ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিৰ্বাচন আয়োগৰ আইআইআইডিইএম-ত বেটচত ১ লাখৰো অধিক বুথ লেভেল অফিচাৰ (BLO)ৰ প্ৰশিক্ষণ আৰম্ভ
বিহাৰ, পশ্চিম বংগ আৰু অসমৰ প্ৰথম বেটচৰ বিএলঅ’সকলে আইআইআইডিইএম-ত অনুষ্ঠিত দু-দিনীয়া প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে
তৃণমূল পৰ্য্যায়ৰ নিৰ্বাচনী কৰ্মীসকলৰ বাবে নিৰন্তৰ, ব্যৱহাৰিক, পৰিস্থিতি-ভিত্তিক প্ৰশিক্ষণ
ৰাষ্ট্ৰজোৰা বিএলঅ’ নেটৱৰ্ক সুদৃঢ় কৰিবলৈ সু-প্ৰশিক্ষিত বিএলঅ’সকল বিধানসভা পৰ্য্যায়ৰ মাষ্টাৰ প্ৰশিক্ষক হৈ উঠিব
26 MAR 2025 11:51AM by PIB Guwahati
আজি ইণ্ডিয়া ইন্টাৰনেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ডেম’ক্ৰেচি এণ্ড ইলেকচন মেনেজমেন্ট (IIIDEM), নতুন দিল্লীত ইচি ডঃ বিবেক যোশীৰ সৈতে চিইচি শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে আয়োজিত বিএলঅ’ৰ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচী উদ্বোধন কৰে। ইয়াত প্ৰতি ১০ টা ভোটকেন্দ্ৰৰ বিপৰীতে গড়ে এগৰাকী বিএলঅ’ৰে ১ লাখৰো অধিক বিএলঅ’ক আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত এনে প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াত সু-প্ৰশিক্ষিত বিএলঅ’সকলে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰজোৰা বিএলঅ’ নেটৱৰ্ক সুদৃঢ় কৰিবলৈ বিধানসভা পৰ্য্যায়ৰ মাষ্টাৰ প্ৰশিক্ষক (ALMT)ৰ এটা কৰ্প গঠন কৰিব, যিসকল হৈছে ১০০ কোটি ভোটাৰ আৰু আয়োগৰ মাজৰ প্ৰথম আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ মধ্যস্থতাকাৰী।
এই অনন্য সামৰ্থ্য বিকাশ কাৰ্য্যসূচী প্ৰথমে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিতব্য ৰাজ্যসমূহত গুৰুত্ব আৰোপেৰে পৰ্য্যায়ক্ৰমে অব্যাহত থাকিব। সম্প্ৰতি বিহাৰ, পশ্চিম বংগ আৰু অসমৰ ১০৯ গৰাকী বিএলঅ’য়ে দু-দিনীয়া আৱাসিক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁলোকে বিহাৰ, পশ্চিম বংগ, অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী আৰু তামিলনাডুৰ ২৪ গৰাকী ইআৰঅ’ আৰু ১৩ গৰাকী ডিইঅ’ৰ সৈতে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
আৰপি আইন-১৯৫০, ভোটাৰ পঞ্জীয়ন অধিনিয়ম-১৯৬০ আৰু আয়োগৰ নিৰ্দেশ অনুসৰি, বিএলঅ’সকলক তেওঁলোকৰ ভূমিকা আৰু দায়িত্বৰ সৈতে পৰিচিতকৰণৰ লগতে ভোটাৰ তালিকাৰ ক্ৰুটিমুক্ত উন্নীতকৰণৰ বাবে প্ৰাসংগিক প্ৰ-পত্ৰ পূৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰে সমৃদ্ধকৰণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ কামক সহায় কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা আইটি এপ্লিকেচনৰ সৈতে তেওঁলোক পৰিচিত হ’ব।
বিএলঅ’সকল ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়া আৰু জিলা নিৰ্বাচনী বিষয়া (DEO) ৰ অনুমোদনৰ পিছত নিৰ্বাচন পঞ্জীয়ন বিষয়া (ERO) ই তেওঁলোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰে। ভোটাৰ তালিকাৰ ক্ৰুটিমুক্ত উন্নীতকৰণত ইআৰঅ’ আৰু বিএলঅ’ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰেৰে চিইচি শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে এছডিএম পৰ্য্যায়ৰ বা সমতুল্য বিষয়াক ইআৰঅ’ হিচাপে মনোনীত কৰিব লাগে, যিসকলে তাৰ পিছত জ্যেষ্ঠতাক যথাযথভাৱে বিবেচনা কৰি বিএলঅ’সকলক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব লাগে আৰু যিসকল তেওঁলোকৰ দায়িত্বত থকা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰৰ সাধাৰণ বাসিন্দা হয়।
চিইচিয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সংবিধানৰ ৩২৬ নং অনুচ্ছেদ আৰু আৰপি আইন-১৯৫০ৰ ২০ নং ধাৰা অনুসৰি ভাৰতৰ ১৮ বছৰৰ উৰ্ধ আৰু সাধাৰণতে সমষ্টিটোত বসবাস কৰা নাগৰিকেহে ভোটাৰ হিচাপে নাম পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰিব। তেওঁ সকলো চিইঅ’, ডিইঅ’, ইআৰঅ’ক নিজ-নিজ পৰ্য্যায়ত সৰ্বদলীয় বৈঠক অনুষ্ঠিতকৰণৰ লগতে নিৰ্বাচনী তালিকাৰ সঠিক উন্নীতকৰণকে প্ৰমুখ্য কৰি নিজৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে দিয়া নিৰ্দেশনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ইআৰঅ’ বা বিএলঅ’সকলৰ বিৰুদ্ধে যিকোনো অভিযোগৰ সন্দৰ্ভত কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ সকীয়নি প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে ভোটাৰ তালিকা উন্নীতকৰণৰ বাবে ঘৰে-ঘৰে গৈ পৰীক্ষণৰ সময়ত সকলো বিএলঅ’য়ে সৌজন্যতাৰ মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগে। প্ৰায় ১০০ কোটি ভোটাৰৰ সৈতে আয়োগ থিয় হৈ আছিল, আছে আৰু থাকিব বুলিও তেওঁ কয়।

