गृह मामिला मन्त्रालय
केन्द्रीय गृह मन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले असमको कोक्राझारमा अखिल बोडो विद्यार्थी सङ्घ (एबीएसयू) को 57 औँ वार्षिक सम्मेलनलाई मुख्य अतिथिको रूपमा सम्बोधन गरे
एबीएसयू बिना बोडो सम्झौता सम्भव हुने थिएन, बोडोल्याण्डमा शान्ति र विकास स्थापना गर्न एबीएसयूले महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेको छ
दिल्लीको एक प्रमुख सडकको नाम बोडोपा उपेन्द्र नाथ ब्रह्मा जीको नाममा राखिनेछ
मोदी सरकारले आगामी दुई वर्षमा बीटीआर शान्ति सम्झौताको 100 प्रतिशत कार्यान्वयन पूरा गर्नेछ
मोदी सरकार र असम सरकारले बोडोपा उपेन्द्र नाथ ब्रह्मा जीको सपना पूरा गर्नेछ
विगतमा बोडोल्याण्डमा अशान्ति, अराजकता र पृथकतावादको बारेमा चर्चा हुन्थ्यो, अहिले शिक्षा, विकास र उद्योगमा ध्यान केन्द्रित गरिएको छ
विगतमा जहाँ बोडोल्याण्ड क्षेत्रमा गोली चल्थ्यो, त्यही आज बोडो युवाहरूले तिरङ्गा फहराइरहेका छन्
अब दिल्लीमा पनि मिल्नेछ बोडोल्याण्डको च्याउ, बोडोल्याण्डका एक दर्जनभन्दा अधिक उत्पादले जीआई ट्याग प्राप्त गरेका छन्
असम कमाण्डो बटालियनमा 400 बोडो युवाहरूलाई भर्ती गरेर नयाँ शुरुआत गरिएको छ
16 MAR 2025 5:24PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय गृह मन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले आज असमको कोकराझारमा अखिल बोडो विद्यार्थी सङ्घ (एबीएसयू) को 57 औँ वार्षिक सम्मेलनलाई मुख्य अतिथिको रूपमा सम्बोधन गरे। यस अवसरमा असमका मुख्यमन्त्री डा. हिमन्त विश्व शर्मा, विधानसभाका अध्यक्ष श्री विश्वजीत दैमारी, केन्द्रीय गृह सचिव र गुप्तचर ब्यूरो (आईबी) का निर्देशक लगायत अन्य धेरै गणमान्य व्यक्तिहरू उपस्थित थिए।
आफ्नो सम्बोधनमा केन्द्रीय गृह मन्त्री श्री अमित शाहले भने, अखिल बोडो विद्यार्थी सङ्घ (एबीएसयू) ले यस क्षेत्रमा शान्ति, विकास र उत्साह स्थापना गर्न महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेको छ। एबीएसयूको भूमिका बिना बोडो सम्झौता सम्भव हुने थिएन र बोडोल्याण्डमा शान्ति स्थापना हुने थिएन। यस अवसरमा श्री शाहले बोडोल्याण्डको शान्तिको लागि लड्ने पाँच हजार शहीदहरूलाई पनि श्रद्धाञ्जली अर्पण गरे।
श्री अमित शाहले भने, आज जब सम्पूर्ण बोडोल्याण्डले आफ्ना नेता उपेन्द्र नाथ ब्रह्मा जीले देखाएको मार्गलाई अनुसरण गर्दैछ, तब सरकारले दिल्लीको एक प्रमुख सडकलाई बोडोपा उपेन्द्र नाथ ब्रह्मा मार्ग नामकरण गर्ने निर्णय गरेको छ। उनले अझ के उल्लेख गरे भने अप्रेलको पहिलो हप्तामा दिल्लीमा एक कार्यक्रम आयोजना गरिनेछ जहाँ उपेन्द्र नाथ ब्रह्मा जीको प्रतिमा अनावरण गरिनेछ। उनले भने, मोदी सरकार र असम सरकारले बोडोपा उपेन्द्र नाथ ब्रह्मा जीको हरेक सपनालाई साकार पार्नेछन्।
केन्द्रीय गृह मन्त्री श्री अमित शाहले भने, एबीएसयूले शिक्षा, सशक्तिकरण र विकासलाई अगाडि बढाइरहेको छ। एबीएसयूको प्रयासका कारण आज विद्यार्थीहरूले 12औँ कक्षासम्म बोडो भाषामा परीक्षा दिन पाइरहेका छन्। फलस्वरूप, हाम्रो बोडो भाषालाई मान्यता दिइएको छ र आउने धेरै वर्षसम्म जीवित रहनेछ। उनले थप भने, आजको कार्यक्रमले बोडोल्याण्डमा स्थापित शान्तिको बलियो सन्देश दिन्छ।
श्री अमित शाहले भने, जब 27 जनवरी, 2020 मा बोडोल्याण्ड क्षेत्रीय क्षेत्र (बीटीआर) शान्ति सम्झौतामा हस्ताक्षर गरिएको थियो, तब विपक्षीहरूले यसको खिल्ली उडाइरहेका थिए। यद्यपि, आज, केन्द्र सरकार र असम सरकारले यस सम्झौताको 82 प्रतिशत शर्त पूरा गरेको छ। उनले थप भने, प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा भारत सरकारले आगामी दुई वर्षमा यस सम्झौताको 100 प्रतिशत कार्यान्वयन गर्नेछ। त्यसपछि, बीटीआरमा स्थायी शान्ति हुनेछ।
केन्द्रीय गृह मन्त्री श्री अमित शाहले भने, बीटीआर शान्ति सम्झौता अन्तर्गत सरकारले 1 अप्रेल, 2022 मा सम्पूर्ण बीटीआर क्षेत्रबाट सशस्त्र बल (विशेष अधिकार) ऐन (एएफएसपीए) हटायो। उनले यो पनि उल्लेख गरे अनुसार भारत सरकारको ‘एक जिल्ला, एक उत्पाद’ (ओडीओपी) कार्यक्रम अन्तर्गत आज कोक्राझारको मशरूम, जसलाई बोडोल्याण्डबाट च्याउ भनेर चिनिन्छ, दिल्लीका होटलहरूको मेनुमा समावेश गरिएको छ। बोडोल्याण्डमा स्थापित शान्तिको कारणले यो सम्भव भएको हो। उनले थप भने, शान्तिको कारणले गर्दा बोडोल्याण्डले ‘डुरान्ड कप’ प्रतियोगिता आयोजना गर्न सक्षम भएको छ। उनले बोडोल्याण्डका खेलाडीहरूलाई 2036 मा भारतमा हुने सम्भावित ओलम्पिकको लागि तयारी शुरु गर्न अपील गरे।
श्री अमित शाहले भने, बोडोल्याण्डका एक दर्जनभन्दा अधिक उत्पादहरूले जीआई (भौगोलिक सङ्केत) ट्याग प्राप्त गरेका छन्। फलस्वरूप, सम्पूर्ण बीटीआर क्षेत्रमा बिस्तारै औद्योगिक वातावरण सिर्जना हुँदैछ। उनले उल्लेख गरे अनुसार एक समय थियो जब अशान्ति, अराजकता र अलगाववादको बारेमा चर्चा हुन्थ्यो, तर अहिले ध्यान शिक्षा, विकास र उद्योगमा केन्द्रित भएको छ।
केन्द्रीय गृह मन्त्री र सहकारिता मन्त्रीले भने, प्रधानमन्त्री मोदीको नेतृत्वमा भारत सरकार र असम सरकारले बोडोल्याण्डको विकासको लागि 1,500 करोड रुपियाँ विनियोजन गरेको छ। यद्यपि यस क्षेत्रको आबादी केवल 35 लाख छ। उनले यो पनि उल्लेख गरे अनुसार पूर्व प्रधानमन्त्री अटल बिहारी वाजपेयीको कार्यकालमा बोडो भाषालाई संविधानको आठौँ अनुसूचीमा समावेश गरिएको थियो। यस अतिरिक्त, शोनितपुर र विश्वनाथ जिल्लाहरू समावेश गरेर बीटीआर क्षेत्रको विस्तार गरिएको थियो।
श्री अमित शाहले भने, सयौँ युवाहरूलाई समाजको मुख्यधारामा ल्याइएको छ। धेरै हतियारहरू आत्मसमर्पण गरियो र पछिल्ला तीन वर्षमा असममा नेशनल डेमोक्रेटिक फ्रण्ट अफ् बोडोल्याण्ड (एनडीएफबी) का 4,881 सदस्यहरूको पुनर्वासमा 287 करोड रुपियाँ खर्च गरिएको छ, जसमध्ये 90 प्रतिशत रकम मोदी सरकारले प्रदान गरेको छ। श्री शाहले थप उल्लेख गरे अनुसार रोजगारी र कौशल विकासका लागि धेरै काम गरिएको छ। स्थानीय जनतासँग काम गर्न र उनीहरूलाई प्रगति गर्न मद्दत गर्नका लागि एसआईपी एण्ड आरडी, केभीके, केभीआईसी, पशुपालन, मत्स्यपालन र बागवानी लगायत सबै क्षेत्रहरूमा गैरसरकारी संस्थानहरूलाई सामेल गरिएको छ।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने, असमका मुख्यमन्त्री डा. शर्माले 400 बोडो युवाहरूलाई असम कमाण्डो बटालियनमा भर्ती गरेर नयाँ शुरुआत गरेका छन्। उनले थप उल्लेख गरे अनुसार प्रधानमन्त्री मोदीको नेतृत्वमा भारत सरकारले असममा कुल नौ विद्रोही समूहहरूसँग सम्झौता गरेको छ, जसले 10,000 भन्दा बढी युवाहरूलाई समाजको मुख्यधारामा ल्याएको छ।
श्री अमित शाहले भने, जहाँ पहिला गोली चलाइन्थ्यो, आज बोडो युवाहरूले आफ्ना हातमा तिरङ्गा फहराइरहेका छन्। यो दृश्यले सम्पूर्ण देशलाई सन्देश दिन्छ। उनले थपे, जब बोडो सम्झौतामा हस्ताक्षर भयो, तब बोडोल्याण्ड र असम मात्र होइन तर सम्पूर्ण देश खुशी थियो। जसरी बोडोल्याण्डका मानिसहरूले देशलाई माया गर्छन्, त्यसरी नै सम्पूर्ण देशले बोडोल्याण्ड र यसका मानिसहरूलाई माया गर्छ र यसको युवाहरूको विकासको लागि प्रतिबद्ध छ।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने, बोडोल्याण्डका मानिसहरूले पालन गर्ने बाथौ धर्मको ठूलो महत्त्व छ। उनले व्याख्या गरे अनुसार बाथौ दुई तत्त्व मिलेर बनेको छ र यसको अर्थ पाँच तत्त्वहरूको सृष्टिकर्ताको गहिरो रहस्य हो। पाँच तत्त्व वा पञ्चतत्त्वमा आगो, वायु, पृथ्वी, आकाश र पानी सामेल छन्, जुन तपाईंहरूको महान् धर्मको जग हो। उनले के पनि उल्लेख गरे भने उनी बाथौ धर्मको सन्देश फैलाउन प्रयासरत छन्।
