প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহা কুম্ভগী মতাংদা লোক সভাদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
18 MAR 2025 1:05PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
প্রায়াগ্রাজদা পাংথোকখিবা অচৌবা মহা কুম্ভগী মতাংদা ৱারোল অমা থম্নবা ঐ মফম অসিদা লৈরে। হাওস অসিগী খুৎথাংদা, মখোয়গী থবকশিংনা মাইপাক্না মহা কুম্ভ পাংথোকপা ঙমখিবদা ঐনা মশিং থিঙমদ্রবা লৈবাক অসিগী মীয়াম থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহা কুম্ভ মাইপাক্না তোঙান তোঙানবা মীওইশিং অমসুং কাংবুনা অপুনবা ওইনা পাংথোকখিবা থবকশিং অদুগীদমক ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।সরকার, খুন্নাই অমসুং কৎথোক্লবা শিন্মীশিংগী থবকশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। লৈবাক শীনবা থুংবগী ভক্তশিং, মরুওইনা উত্তর প্রদেসকী মীয়াম অমসুং প্রায়াগ্রাজগী মীয়াম, মখোয়গী মমল নাইদ্রবা মতেং অমসুং শরুক য়াবগীদমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
স্পিকর সার,
শেংলবা গঙ্গা মালেমদা পুরক্নবা অহেনবা থবক অমা দরকার ওইবা হায়বা ঐখোয় খুদিংমক্না খঙলে। মহা কুম্ভ শীনবা অচৌবা থবকশিং দরকার ওইরিবা অদু ঐখোয়না উরে। থবক অসি ভাগিরতনা গঙ্গা মালেমদা পুরক্নবা হোৎনখিবা অদুগা মান্নৈ। ঐনা লাল কিলাদা মহাক্না ৱা ঙাংবদা “ সবকা প্রায়াস” গী মরুওইবা ফোঙদোকখি। মহা কুম্ভনা ভারতকী চিং-লেম্বা মালেমগী মফমদা উৎলে। মহা কুম্ভ অসি অপুনবা ৱাশক, ভক্তি অমসুং মীয়ামগী কৎথোকপা, মখোয়গী লাইনিংনা পীবা ইথিল অদু উৎথোকপা অমনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
প্রায়াগ্রাজ মহা কুম্ভ অসি লৈবাক অসি মিকপ থোকপগী ৱাখল অমগী মমি তাবা শিংথানিঙাই ওইনা মাইপাকপা অমনি। মিকপ থোক্লকপা অসিনা লেবাক অসি অনৌবা ৱারেপশিং অমসুং মখোয়গী অনিংবশিং থুংনবা মাইকৈদা পুশিল্লে। লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বগী মতাংদা মীওই খরনা চিংনবা লৈরম্বা অদু মহা কুম্ভনা মপুংফানা কোকহল্লে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌখিবা চহিদা অয়োধ্যাদা রাম মন্দির শঙ্গাখিবা অমসুং চহি অসিগী মহা কুম্ভ অনিগী মরক্ত মান্নরে। থৌদোকশিং অসিনা মথং চহি ১০০০ গীদমক লৈবাক অসিনা থৌরাং তৌবা অমুক হন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। লৈবাক অসিগী অপুনবা ৱাখল্লোন্দা লৈবাক অসিগী অচৌবা থৌনাগী মমি তারে। লৈবাক অমগী পুৱারিদা মরুওইবা তাঞ্জাশিং, মীওইবগী পুৱারিগুম, লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগী খুদমশিং ওইরগনি। ভারতকী পুৱারিগী খুমাঙচাউশিনবশিংনা লৈবাক অসি মিকপ থোকহনখি অমসুং অনৌবা মাইকৈ তাকখি, শ্বাদেসি ইহৌ মনুংদা অধ্যাতিক্কী অনৌবা ইনোৎ লাকখি, শ্বামী বিবেকানন্দগী মমিং লৈরবা চিকাগোগী ৱারোল অমসুং ভারতকী নিংতম ইহৌগী মরুওইবা মিকুপশিং, ১৮৫৭ গী লালহৌ, ভগত সিংহনা থৱায় কৎখিবা, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী “দিল্লি চৎলো” অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী দান্দি খোঙচৎ লৈখি। প্রায়াগ্রাজগী মহা কুম্ভ অসি মসিগা মান্নবা শিংথানিঙাই ওইরবা মাইপাকপা অমনি, লৈবাক অসি মিকপ থোক্লকপগী খুদমনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ভারত্ত থা অমগা মখায় রোম পাংথোকখিবা মহা কুম্ভ মনুংদা হরাওবা ঐখোয়না উখ্রে। ভক্ত করোর কয়ানা খুদোংচাবা নত্ত্রগা খুদোংচাদবা থিদনা, অচেৎপা থাজবগা লোয়ননা থোক্লক্তুনা লৈবাক অসিগী অকনবা থৌনা উৎখি। হন্দক ঐনা মাউরিসিয়সতা চৎলুবদা, মফম অদুদা ঐনা মহা কুম্ভ মনুংদা প্রায়াগ্রাজগী ত্রিবেনিদগী শোকপা শেংলবা ঈশিং পুখি। মাউরিসিয়সকী গঙ্গা তালাউদা শেংলবা ঈশিং কৎপদা অঙকপা হরাওবা অমসুং কৎথোকপা উবা ফংখি। মসিদা ভারতকী চৎনবীশিং, নাৎ অমসুং গুনশিং লৌশিনবা, হরাওবা ফোঙদোকপা অমসুং ঙাক-শেনবগী ৱাখল হেনগৎলকপগী মমি তারে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
চৎনবীশিং অতৎ-অখম লৈতনা মীরোল কয়া মখা চৎথদুনা লাক্লি অসি ঐশু উরে। অচেৎপা কৎথোকপগা লোয়ননা ভারতকী অনৌবা নহারোলশিংনা মহা কুম্ভ অমসুং অতোপ্পা কুহ্মৈশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি। ঙসিগী নহারোলশিংনা চাউথোকচবগা লোয়ননা মখোয়গী চৎনবীশিং, লাইনিং অমসুং থাজবশিং ইল্লি, ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীশিংগা য়াম্না চেৎনা মরী লৈনবা অদু মমি তারি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
খুন্নাই অমনা মদুগী চৎনবীশিংগী চাউথোকচবা মতমদা, মদুনা ফজবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা মিকুপশিং ওইরকই অমসুং মদু ঐখোয়না মহা কুম্ভদা উবা ফংলে। অসিগুম্বা চাউথোকচবা অসিনা অপুনবগী শক্তম হেনগৎহল্লি অমসুং লৈবাক্কী মরুওইবা পান্দমশিং ফংনবা থাজবা হেনগৎহল্লি। চৎনবীশিং, লাইনিং অমসুং নাৎকা শম্নবা অসি হৌজিক্কী ভারতকী মমল নাইদ্রবা লন্নি, মসিদা লৈবাক অসিগী অপুনবা মপাঙ্গল অমসুং নাৎকী ইনাকখুনবা অদু মমি তারি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মহা কুম্ভনা মমল নাইদ্রবা কান্নবা কয়া ফংহল্লে, অমতা ওইবগী ৱাখল্লোন অসিনা মহা কুম্ভগী শেংলবা খুদোল ওইরে। লনাই মীওইশিংগী নাপলশিং নাথৈদুনা থম্লগা অমসুং “ঐখোয়” অমসুং “ঐ” হায়বা অপুনবগী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী অমসুং কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তগী মীওইশিং প্রায়াগ্রাজদা তিল্লে। তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী মীওইশিং শেংলবা ত্রিবেনিগী শরুক অমা ওইরে, মরৈবাক নুংশিবা অমসুং অপুনবগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। তোঙান তোঙানবা লোল ঙাংবা মীওইশিংনা শঙ্গমদা “হর হর গঙ্গে” লাউবা মতমদা, মসিদা “এক ভারত শ্রেস্থা ভারত” গী মমি তারে অমসুং অমতা ওইবগী ৱাখল্লোন হেনগৎহল্লে। অচৌবা অমসুং অপীকপা অনিগী মরক্ত খেন্নবা লৈতবা অদু মহা কুম্ভনা উৎলে। লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈরিবা অপুনবা অসি অশুক্কী মতিক মপাঙ্গল কল্লে মদুদি মসিনা তোখাই তানবা হোৎনবা থবকশিং লাকশিনবা ঙম্লে। মসিগী অপুনবা অসি ভারতমচাশিংগী খ্বাইদগী লাইবক ফবনি অমসুং মচেৎ তাবা মায়োক্নরিবা মালেম অমগী শিংথানিঙাই ওইরবা পাঙ্গল অমনি। “খেন্নবশিংগী