গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নক্সালবাদীৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ নীতিৰে আগবাঢ়িছে
ছট্টিশগড়ত দুটা পৃথক অভিযানত ২২ টা নক্সালবাদীক ধৰাশায়ী নিৰাপত্তা বাহিনীৰ
আজি আমাৰ জোৱানসকলে ‘নক্সালমুক্ত ভাৰত অভিযান’ৰ দিশত আন এক বৃহৎ সফলতা লাভ কৰিছে
আত্মসমৰ্পণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অন্তৰ্ভুক্তিলৈকে সকলো সা-সুবিধা আগবঢ়োৱাৰ পিছতো যিসকল নক্সালপন্থীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰা নাই, তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে মোডী চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰিছে শূন্য সহনশীলতা নীতি
অহা বছৰৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত নক্সালমুক্ত হ’ব দেশ
20 MAR 2025 5:39PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নক্সালবাদীৰ বিৰুদ্ধে দৃঢ় আৰু অদম্য স্থিতি গ্ৰহণ কৰিছে।
নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে দুটা পৃথক অভিযানত ২২ টা নক্সালবাদীক ধৰাশায়ী কৰাৰ পিছত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি এক্সত এটা পোষ্ট শ্বেয়াৰ কৰি লিখিছে যে আজি আমাৰ জোৱানসকলে 'নক্সালমুক্ত ভাৰত অভিযান'ত আন এক বৃহৎ সফলতা লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে লিখিছে যে আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ দুটা পৃথক পৃথক অভিযানত ছট্টিশগড়ৰ বিজাপুৰ আৰু কাংকেৰত ২২ টা নক্সালবাদী নিহত হৈছে। তেওঁ লগতে কয়, মোডী চৰকাৰে নক্সালসকলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ পন্থাৰে আগবাঢ়িছে আৰু যিসকল নক্সালবাদীয়ে তেওঁলোকক আত্মসমৰ্পণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মূলসুঁতিত অন্তৰ্ভুক্তিলৈকে সকলো সুবিধা আগবঢ়োৱাৰ পিছতো আত্মসমৰ্পণ নকৰাসকলৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় পোষ্টটোতেই উল্লেখ কৰে যে অহা বছৰৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশখন নক্সালমুক্ত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা নীতিৰ অংশ হিচাপে ২০২৫ বৰ্ষত এতিয়ালৈকে ৯০ টা নক্সালবাদীক হত্যা কৰা হৈছে, ১০৪ টা নক্সালবাদীক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে, আৰু ১৬৪ টা নক্সালবাদীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে। ইফালে ২০২৪ চনত ২৯০ টা নক্সালবাদীক হত্যা কৰাৰ বিপৰীতে ১০৯০ টাক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছিল, আৰু ৮৮১ টা নক্সালবাদীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰিছিল। এই পৰ্যন্ত মুঠ ১৫ টা নক্সালৰ শীৰ্ষ নেতাক হত্যা কৰা হৈছে।
উল্লেখ্য যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত মুঠ ১৬,৪৬৩ টা নক্সাল হিংসাৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। কিন্তু ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈ মোডী চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত ৫৩ শতাংশ হিংসাত্মক ঘটনাৰ সংখ্যা হ্ৰাস পাইছে আৰু এই সময়ছোৱাত সংঘটিত হোৱা ঘটনাৰ সংখ্যা ৭,৭৪৪ টালৈ হ্ৰাস পাইছে। একেদৰে নিৰাপত্তা বাহিনীৰলোকৰ হতাহতৰ পৰিমাণ ৭৩ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে। এই সময়ছোৱাত হতাহতৰ সংখ্যা ১৮৫১ চনৰ পৰা ৫০৯লৈ হ্ৰাস পাইছে, আনহাতে সৰ্বসাধাৰণ লোকৰ হতাহতৰ সংখ্যা ৭০ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। এই সময়ছোৱাত হতাহতৰ সংখ্যা ৪৭৬৬ৰ পৰা ১৪৯৫লৈ হ্ৰাস পাইছে।
২০১৪ চনলৈকে দেশত ৬৬ খন দুৰ্গম এলেকাৰ থানা আছিল। কিন্তু বিগত দশকত মোডী চৰকাৰৰ নেতৃত্বত এই সংখ্যা ৬১২ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে ২০১৪ চন পৰ্যন্ত ১২৬ খন জিলা নক্সালবাদৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল যদিও ২০২৪ চনলৈকে এনে জিলাৰ সংখ্যা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে আৰু বৰ্তমান মাত্ৰ ১২ খন জিলাহে ইয়াৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্থ হৈছে। আনফালে এনেবোৰ এলেকাত বিগত পাঁচ বছৰত নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিবলৈ ৩০২ টা নতুন নিৰাপত্তা শিবিৰ আৰু ৬৮ টা নৈশ অৱতৰণ হেলিপেডো স্থাপন কৰা হৈছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah says, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Central Government is moving forward with a ruthless approach against the Naxalites
Security forces neutralizes 22 Naxalites in two separate operations in Chhattisgarh
Today our jawans have achieved another big success in the direction of a 'Naxalmukt Bharat Abhiyan'
The Modi government is adopting a zero-tolerance policy against those Naxalites who are not surrendering despite all the facilities being offered to them, ranging from surrender to inclusion
The country is set to be Naxal-free by March 31 next year
20 MAR 2025 5:39PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government is moving forward with a ruthless approach against the Naxalites.
After the security forces neutralized 22 Naxalites in two separate operations, Union Home Minister said in an X post that today our jawans have achieved another major success in the 'Naxalmukt Bharat Abhiyan'. He said that in two different operations by our security forces in Bijapur and Kanker, Chhattisgarh, 22 Naxals were killed. He added, the Modi government is moving forward with a ruthless approach against the Naxals and adopting a zero-tolerance policy against those Naxalites who are not surrendering despite all the facilities being offered to them, ranging from surrender to inclusion. Shri Shah said, the country is set to be Naxal-free by 31st March next year.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, as part of zero-tolerance policy against Naxalism, 90 Naxals have been killed, 104 arrested, and 164 have surrendered in the year 2025 so far. In 2024, 290 Naxalites were neutralized, 1090 were arrested, and 881 surrendered. A total of 15 top Naxal leaders have been neutralized so far.
Between 2004 and 2014, there were a total of 16,463 incidents of Naxal violence. However, during the tenure of the Modi government from 2014 to 2024, the number of violent incidents decreased by 53 per cent, dropping to 7,744. Similarly, the number of causalities of security forces decreased by 73 per cent, from 1851 to 509, and the number of civilian causalities decreased by 70 per cent, dropping from 4766 to 1,495.
By 2014, there were a total of 66 fortified police stations, but under the Modi government's tenure over the past 10 years, their number has increased to 612. Similarly, in 2014, 126 districts in the country were affected by Naxalism, but by 2024, the number of such districts has drastically reduced to only 12. In the past 5 years, a total of 302 new security camps and 68 night landing helipads have been established.