Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 3,880 crore in Varanasi, Uttar Pradesh
In the last 10 years, the development of Varanasi has gained a new momentum: PM
Mahatma Jyotiba Phule and Savitribai Phule ji worked throughout their lives for the welfare of women empowerment, their self-confidence and the welfare of the society: PM
Banas Dairy has changed both the image and destiny of thousands of families in Kashi: PM
Kashi is now becoming the capital of Good Health: PM
Today, whoever goes to Kashi, praises its infrastructure and facilities: PM
India today is carrying forward both development and heritage together, Our Kashi is becoming the best model for this: PM
Uttar Pradesh is no longer just a land of possibilities but of competence and accomplishments: PM
11 APR 2025 12:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth over Rs 3,880 crore today in Varanasi, Uttar Pradesh. Addressing the gathering, he highlighted his deep connection to Kashi, expressing heartfelt gratitude to the people of his family and the region for the blessings and acknowledged the love and support that has been extended to him. He emphasized his indebtedness to this love, stating that Kashi is his, and he belongs to Kashi. Noting that tomorrow is the auspicious occasion of Hanuman Janmotsav, Shri Modi expressed his honor at having the opportunity to visit Sankat Mochan Maharaj in Kashi. He highlighted how, ahead of Hanuman Janmotsav, the people of Kashi have gathered together to celebrate the festival of development.
“In the last 10 years, the development of Varanasi has gained a new momentum”, exclaimed the Prime Minister, adding that Kashi has embraced modernity, preserved its heritage, and adopted a bright future. He remarked that Kashi is no longer just ancient but also progressive, now positioned at the center of Purvanchal's economic map. He further noted that the Kashi guided by Lord Mahadev himself is now driving the chariot of Purvanchal's development.
Mentioning the inauguration and foundation laying of numerous projects connected to Kashi and various parts of Purvanchal earlier in the event, Shri Modi emphasized the strengthening of connectivity through infrastructure projects, the campaign to provide tap water to every household, and the expansion of education, health, and sports facilities. He remarked on the commitment to provide better amenities to every region, family, and youth, stating that these initiatives will serve as milestones in transforming Purvanchal into a developed region. He noted that every resident of Kashi will benefit greatly from these schemes and extended congratulations to the people of Varanasi and Purvanchal for these development efforts.
The Prime Minister marked the occasion of Mahatma Jyotiba Phule's birth anniversary today, recognizing his and Savitribai Phule's lifelong dedication to the welfare of society and the empowerment of women. He highlighted the ongoing efforts to advance their vision and commitment to women's empowerment. He further stated that their Government treads on the mantra of ‘Sabka saath, Sabka Vikas’. He extended congratulations to the livestock-rearing families of Purvanchal, particularly the hardworking women, who have set a new example for the region. He remarked that trust, when placed in these women, has created history. The Prime Minister noted the distribution of bonuses to livestock-rearing families associated with Uttar Pradesh's Banas Dairy Plant. He emphasized that this bonus, exceeding ₹100 crore, is not a gift but a reward for their hard work and dedication, reflecting the value of their labor and perseverance.
Emphasising the transformative impact of Banas Dairy in Kashi, which has reshaped the lives and destinies of thousands of families, Shri Modi highlighted how the dairy has rewarded hard work and given wings to aspirations. He proudly noted that the efforts have enabled many women in Purvanchal to become "Lakhpati Didis," transitioning from concerns of sustenance to a path of prosperity. He remarked that this progress is evident not only in Varanasi and Uttar Pradesh but across the country. “India has become the largest milk producer globally, with a nearly 65% increase in milk production over the past decade”, he highlighted, attributing this success to millions of farmers and livestock owners, recognizing that such achievements are the result of continuous efforts over the last ten years. He pointed out the initiatives undertaken to advance the dairy sector in mission mode, including linking livestock owners to Kisan Credit Card facilities, increasing loan limits, and introducing subsidy programs. The Prime Minister also mentioned the free vaccination program against Foot and Mouth Disease to protect livestock, as well as efforts to revive over 20,000 cooperative societies for organized milk collection, incorporating lakhs of new members. He underlined the focus on developing indigenous cattle breeds and improving their quality through scientific breeding under the Rashtriya Gokul Mission. These initiatives aim to connect livestock owners with new development pathways, better markets, and opportunities. He lauded the Banas Dairy complex in Kashi for advancing this vision across Purvanchal and noted that Banas Dairy has distributed Gir cows in the region, with their numbers steadily increasing, and has begun arrangements for animal feed in Varanasi. He commended the dairy for collecting milk from nearly one lakh farmers in Purvanchal, empowering them and strengthening their livelihoods.
