ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଯୁବ ସଂସଦକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତିରେ ଭରପୂର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ରତ୍ନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ; ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଏବେ ସାକାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି
ମୋଦୀ ସରକାର ୧୨ଟି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶାନ୍ତିର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି
ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୋଗଦାନ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ
୨୦୨୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀକୁ ରେଳ, ବିମାନ ଏବଂ ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ାଯିବ, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କେବଳ ବାହ୍ୟ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରାଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ
ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ପରିଷଦ କେବଳ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ଦିଗ ଦେଖାଏ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଚରିତ୍ର ଗଠନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ
11 MAR 2025 4:49PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଯୁବ ସଂସଦରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ ଅଭିଜ୍ଞତା (ଏସ୍ଇଆଇଏଲ୍) ଦ୍ୱାରା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ରତ୍ନ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଐତିହ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧ, ଯାହା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବା ଲାଗି, ବିଶେଷକରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେସେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସର୍ବାଧିକ ବୁଦ୍ଧିମତା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କେତେକ ପରିଶ୍ରମୀ ଜନଜାତି ବାସ କରନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ବିବିଧତାର ଭୂମି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୨୦ ରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ୧୬୦ ଜନଜାତି, ୨୦୦ ଉପଭାଷା ଏବଂ ଭାଷା, ୫୦ ଟି ଅନନ୍ୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ୩୦ ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ନୃତ୍ୟ ଶୈଳୀ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଅନେକ ଅନନ୍ୟ ଗୁଣ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିକାଶରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଗଲା ଯେତେବେଳେ ବିଦ୍ରୋହ ଏବଂ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ବିଭିନ୍ନ ଭ୍ରମ ଏବଂ ବିବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରି ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇଥିଲେ। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ହିଂସା, ବନ୍ଦ, ନିଶା କାରବାର, ଅବରୋଧ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକବାଦ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ କରିଦେଇଛି, ଯାହା କେବଳ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବିଭାଜନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ୪୦ ବର୍ଷ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା, ଏହି ସମୟରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଦଳ ଯେତେବେଳେ ବି କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଛି, ସର୍ବଦା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ଏତେ ବଡ଼ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ କୌଣସି ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ସମୟରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଫଳତା ହେଉଛି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିବା। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ରାଜଧାନୀ ରେଳ, ବିମାନ ଏବଂ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କେବଳ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଭୌତିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିନଥିଲେ, ବରଂ ଭାବନାତ୍ମକ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଛନ୍ତି, ବିଦ୍ରୋହୀ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ସହ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବୁଝୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜିନାମା ଜରିଆରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଏବେ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରହିଛି। ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୧,୦୦୦ ହିଂସା ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇ ୩୪୨୮ କୁ ଖସି ଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମୃତ୍ୟୁହାର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁହାର ୮୯ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ସମସ୍ତ ବିଦ୍ରୋହୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସହ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ୧୦,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ରୋହୀ ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ରୋହୀ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ୧୨ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଭାଷା, ଉପଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି, ପୋଷାକ, ପାରମ୍ପାରିକ ନୃତ୍ୟ ଏବଂ କଳାକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଆତ୍ମସମର୍ପଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତିର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଶାନ୍ତି ବିନା କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, କାରଣ ଶାନ୍ତି ହେଉଛି ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ମୌଳିକ ପୂର୍ବ ସର୍ତ୍ତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ମିଳିଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମହାକାଶ ପ୍ରୟୋଗ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନଇଏସଏସି) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୧୧୦ ଟି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବନ୍ୟା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହ୍ରଦ ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଉପଗ୍ରହ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଭୂକ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ୟା ପରିଚାଳନା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବଜେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪-୧୫ ତୁଳନାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟରେ ୧୫୩ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣରେ ୪୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣରେ ୪୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପୃଥକ ଭାବେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୯୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ୬୪ଟି ନୂତନ ବିମାନ ମାର୍ଗ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ୪୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଉପରେ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ରେଳ - ସଡ଼କ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 'ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକା ସେତୁ "ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ସବୁଜ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆସାମରୁ ଭୁଟାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ରେଳ, ବିମାନ ଏବଂ ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ। ମୋଦୀ ସରକାର ଅଧୀନରେ କେବଳ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବାହ୍ୟ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରାଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସିକିମରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଜୈବିକ କୃଷିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆସାମକୁ ୨୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଆସୁଛି, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ୨.