ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଷଷ୍ଠ ବିମଷ୍ଟେକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 APR 2025 2:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଷଷ୍ଠ ବିମଷ୍ଟେକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା - "ବିମଷ୍ଟେକ: ସମୃଦ୍ଧ, ଦୃଢ଼ ଏବଂ ମୁକ୍ତ "। ଏହା ବିମଷ୍ଟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ନେତାମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା, ଏବଂ ବୈଶ୍ବିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସମୟରେ ସହଭାଗୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିମଷ୍ଟେକର ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମିଆଁମାର ଏବଂ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ହୋଇଥିବା ଭୟଙ୍କର ଭୂମିକମ୍ପରେ ପ୍ରାଣହାନି ପାଇଁ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ସଫଳତାର ସହ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିନାୱାତ୍ରାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ମଧ୍ୟରେ ବିମଷ୍ଟେକକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେତୁ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସହଯୋଗ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଞ୍ଚ ପାଲଟିଛି। ସେ ବିମଷ୍ଟେକର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିମଷ୍ଟେକରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଭାରତ-ନେତୃତ୍ୱରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଭାରତରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ସ୍ଥାୟୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନ, ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ତାଲିମ ପାଇଁ ବିମଷ୍ଟେକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - ବୋଧି ( ସମନ୍ୱିତ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ବିମଷ୍ଟେକ ) - ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ବୃତ୍ତିଗତ, ଛାତ୍ର, ଗବେଷକ, କୂଟନୀତିଜ୍ଞ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସେ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଞ୍ଚଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଏକ ପାଇଲଟ୍ ଅଧ୍ୟୟନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଅଧିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ, ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଏକ ବିମଷ୍ଟେକ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଭାରତରେ ଏକ ବିମଷ୍ଟେକ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକାଠି କରୁଥିବା ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବିମଷ୍ଟେକ ଆଥଲେଟିକ୍ସ ମିଟ୍ ଏବଂ ୨୦୨୭ ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ବିମଷ୍ଟେକ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ଏହାର ୩୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ। ଏହା ବିମଷ୍ଟେକ ପାରମ୍ପରିକ ସଙ୍ଗୀତ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିବ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିକଟତର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ନେତା ସମ୍ମିଳନୀ, ହାକାଥନ୍ ଏବଂ ଯୁବ ବୃତ୍ତିଗତ ପରିଦର୍ଶକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଲିକା ଏଠାରେ ଦେଖିପାରିବେ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା:
୧. ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଘୋଷଣାନାମା।
୨. ବିମଷ୍ଟେକ ବ୍ୟାଙ୍କକ୍ ଭିଜନ ୨୦୩୦ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମୂହିକ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ରୋଡ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ।
୩. ବିମଷ୍ଟେକ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର, ଯାହା ଜାହାଜ, କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ; ପ୍ରମାଣପତ୍ର/ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି; ମିଳିତ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସମନ୍ୱୟ କମିଟି; ଏବଂ ବିବାଦ ସମାଧାନ ଯନ୍ତ୍ର।
୪. ବିମଷ୍ଟେକର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସୁପାରିଶ କରିବା ପାଇଁ ଗଠିତ ବିମଷ୍ଟେକ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ବ୍ୟକ୍ତି ଗୋଷ୍ଠୀର ରିପୋର୍ଟ।

Prime Minister's Office
Prime Minister participates in the 6th BIMSTEC Summit, Thailand
04 APR 2025 2:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the 6th BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) Summit hosted by Thailand, the current chair. The theme of the Summit was - "BIMSTEC: Prosperous, Resilient and Open”. It reflected the priorities of the leaders and the aspirations of the peoples of the BIMSTEC region, as well as the efforts of BIMSTEC in ensuring shared growth in times of global uncertainties.
Prime Minister began his address by offering condolences on the loss of lives in the devastating earthquake in Myanmar and Thailand. He thanked Prime Minister Shinawatra for successfully steering the Group. Highlighting BIMSTEC as a vital bridge between South Asia and South-East Asia, Prime Minister underlined that the Group had become an impactful platform for regional cooperation, coordination and progress. In this regard, he called for further strengthening the agenda and capacity of BIMSTEC.
Prime Minister announced several India-led initiatives towards institution and capacity building in BIMSTEC. These include setting up of BIMSTEC Centres of Excellence in India on Disaster Management, Sustainable Maritime Transport, Traditional Medicine, and Research and Training in Agriculture. He also announced a new programme for skilling the youth – BODHI [BIMSTEC for Organized Development of Human Resource Infrastructure] under which training and scholarships would be provided to professionals, students, researchers, diplomats and others. He also offered a pilot study by India to assess regional needs in Digital Public Infrastructure and a capacity building programme for cancer care in the region. Calling for greater regional economic integration, Prime Minister offered to establish BIMSTEC Chamber of Commerce and to organize BIMSTEC Business Summit every year in India.
Emphasizing on the need to build upon the historic and cultural ties that bring the region together, Prime Minister announced several initiatives to further strengthen people-to-people linkages. India would be hosting a BIMSTEC Athletics Meet this year and the first BIMSTEC Games in 2027 when the group celebrates its 30th anniversary. It would also host a BIMSTEC Traditional Music Festival. To bring the youths of the region closer, Prime Minister announced a Young Leaders’ Summit, a Hackathon and a Young Professional Visitors programme. The full list of initiatives announced by the Prime Minister may be seen here.
The Summit adopted the following:
i. Summit Declaration
ii. BIMSTEC Bangkok Vision 2030 document, which lays out the road map for the collective prosperity of the region.
iii. Signing of the BIMSTEC Maritime Transport Agreement, which provides for – National Treatment and assistance to vessels, crew and cargo; mutual recognition of certificates/ documents; Joint Shipping Coordination Committee; and dispute settlement mechanism.
ⅳ. Report of the BIMSTEC Eminent Persons Group constituted to make recommendations for future direction for the BIMSTEC.