ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୁମ୍ଭମେଳାର ସଫଳ ସମାପନ ସଂପର୍କରେ ଲୋକସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ମୁଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ କୁମ୍ଭମେଳାର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ହୋଇପାରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୁମ୍ଭମେଳାର ସଫଳତାରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ମୁଁ ସରକାର ଏବଂ ସମାଜର ସମସ୍ତ କର୍ମଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୁମ୍ଭମେଳା ଆୟୋଜନରେ ଆମେ ଏକ ମହାପ୍ରୟାସ ଦେଖିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନିଜର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଅତୁଟ ଭକ୍ତିରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଲୋକମାନେ ଏହି କୁମ୍ଭମେଳାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରୟାଗରାଜ କୁମ୍ଭ ମେଳା ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଯାହା ଜାଗ୍ରତ ଦେଶର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୁମ୍ଭମେଳା ଏକତା ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୁମ୍ଭମେଳାରେ ସବୁ ମତଭେଦ ଦୂର ହୋଇଥିଲା; ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମହାନ ଶକ୍ତି, ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଆମ ଭିତରେ ଏକତାର ଭାବନା ଗଭୀର ଭାବରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ଭାବନା ହେଉଛି ଆଜିର ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମ୍ପତ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 MAR 2025 1:21PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଆୟୋଜିତ କୁମ୍ଭମେଳାର ସଫଳ ସମାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଙ୍ଗଳବାର ଲୋକସଭାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ଯେଉଁ ଅଗଣିତ ନାଗରିକଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ କୁମ୍ଭମେଳାର ଭବ୍ୟ ସଫଳତା ମିଳିଥିଲା ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ମହାକୁମ୍ଭକୁ ସଫଳ କରିବାରେ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଓ ଗୋଷ୍ଠୀର ସାମୂହିକ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ସରକାର, ସମାଜ ଏବଂ ଏଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କର୍ମୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ, ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶବାସୀ ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜବାସୀଙ୍କ ଅମୂଲ୍ୟ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ।
ସେ କୁମ୍ଭର ଭବ୍ୟ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଗଙ୍ଗାକୁ ପୃଥିବୀକୁ ଆଣିଥିବା ପୌରାଣିକ ଭାଗୀରଥ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ । ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଅଭିଭାଷଣ ଦେବା ସମୟରେ ସେ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ'ର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୁମ୍ଭମେଳା ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଭବ୍ୟତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କୁମ୍ଭମେଳା ଲୋକଙ୍କ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସରୁ ପ୍ରେରିତ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ, ଭକ୍ତି ଏବଂ ସମର୍ପଣର ପରିପ୍ରକାଶ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁମ୍ଭମେଳା ସମୟରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଗଭୀର ଜାଗରଣ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଚେତନା କିପରି ଦେଶକୁ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଲାଗି ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । କୁମ୍ଭମେଳା ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ସନ୍ଦେହ ଓ ଭୟକୁ ଦୂର କରିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତବର୍ଷ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ହୋଇଥିବା ରାମ ମନ୍ଦିର ସମାରୋହ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ କୁମ୍ଭମେଳା ଏକ ସମାନତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ଯାହା ଆଗାମୀ ସହସ୍ରାବ୍ଦ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମୂହିକ ଚେତନା ଏହାର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ମାନବ ଇତିହାସ ଭଳି ଦେଶର ଇତିହାସର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ସାଜିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ଶିକାଗୋରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାଷଣ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପ୍ରମୁଖ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯଥା ୧୮୫୭ ବିଦ୍ରୋହ, ଭଗତ ସିଂହଙ୍କ ସହିଦ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ 'ଦିଲ୍ଲୀ ଚଲୋ' ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା, ଯାହା ଦେଶକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରୟାଗରାଜ କୁମ୍ଭ ମେଳା ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ, ଯାହା ଦେଶର ଜାଗ୍ରତ ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ମାସ ଧରି ଚାଲିଥିବା କୁମ୍ଭ ମେଳାରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଉତ୍ସାହ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ସୁବିଧା କିମ୍ବା ଅସୁବିଧାର ଚିନ୍ତା ନକରି ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଦେଶର ଅସୀମ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ନିକଟରେ ତାଙ୍କ ମରିସସ ଗସ୍ତ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଯେଉଁଠାରେ ସେ କୁମ୍ଭମେଳା ସମୟରେ ପ୍ରୟାଗରାଜର ତ୍ରିବେଣୀରୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିବା ପବିତ୍ର ଜଳ ନେଇଥିଲେ, ମରିସସର ଗଙ୍ଗା ତଲାଓରେ ପବିତ୍ର ଜଳ ଅର୍ପଣ କରିବା ସମୟରେ ଭକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସବର ଗଭୀର ବାତାବରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହା ଭାରତର ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ବଢୁଥିବା ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଚାଲି ଆସୁଥିବା ପରମ୍ପରାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନେ କିପରି କୁମ୍ଭମେଳା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀରେ ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ସହ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ପରମ୍ପରା, ବିଶ୍ୱାସ ଓ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଗର୍ବର ସହ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ସମାଜ ନିଜ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରେ, ସେତେବେଳେ ଏହା କୁମ୍ଭମେଳା ସମୟରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ପରି ଭବ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଏଭଳି ଗୌରବ ଏକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପରମ୍ପରା, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ସମସାମୟିକ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମ୍ପତ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
କୁମ୍ଭମେଳା ଅନେକ ଅମୂଲ୍ୟ ଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଏକତାର ଭାବନା ସବୁଠାରୁ ପବିତ୍ର ଉପହାର ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱ ାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିପରି ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କୋଣଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅହଂକାରକୁ ଦୂରେଇ ରଖି "ମୁଁ" ପରିବର୍ତ୍ତେ "ଆମେ"ର ସାମୂହିକ ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ଓ ଏକତାର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ପବିତ୍ର ତ୍ରିବେଣୀରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ଓ ଉପଭାଷା କହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳରେ "ହର ହର ଗଙ୍ଗେ" ଜପ କରନ୍ତି, ଏହା "ଏକ ଭାରତ, ମହାନ ଭାରତ"ର ସାରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଏକତାର ଭାବନାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୁମ୍ଭ ମେଳା କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ବୃହତ ମଧ୍ୟରେ ଭେଦଭାବର ଅନୁପସ୍ଥିତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଯାହା ଭାରତର ଅସୀମ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଏକତା ଏତେ ଗଭୀର ଯେ ଏହା ସମସ୍ତ ବିଭାଜନକାରୀ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୂର କରିଥାଏ । ଏହି ଏକତା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସୌଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ବିଭାଜନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା" ହେଉଛି ଭାରତର ପରିଚୟ, ଏକ ଭାବନା ଯାହା ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଅନୁଭବ ଏବଂ ଅନୁଭବ କରାଯାଏ, ଯାହା ପ୍ରୟାଗରାଜ କୁମ୍ଭମେଳାର ଭବ୍ୟତାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୁଏ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ଏହି ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟକୁ ପୋଷଣ କରିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
କୁମ୍ଭମେଳାରୁ ମିଳିଥିବା ଅନେକ ପ୍ରେରଣା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶରେ ନଦୀର ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରୁ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । କୁମ୍ଭମେଳା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ନଦୀ ପର୍ବର ପରମ୍ପରାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଜଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବା, ନଦୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନଦୀର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ କୁମ୍ଭ ମେଳାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରେରଣା ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେ କୁମ୍ଭମେଳା ଆୟୋଜନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ନମସ୍କାର ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ସଂସଦ ତରଫରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Lok Sabha on successful conclusion of Maha Kumbh
I bow to the citizens, whose efforts led to the successful organisation of the Maha Kumbh: PM
Many people have contributed to the success of the Maha Kumbh, I compliment all the Karmayogis of the Government and society: PM
We have witnessed a 'Maha Prayas' in the organisation of the Maha Kumbh: PM
This Maha Kumbh was led by the people, driven by their resolve and inspired by their unwavering devotion: PM
Prayagraj Maha Kumbh is a significant milestone that reflects the spirit of an awakened nation: PM
Maha Kumbh has strengthened the spirit of unity: PM
In the Maha Kumbh, all differences faded away; this is India's great strength, showing that the spirit of unity is deeply rooted within us: PM
The spirit of connecting with faith and heritage is the greatest asset of today's India: PM
18 MAR 2025 1:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Lok Sabha today on the successful conclusion of the Mahakumbh in Prayagraj, Uttar Pradesh. He extended his heartfelt salutations to the countless citizens of the nation, whose efforts ensured the grand success of the Mahakumbh. Highlighting the collective contributions of various individuals and groups in making the Mahakumbh a success, he acknowledged and appreciated the efforts of the government, society, and all dedicated workers involved. Shri Modi expressed his gratitude to devotees from across the country, with special mention of the people of Uttar Pradesh and, in particular, the citizens of Prayagraj, for their invaluable support and participation.
