গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে অসমৰ কোকৰাঝাৰত ‘নিখিল বড়ো ছাত্ৰ সন্থা (এবছু)ৰ ৫৭ সংখ্যক বাৰ্ষিক সন্মিলন’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ প্ৰদান কৰে
‘এবছু’ অবিহনে বড়ো চুক্তি সম্ভৱ নহ'লহেঁতেন, ‘এবছু’-য়ে বড়োলেণ্ডত শান্তি আৰু উন্নয়নৰ পৰিৱেশ গঢ়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে
দিল্লীৰ এটা বিশিষ্ট পথৰ নাম ‘বডোফা’ উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম ডাঙৰীয়াৰ নামেৰে ৰখা হ'ব
মোদী চৰকাৰে অহা দুবছৰত ‘বিটিআৰ শান্তি চুক্তি’ৰ ১০০ শতাংশ কাৰ্যকৰীকৰণ সম্পূৰ্ণ কৰিব
মোদী চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে ‘বডোফা’ উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম ডাঙৰীয়াৰ সপোন পূৰণ কৰিব
অতীতত বড়োলেণ্ডত অস্থিৰতা, বিশৃংখলতা আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদ প্ৰসংগত আলোচনা হৈছিল; এতিয়া, শিক্ষা, বিকাশ আৰু উদ্যোগ সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে
অতীতত য'ত এসময়ত বড়োলেণ্ড অঞ্চলত গুলীৰ বৰ্ষণ হৈছিল, আজি বড়ো যুৱক-যুৱতীসকলে ত্ৰিৰংগাৰ লহৰ তুলিছে
এতিয়া দিল্লীত "বড়োলেণ্ডৰ কাঠফুলা" উপলব্ধ হয়, বড়োলেণ্ডৰ এক ডজনৰো অধিক সামগ্ৰীয়ে ‘জিআই টেগ’ লাভ কৰিছে
16 MAR 2025 5:24PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি অসমৰ কোকৰাঝাৰত ‘নিখিল বড়ো ছাত্ৰ সন্থা (এবছু)ৰ ৫৭ সংখ্যক বাৰ্ষিক সন্মিলন’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্তবিশ্ব শৰ্মা, বিধান সভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী বিশ্বজিৎ দৈমাৰী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব আৰু চোৰাংচোৱা ব্যুৰো (আইবি)ৰ সঞ্চালক সমন্বিতে আন বহুকেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
সন্মিলনত প্ৰদান কৰা ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অঞ্চলটোত শান্তি, উন্নয়ন আৰু উৎসাহজনক পৰিৱেশ এটা গঢ়ি তোলাত ‘নিখিল বড়ো ছাত্ৰ সন্থা’ (এবছু)ই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ‘এবছু’-ৰ ভূমিকা অবিহনে বড়ো চুক্তি সম্ভৱ নহ'লহেঁতেন, আৰু বড়োলেণ্ডত শান্তি স্থাপন কৰাটো সম্ভৱ নহ'লহেঁতেন। এই উপলক্ষে শ্ৰী শ্বাহে বড়োলেণ্ডৰ শান্তিৰ বাবে যুঁজ দিয়া পাঁচ হাজাৰ শ্বহীদলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি যেতিয়া সমগ্ৰ বড়োলেণ্ডে ইয়াৰ নেতা উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম ডাঙৰীয়াই দেখুওৱা পথ অনুসৰণ কৰি আছে, চৰকাৰে দিল্লীৰ এটা বিশিষ্ট পথৰ নাম ‘বডোফা’ উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম মাৰ্গ’ ৰখাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে এপ্ৰিলৰ প্ৰথম সপ্তাহত দিল্লীত এক কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হ'ব য'ত উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম ডাঙৰীয়াৰ এটা আবক্ষ মূৰ্তি উন্মোচন কৰা হ'ব। তেওঁ কয়, মোদী চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে ‘বডোফা’ উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম ডাঙৰীয়াৰ প্ৰতিটো সপোনকে বাস্তৱায়িত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ‘এবছু’ৱে শিক্ষা, সবলীকৰণ আৰু উন্নয়নক আগবঢ়াই আছে। ‘এবছু’-ৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই আজি শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ পৰীক্ষাবোৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে বড়ো ভাষাত দিব পৰা হৈছে। ফলস্বৰূপে, আমাৰ বড়ো ভাষাই স্বীকৃতি লাভ কৰিছে আৰু অনাগত বহু যুগলৈ জীৱন্ত হৈ থাকিব। তেওঁ আৰু কয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে বড়োলেণ্ডত স্থাপিত শান্তিৰ এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া ২০২০ চনৰ ২৭ জানুৱাৰীত ‘বড়োলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল ৰিজিঅন’ (বিটিআৰ) শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল, বিৰোধীয়ে ইয়াক উপহাস কৰিছিল। অৱশ্যে আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে এই চুক্তিৰ ৮২ শতাংশ চৰ্তাৱলী পূৰণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে অহা দুবছৰত এই চুক্তিৰ ১০০ শতাংশ কাৰ্যকৰী কৰিব। তাৰ পিছত ‘বিটিআৰ’ত স্থায়ী শান্তিয়ে বিৰাজ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ‘বিটিআৰ শান্তি চুক্তি’ৰ অধীনত চৰকাৰে ১ এপ্ৰিল, ২০২২ তাৰিখে সমগ্ৰ ‘বিটিআৰ’ অঞ্চলৰ পৰাই ‘সশস্ত্ৰ বাহিনী (বিশেষ ক্ষমতা) আইন’ (এএফএছপিএ) বাতিল কৰিছিল। