୍ ଭି. ରାମସୁବ୍ରମଣ୍ୟନ୍, ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ ଆର୍. ଭେଙ୍କଟରମଣି, ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ ତଥା ବାର୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ମନନ କୁମାର ମିଶ୍ର, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ ଏବଂ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ ର କୁଳପତି ଡ. ଜେ. ଏମ୍. ବ୍ୟାସଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତରତ୍ନ ବାବାସାହେବ ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାବାସାହେବ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟ ଉପରେ ହଜାର ହଜାର ଘଣ୍ଟାର ତୀବ୍ର ଆଲୋଚନା ପରେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ଏକ କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବାବାସାହେବ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଏବଂ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବଜାୟ ରଖିବା ବିଚାର ସହିତ ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ସମ୍ବିଧାନ ରଚନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ କେବଳ ଏକ ପୁସ୍ତକ ନୁହେଁ। ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଶରୀର, ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ତିନିଟିର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଜନ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିକ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ଯେଉଁମାନେ ନ୍ୟାୟ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଯେପରି ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ପାଇବେ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପାଇବାର ସନ୍ତୋଷ ମଧ୍ୟ ପାଇବେ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସକ୍ଷମ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା (ବିଏନ୍ଏସ୍), ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା (ବିଏନ୍ଏସ୍ଏସ୍.) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷୀ ଅଧିନିୟମ (ବିଏସ୍ଏ) ରୂପରେ ତିନୋଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଆଣିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଫରେନସିକ୍‍ ଏକ ନୂଆ ବିଚାର ନୁହେଁ। ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ବର୍ଣ୍ଣନା ଚରକ ସଂହିତା, ଶୁଶ୍ରୁତ ସଂହିତା ଏବଂ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରରେ ମିଳିଥାଏ। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ କୌଟିଲ୍ୟ ବିଷ ବିଜ୍ଞାନ, ବିଷର ଚିହ୍ନଟ, ସନ୍ଦିଗ୍ଧଙ୍କ ଶାରୀରିକ ଭାଷା ଏବଂ ଭାଷଣ ଆଧାରରେ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ ଭଳି ବିଷୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିନା ସମୟୋଚିତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅପରାଧର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଦୃଶ୍ୟ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଏବେ ଅପରାଧୀମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଅପରାଧ ଏବେ ସୀମାହୀନ ହୋଇଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା ଦେଶର ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶରେ ଅପରାଧ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଅପରାଧ ସୀମାହୀନ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଧୁନିକ ଅପରାଧ ବର୍ତ୍ତମାନ ସହର, ରାଜ୍ୟ, ଜାତୀୟ ଏବଂ ଏପରିକି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୦୯ରେ ରୋପଣ କରାଯାଇଥିବା ଗୁଜରାଟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବୀଜ ଏବେ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରୂପରେ ଏକ ମହାଦ୍ରୁମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଏଭଳି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ୨୦୨୦ ଅକ୍ଟୋବର ୧ ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଶର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଅଭିଯୁକ୍ତ କିମ୍ବା ଅଭିଯୋଗକାରୀ ଅନ୍ୟାୟର ଶିକାର ହେବେ ନାହିଁ। ଏହି ସନ୍ତୁଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକୀକୃତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ୨୦୦୯ ଏବଂ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କୁଶଳୀ ପେସାଦାର ସୃଷ୍ଟି କରୁନାହିଁ, ବରଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଜଟିଳ ମାମଲାରେ ଫରେନସିକ୍ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦେଶର ଫରେନସିକ୍ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ହବ୍ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଡିଗ୍ରୀ, ଡିପ୍ଲୋମା, ପିଏଚଡି ଏବଂ ଗବେଷଣା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏହା ଅନେକ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ପୋଲିସ ବାହିନୀକୁ ଏହି ନବସୃଜନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଟୁଲକିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ ଦେଶକୁ ଔପନିବେଶିକ ଯୁଗର ଆଇନରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୧୯ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଯେ ପୁରୁଣା ଆଇନ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କେତେ ମାତ୍ରାରେ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ଅନୁସାରେ ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ଅଦ୍ୟତନ ନହୁଏ, ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକ ଅପ୍ରଚଳିତ ଏବଂ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଯାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁରୁଣା ଅପରାଧିକ ଆଇନର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଥିଲା। ଅପରପକ୍ଷରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାରର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ସେ ଆହୁରି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଆଇନ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ଆଇନଗତ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏକ ଅଗ୍ରଗାମୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି-ଯେଉଁଥିରେ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଗାମୀ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ବିକାଶର ପୂର୍ବାନୁମାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଇ-ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଇ-ସମନକୁ ପରିଭାଷିତ କରିଛି। ସେ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇନ ଇ-ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛି, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ପଦ୍ଧତି ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିଛି ଏବଂ ସେହିଭଳି ଭାବେ, ଥରେ ଲୋକମାନେ ଇ-ସମନ ଗ୍ରହଣ କଲେ, ବିତରଣର ପଦ୍ଧତିରେ ଆଉ ବିଳମ୍ବର କୌଣସି ମାନେ ରଖିବ ନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି-ଅପରାଧ ଦୃଶ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତଦନ୍ତ ଏବଂ ବିଚାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ସାତ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ଥିବା ସମସ୍ତ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଫରେନସିକ୍ ତଦନ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଫଳରେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ହାସଲ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ୫୪ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଆଇନରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି। ଭଏସ୍ ଲଗ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭଏସ୍ ମେଲକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଛି। ପଚରାଉଚରା ସମୟରେ ଅଡିଓ, ଭିଡିଓ ରେକର୍ଡିଂ, ଫରେନସିକ୍ ପ୍ରମାଣର ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ରେକର୍ଡକୁ ଆଇନଗତ ଆଧାର ଦେବା ପାଇଁ ବିଏନ୍ଏସ୍ଏସ୍ ରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ପୋଲିସ, ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଆସିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। କେତେକ ମାମଲାରେ ୨୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ତିନି ହତ୍ୟା ମାମଲାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦୋଷୀଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଚାରରେ ବୈଷୟିକ ପ୍ରମାଣକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିବାରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦେଶର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ଅପରାଧ ଏବଂ ଅପରାଧିକ ଟ୍ରାକିଂ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ସିଷ୍ଟମ (ସିସିଟିଏନଏସ) ମାଧ୍ୟମରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ ୧୪ କୋଟି ୧୯ ଲକ୍ଷ ଏଫ୍ଆଇଆର୍ ଏବଂ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦସ୍ତାବିଜ ପୁରୁଣା ତଥ୍ୟ ସହିତ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ୨୨ ହଜାର ଅଦାଲତକୁ ଇ-କୋର୍ଟ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇଛି। ଇ-କାରାଗାର ଜରିଆରେ ୨ କୋଟି ୧୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଇ-ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୧ କୋଟି ୯୩ ଲକ୍ଷ ମାମଲାର ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ୍ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ। ୩୯ ଲକ୍ଷ ଫରେନସିକ୍‍ ପ୍ରମାଣ ଇ-ଫରେନସିକ୍‍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରୁ ୧୬ ଲକ୍ଷ ଆଲର୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ନ୍ୟାସନାଲ ଅଟୋମେଟେଡ୍ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ (ନାଫିସ୍) ରେ ୧ କୋଟି ୫୩ ଲକ୍ଷ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ଉପଲବ୍ଧ। ଏହି ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ସବୁ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ସହ ସେୟାର କରାଯାଇଛି। ମାନବ ଚାଲାଣ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତଥ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଲଗା, କିନ୍ତୁ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ତଥ୍ୟକୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଦଳକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେତେବେଳେ ଅପରାଧ ରୋକିବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି କାରଣରୁ ଆମେ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ହିଁ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲୁ, ଯେତେବେଳେ କି ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସାତଟି କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଆଗାମୀ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ୯ଟି କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ ୧୦ଟି କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଏପରି କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ରହିବ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୌଣସି କ୍ୟାମ୍ପସ ରହିବ ନାହିଁ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଗୋଟିଏ ବିଷୟ ଦେଇ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ୟୁନିଟ୍ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଗବେଷଣାରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟିତ ବିଷୟରେ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରିପାରିବେ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୬ ହଜାର ଡିପ୍ଲୋମା ଏବଂ ଡିଗ୍ରୀଧାରୀ ଯୁବକ ଏହି ପରିସରରୁ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବେ ଏବଂ ଆମର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅପରାଧ ସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ୩୦,୦୦୦ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ପେସାଦାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଦଣ୍ଡ ସାତ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୩୬,୦୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରିବେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଘରୋଇ ଫରେନସିକ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଏଚ୍ଏ.) ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ ଫରେନସିକ୍‍ ବିଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର (ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ରାଜିନାମା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ କେତେକ ନମୁନାକୁ ଘରୋଇ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ ଡ୍ରୋନ ଫରେନସିକ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଫରେନସିକ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଫରେନସିକ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ଫରେନସିକ ସମେତ ଅନେକ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ମଧ୍ୟ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ ର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉପସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୨୪୦ ଜଣ ବିଦେଶୀ ଛାତ୍ର ନାମ ଲେଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିସ୍ତାର ଜାରି ରଖିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଅଭ୍ୟାସଗତ ଅପରାଧୀ, ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଅପରାଧ ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଅପରାଧ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କାରାଗାର ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ନାଗରିକ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ବିକ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କଏଦୀଙ୍କ ପୁନର୍ବାସ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ମୋଡସ୍ ଅପରେଣ୍ଡି ବ୍ୟୁରୋ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଅପରାଧିକ ଆଚରଣ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ଅନେକ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଅପରାଧ ମୁକ୍ତ ସମାଜ ଗଠନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ହାକାଥନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the All India Forensic Science Summit 2025 organised by NFSU in New Delhi