অপুনবা শক্তম” অসিনা ভারত মশক তাক্লি, মসি প্রায়াগ্রাজ মহা কুম্ভনা খুদম ওইনা উৎলে। খেন্নবগী অপুনবা শক্তম অসি অঙকপা লমচৎ অসি মখা তানা লৈবাক অসিনা ফগৎহনগদবনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মহা কুম্ভদগী তোঙান তোঙানবা ইথিলশিং ফংখি। লৈবাক অসিদা তুরেল কয়া চেল্লি, তুরেল কয়া খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। মহা কুম্ভনা ইথিল পীদুনা তুরেলশিংগী কুহ্মৈশিং পাংথোকপগী চৎনবীশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা দরকার ওইরে, অসিগুম্বা থবকশিংনা হৌজিক্কী মীরোলনা ঈশিংগী মরুওইবা খঙবা, তুরেল লু-নান্না থম্বা হেনগৎহনবা অমসুং তুরেলশিং ঙাক-শেনবদা মতেং পাংগনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মহা কুম্ভদগী ফংলকপা ইথিলশিং অসিনা লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংনবা মপাঙ্গল কনবা পাম্বৈ অমা ওইনা থবক তৌগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ। মহা কুম্ভ শীনবদা শরুক য়াখিবা মীওই খুদিংমক ঐনা অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। লৈবাক শীনবা থুংবগী ভক্তশিংদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি অমসুং হাওসকী মহুৎশীন্দুনা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the Lok Sabha on Mahakumbh
18 MAR 2025 1:05PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I am present here to deliver a statement on the grand Mahakumbh held in Prayagraj. Through this esteemed House, I extend my salutations to the millions of countrymen whose contributions made the Mahakumbh a grand success. Many individuals played a crucial role in ensuring the success of Mahakumbh. I congratulate the government, society, and all dedicated workers. I also extend my gratitude to the devotees from across the country, the people of Uttar Pradesh, and especially the citizens of Prayagraj.
Mr. Speaker Sir,
We all know that bringing the sacred Ganga to Earth required an extraordinary effort. A similar grand effort was witnessed in the magnificent organisation of this Mahakumbh. I had emphasized the importance of ‘Sabka Prayas’ from the Red Fort. The entire world witnessed the vastness of Bharat through the Mahakumbh. This is the true embodiment of ‘Sabka Prayas’. This Mahakumbh was a people’s event, inspired by the devotion and dedication of the masses.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have witnessed the awakening of our national consciousness on a magnificent scale in the grand Mahakumbh. This national consciousness is what drives our country toward new resolutions and inspires us to achieve them. The Mahakumbh has also provided a fitting response to the doubts and uncertainties that some may have had regarding our collective strength.
