গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে অসমৰ দেৰগাঁৱত লাচিত বৰফুকন আৰক্ষী একাডেমী উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত অসম এতিয়া উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে
আজি লাচিত বৰফুকন আৰক্ষী একাডেমীৰ ৰূপত সিঁচা বীজ এদিন এজোপা বটবৃক্ষত পৰিণত হ’ব আৰু সমগ্ৰ দেশতে পুলিচিঙৰ কামত সেৱা আগবঢ়াব
মহাযোদ্ধা লাচিত বৰফুকনৰ গাথা এসময়ত অসমতে সীমাবদ্ধ আছিল যদিও মোদী চৰকাৰৰ দিনত তেওঁৰ জীৱনী এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ পুথিভঁৰালসমূহত ২৩ টা ভাষাত উপলব্ধ হৈছে
এসময়ত আন্দোলন, বিদ্ৰোহ, বন্দুকৰ যুঁজৰ বাবে পৰিচিত অসমত এতিয়া ২৭,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ স্থাপনৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে
ডাবল-ইঞ্জিন চৰকাৰে অসমত দণ্ডাদেশৰ হাৰ ৫ শতাংশৰপৰা ২৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰিছে
অসমত এসময়ত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা আৰক্ষীয়ে এতিয়া নাগৰিকৰ অধিকাৰ ৰক্ষাৰ বাবে কাম কৰি আছে
পূৰ্বে অসমত গোলমালে বিৰাজ কৰিছিল, অঞ্চলটোক অশান্তময় কৰি ৰাখিছিল যদিও মোদী চৰকাৰৰ অধীনত ইয়াত শান্তি প্ৰতিষ্ঠা হৈছে আৰু এতিয়া বিশ্ব-মানৰ আন্তঃগাঁথনিৰে বৃহৎ উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠা হৈছে
15 MAR 2025 5:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি অসমৰ দেৰগাঁৱত লাচিত বৰফুকন আৰক্ষী একাডেমী উদ্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ডঃ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালেকেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আগন্তুক ৫ বছৰত সমগ্ৰ দেশৰ সকলো আৰক্ষী একাডেমীৰ ভিতৰত লাচিত বৰফুকন আৰক্ষী একাডেমীয়ে প্ৰথম স্থান লাভ কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অসমৰ বীৰ যোদ্ধা আৰু কিংবদন্তি লাচিত বৰফুকনে মোগলৰ বিৰুদ্ধে অসমক জয়ৰ দিশে আগুৱাই নিছিল। তেওঁ আৰু কয় যে এসময়ত লাচিত বৰফুকনৰ বীৰত্বৰ গাথা অসমতে সীমাবদ্ধ আছিল যদিও মোদী চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আজি তেওঁৰ জীৱনী ২৩ টা ভাষালৈ অনুবাদ হৈ সমগ্ৰ দেশৰ পুথিভঁৰালসমূহত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে উপলব্ধ হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই অসমৰ এইগৰাকী মহান পুত্ৰৰ বিষয়ে জ্ঞাত হোৱা আৰু প্ৰেৰণা লাভ কৰাটো নিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বাবে অসম চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি লাচিত বৰফুকন আৰক্ষী একাডেমীৰ ৰূপত সিঁচা বীজ এদিন এজোপা বটবৃক্ষত পৰিণত হ’ব আৰু সমগ্ৰ দেশতে পুলিচিঙৰ কামত সেৱা আগবঢ়াব। কেৱল অসমৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবেও এয়া হ’ব এপেক্স পুলিচ একাডেমী, তীৰ্থস্থানসমূহৰ মাজত কাশীৰ দৰেই ই উজলি উঠিব; এই প্ৰতিষ্ঠান অঞ্চলটোৰ শান্তিৰ বাবে এক নতুন আৰম্ভণি হৈ পৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৬৭ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে লাচিত বৰফুকন একাডেমীৰ প্ৰথম পৰ্য্যায়ৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে আৰু তিনিওটা পৰ্য্যায়ত মুঠ ১০৫০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই একাডেমী একাধিক অত্যাধুনিক সা-সুবিধাৰে সজ্জিত আৰু সমগ্ৰ দেশৰ ভিতৰতে শ্ৰেষ্ঠ আৰক্ষী একাডেমী হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। তেওঁ আৰু কয় যে পূৰ্বে অসমৰ আৰক্ষীসকলে প্ৰশিক্ষণৰ বাবে আন ৰাজ্যলৈ যাবলগীয়া হৈছিল, কিন্তু যোৱা ৮ বছৰত ৰাজ্য প্ৰশাসনৰ অধীনত এনে এক ৰূপান্তৰ ঘটিছে যে এতিয়া গোৱা আৰু মণিপুৰৰ ২,০০০ আৰক্ষী জোৱানে এই আৰক্ষী একাডেমীত প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত অসম এতিয়া উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত ১০ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত কেইবাখনো শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে যথাঃ ২০২০ত অসম-বড়োলেণ্ড চুক্তি, ২০২১ত কাৰ্বি আংলং চুক্তি, ২০২২ত জনজাতীয় শান্তি চুক্তি আৰু ২০২৩ত আলফা, অসম-মেঘালয় আৰু অসম-অৰুণাচল চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে কৰা এই শান্তি চুক্তিসমূহৰ ফলশ্ৰুতিত ১০,০০০ ৰো অধিক যুৱকে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সম্বৰণেৰে মূলসুঁতিলৈ আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এসময়ত আন্দোলন, বিদ্ৰোহ, বন্দুকৰ যুঁজৰ বাবে পৰিচিত অসমত এতিয়া ২৭,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ স্থাপনৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শেহতীয়াকৈ অসমত এডভান্টেজ আছাম ২.০ শীৰ্ষক বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল। ইয়াত ৫.১৮ লাখ কোটি টকা মূল্যৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল আৰু এই বুজাবুজিৰ চুক্তিসমূহৰ অধিকাংশই তৃণমূল পৰ্য্যায়ত কাৰ্য্যকৰী কৰা হ’ব। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে অসমৰ উন্নয়নৰ বাবে ৩ লাখ কোটি টকা মূল্যৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প আনিছে। তেওঁ কয় যে মুঠ ৮ লাখ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পসমূহে অসমৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ বিশাল সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰীয়া আমোলত অসমে ১.২৭ লাখ কোটি টকাৰ ‘ডিভলুচন গ্ৰান্ট’ আৰু অনুদান লাভ কৰিছিল, যি পৰিমাণ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ আমোলৰ ১০ বছৰত চাৰিগুণ বৃদ্ধিৰে ৪.৯৫ লাখ কোটি টকা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে বহু বছৰ ধৰি অসমক গোলমালৰ মাজলৈ ঠেলি দিছিল, অনুদান আগবঢ়োৱা নাছিল, উপযুক্ত শিক্ষা ব্যৱস্থা স্থাপনত ব্যৰ্থ হৈছিল, আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা নাছিল আৰু শান্তি বিৰাজ কৰিবলৈ নিদিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ১০-বছৰীয়া কাৰ্য্যকালত আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সাধন হৈছে, শান্তিয়ে বিৰাজ কৰিছে আৰু ভিন্ন উদ্যোগ স্থাপন হৈছে। তেওঁ মোদী চৰকাৰে ৰাজ্যখনত ৰূপায়ণ কৰা কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ মাজত আছে ২০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক দৈৰ্ঘ্য আৰু ১০,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ ভাৰত মালা প্ৰকল্প, ৩,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ ধুবুৰী-ফুলবাৰী দলং, ৩,৪০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৩,৭০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ গ্ৰামীণ পথ আৰু ফ’ৰ-লেনিঙৰ শিলচৰ-চৰাইবাৰী কৰিডৰ। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ মাজুলী দ্বীপত ১,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ নতুন মথাউৰি আৰু পথ নিৰ্মাণৰ কাম অব্যাহত থকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ ওপৰত এখন ছয়-লেনযুক্ত দলং নিৰ্মাণৰ কাম অব্যাহত আছে আৰু ৩৮২ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ৭১৫-কেয়ে মাজুলী আৰু যোৰহাটক সংযোগ কৰিব। লগতে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত লোকপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ ১,১০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে সম্প্ৰসাৰণ, ৯,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ ৰেল প্ৰকল্পৰাজিৰ উদ্বোধন, ১,০০০ কোটি টকাৰ এইমছ প্ৰকল্প, তামুলপুৰ, কোকৰাঝাৰ, নলবাৰী আৰু ধুবুৰীত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ লগতে আন একাধিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প স্থাপনৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে ইয়াৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে একাধিক কল্যাণমূলক কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৫৮ লাখ গৃহস্থীলৈ টেপৰ পানীৰ সংযোগ আগবঢ়োৱা হৈছে, ১.৮ কোটি লোকলৈ ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা সেৱা আগবঢ়োৱা হৈছে, ৪৩ লাখ ঘৰত শৌচাগাৰ স্থাপন কৰা হৈছে, ২.৩২ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক প্ৰতিমাহে ৫ কিলোগ্ৰামকৈ বিনামূলীয়া চাউল যোগান ধৰা হৈছে। লগতে মোদী চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে ৫১ লাখ গেছৰ চিলিণ্ডাৰ আৰু ২১ লাখ ঘৰো প্ৰদান কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে অসমত কেৱল শান্তি আনিবলৈ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণেই নহয়, বৰঞ্চ সফলতাৰে ইয়াক প্ৰতিষ্ঠাও কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰিছে আৰু এতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী ডঃ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ নেতৃত্বত ৰাজ্যখনলৈ ৫ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ আগমন ঘটিছে, যিয়ে অসমৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এটি সোণালী ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰিব। তেওঁ আৰু কয় যে অসমত দণ্ডাদেশৰ অনুপাত ৫ শতাংশৰপৰা ২৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বে জনতাই এফআইআৰ দাখিল কৰিব নুখুজিছিল, কিয়নো আৰক্ষীক কেৱল সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ প্ৰদানত ব্যস্ত থকা দেখিছিল। কিন্তু আজি আৰক্ষীয়ে নাগৰিকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিতকৰণ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰৱৰ্তন কৰা তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণত মনোনিৱেশ কৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates Lachit Barphukan Police Academy in Dergaon, Assam