PM Modi’s vision changed the entire landscape of the country's criminal justice system
The use of forensic science is imperative to stop borderless crimes
In the coming decade, India will have the highest conviction rate in the world
It is important to make forensic science a part of the criminal justice system so that no injustice is done to both the accused and the complainant
7 campuses of National Forensic Sciences University have been built across the country, 9 more campuses will be built in another 6 months
The government is trying to make the society crime-free by finding solutions to all challenges using forensic sciences
NFSU is promoting trained manpower, research and indigenous technology
14 APR 2025 6:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the All India Forensic Science Summit 2025 organized by the National Forensic Sciences University (NFSU) in New Delhi today as the Chief Guest. The theme of the conference was 'Role of Forensic Science in Effective Implementation of New Criminal Laws and Combating Terrorism'. The conference was attended by many dignitaries including Justice V Ramasubramanian, Chairperson, National Human Rights Commission (NHRC), Attorney General Shri R Venkataramani, Rajya Sabha MP and Chairman, Bar Council of India Shri Manan Kumar Mishra, Union Home Secretary Shri Govind Mohan and Vice Chancellor, NFSU Dr. J. M. Vyas.
Paying tribute to Bharat Ratna Babasaheb Dr Bhimrao Ambedkar on his birth anniversary, Union Home Minister Shri Amit Shah said that Babasaheb worked to finalize the Constitution of India. It was a Herculean task to finalize the Constitution after thousands of hours of intense discussion on every subject, but Babasaheb composed the Constitution by incorporating all aspects keeping in mind the needs of the country and with the idea of ​​maintaining the relevance of the Constitution for many years. Shri Shah said that our Constitution is not just a book. It has a system for the protection of the body, property and honor of every citizen and forensic science is now playing a very useful role in strengthening the criminal justice system associated with the protection of these three.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are striving to make the justice system people-centric and scientific. Efforts are also being made to ensure that those seeking justice get justice on time and also have the satisfaction of getting justice. Through this, our aim is to create a safe, capable and competent India. Union Home Minister said that to strengthen the criminal justice system, the Government of India has brought three new criminal laws in the form of Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita (BNSS) and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA).
Union Home Minister said that forensics is not a new idea in our country. Its detailed description is found in Charak Samhita, Sushruta Samhita and Kautilya's Arthashashtra. Acharya Kautilya has guided the world in detail on topics like toxicology, identification of poison, body language of suspects, and identification of accused on the basis of speech.
Shri Amit Shah said that without forensic science, it is not possible to deliver timely justice and increase the rate of conviction. He said that the entire scenario of crime has changed today. Now criminals use different means of technology, information and communication, due to which crime has now become borderless. Earlier, crime used to happen in a small part of a district, state or country, but now crime has become borderless. Modern crimes now transcend city, state, national, and even international boundaries. In such a situation, the importance of forensic science has increased a lot. Shri Shah said that when PM Modi was the Chief Minister of Gujarat and he was the Home Minister, the seed of Gujarat Forensic Sciences University, planted by Shri Narendra Modi in 2009, has now grown into a banyan tree in the form of the National Forensic Sciences University — the first university of its kind in the world. He said that it is a matter of joy for him that when the National Forensic Sciences University was established on 1 October 2020, Shri Narendra Modi was the Prime Minister and he was the Home Minister of the country.
Union Home Minister said that PM Modi’s visionary leadership has brought significant transformation to the country’s criminal justice system. He emphasized that a system has been established where neither the accused nor the complainant is subjected to injustice. To ensure this balance, integrating forensic science into the criminal justice process is essential. Shri Shah highlighted that the steps taken in 2009 and 2020 to establish the Forensic Science University are not only producing skilled professionals but also paving the way for research across various fields. He noted that the university has become a trusted institution for forensic analysis in complex cases and has also evolved into a hub for equipping the country’s forensic laboratories with modern technology. He further added that the university offers a wide range of programs, including degree, diploma, PhD, and research courses. Additionally, it has developed and adopted numerous indigenous technologies and has created toolkits to supply these innovations to police forces across the nation.