The Prime Minister mentioned the privilege of distributing Ayushman Vay Vandana Cards to several senior citizens. He highlighted the sense of satisfaction evident on their faces, calling it a testament to the scheme's success. He acknowledged the concerns families have had for their elders' healthcare and recalled the difficulties faced across Purvanchal 10-11 years ago regarding medical treatment. Noting the drastic improvements in the region, he stated “Kashi is now becoming a health capital”. He remarked that advanced hospitals, once limited to cities like Delhi and Mumbai, are now accessible near people's homes. He emphasized that this is the essence of development—bringing facilities closer to the people.
Emphasising the significant strides made in healthcare over the past decade, not only increasing the number of hospitals but also enhancing the dignity of patients, Shri Modi highlighted the Ayushman Bharat scheme as a boon for the poor, providing not just treatment but also instilling confidence. He remarked that thousands in Varanasi and lakhs across Uttar Pradesh have benefited from the scheme, with every treatment, operation, and relief marking a new beginning in their lives. He further noted that the Ayushman Bharat scheme has saved crores of rupees for lakhs of families in Uttar Pradesh, as the government has taken responsibility for their healthcare. Recalling his promise of free treatment for senior citizens, which led to the launch of the Ayushman Vay Vandana scheme, the Prime Minister highlighted that this initiative ensures free treatment for every senior citizen above 70 years of age, regardless of their income. He remarked that Varanasi has issued the highest number of Vay Vandana cards, with nearly 50,000 cards distributed. He emphasized that this is not just a statistic but a commitment to service, eliminating the need for families to sell land, take loans, or face helplessness for medical treatment. He assured that with the Ayushman card, the government now bears the financial responsibility for their healthcare.
The Prime Minister highlighted the remarkable transformation of Kashi's infrastructure and facilities, which have earned widespread praise from visitors. He noted that millions of people visit Varanasi daily, offering prayers to Baba Vishwanath and bathing in the sacred Ganga, with many remarking on the city's significant changes. He emphasized the challenges Kashi would have faced if its roads, railways, and airport had remained in the same condition as a decade ago. He recalled the traffic jams during small festivals, where travelers had to navigate through the entire city, enduring dust and heat. He remarked on the construction of the Phulwariya flyover, which has shortened distances, saved time, and brought relief to daily life. The Prime Minister also highlighted the benefits of the Ring Road, which has drastically reduced travel time for residents of rural areas in Jaunpur and Ghazipur, as well as those from Ballia, Mau, and Ghazipur districts heading to the airport, eliminating hours of traffic congestion.
Underlining the improved connectivity in the region which has led to faster and convenient travel to cities like Ghazipur, Jaunpur, Mirzapur, and Azamgarh with widened roads, Shri Modi remarked that areas once plagued by traffic jams are now witnessing the speed of development. He emphasized the investment of approximately ₹45,000 crore over the past decade in enhancing connectivity in Varanasi and surrounding regions. He stated that this investment has transformed not just infrastructure but also trust, benefiting Kashi and neighboring districts. He announced the expansion of infrastructure projects, including the foundation laying of projects worth thousands of crores. The Prime Minister highlighted the ongoing expansion of Lal Bahadur Shastri Airport and the construction of a six-lane underground tunnel near the airport to improve connectivity. He noted the initiation of projects connecting Bhadohi, Ghazipur, and Jaunpur, as well as the long-awaited construction of flyovers at Bhikharipur and Manduadih. He expressed happiness over the fulfillment of these demands. He also announced the construction of a new bridge connecting Varanasi city and Sarnath, which will eliminate the need for travelers from other districts to enter the city while heading to Sarnath.
The Prime Minister remarked that in the coming months, once the ongoing projects are completed, commuting in Varanasi will become even more convenient, stressing that this progress will boost both speed and business activities in the region. He highlighted the enhanced ease for those visiting Varanasi for livelihood and healthcare purposes. He also mentioned the commencement of the trial for the city ropeway in Kashi, which will position Varanasi among the select cities globally to offer such a facility.
Underscoring that every development and infrastructure project in Varanasi benefits the youth of Purvanchal, Shri Modi highlighted the government's focus on providing continuous opportunities for Kashi's youth to excel in sports. He remarked on the construction of new stadiums in Varanasi and the development of excellent facilities for young athletes. He noted the opening of a new sports complex, where hundreds of players from Varanasi are undergoing training. He also mentioned that participants in the MP Sports Competition have had the opportunity to showcase their talent on these grounds.
Emphasising India's journey of balancing development and heritage, highlighting Kashi as the finest example of this model, the Prime Minister remarked on the flow of the Ganga and the consciousness of India, describing, “Kashi is the most beautiful representation of India's soul and diversity”. He noted the unique culture in every neighborhood and the distinct colors of India visible in every lane of Kashi and expressed happiness over initiatives like the Kashi-Tamil Sangamam, which continue to strengthen the threads of unity. He announced the upcoming Ekta Mall in Kashi, which will showcase India's diversity under one roof, offering products from various districts across the country.
The Prime Minister highlighted the transformation in Uttar Pradesh over recent years, noting that the state has not only changed its economic landscape but also its outlook. He remarked that Uttar Pradesh is no longer just a land of possibilities but has become a land of capability and achievements. He stressed on the growing resonance of 'Made in India' globally, with Indian-made products now becoming global brands. He noted the recognition of several products with Geographical Indication (GI) tags, describing these tags as more than just labels—they are certificates of identity for the land. He remarked that GI tags signify that a product is a creation of its soil, and wherever GI tags reach, they open pathways to greater market success.
Underscoring Uttar Pradesh's leading position in GI tagging across the country, Shri Modi mentioned the growing international recognition of the state's art, crafts, and skills. He noted that over 30 products from Varanasi and its surrounding districts have received GI tags, describing them as a passport of identity for these items. He listed products from the region that have been recognized, such as Varanasi's tabla, shehnai, wall paintings, thandai, stuffed red chili, red peda, and tiranga barfi. He also mentioned that products like Jaunpur’s imarti, Mathura’s sanjhi art, Bundelkhand’s kathiya wheat, Pilibhit’s flute, Prayagraj’s moonj art, Bareilly’s zardozi, Chitrakoot’s woodcraft, and Lakhimpur Kheri’s Tharu zardozi have recently been awarded GI tags. “The fragrance of Uttar Pradesh’s soil is now crossing borders, spreading its legacy far and wide”, he added.
Remarking that preserving Kashi means safeguarding the soul of India, the Prime Minister concluded by emphasising the collective commitment to continually empower Kashi and to keep it beautiful and connect its ancient spirit with a modern identity.
The Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, the Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath were present among others at the event.
Background
Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth over Rs 3,880 crore in Varanasi. In line with his commitment to infrastructure development, particularly enhancing road connectivity in Varanasi, he inaugurated and laid the foundation stone for various road projects in the region. Furthermore, he laid the foundation stone for a road bridge between Varanasi Ring Road and Sarnath, flyovers at Bhikharipur and Manduadih crossings of the city and a highway underpass road tunnel on NH-31 at the Varanasi International Airport worth over Rs 980 crore.
Giving a boost to the electricity infrastructure, Prime Minister inaugurated two 400 KV and one 220 KV transmission substations and associated transmission lines of Jaunpur, Chandauli and Ghazipur districts of Varanasi division worth over Rs 1,045 crore. He also laid the foundation stone of a 220 KV transmission substation at Chaukaghat, Varanasi, a 132 KV transmission substation in Ghazipur and augmentation of the Varanasi city electricity distribution system worth over Rs 775 crore.
Prime Minister inaugurated a Transit Hostel at the Police Line and barracks at PAC Ramnagar Campus, to improve facilities for the security personnel. He also laid the foundation stone of new administrative buildings at various police stations and a residential hostel in Police Line.
In line with his vision to ensure education for all, Prime Minister inaugurated projects including a Government Polytechnic College at Pindra, Sardar Vallabhbhai Patel Government College at village Barki, 356 rural libraries and 100 Anganwadi centres also. He also laid the foundation stone for renovation of 77 primary school buildings under the Smart City Mission and the construction of a new building for Kasturba Gandhi School at Cholapur, Varanasi. Promoting sports infrastructure in the city, Prime Minister laid the foundation stone for a synthetic hockey turf with floodlights and spectator gallery at Uday Pratap College and a mini stadium at Shivpur.