श्री अमित शाहले भने, प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा सम्पूर्ण पूर्वोत्तर विद्रोह, आन्दोलन, नाकाबन्दी, हडताल र हिंसा जस्ता समस्याहरूबाट मुक्त भएको छ र विकासको बाटोमा अगाडि बढेको छ। उनले उल्लेख गरे अनुसार हालै प्रधानमन्त्री मोदी र मुख्यमन्त्री डा. हिमन्त विश्व शर्माको नेतृत्वमा निवेश शिखर सम्मेलन भएको छ, जसले असममा 5 लाख करोड रुपियाँको निवेश ल्याइरहेको छ। उनले बोडो युवाहरूलाई आफ्नो शिक्षामा ध्यान केन्द्रित गर्न र शान्ति प्रक्रियामा योगदान दिन अपील गरे। उनले थप भने, बोडोल्याण्डमा यस्तो पूर्वाधार निर्माण गर्ने लक्ष्य छ, जसद्वारा बोडो युवाहरूले विश्वभरिका युवाहरूसँग प्रतिस्पर्धा गर्न सकुन्। उनले भारत सरकार र असम सरकारले बोडोल्याण्डको विकासमा कुनै कसर बाँकी राख्ने छैन भन्ने आश्वासन दिए।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses 57th annual conference of All Bodo Students' Union (ABSU) as the Chief Guest in Kokrajhar, Assam
Without ABSU, the Bodo Accord would not have been possible, ABSU has played a crucial role in establishing peace and development in Bodoland
A prominent road in Delhi will be named after Bodofa Upendra Nath Brahma Ji
Modi government will complete 100 per cent implementation of the BTR peace agreement in the next two years
The Modi government and the Assam government will fulfill the dreams of Bodofa Upendra Nath Brahma Ji
In the past, there were discussions about unrest, chaos, and separatism in Bodoland, now, the focus is on education, development, and industry
In the past, where bullets once flew in the Bodoland region, today, Bodo youths are waving the tricolor
Now, "Mushroom from Bodoland" is also available in Delhi, more than a dozen products from Bodoland have received the GI Tag
A new beginning has been made by recruiting 400 Bodo youths into the Assam Commando Battalion
16 MAR 2025 5:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the 57th annual conference of All Bodo Students' Union (ABSU) as the Chief Guest in Kokrajhar, Assam. On this occasion, Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, Speaker of the Legislative Assembly Shri Biswajit Daimary, the Union Home Secretary, and the Director of the Intelligence Bureau (IB), along with several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that All Bodo Students' Union (ABSU) has played a significant role in establishing peace, development, and enthusiasm in the region. Without the role of ABSU, the Bodo Accord would not have been possible, and peace would not have been established in Bodoland. On this occasion, Shri Shah also paid tribute to the five thousand martyrs who fought for the peace of Bodoland.