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত চৰকাৰৰ 'এক জিলা, এক সামগ্ৰী' (অ'ডিঅ'পি) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত আজি কোকৰাঝাৰৰ কাঠফুলা, যাক "বড়োলেণ্ডৰ কাঠফুলা" বুলি জনা যায়, দিল্লীৰ হোটেলসমূহৰ ‘মেনু’ত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বড়োলেণ্ডত স্থাপিত শান্তিৰ বাবেই এয়া সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে শান্তিৰ বাবেই বড়োলেণ্ডে 'ডুৰাণ্ড কাপ' প্ৰতিযোগিতাখন আয়োজন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। তেওঁ বড়োলেণ্ডৰ খেলুৱৈসকলক ২০৩৬ চনত ভাৰতত অনুষ্ঠিত হব বুলি আশা কৰা সম্ভাৱ্য অলিম্পিকৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বড়োলেণ্ডৰ পৰা এক ডজনৰো অধিক সামগ্ৰীয়ে ‘জিআই টেগ’ (জিঅগ্ৰাফিকেল ইণ্ডিকেশ্যন) লাভ কৰিছে। ফলস্বৰূপে, সমগ্ৰ ‘বিটিআৰ’ এলেকাত ক্ৰমাগতভাৱে এক ঔদ্যোগিক পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এটা সময় আছিল যেতিয়া অস্থিৰতা, বিশৃংখলতা আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদৰ প্ৰসংগ আলোচনা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া শিক্ষা, বিকাশ আৰু উদ্যোগ সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অঞ্চলটোৰ জনসংখ্যা মাত্ৰ ৩.৫ নিযুতহে যদিও প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে বড়োলেণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে ১,৫০০ কোটি টকাৰ আৱণ্টন দিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ কাৰ্যকালত ‘সংবিধানৰ অষ্টম অনুসূচী’ত বড়ো ভাষা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, শোণিতপুৰ আৰু বিশ্বনাথ জিলাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি ‘বিটিআৰ’ অঞ্চলটো সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শ শ যুৱক-যুৱতীক সমাজৰ মূলসুঁতিলৈ অনা হৈছে। বহুতো অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সমৰ্পিত কৰা হৈছে, আৰু যোৱা তিনি বছৰত অসমত ‘নেশ্যনেল ডেমক্ৰেটিক ফ্ৰণ্ট অব বড়োলেণ্ড’ (এনডিএফবি)ৰ ৪,৮৮১ গৰাকী সদস্যৰ পুনৰ্সংস্থাপনৰ বাবে ২৮৭ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, যাৰ ৯০ শতাংশ মোদী চৰকাৰে প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে নিযুক্তি আৰু দক্ষতা বিকাশৰ বাবে যথেষ্ট কাম কৰা হৈছে। স্থানীয় লোকসকলৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকক উন্নত কৰাত সহায় কৰিবলৈ ‘এছআইপি এণ্ড আৰডি’, ‘কেভিকে’, ‘কেভিআইচি’, ‘পশুপালন’, ‘মীন পালন’ আৰু ‘উদ্যানশস্য’কে ধৰি সকলো খণ্ডতে বেচৰকাৰী সংগঠনসমূহ জড়িত হৈ আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ শৰ্মাই ‘অসম কমাণ্ডো বেটেলিয়ন’ত ৪০০ গৰাকী বড়ো যুৱকক নিয়োজিত কৰি এক নতুন আৰম্ভণি কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে অসমৰ মুঠ ৯টা বিদ্ৰোহী গোটৰ সৈতে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে, যাৰ ফলত ১০,০০০ তকৈয়ো অধিক যুৱক-যুৱতী সমাজৰ মূলসুঁতিলৈ আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে য'ত এবাৰ গুলীৰ বৰ্ষণ হৈছিল আজি বড়ো যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ হাতে হাতে ত্ৰিৰংগাৰ লহৰ তুলিবলৈ লৈছে। এই দৃশ্যই সমগ্ৰ দেশলৈ এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া বড়ো চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল কেৱল বড়োলেণ্ড আৰু অসমেই নহয়, সমগ্ৰ দেশেই সুখী হৈছিল। যিদৰে