Prime Minister also inaugurated the redevelopment of Samne Ghat and Shastri Ghat at Ganga river, 130 rural drinking water schemes under the Jal Jeevan Mission worth over Rs 345 crore, improvement of six municipal wards of Varanasi and landscaping and sculpture installations at various sites of Varanasi.
Prime Minister also laid the foundation stone for MSME Unity Mall for artisans, infrastructure development works of Transport Nagar Scheme at Mohansarai, 1 MW solar power plant at WTP Bhelupur, Community halls in 40 Gram panchayats and beautification of various parks in Varanasi.
Prime Minister presented Geographical Indication (GI) certificates to various local items and products including tabla, painting, thandai, tiranga barfi among others. He also transferred over Rs 105 crore bonus to milk suppliers of Uttar Pradesh associated with Banas Dairy.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରେ ୩୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
11 APR 2025 12:56PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବନାରସର ବିକାଶର ନୂତନ ଗତି ପାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାତ୍ମା ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ ଏବଂ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ, ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଜୀବନସାରା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବନାସ ଡାଏରୀ କାଶୀର ହଜାର ହଜାର ପରିବାରର ପ୍ରତିଛବି ଏବଂ ଭାଗ୍ୟ ଉଭୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କାଶୀ ଏବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, କାଶୀ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏଠାକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତର ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଉଭୟ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଆମର କାଶୀ ଏଥିପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ମଡେଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବେ କେବଳ ସମ୍ଭାବନାର ଭୂମି ନୁହେଁ ବରଂ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସଫଳତାର ସଂକଳ୍ପର ଭୂମି ହେବାକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରେ ୩୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କାଶୀ ସହିତ ତାଙ୍କର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ଅଗାଧ ପ୍ରେମ ଏବଂ ସମର୍ଥନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଗାଧ ପ୍ରେମ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ତାଙ୍କର ଏବଂ ସେ କାଶୀର। ଆସନ୍ତାକାଲି ହନୁମାନ ଜନ୍ମୋତ୍ସବର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀରେ ସଙ୍କଟ ମୋଚନ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ସେ ନିଜକୁ ଗର୍ବିତ ମନେ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହନୁମାନ ଜନ୍ମୋତ୍ସବ ପୂର୍ବରୁ, କାଶୀର ଲୋକମାନେ ବିକାଶର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବନାରସର ବିକାଶରେ ନୂତନ ଗତି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ କେବଳ ଏହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିନାହିଁ ବରଂ ଆଧୁନିକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ଏବେ କେବଳ ପ୍ରାଚୀନ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ, ଏହା ଏବେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ମାନଚିତ୍ରର କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶିତ କାଶୀ ଏବେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ମୂଳକ ରଥ ଚଳାଉଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କାଶୀ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମୋଦୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ନଳକୂପ ପାଣି ଯୋଗାଇବା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କ୍ରୀଡା ଵେବସ୍ତାର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସୁବିଧା ଓ ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତାଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାସିନ୍ଦା ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରଚୁର ଲାଭ ପାଇବେ। ଏହି ବିକାଶର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସେ ବନାରସ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଆଜି ମହାତ୍ମା ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଏବଂ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ସମର୍ପଣକୁ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି। ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପାଷ୍ଟର ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ, ବିଶେଷକରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଇଛି, ସେମାନେ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବନାସ ଡେରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସହିତ ଜଡିତ ପାଷ୍ଟର ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ବୋନସ ବଣ୍ଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏହି ବୋନସ ଏକ ଉପହାର ନୁହେଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣର ପୁରସ୍କାର, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଶ୍ରମ ଏବଂ ଅଧ୍ୟବସାୟର ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
କାଶୀର ହଜାର ହଜାର ପରିବାରର ଜୀବନ ଏବଂ ଭାଗ୍ୟକୁ ପୁନଃଆକୃତି ଦେଇଥିବା ବନାସ ଡେରୀର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ କହି ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଏହି ଡେରୀ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ପୁରସ୍କାର ଦେଇଛି ଓ
ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଡେଣା ଦେଇଛି। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅନେକ ମହିଳାଙ୍କୁ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଏବେ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହର ଚିନ୍ତାରୁ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରଗତି କେବଳ ବନାରସ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି, । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୬୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ସଫଳତା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଏବଂ ଗୋପାଳକଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ସଫଳତା ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ଅଟେ । ସେ ଗୋପାଳକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସୁବିଧା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା, ଋଣ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସବସିଡି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମେତ ମିଶନ ମୋଡରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଦର୍ଶାଇ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶୁମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପାଦ ଏବଂ ମୁଖ ରୋଗ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମାଗଣା ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସଂଗଠିତ କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ୨୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ପୁନଃଉତ୍ପାଦିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଯୋଡିଛି। ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଳ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଜନନ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗାଈ ପ୍ରଜାତି ବିକାଶ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଗୋପାଳକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ବିକାଶ ମାର୍ଗ, ଉତ୍ତମ ବଜାର ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ କାଶୀର ବନାସ ଡେରୀ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବନାସ ଡେରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଗିର୍ ଗାଈ ବଣ୍ଟନ କରିଛି, ଯାହାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବନାରସରେ ଗୋଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ, ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ସେ ଡାଏରୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଵୟୋ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ସନ୍ତୋଷର ଭାବ ଏହି ଯୋଜନାର ସଫଳତାର ପ୍ରମାଣ। ପାରିବାରର ବୃଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କର
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଥିବା ଚିନ୍ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟାପକ ଉନ୍ନତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ଏବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରାଜଧାନୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉନ୍ନତ ହସ୍ପିଟାଲ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ଭଳି ସହର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା, ଏବେ ଲୋକଙ୍କ ଘର ପାଖରେ ଉପଲବ୍ଧ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ସୁବିଧା ପହଞ୍ଚାଇବା ହେଉଛି ବିକାଶର ମୂଳମନ୍ତ୍ର।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଡାକ୍ତରଖାନା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିନାହିଁ, ବରଂ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହିତ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାକୁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାରାଣସୀରେ ହଜାର ହଜାର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିକିତ୍ସା, ଅପରେସନ ଏବଂ ରିଲିଫ୍ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭର ପ୍ରତୀକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି, କାରଣ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଵୟୋ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ନିର୍ବିଶେଷରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାରାଣସୀ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଵୟୋ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ଜାରି କରିଛନ୍ତି , ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୫୦୦୦୦ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ ବରଂ ସେବା ପ୍ରତି ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯାହା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଜମି ବିକ୍ରୟ କରିବା, ଋଣ ନେବା କିମ୍ବା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଅସହାୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିଛି। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସହିତ, ସରକାର ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଆର୍ଥିକ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁବିଧାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶଂସା ମିଳିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବନାରସ ଗସ୍ତ କରି ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କୁ ପୂଜା ଏବଂ ପବିତ୍ର ଗଙ୍ଗାରେ ସ୍ନାନ କରୁଥିବାରୁ, ସହରରେ ଘଟିଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନେକ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କାଶୀର ରାସ୍ତା, ରେଳପଥ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବ ପରି ସମାନ ରହିଥାନ୍ତା ତେବେ କେତେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାନ୍ତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ଛୋଟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଜାମ୍ ସହିତ, ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଧୂଳି ଏବଂ ଗରମରେ ସହର ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଫୁଲୱାରିଆ ଫ୍ଲାଏଓଭର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ଦୂରତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି, ସମୟ ବଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସହଜତା ଆଣିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡର ଲାଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଜୌନପୁର ଏବଂ ଗାଜିପୁର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଏବଂ ବାଲିଆ, ମାଉ ଏବଂ ଗାଜିପୁର ଜିଲ୍ଲାର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ। ଏହାର ନିର୍ମାଣ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ଦୂର କରିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ଟ୍ରାଫିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରଶସ୍ତ ରାସ୍ତା ସହିତ ଗାଜିପୁର, ଜୌନପୁର, ମିର୍ଜାପୁର ଏବଂ ଆଜମଗଡ଼ ଭଳି ସହରରେ ଯାତ୍ରା ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ହୋଇଛି। ମୋଦି କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଟ୍ରାଫିକ ଜାମରେ ପୀଡିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବିକାଶର ଗତି ଦେଖୁଛନ୍ତି। ସେ ବାରାଣସୀ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୪୫,୦୦୦
କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିବେଶ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଯାହା କି କାଶୀ ଏବଂ ତାର ପଡ଼ୋଶୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ସେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମେତ ଅନେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ବିମାନବନ୍ଦରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦର ନିକଟରେ ଏକ ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଭୂତଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଭାଦୋହୀ, ଗାଜିପୁର ଏବଂ ଜୌନପୁରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସହିତ ଭିଖାରିପୁର ଏବଂ ମାଣ୍ଡୁଆଡିହରେ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ଫ୍ଲାଏଓଭର ନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ଦାବି ପୂରଣ ହେବାରେ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ବନାରସ ସହର ଏବଂ ସାରନାଥକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ନୂତନ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାରୁ ସାରନାଥ ଯାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସହର ଦେଇ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ, ଯେତେବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲୁ ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯିବ ତା ପରେ ବନାରସରେ ଯାତାୟାତ ଆହୁରି ସୁବିଧାଜନକ ହୋଇଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରଗତି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ସେ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ବନାରସ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ କାଶୀରେ ସିଟି ରୋପୱେର ପରୀକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବନାରସକୁ ଏପରି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱର କିଛି ସହର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିବ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନାରସରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାଶୀର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କ୍ରୀଡାରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ ବନାରସରେ ନୂତନ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁବିଧା ବିକାଶ ଓ ଏକ ନୂତନ କ୍ରୀଡା ସଂକଳନର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁଠାରେ ବାରାଣସୀର ଶହ ଶହ ଖେଳାଳି ତାଲିମ ନେଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଂସଦ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଏହି ପଡ଼ିଆରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି।
ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ କହିବା ସହିତ ଏବଂ କାଶୀକୁ ଏହି ମଡେଲର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାର ପ୍ରବାହ ଏବଂ ଭାରତର ଚେତନାର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, କାଶୀ ହେଉଛି ଭାରତର ଆତ୍ମା ​​ଏବଂ ବିବିଧତାର ସବୁଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ। ସେ କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଡ଼ୋଶୀରେ ଅନନ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତାରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଏକତାର ସୂତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିଚାଲିଛି। ସେ କାଶୀରେ ଆଗାମୀ ଏକତା ମଲ୍ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଭାରତର ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ କେବଳ ଏହାର ଆର୍ଥିକ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନାହିଁ ବରଂ ଏହାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଆଉ କେବଳ ସମ୍ଭାବନାର ଭୂମି ନୁହେଁ ବରଂ ସଂକଳ୍ପ, ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସଫଳତାର ଭୂମି ପାଲଟିଛି। ସେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଭାରତରେ ତିଆରି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ରାଣ୍ଡ ହେବା ସହିତ। ସେ ଭୌଗୋଳିକ ସଙ୍କେତ (ଜିଆଇ) ଟ୍ୟାଗ୍ ସହିତ ଅନେକ ଉତ୍ପାଦର ସ୍ୱୀକୃତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଟ୍ୟାଗ୍ଗୁଡ଼ିକ ଭୂମିର ପରିଚୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜିଆଇଟ୍ୟାଗ୍ ସୂଚିତ କରେ ଯେ ଏକ ଉତ୍ପାଦ ସେହି ମାଟିରୁ ତିଆରି ହୁଏ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ବଜାର ସଫଳତା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଥାଏ।
ସାରା ଦେଶରେ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗିଂରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଜ୍ୟର କଳା, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାରାଣସୀ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଜିଲ୍ଲାରୁ ୩୦ ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ ମିଳିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଟ୍ୟାଗଗୁଡ଼ିକ ସାମଗ୍ରୀର ପରିଚୟର ପାସପୋର୍ଟ। ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯାହାକୁ ବାରାଣସୀର ତବଲା, ଶେହନାଇ, କାନ୍ଥ ଚିତ୍ରକଳା, ଥଣ୍ଡାଇ, ଷ୍ଟଫ୍ଡ୍ ଲାଲ ଲଙ୍କା, ଲାଲ ପେଡ଼ା ​​ଏବଂ ତିରଙ୍ଗା ବର୍ଫି ଭଳି ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜୌନପୁରର ଇମାର୍ତି, ମଥୁରାର ସାନଝି କଳା, ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର କାଠିଆ ଗହମ, ପିଲିଭୀତର ବଂଶୀ, ପ୍ରୟାଗରାଜର ମୁଞ୍ଜ କଳା, ବରେଲିର ଜରଦୋଜି, ଚିତ୍ରକୂଟର କାଠକାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଲଖିମପୁର ଖେରିର ଥରୁ ଜରଦୋଜି ଭଳି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପ୍ରତି ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ଏବେ ସୀମା ପାର କରି ଏହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଅର୍ଥ ଭାରତର ଆତ୍ମାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଏହାକୁ ସୁନ୍ଦର ରଖିବା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ଆତ୍ମାକୁ ଏହାର ଆଧୁନିକ ପରିଚୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରାଣସୀରେ ୩୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ବାରାଣସୀରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ବିଶେଷକରି ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେ ବାରାଣସୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ଏବଂ ସାରନାଥ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସଡ଼କ ସେତୁ, ସହରର ଭିଖାରିପୁର ଏବଂ ମାଣ୍ଡୁଆଡିହ କ୍ରସିଂରେ ଫ୍ଲାଏଓଭର ଏବଂ ବାରାଣସୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ୯୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୩୧ ରେ ଏକ ରାଜପଥ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ରାସ୍ତା ଟନେଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ବିଦ୍ୟୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରାଣସୀ ଡିଭିଜନର ଜୌନପୁର, ଚନ୍ଦୌଲି ଏବଂ ଗାଜିପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ୧,୦୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଦୁଇଟି ୪୦୦ କେଭି ଏବଂ ଗୋଟିଏ ୨୨୦ କେଭି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ସବଷ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନ୍ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବାରଣାସୀର ଚୌକାଘାଟରେ ୨୨୦ କେଭି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ସବଷ୍ଟେସନ୍, ଗାଜିପୁରରେ ୧୩୨ କେଭି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ସବଷ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ୭୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବାରଣାସୀ ସହରର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ଲାଇନରେ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ ପିଏସି ରାମନଗର କ୍ୟାମ୍ପସରେ ବାରାକ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବିଭିନ୍ନ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନରେ ନୂତନ ପ୍ରଶାସନିକ କୋଠା ଏବଂ ପୋଲିସ ଲାଇନରେ ଆବାସିକ ହଷ୍ଟେଲର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଣ୍ଡ୍ରାରେ ଏକ ସରକାରୀ ପଲିଟେକ୍ନିକ୍ କଲେଜ, ବାର୍କି ଗ୍ରାମରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ସରକାରୀ କଲେଜ, ୩୫୬ ଗ୍ରାମୀଣ ପାଠାଗାର ଏବଂ ୧୦୦ ଟି ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ସମେତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୭୭ ଟି ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ କୋଠାର ନବୀକରଣ ଏବଂ ବାରାଣସୀର ଚୋଳାପୁରରେ କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ କୋଠା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସହରରେ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦୟ ପ୍ରତାପ କଲେଜରେ ଫ୍ଲଡଲାଇଟ୍ ଏବଂ ଦର୍ଶକ ଗ୍ୟାଲେରୀ ସହିତ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ହକି ଟର୍ଫ ଏବଂ ଶିବପୁରରେ ଏକ ମିନି ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ସାମ୍ନେ ଘାଟ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଘାଟର ପୁନଃବିକାଶ, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୩୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୩୦ ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନା, ବାରାଣସୀର ଛଅଟି ପୌର ୱାର୍ଡର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ବାରାଣସୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଭୂଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏମଏସଏମଇ ୟୁନିଟି ମଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ମୋହନସରାୟରେ ପରିବହନ ନଗର ଯୋଜନାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ, ଡବ୍ଲୁଟିପି ଭେଲୁପୁରରେ ୧ ମେଗାୱାଟ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ୪୦ ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ହଲ ଏବଂ ବାରାଣସୀର ବିଭିନ୍ନ ପାର୍କର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତବଲା, ଚିତ୍ରକଳା, ଥଣ୍ଡାଇ, ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବର୍ଫି ସମେତ ଅନେକ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକୁ ଭୌଗୋଳିକ ସଙ୍କେତ (ଜିଆଇ) ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ ବନାସ ଡେରୀ ସହିତ ଜଡିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କ୍ଷୀର ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କୁ ୧୦୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବୋନସ ମଧ୍ୟ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ।