Ministry of Information & Broadcasting
Government of India to reach out to the global community ahead of the World Audio Visual & Entertainment Summit 2025 to be held in Mumbai from 1st May 2025; Seeks wide participation in crucial Global Media Dialogue
Union Ministers Dr. S Jaishankar and Shri Ashwini Vaishnaw, MoS Dr L Murugan along with host state Maharashtra CM Shri Devendra Fadnavis to spell out the benefits of WAVES as a global platform for a synergetic approach on rising Media & Entertainment sector to more than 100 ambassadors & high commissioners in New Delhi on 13th March 2025
With a view to foster global harmony, under the aegis of WAVES discussing opportunities and concerns common to all nations in Media and Entertainment Sector are key agenda points of Global Media Dialogue
12 MAR 2025 4:09PM by PIB Delhi
In a significant step towards fostering international collaboration in the Media & Entertainment sector, the Government of India will reach out to the global community ahead of the World Audio Visual & Entertainment Summit (WAVES) 2025 on 13th March 2025 at Sushma Swaraj Bhawan, New Delhi at 4.30 PM. This outreach event organised by the Ministry of Information and Broadcasting will seek participation in a crucial Global Media Dialogue from different governments ahead of the first WAVES Declaration in Mumbai on 2nd May 2025.
Union Minister of External Affairs Dr S. Jaishankar, Union Minister of Information and Broadcasting, Railways and MeitY Shri Ashwini Vaishnaw, along with Union Minister of State for Information and Broadcasting & Parliamentary Affairs Dr. L. Murugan, with host state Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis to highlight the transformative potential of WAVES as a unified global platform for the rapidly growing Media & Entertainment sector. The event will be attended by more than 100 ambassadors and high commissioners and will outline opportunities for a synergistic approach in the M&E sector.
GLOBAL MEDIA DIALOGUE
Global Media Dialogue, to be held at World Audio Visual Entertainment Summit (WAVES) 2025 on 2nd May 2025 in Mumbai, aims to bring together global leaders, policymakers, industry stakeholders, media professionals, and artists to engage in a constructive and dynamic dialogue aimed at shaping the future of the audio-visual and entertainment sectors with a focus on international collaboration, technological innovation, and ethical practices.
Key discussion points
A key objective of the dialogue is to promote open dialogue and cooperation among nations to ensure the fair and transparent growth of the M&E sector. Discussions will focus on strategies to enhance cross-border collaboration, and to serve as a platform for knowledge-sharing and fostering partnerships to address common challenges and opportunities. The dialogue will also emphasize the importance of open and fair trade practices in the M&E sector, ensuring equitable access and growth for all stakeholders. The key agenda points of the Global Media Dialogue under the aegis of WAVES include discussing opportunities and concerns common to all nations in the Media and Entertainment sector, with a view to fostering global harmony.
WAVES 2025
WAVES is a premier global event that brings together the entire Media and Entertainment (M&E) sector to be hosted at Mumbai, Maharashtra from 1st May to 4th May 2025. It aims to connect India's M&E industry with the global market and the global M&E industry with the Indian market, fostering growth, collaborations, and innovations. WAVES aims to become a global convergence summit for the media and entertainment industry. It is set to magnify India’s creative strength, amplifying its position as a hub for content creation, intellectual property, and technological innovation. Industries and sectors in focus include Broadcasting, Print Media, Television, Radio, Films, Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, Sound and Music, Advertising, Digital Media, Social Media Platforms, Generative AI, Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) and Extended Reality (XR).