বড়োলেণ্ডৰ মানুহে দেশখনক ভাল পায়, সমগ্ৰ দেশেও বড়োলেণ্ড আৰু ইয়াৰ লোকসকলক ভাল পায় আৰু ইয়াৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বড়োলেণ্ডৰ লোকসকলে অনুসৰণ কৰা ‘বাথৌ ধৰ্ম’ই যথেষ্ট গুৰুত্ব বহণ কৰে। তেওঁ বৰ্ণনা কৰে যে বাথৌ দুটা উপাদানেৰে গঠিত আৰু ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে "পাঁচোটা উপাদানৰ সৃষ্টিকৰ্তাৰ গভীৰ ৰহস্য।" পাঁচটা উপাদান বা ‘পঞ্চতত্ব’ৰ ভিতৰত আছে অগ্নি, বায়ু, পৃথিৱী, আকাশ আৰু পানী, যি আপোনালোকৰ মহান ধৰ্মৰ ভেটি গঠন কৰে। প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ বাথৌ ধৰ্মৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰিব বুলি উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবক বিদ্ৰোহ, আন্দোলন, অৱৰোধ, ধৰ্মঘট আৰু হিংসাৰ দৰে বিষয়ৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে আৰু উন্নয়নৰ পথত আগবঢ়াই নিয়া হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ নেতৃত্বত এক বিনিয়োগ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল, যিয়ে অসমলৈ ৫ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আনিছে। তেওঁ বড়ো যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ শিক্ষাত গুৰুত্ব দিবলৈ আৰু শান্তি প্ৰক্ৰিয়াত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ আৰু কয় যে বড়োলেণ্ডত এনে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰাটোৱেই লক্ষ্য হৈছে যাতে বড়ো যুৱক-যুৱতীসকলে সমগ্ৰ বিশ্বৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হব পাৰে। ভাৰত চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে বড়োলেণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে কৰ্তব্যত কোনো ত্ৰুতি নাৰাখিব বুলি তেওঁ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses 57th annual conference of All Bodo Students' Union (ABSU) as the Chief Guest in Kokrajhar, Assam
Without ABSU, the Bodo Accord would not have been possible, ABSU has played a crucial role in establishing peace and development in Bodoland
A prominent road in Delhi will be named after Bodofa Upendra Nath Brahma Ji
Modi government will complete 100 per cent implementation of the BTR peace agreement in the next two years
The Modi government and the Assam government will fulfill the dreams of Bodofa Upendra Nath Brahma Ji
In the past, there were discussions about unrest, chaos, and separatism in Bodoland, now, the focus is on education, development, and industry
In the past, where bullets once flew in the Bodoland region, today, Bodo youths are waving the tricolor
Now, "Mushroom from Bodoland" is also available in Delhi, more than a dozen products from Bodoland have received the GI Tag
A new beginning has been made by recruiting 400 Bodo youths into the Assam Commando Battalion
16 MAR 2025 5:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the 57th annual conference of All Bodo Students' Union (ABSU) as the Chief Guest in Kokrajhar, Assam. On this occasion, Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, Speaker of the Legislative Assembly Shri Biswajit Daimary, the Union Home Secretary, and the Director of the Intelligence Bureau (IB), along with several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that All Bodo Students' Union (ABSU) has played a significant role in establishing peace, development, and enthusiasm in the region. Without the role of ABSU, the Bodo Accord would not have been possible, and peace would not have been established in Bodoland. On this occasion, Shri Shah also paid tribute to the five thousand martyrs who fought for the peace of Bodoland.