Mr. Speaker Sir,
Last year, during the consecration ceremony of the Ram Temple in Ayodhya, we all experienced how the nation is preparing itself for the next 1,000 years. Just a year later, the successful organization of the Mahakumbh has further reinforced this belief. This collective consciousness of the nation reflects its immense strength. Throughout history, there have been defining moments that become examples for generations to come. Our nation, too, has witnessed such moments that have given it a new direction and awakened its people. During the Bhakti movement, we saw a spiritual awakening spread across the country. More than a century ago, when Swami Vivekananda delivered his speech in Chicago, it was a resounding declaration of Bharat’s spiritual consciousness, instilling a deep sense of self-respect among Indians. Similarly, our freedom struggle was marked by several such turning points—the Revolt of 1857, the martyrdom of Veer Bhagat Singh, Netaji Subhas Chandra Bose’s clarion call of “Delhi Chalo,” and Mahatma Gandhi’s Dandi March. These events inspired the nation and paved the way for independence. I see the Prayagraj Mahakumbh as another such defining moment, where we can see the reflection of an awakened nation.
Mr. Speaker Sir,
We witnessed the enthusiasm and spirit of the Mahakumbh in Bharat for nearly a month and a half. Millions of devotees gathered with deep faith, rising above concerns of convenience or hardship. This unwavering devotion is one of our greatest strengths. But this joy and fervour were not confined to Bharat alone. Last week, I was in Mauritius, where I carried sacred water from the Triveni Sangam in Prayagraj during the Mahakumbh. When this holy water was offered at the Ganga pond in Mauritius, the atmosphere of devotion, faith, and celebration was truly remarkable. This moment reaffirmed how our traditions, culture, and values are being embraced and celebrated with great intensity.
Mr. Speaker Sir,
I also see how seamlessly our cultural values are being passed down from generation to generation. Look at our modern youth today—how deeply they are connecting with the Mahakumbh and other traditional festivals. The young generation of Bharat is proudly embracing its heritage, faith, and traditions with immense pride and devotion.
Mr. Speaker Sir,
When a society takes pride in its heritage, we witness grand and inspiring moments like those seen during the Mahakumbh. This strengthens our sense of brotherhood and builds confidence that, as a nation, we can achieve great milestones. The deep connection with our traditions, faith, and legacy is a priceless asset for today's Bharat.
Mr. Speaker Sir,
The Mahakumbh has given us many invaluable lessons, and one of its greatest gifts is the nectar of unity. It was an event where people from every region, every corner of the country, came together as one. Shedding personal egos, they embraced the spirit of वयम (the collective We), rather than मैं (the individual I). People from diverse states became a part of the sacred Triveni. When millions of people from different regions strengthen the spirit of nationalism, the unity of our country grows even stronger. When people speaking various languages chant ‘Har Har Gange’ on the banks of the Sangam, it manifests the essence of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ and strengthens unity. The Mahakumbh demonstrated that there was no distinction between big and small—it reflected Bharat’s immense strength. It reaffirmed that the profound element of unity is deeply ingrained within us. The power of our unity is so great that it can overcome any attempt to divide us. This unwavering spirit of oneness is a blessing for every Indian. At a time when the world is witnessing fragmentation, this grand display of solidarity is our greatest strength. Unity in diversity has always been Bharat’s defining trait—we have always believed in it, felt it, and we experienced its most magnificent form in Prayagraj’s Mahakumbh. It is our responsibility to continue nurturing and strengthening this unique legacy of unity amidst diversity.
Mr. Speaker Sir,
The Mahakumbh has also provided us with numerous inspirations. Our country is home to many small and large rivers, some of which are facing serious challenges. Drawing inspiration from the Kumbh, we should consider expanding the tradition of ‘Nadi Utsav’ (River Festivals). This initiative would help the present generation understand the importance of water, promote river cleanliness, and contribute to the preservation of our rivers.
Mr. Speaker Sir,
I firmly believe that the nectar of wisdom gained from the Mahakumbh will serve as a strong foundation for achieving our national resolutions. Once again, I extend my heartfelt appreciation to everyone involved in organizing the Mahakumbh. I bow to all the devotees across the country and convey my best wishes on behalf of this esteemed House.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.