Election Commission
EC commences first ever training of over 1 lakh Booth Level Officers (BLOs) at IIIDEM in batches
First batch of BLOs from Bihar, West Bengal & Assam participate in 2-day training program at IIIDEM
Continuous, practical, scenario-based training for grassroot Election functionaries
Well-trained BLOs to become Assembly Level Master Trainers to strengthen nationwide network of BLOs
26 MAR 2025 11:51AM by PIB Delhi
CEC Shri Gyanesh Kumar inaugurated the first ever training of BLOs along with EC Dr. Vivek Joshi at India International Institute of Democracy & Election Management (IIIDEM), New Delhi today. Over 1 lakh BLOs with an average of one BLO per 10 polling stations will be trained in such training programmes over the next few years. These well-trained BLOs will form a corps of Assembly Level Master Trainers (ALMTs) to strengthen the entire network of BLOs nationwide, who are the first and most important interface between the 100 Crore electors and the Commission.
This unique capacity building program will continue in phases focussing first on poll-bound states. Currently, 109 BLOs from Bihar, West Bengal and Assam are participating in this 2-day residential training programme along with 24 EROs and 13 DEOs from Bihar, West Bengal, Assam, Kerala, Puducherry and Tamil Nadu.
The training is planned to familiarise the BLOs with their roles and responsibilities as per the RP Act 1950, the Registration of Elector Rules 1960 and instructions of the Commission issued from time to time and to equip them with requirements of filling relevant forms for an error free updation of electoral rolls. They will be familiarised with IT applications designed to support their work.
BLOs are State Government officials and are appointed by the Electoral Registration Officers (EROs) after the approval of the District Election Officers (DEOs). CEC Shri Gyanesh Kumar while acknowledging the critical role of EROs and BLOs in error free updation of electoral rolls, stressed that the state governments should nominate SDM level or equivalent officers as EROs, who then should appoint BLOs giving due consideration to their seniority and who are ordinary resident of the polling station under their charge.
CEC underscored that as per Article 326 of the Constitution and Section 20 of the RP Act 1950, only citizens of India who are above 18 years of age and ordinarily resident in the constituency can be registered as electors. He recalled his directions to all CEOs, DEOs, EROs for holding all-party meetings at their respective levels and resolve issues relating to their area of jurisdiction including correct updation of electoral rolls. He also cautioned that any complaint against ERO or BLO will be strictly acted upon. He said that all BLOs should be courteous in their interactions with the electors during house-to-house verification for updation of electoral rolls. He said that the Commission was, is and will always continue to stand with nearly 100 crore electors.