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Assam is now progressing on the path of development
The seed planted today in the form of Lachit Barphukan Police Academy will one day grow into a banyan tree, and will serve the cause of policing in the entire country
The saga of great warrior Lachit Barphukan was once limited to Assam, but under the Modi government, his biography is now available in 23 languages in libraries across the country
In Assam, once known for movements, insurgency, and gunfights, efforts are underway to establish a semiconductor industry worth ₹27,000 crore
The double-engine government has increased the conviction rate in Assam from 5 per cent to 25 per cent
In Assam, the police, which were once limited to fighting terrorism, are now working to protect the rights of citizens
Earlier, Assam was plunged into the flames of riots, keeping the region in a state of unrest, however, under the Modi government, peace has been established here, and with world-class infrastructure, large industries are now being set up
15 MAR 2025 5:15PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the Lachit Barphukan Police Academy in Dergaon, Assam. On this occasion, Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, Union Minister Shri Sarbananda Sonowal, and many other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that in the next 5 years, the Lachit Barphukan Police Academy will be ranked first among all police academies across the country. He mentioned that Assam's brave warrior and legendary, Lachit Barphukan, had led Assam to victory against the Mughals. He further stated that saga of bravery of Lachit Barphukan was once kept limited to Assam, but due to the efforts of the Modi Government, today his biography has been translated into 23 languages and is available in libraries across the country for children. Shri Shah praised the Assam government for ensuring that the entire nation learns about and draws inspiration from this great son of Assam. He added that the seed planted today in the form of the Lachit Barphukan Police Academy would one day grow into a banyan tree, and will serve the cause of policing in the entire country. It will be an apex police academy not only for Assam but for entire Northeast, similar to Kashi among pilgrimage sites; the site will be a new beginning for peace in the region
Shri Amit Shah said that the first phase of the Lachit Barphukan Academy has been completed at a cost of ₹167 crore, and a total of ₹1050 crore will be spent on all three phases. He mentioned that the academy is equipped with several state-of-the-art facilities and will become the best police academy in the entire country. He further highlighted that earlier, Assam's police had to go to other states for training, but in the last 8 years, under the state's governance, such a transformation has taken place that now, 2,000 police personnel from Goa and Manipur have received training at this police academy.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Assam is now progressing on the path of development. He mentioned that in the last 10 years, under the leadership of Prime Minister Modi, several peace agreements have been signed: the Assam-Bodoland Agreement in 2020, the Karbi Anglong Agreement in 2021, the Tribal Peace Agreement in 2022, and the ULFA, Assam-Meghalaya, and Assam-Arunachal Agreements in the year 2023. Shri Shah stated that as a result of these peace agreements made by the Modi government, more than 10,000 youths have laid down their weapons and joined the mainstream. He added that in Assam, once known for movements, insurgency, and gunfights, efforts are underway to establish a semiconductor industry worth ₹27,000 crore.