Shri Amit Shah underlined that following the directive of Prime Minister Shri Narendra Modi to get rid the country of colonial-era laws, work on finalizing new criminal laws was carried out between 2019 and 2024. He noted that extensive discussions during this period revealed the extent to which the outdated laws were harming India's criminal justice system. He emphasized that if laws are not updated in accordance with changing times, they become obsolete and irrelevant. He added that the original intent of the old criminal laws was not to deliver justice to Indian citizens but to uphold British rule. In contrast, the three new criminal laws introduced under PM Modi’s leadership have been crafted by Indians, for the protection and justice of Indian citizens. Shri Shah said that this represents the most significant legal reform of the 21st century. He further explained that the new laws provide a legal foundation for the use of modern technology and have been designed with a forward-looking approach — incorporating not only current technologies but also anticipating technological developments for the next 100 years.
Union Home Minister said that the new laws have formally defined e-documents and e-summons. He explained that the method of technology used is irrelevant as long as the law recognizes e-documents, and similarly, once people accept e-summons, the mode of delivery no longer matters. He emphasized that technology has been integrated at every stage of the criminal justice process — from the crime scene to investigation, and through to the trial. Forensic investigation has been made mandatory for all crimes that carry a punishment of more than seven years. He expressed confidence that these changes will lead to India achieving the highest conviction rate in the world in the coming decade.
Shri Amit Shah said that the conviction rate in the country is currently stands at 54 per cent. He said that terrorism has been defined in the new laws. Voice logs and digital voice mail have also been given a place. Arrangements have also been made in BNSS to give legal basis to audio, video recordings, videography of forensic evidence and digital records in interrogation. Arrangements have been made to ensure justice within the stipulated period by setting time limits for the police, prosecution and judicial system. He said that its results have also started coming. In some cases, the rapist was convicted in 23 days and within 100 days the triple murder case was solved and the culprit was punished. Union Home Minister said that this was possible because technical evidence was recognized in the trial. He said that efforts have also been made to digitize the digital system of the entire country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today 100 per cent police stations in the country have been computerized through Crime and Criminal Tracking Network and System (CCTNS). About 14 crore 19 lakh FIRs and their related documents have been made available online along with legacy data. 22 thousand courts have been equipped with the e-court facilities. Data of 2 crore 19 lakh is available through e-prison. Prosecution data of 1 crore 93 lakh cases is available through e-prosecution. 39 lakh forensic evidences are available online through e-forensics. He said that 16 lakh alerts have been generated from this. Fingerprints of 1 crore 53 lakh accused are available in the National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS). These fingerprints have been shared with every police station. National Database of Human Trafficking Offender is also available. Shri Shah added that this data is separate right now, but in the next few years, the Home Ministry will hand over this data to the investigating teams using Artificial Intelligence. He said that then it will become very easy to formulate a strategy to prevent crime and it will also be very beneficial in controlling crime.
Union Home Minister said that due to the farsightedness of PM Modi, we had established the National Forensic Sciences University in the year 2020 itself, while three new criminal laws came into force in 2024. He said that seven campuses of the National Forensic Sciences University have been established in different states of the country. 9 more campuses will be established in the next 6 months. Apart from these, the establishment of 10 more campuses is proposed. Shri Shah said that there will be no state in the country where there is no campus of National Forensic Sciences University. We will work to make each campus the best unit in the world by giving it one subject. The students of the university will be helped in research and development so that they achieve heights in research and make the campus the best in the allotted subject. Home Minister said that after its completion, every year 36 thousand diploma and degree holder youth will pass out from these campuses and strengthen our criminal justice system.
Shri Amit Shah said that there is a need for 30,000 trained professionals to visit every crime scene where the punishment is more than seven years. He noted that each year, around 36,000 students will graduate from the National Forensic Sciences University, many of whom will go on to work in private forensic laboratories as well. He further mentioned that the Ministry of Home Affairs (MHA) is working on an agreement between private and government Forensic Science Laboratories (FSLs), allowing certain samples received by government FSLs to also be analyzed by private labs. He added that NFSU is advancing into several emerging fields, including drone forensics, smart city forensics, marine forensics, and corporate forensics. Shri Shah also highlighted the growing international presence of NFSU, stating that around 240 foreign students are currently enrolled, and that the university will continue to expand globally in the coming years.
Union Home Minister emphasized the need to categorize offenders into habitual criminals, those driven to crime by circumstances, and those who committed crimes out of necessity. He stressed the importance of providing psychological counseling to such individuals within jails, with the goal of encouraging them to become responsible citizens. He expressed confidence that, under the leadership of Prime Minister Modi, India will be able to develop a robust forensic science-based system for prisoner rehabilitation within the next couple of years. Shri Shah also said that a Modus Operandi Bureau has been established, which will play a vital role in controlling crime by analyzing criminal behavior patterns.
Shri Amit Shah acknowledged that the country faces numerous challenges, many of which can be addressed through the effective use of forensic science. He called for close collaboration between the Ministry of Home Affairs and the Forensic Sciences University to work toward building a crime-free society through scientific solutions. Union Home Minister said that, during the conference, young individuals were recognized for their outstanding performance in the hackathon and their efforts to promote the use of the Hindi language.