Building on this vision, WAVES 2025 will feature several dynamic platforms to promote collaboration and innovation. The WAVES Bazaar will provide a marketplace for business partnerships and content acquisition, including the launch of the first-ever e-bazaar for year-round global content trade. The WaveXcelerator will connect M&E startups with investors and mentors through live pitching sessions to foster innovation and funding. The CreatoSphere will offer immersive experiences with masterclasses, workshops, a gaming arena, and the Grand Finale of the Create in India Challenges, culminating in the WAVES CIC Awards. Together, these initiatives aim to position WAVES 2025 as a transformative event driving a unified and synergetic approach to the global M&E industry.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰত চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ ১ মে’ৰ পৰা মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বিশ্ব দৃশ্য শ্ৰব্য আৰু মনোৰঞ্জন শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৫ৰ পূৰ্বে বিশ্ব সমাজৰ কাষ পাব; গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্ব সংবাদ মাধ্যমৰ আলোচনাত ব্যাপক অংশগ্ৰহণৰ আশা কৰা হৈছে
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড° এছ জয়শংকৰ আৰু শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগান আৰু আয়োজক ৰাজ্য মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নৱিছে ২০২৫ চনৰ ১৩ মাৰ্চত নতুন দিল্লীত ১০০ৰো অধিক ৰাষ্ট্ৰদূত আৰু উচ্চায়ুক্তক উদীয়মান সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ ওপৰত সমন্বিত দৃষ্টিভংগীৰ বাবে বিশ্বব্যাপী মঞ্চ হিচাপে WAVESৰ সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰিব
বিশ্ব সমন্বয়ক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে WAVESৰ নেতৃত্বত সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ সকলো দেশৰ বাবে সমান সুযোগ আৰু উদ্বেগ সম্পৰ্কে আলোচনা কৰাটো গ্ল’বেল মিডিয়া ডাইলগৰ অন্যতম মূল এজেণ্ডা বিন্দু
12 MAR 2025 4:09PM by PIB Guwahati
সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি ভাৰত চৰকাৰে ১৩ মাৰ্চ, ২০২৫ তাৰিখে সন্ধিয়া ৪.৩০ বজাত নতুন দিল্লীৰ সুষমা স্বৰাজ ভৱনত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বিশ্ব অডিঅ' ভিজুৱেল আৰু মনোৰঞ্জন শীৰ্ষ সন্মিলন (WAVES) ২০২৫ৰ পূৰ্বে বিশ্ব সমাজৰ কাষ পাব। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা এই আউটৰিচ অনুষ্ঠানত ২০২৫ চনৰ ২ মে’ত মুম্বাইত প্ৰথম WAVES ঘোষণাৰ পূৰ্বে বিভিন্ন চৰকাৰৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্ব সংবাদ মাধ্যমৰ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ আশা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড° এছ জয়শংকৰ, কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ৰে'লৱে আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ তথা তথ্য প্ৰযুক্তি (MeitY) মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে আয়োজক ৰাজ্য মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নৱিছৰ সৈতে দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ বাবে এক সংহত বিশ্বব্যাপী মঞ্চ হিচাপে ৱেভছৰ পৰিৱৰ্তনকাৰী সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিব। এই অনুষ্ঠানত ১০০জনৰো অধিক ৰাষ্ট্ৰদূত আৰু উচ্চায়ুক্তই অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডত সহযোগিতামূলক পদ্ধতিৰ সুযোগৰ ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰা হ’ব।
গ্লোবেল মিডিয়া ডাইলগ
২০২৫ চনৰ ২ মে’ত মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বিশ্ব অডিঅ' ভিজুৱেল এণ্টাৰটেইনমেণ্ট ছামিট (WAVES) ২০২৫ত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বিশ্বব্যাপী সংবাদ মাধ্যমৰ আলোচনাৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বব্যাপী নেতা, নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ অংশীদাৰ, সংবাদ মাধ্যমৰ পেছাদাৰী আৰু শিল্পীসকলক একত্ৰিত কৰি সৃষ্টিশীল আৰু গতিশীল আলোচনাত জড়িত কৰা। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা, প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন আৰু নৈতিক পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি দৃশ্য-শ্ৰব্য আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ ভৱিষ্যৎ গঢ় দিয়া।