Shri Amit Shah said that a recent investment and infrastructure conference named Advantage Assam 2.0 was held in Assam, where MoUs worth ₹5.18 lakh crore were signed, and most of these MoUs will be implemented on the ground. He further mentioned that the Modi government is bringing infrastructure projects worth ₹3 lakh crore for the development of Assam. He emphasized that these projects, totaling ₹8 lakh crore, will create a large number of employment opportunities for the youth of Assam.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that during the 10-year rule of the previous government, Assam received a devolution grant and grant-in-aid of ₹1.27 lakh crore, which has been increased fourfold to ₹4.49 lakh crore in the 10 years under Prime Minister Modi’s leadership. He said that previous governments pushed Assam into the fire of riots for many years, did not provide grants, failed to establish an education system, did not build infrastructure, and did not bring peace.
Shri Shah said that during Prime Minister Modi’s 10-year tenure, infrastructure is being developed, peace has been established, and various industries are being set up. He mentioned several key projects such as the over 200 km long Bharatmala project worth ₹10,000 crore, the Dhubri-Phulbari bridge costing ₹3,000 crore, the four-laning of the Silchar-Churaibari corridor at a cost of ₹3,400 crore, and the construction of a new embankment and road on Majuli Island costing ₹1,000 crore.
He also said that a six-lane bridge over the Brahmaputra River is under construction, and Majuli and Jorhat are being connected via National Highway 715-K at a cost of ₹382 crore. Additionally, the expansion of an airport named after Gopinath Ji is being done at a cost of ₹1,200 crore, and in the railway sector, projects worth ₹9,000 crore have been inaugurated. Furthermore, an AIIMS is being set up at a cost of ₹1,000 crore, and medical colleges are being established in Tamulpur, Kokrajhar, Nalbari, and Dhubri, along with many other infrastructure projects under Modi’s leadership.
Shri Amit Shah said that the Modi government and the Assam government have carried out several welfare programs for the poor. He mentioned that for the first time, tap water was provided to 58 lakh homes, free treatment up to ₹5 lakh was provided to 1.8 crore people, toilets were built in 43 lakh homes, 2.32 crore poor people were given 5 kilograms of free rice per person every month, and the Modi government and Assam government also provided 51 lakh gas cylinders and 21 lakh houses.
Union Home Minister said that the Modi government has not only made efforts to bring peace to Assam but has successfully established it. He mentioned that the Modi government has built infrastructure, and now, under the leadership of Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, an investment of ₹5 lakh crore is coming into the state, which will lay the foundation for a golden future for the youth of Assam. He further stated that the conviction ratio in Assam has increased from 5 per cent to 25 per cent. He highlighted that earlier, people did not want to file FIRs because the police were only seen as fighting against terrorists, but today, the police are focused on protecting the rights of citizens and effectively implementing the three new criminal laws introduced by Prime Minister Shri Narendra Modi.