Underlining the immense efforts required for the grand organization of the Mahakumbh, comparing it to the legendary Bhagirath's endeavor to bring the Ganga to Earth, Shri Modi mentioned about his emphasis on the importance of "Sabka Prayas" during his address from the Red Fort. He noted that the Mahakumbh showcased India's grandeur to the world. “Mahakumbh is a manifestation of the collective resolve, devotion, and dedication of the people, inspired by their unwavering faith”, he added.
The Prime Minister remarked on the profound awakening of national consciousness witnessed during the Mahakumbh, highlighting how this consciousness propels the nation towards new resolutions and inspires their fulfillment. He emphasized that the Mahakumbh effectively addressed doubts and apprehensions held by some regarding the nation's capabilities.
Highlighting the transformative journey of the nation, drawing a parallel between the Ram Mandir Pran Pratishtha ceremony in Ayodhya last year and the Mahakumbh this year, Shri Modi remarked that these events reinforce the nation's readiness for the next millennium. He emphasized that the collective consciousness of the nation reflects its immense potential. He noted that pivotal moments in a nation's history, much like in human history, serve as examples for generations to come. Shri Modi reflected on India's historical milestones that awakened the nation and provided new direction, citing the spiritual resurgence during the Swadeshi movement, Swami Vivekananda's iconic speech in Chicago, and key moments in India's freedom struggle, such as the 1857 uprising, Bhagat Singh's martyrdom, Netaji Subhas Chandra Bose's "Delhi Chalo" call, and Mahatma Gandhi's Dandi March. “Prayagraj Mahakumbh is a similarly significant milestone, symbolizing the awakened spirit of the nation”, he added.
Underscoring the vibrant enthusiasm witnessed during the Mahakumbh in India, which lasted for nearly one and a half months, the Prime Minister highlighted how crores of devotees, rising above concerns of convenience or inconvenience, participated with unwavering faith, showcasing the nation's immense strength. Citing his recent visit to Mauritius, where he carried sacred water from Triveni, Prayagraj, collected during the Mahakumbh, Prime Minister mentioned the profound atmosphere of devotion and celebration when the holy water was offered at Mauritius' Ganga Talao. He emphasized that this reflects the growing spirit of embracing, celebrating, and preserving India's traditions, culture, and values.
Shri Modi remarked on the seamless continuation of traditions across generations, highlighting how the modern youth of India have actively participated in the Mahakumbh and other festivals with deep devotion. He emphasized that today’s youth are embracing their traditions, faith, and beliefs with pride, reflecting a strong connection to India’s cultural heritage.
“When a society takes pride in its heritage, it creates grand and inspiring moments, as witnessed during the Mahakumbh”, said Shri Modi, emphasising that such pride fosters unity and strengthens the confidence to achieve significant national goals. He highlighted that the connection to traditions, faith, and heritage is a valuable asset for contemporary India, reflecting the nation's collective strength and cultural richness.
Stressing that the Mahakumbh has yielded many invaluable outcomes, with the spirit of unity being its most sacred offering, the Prime Minister highlighted how people from every region and corner of the country came together in Prayagraj, setting aside individual egos and embracing the collective spirit of "we" over "I." He emphasized that individuals from various states became part of the sacred Triveni, strengthening the sense of nationalism and unity. He noted that when people speaking different languages and dialects chanted "Har Har Gange" at the Sangam, it reflected the essence of "Ek Bharat, Shreshtha Bharat" and enhanced the spirit of oneness. Shri Modi observed that the Mahakumbh demonstrated the absence of discrimination between the small and the great, showcasing India's immense strength. He remarked that the inherent unity within the nation is so profound that it overcomes all divisive efforts. He highlighted that this unity is a great fortune for Indians and a significant strength in a world facing fragmentation. He reiterated that "unity in diversity" is India's hallmark, a sentiment consistently felt and experienced, as exemplified by the grandeur of the Prayagraj Mahakumbh. He urged the nation to continue enriching this unique characteristic of unity in diversity.
Speaking about the numerous inspirations drawn from the Mahakumbh, Shri Modi highlighted the vast network of rivers in the country, many of which are facing challenges. He stressed the need to expand the tradition of river festivals, inspired by the Mahakumbh, adding that such initiatives would help the current generation understand the importance of water, promote river cleanliness, and ensure the protection of rivers.
The Prime Minister concluded by expressing confidence that the inspirations drawn from the Mahakumbh will serve as a strong medium for achieving the nation's resolutions. He appreciated every individual involved in organizing the Mahakumbh and extended his salutations to all devotees across the country and conveyed his best wishes on behalf of the House.