୫୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆସୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ପକାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କୌଣସି ପିଲାକୁ କାମ ପାଇଁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ସେହିଠାରେ ହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ "ଅବସରରେ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ମାତା ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହେବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ; ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଏବେ ସାକାର ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବେ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ଆମ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ମାତୃଭାଷାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଭୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବ, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅତି ନିକଟତର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର କେବଳ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ, ଏକତା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଛାତ୍ର ସଂସଦ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏହା ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଛାତ୍ର ସଂସଦକୁ ଅନ୍ୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ପରିଷଦ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ସମସ୍ତ ଯୁବ ସଂଗଠନ ଦେଶର ଶକ୍ତିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ପରିଷଦ କେବଳ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଚରିତ୍ର ଗଠନରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ସହଯୋଗ ହେଉ କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସହାୟତା ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ଦେଶକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଛାତ୍ର ସଂଗଠନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାଗ ସହିତ ଭାବନାତ୍ମକ ଭାବେ ଯୋଡ଼ିବା ଦିଗରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ ଅଭିଜ୍ଞତା (ଏସଇଆଇଏଲ) ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଏସ୍ଇଆଇଏଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୪୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି, ଏସଇଆଇଏଲ୍‍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି, ଯାହାର ଅତୁଳନୀୟ ଶକ୍ତି ରହିଛି ବୋଲି ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ପରିଷଦକୁ ସାଂଗଠନିକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା କି ଏସ୍‍ଇଆଇଏଲ ପଦେକ୍ଷପକୁ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ସଫଳତାର ସହ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସମ୍ମତି ଦେଇଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses North-East Students' & Youth Parliament organised by Student Experience in Inter-State Living (SEIL) in New Delhi as the Chief Guest
North-East, rich in its prosperous culture, is a priceless jewel of Indian culture
Prime Minister Shri Narendra Modi made the North-East the focal point of every program of the central government
In every field, India should lead the world; this dream of Maharshi Aurobindo and Swami Vivekananda is now beginning to be realized
Modi government has paved the way for peace in the North-East by signing 12 agreements, through which more than 10,000 youths have surrendered and joined the mainstream
The contribution of the North-East will be the most important in building a developed India
By 2027, the capitals of all the states in the North-East will be connected by train, air, and road, Under the Modi government, not only the physical distance of the North East has been reduced, but also the distance between hearts has been shortened
In the coming times, the youth from North East will not have to go elsewhere for employment
Vidyarthi Parishad not only shows the right direction to the youth but also helps in shaping their character
Students' Experience in Inter-State Living (SEIL) has emotionally connected the Northeast with the rest of the country
The world's largest student organization has always prioritized the nation in every project, whether it is providing assistance during a disaster or helping in a national crisis
11 MAR 2025 4:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, attended the North-East Students’ & Youth Parliament in New Delhi today as the Chief Guest. The event was organized by the Student Experience in Inter-State Living (SEIL).
Union Home Minister Shri Amit Shah described the North-East as a priceless jewel of Indian culture, rich in heritage that enhances the cultural fabric of India. He highlighted the region's immense potential to attract global attention, especially from a tourism perspective. He also praised the youth of the North-East for having the highest IQ in India and noted that the region is home to some of the most hard-working tribes. Shri Shah emphasized that the North-East is a land of diversity, with over 220 tribal groups, 160 tribes, 200 dialects and languages, 50 unique festivals, and more than 30 world-renowned dance forms.
Shri Amit Shah acknowledged that despite its many unique qualities, the North-East fell behind in development due to a time when insurgency and separatism were fuelled by creating various illusions and disputes. He pointed out that violence, bandhs, drugs, blockades, and regionalism fragmented the region, causing a divide not only between the North-East and the rest of the country but also among the states within the region. As a result, the North-East faced a 40-year delay in development, with terrorism and separatist groups being the primary obstacles during this period.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that whenever his party came to power, it always prioritized the North-East. He mentioned that previously, there was no separate ministry for such a large and underdeveloped region, but it was established during the government led by Atal ji. Under Prime Minister Shri Narendra Modi, the North-East has become a focus in every program of the Central Government. Shri Shah emphasized that the greatest achievement of the Modi government is reducing the distance between the North-East and the rest of India. He announced that by 2027, all state capitals in the North-East will be connected by rail, air, and road networks. He added that Prime Minister Modi not only enhanced physical connectivity between the North-East and the rest of India but also worked to bridge the emotional divide. Shri Shah highlighted that the Modi government kept the North-East at the heart of every plan, engaging in discussions with insurgent groups one by one, understanding their concerns, and working to bring them into the mainstream through agreements.