আলোচনাৰ মূল কথা
সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন (এম এণ্ড ই) খণ্ডৰ ন্যায্য আৰু পাৰদৰ্শী উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ দেশসমূহৰ মাজত মুকলি আলোচনা আৰু সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰ কৰাটোৱেই হৈছে আলোচনাৰ মূল উদ্দেশ্য। আলোচনাসমূহে সীমা অতিক্ৰম কৰি সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ কৌশলসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব আৰু সাধাৰণ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ জ্ঞান-বিনিময় আৰু অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব। এই আলোচনাত সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডত মুকলি আৰু ন্যায্য বাণিজ্যিক পদ্ধতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত সকলো অংশীদাৰৰ সমান প্ৰৱেশ আৰু বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰা হ’ব। ৱেভছৰ তত্বাৱধানত বিশ্বব্যাপী সংবাদ মাধ্যমৰ আলোচনাৰ মূল কাৰ্যসূচীৰ বিন্দুসমূহৰ ভিতৰত আছে বিশ্ব সমন্বয়ক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডৰ সকলো দেশৰ বাবে সমান সুযোগ আৰু উদ্বেগৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা।
ৱেভছ ২০২৫
ৱেভছ হৈছে সমগ্ৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন (এম এণ্ড ই) খণ্ডক একত্ৰিত কৰা প্ৰিমিয়াৰ গ্ল’বেল ইভেণ্ট। ২০২৫ চনৰ ১ মে’ৰ পৰা ৪ মে’লৈ মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হ’ব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ এম এণ্ড ই উদ্যোগক বিশ্ব বজাৰৰ সৈতে আৰু বিশ্বব্যাপী এম এণ্ড ই উদ্যোগক ভাৰতীয় বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা, যাৰ জৰিয়তে বৃদ্ধি, সহযোগিতা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰা। ৱেভছৰ লক্ষ্য হৈছে সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ বাবে বিশ্বব্যাপী অভিসৰণ সন্মিলন হোৱা। ই ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল শক্তিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু, যি কণ্টেণ্ট সৃষ্টি, বৌদ্ধিক সম্পত্তি আৰু প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে নিজৰ স্থান বৃদ্ধি কৰিব। ফোকাচ কৰা হৈছে তলত উল্লেখ কৰা উদ্যোগ আৰু খণ্ডসমূহৰ ওপৰত- সম্প্ৰচাৰ, প্ৰিণ্ট মিডিয়া, টেলিভিছন, ৰেডিঅ’, চলচ্চিত্ৰ, এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং, কমিকছ, শব্দ আৰু সংগীত, বিজ্ঞাপন, ডিজিটেল মিডিয়া, ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্ম, জেনেৰেটিভ এআই, অগমেণ্টেড ৰিয়েলিটি (এ আৰ), ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটি (ভি আৰ) আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি (এক্স আৰ)।
এই দৃষ্টিভংগীৰ ভিত্তিত ৱেভছ ২০২৫ত সহযোগিতা আৰু উদ্ভাৱনক লাভান্বিত কৰিবলৈ কেইবাটাও গতিশীল মঞ্চৰ বৈশিষ্ট্য থাকিব। ৱেভছ বজাৰে বছৰজুৰি বিশ্বব্যাপী কণ্টেণ্ট ট্ৰেডিঙৰ বাবে প্ৰথম ই-মাৰ্কেটপ্লেচ মুকলি কৰাকে ধৰি ব্যৱসায়িক অংশীদাৰিত্ব আৰু কণ্টেণ্ট অধিগ্ৰহণৰ বাবে এক বজাৰ প্ৰদান কৰিব। WaveXcelerator এ উদ্ভাৱন আৰু পুঁজিৰ পোষকতা কৰিবলৈ লাইভ পিচিং অধিবেশনৰ জৰিয়তে বিনিয়োগকাৰী আৰু পৰামৰ্শদাতাৰ সৈতে মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন ষ্টাৰ্টআপসমূহক সংযোগ কৰিব। ক্ৰিয়েট’স্ফিয়াৰ মাষ্টাৰক্লাছ, কৰ্মশালা, গেমিং জ’ন, আৰু ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জৰ গ্ৰেণ্ড ফিনালেৰ সৈতে নিমজ্জিত অভিজ্ঞতা আগবঢ়াব, যাৰ সমাপন WAVES CIC বঁটাত হ’ব। লগতে, এই পদক্ষেপসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিশ্ব সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ বাবে এক সংহত আৰু সংগতিপূৰ্ণ দৃষ্টিভংগী আগবঢ়াই নিয়া পৰিৱৰ্তনকাৰী অনুষ্ঠান হিচাপে ৱেভছ ২০২৫ক প্ৰতিষ্ঠা কৰা।