Shri Amit Shah said that today, when entire Bodoland is following the path shown by its leader, Upendra Nath Brahma Ji, the government has decided to name a prominent road in Delhi as Bodofa Upendra Nath Brahma Marg. He also mentioned that in the first week of April, a program will be held in Delhi where a bust of Upendra Nath Brahma Ji will be unveiled. He said, the Modi government and the Assam government will bring every dream of Bodofa Upendra Nath Brahma Ji to fruition.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that ABSU is advancing education, empowerment, and development. It is due to the efforts of ABSU that today, students are able to take their exams up to the 12th grade in the Bodo language. As a result, our Bodo language has been recognized and will remain alive for many years to come. He further stated that today's event sends a strong message of the peace established in Bodoland.
Shri Amit Shah said that when the Bodoland Territorial Region (BTR) peace agreement was signed on January 27, 2020, the opposition was mocking it. However, today, the central government and the Assam government have fulfilled 82 per cent of the conditions of this agreement. He further stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India will implement 100 per cent of this agreement in the next two years. After that, there will be lasting peace in the BTR.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that under the BTR peace agreement, the government removed the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) from the entire BTR area on April 1, 2022. He also mentioned that under the Government of India’s ‘One District, One Product’ (ODOP) program, today, the mushroom from Kokrajhar, known as "Mushroom From Bodoland," is being included in the menus of hotels in Delhi. This has become possible due to the peace established in Bodoland. He further stated that because of the peace, Bodoland was able to host the 'Durand Cup' tournament. He appealed to the athletes of Bodoland to start preparing for the potential Olympics in India in 2036.
Shri Amit Shah said that more than a dozen products from Bodoland have received the GI (Geographical Indication) Tag. As a result, an industrial environment is gradually being created across the entire BTR area. He mentioned that there was a time when there were discussions about unrest, chaos, and separatism, but now the focus has shifted to education, development, and industry.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India and the Assam Government have allocated ₹1,500 crore for the development of Bodoland, even though the population of the region is only 3.5 million. He also mentioned that during the tenure of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee, the Bodo language was included in the Eighth Schedule of the Constitution. Additionally, the BTR region was expanded by including the Sonitpur and Biswanath districts.
Shri Amit Shah said that hundreds of youths have been brought into the mainstream of society. Many weapons were surrendered, and in the last three years, ₹287 crore have been spent on the rehabilitation of 4,881 members of the National Democratic Front of Bodoland (NDFB) in Assam, with 90 per cent of this amount provided by the Modi government. Shri Shah further mentioned that a lot of work has been done for employment and skill development. NGOs have been involved in all sectors, including SIP&RD, KVK, KVIC, animal husbandry, fisheries, and horticulture, to work with the local people and help them progress.
Union Home Minister said that Assam Chief Minister Dr. Sarma has made a new beginning by recruiting 400 Bodo youths into the Assam Commando Battalion. He further mentioned that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India has signed agreements with a total of nine insurgent groups in Assam, bringing over 10,000 youths into the mainstream of society.
Shri Amit Shah said that where once bullets were fired, today Bodo youth are waving the tricolor in their hands. This sight sends a message to the entire country. He added that when the Bodo Accord was signed, not only Bodoland and Assam but the entire country was happy. Just as the people of Bodoland love the country, the entire country loves Bodoland and its people and is committed to the development of its youth.
Union Home Minister said that the Bathou religion, followed by the people of Bodoland, holds great significance. He explained that Bathou is made up of two elements, and its meaning is "the deep mystery of the creator of the five elements." The five elements, or panchatatva, include fire, air, earth, sky, and water, which form the foundation of your great religion. He also mentioned that he strives to spread the message of the Bathou religion.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire Northeast has been freed from issues such as insurgency, movements, blockades, strikes, and violence, and has been ushered onto the path of development. He mentioned that recently, an Investment Summit took place under the leadership of PM Modi and Dr. Himanta Biswa Sarma, which is bringing an investment of ₹5 lakh crore to Assam. He appealed to the Bodo youths to focus on their education and contribute to the peace process. He further stated that the goal is to build such infrastructure in Bodoland that Bodo youths can compete with youth from all around the world. He assured that the Government of India and the Assam Government will leave no stone unturned in the development of Bodoland.