Shri Amit Shah stated that the North-East is now experiencing peace. Between 2004 and 2014, there were 11,000 incidents of violence in the region, whereas from 2014 to 2024, this number decreased by nearly 70%, dropping to 3,428. He said that there is a 70% reduction in the deaths of security forces and an 89% reduction in civilian deaths. Shri Shah mentioned that the Modi government signed agreements with all insurgent groups, leading to over 10,500 rebels surrendering their weapons and reintegrating into the mainstream. He emphasized that in the past 10 years, 12 significant agreements had been signed with insurgent groups. Under the Ek Bharat, Shreshtha Bharat initiative, the government has respected and preserved the languages, dialects, cultures, costumes, traditional dances, and arts of the North-East, while fostering an atmosphere of peace across the region by encouraging the surrender of weapons by more than 10,000 individuals.
Shri Amit Shah stated that the development of any region is not possible without peace, as peace is a fundamental precondition for progress. He emphasized that the Modi Government has focused on establishing peace in the North-East. Shri Shah highlighted the significant benefits the North-East has gained from space technology under the Modi Government, with around 110 schemes being implemented through the North Eastern Space Applications Centre (NESAC). He further mentioned that for flood management in the North-East, satellite mapping and topography have been used to plan the construction of more than 300 lakes in the region, which will ensure permanent flood management in the coming days.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the tenure of the Modi government, several efforts have been made for the development of the North-East region over the past 10 years. The govt. has increased the budgetary provisions for the region. He stated that, compared to the year 2014-15, Prime Minister Shri Narendra Modi has increased the budget by 153 per cent for the year 2024-25. He also mentioned that for better connectivity, ₹41,000 crores have been spent on roads, and ₹47,000 crores have been spent separately on rural roads. He said that, in a way, the Modi government has spent ₹90,000 crores in the North-East specifically for roads. Shri Shah mentioned that 64 new air routes were started for air connectivity, ₹4,800 crores were spent on the Vibrant Village program, while ₹18,000 crores were allocated for Railways.
Shri Amit Shah said that today, India's largest Rail-cum-Road bridge has been constructed over the Brahmaputra River. He mentioned that PM Modi built the Bhupen Hazarika Setu, provided Arunachal Pradesh with a green field airport, achieved 100 per cent electrification of the Railway network, and that a new railway line is being constructed from Assam to Bhutan. Shri Shah added that by 2027, the capitals of all the states in the North-East will be connected by train, air, and road. Under the Modi government, not only the physical distance of the North East has been reduced, but also the distance between hearts has been shortened. He also noted that the goal of 100 per cent organic farming in Sikkim has been accomplished during the tenure of our government. He said that today, a ₹27,000 crore semiconductor plant is coming to Assam, which will provide job opportunities for the youth. Shri Shah mentioned that an investment of ₹2.5 lakh crore is coming to the North-East. He stated that the foundation for this development was laid during last 10 years under the Modi government, and in the next 10 years, no child from the North-East will have to go to another part of the country for work; they will find employment right there.
Union Home Minister said that during the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’, we made a pledge that by 2047, India will be a fully developed nation and will be a global leader in every field. He stated that by 2047, Mother India will stand before the world with her full strength and energy. He added that in every field, India should lead the world; this dream of Maharshi Aurobindo and Swami Vivekananda is now beginning to be realized. Shri Shah mentioned that to involve the youth in this process, our government has made several efforts. He said that PM Modi was the first to introduce the New Education Policy, in which we emphasized preserving our languages and giving importance to mother tongues. He added that through the New Education Policy, our education system will be both local and global, creating many opportunities for the youth.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the North-East is very close to the heart of Prime Minister Shri Narendra Modi and the Government of India. He stated that the Government of India, under the leadership of Prime Minister PM Modi, is fully committed not only to budget allocation but also to the development, unity, and peace of the North-East.
Shri Amit Shah remarked that while the Student Parliament is a commendable event, it should not be an isolated occurrence. Instead, a system should be established to bridge the Student Parliament with other organizations and Vidyarthi Prishad, ensuring that all youth organizations contribute to the nation’s strength. He emphasized that the Vidyarthi Prishad not only guides youth in the right direction but also plays a vital role in shaping their character. He further praised the world’s largest student organization for consistently prioritizing the nation in every endeavor, whether it be cooperating in times of disaster or assisting during national crises.
Union Home Minister also lauded the Students' Experience in Inter-State Living (SEIL) for its role in emotionally connecting the North-East with the rest of the country. He highlighted that today, over 4,000 families across the country are hosting children from the North-East, engaging with them through SEIL, which he described as having unmatched strength. Shri Shah credited the Vidyarthi Prishad for creating a sense of organizational dedication, which has allowed initiatives like SEIL to continue successfully for so many years.