Shri Amit Shah said that today, when entire Bodoland is following the path shown by its leader, Upendra Nath Brahma Ji, the government has decided to name a prominent road in Delhi as Bodofa Upendra Nath Brahma Marg. He also mentioned that in the first week of April, a program will be held in Delhi where a bust of Upendra Nath Brahma Ji will be unveiled. He said, the Modi government and the Assam government will bring every dream of Bodofa Upendra Nath Brahma Ji to fruition.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that ABSU is advancing education, empowerment, and development. It is due to the efforts of ABSU that today, students are able to take their exams up to the 12th grade in the Bodo language. As a result, our Bodo language has been recognized and will remain alive for many years to come. He further stated that today's event sends a strong message of the peace established in Bodoland.
Shri Amit Shah said that when the Bodoland Territorial Region (BTR) peace agreement was signed on January 27, 2020, the opposition was mocking it. However, today, the central government and the Assam government have fulfilled 82 per cent of the conditions of this agreement. He further stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India will implement 100 per cent of this agreement in the next two years. After that, there will be lasting peace in the BTR.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that under the BTR peace agreement, the government removed the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) from the entire BTR area on April 1, 2022. He also mentioned that under the Government of India’s ‘One District, One Product’ (ODOP) program, today, the mushroom from Kokrajhar, known as "Mushroom From Bodoland," is being included in the menus of hotels in Delhi. This has become possible due to the peace established in Bodoland. He further stated that because of the peace, Bodoland was able to host the 'Durand Cup' tournament. He appealed to the athletes of Bodoland to start preparing for the potential Olympics in India in 2036.
Shri Amit Shah said that more than a dozen products from Bodoland have received the GI (Geographical Indication) Tag. As a result, an industrial environment is gradually being created across the entire BTR area. He mentioned that there was a time when there were discussions about unrest, chaos, and separatism, but now the focus has shifted to education, development, and industry.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India and the Assam Government have allocated ₹1,500 crore for the development of Bodoland, even though the population of the region is only 3.5 million. He also mentioned that during the tenure of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee, the Bodo language was included in the Eighth Schedule of the Constitution. Additionally, the BTR region was expanded by including the Sonitpur and Biswanath districts.
Shri Amit Shah said that hundreds of youths have been brought into the mainstream of society. Many weapons were surrendered, and in the last three years, ₹287 crore have been spent on the rehabilitation of 4,881 members of the National Democratic Front of Bodoland (NDFB) in Assam, with 90 per cent of this amount provided by the Modi government. Shri Shah further mentioned that a lot of work has been done for employment and skill development. NGOs have been involved in all sectors, including SIP&RD, KVK, KVIC, animal husbandry, fisheries, and horticulture, to work with the local people and help them progress.
Union Home Minister said that Assam Chief Minister Dr. Sarma has made a new beginning by recruiting 400 Bodo youths into the Assam Commando Battalion. He further mentioned that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India has signed agreements with a total of nine insurgent groups in Assam, bringing over 10,000 youths into the mainstream of society.
Shri Amit Shah said that where once bullets were fired, today Bodo youth are waving the tricolor in their hands. This sight sends a message to the entire country. He added that when the Bodo Accord was signed, not only Bodoland and Assam but the entire country was happy. Just as the people of Bodoland love the country, the entire country loves Bodoland and its people and is committed to the development of its youth.
Union Home Minister said that the Bathou religion, followed by the people of Bodoland, holds great significance. He explained that Bathou is made up of two elements, and its meaning is "the deep mystery of the creator of the five elements." The five elements, or panchatatva, include fire, air, earth, sky, and water, which form the foundation of your great religion. He also mentioned that he strives to spread the message of the Bathou religion.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire Northeast has been freed from issues such as insurgency, movements, blockades, strikes, and violence, and has been ushered onto the path of development. He mentioned that recently, an Investment Summit took place under the leadership of PM Modi and Dr. Himanta Biswa Sarma, which is bringing an investment of ₹5 lakh crore to Assam. He appealed to the Bodo youths to focus on their education and contribute to the peace process. He further stated that the goal is to build such infrastructure in Bodoland that Bodo youths can compete with youth from all around the world. He assured that the Government of India and the Assam Government will leave no stone unturned in the development of Bodoland.