গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নতুন দিল্লীত ষ্টুডেণ্টছ এক্সপেৰিয়েন্স ইন ইণ্টাৰ ষ্টেট লিভিং (এছ ই আই এল)ৰ দ্বাৰা আয়োজিত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু যুৱ সংসদত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ
সমৃদ্ধিশালী সংস্কৃতিৰে সমৃদ্ধ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ এক অমূল্য ৰত্ন
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিটো কাৰ্যসূচীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু কৰি তুলিছে
প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতে বিশ্বক নেতৃত্ব দিব লাগে; মহৰ্ষী অৰবিন্দ আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ এই সপোন এতিয়া বাস্তৱায়িত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে
মোদী চৰকাৰে ১২খন চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, যাৰ জৰিয়তে ১০,০০ৰো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰি মূলসুঁতিত যোগদান কৰিছে
উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অৱদান আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব
11 MAR 2025 4:49PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু যুৱ সংসদত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। ষ্টুডেণ্টছ এক্সপেৰিয়েন্স ইন ইণ্টাৰষ্টেট লিভিং (এছ ই আই এল) ৰ দ্বাৰা এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ এক অমূল্য ৰত্ন বুলি অভিহিত কৰে, যি ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক গাঁথনি বৃদ্ধি কৰা ঐতিহ্যৰে সমৃদ্ধ। তেওঁ বিশেষকৈ পৰ্যটনৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা বিশ্বৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিবলৈ অঞ্চলটোৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক আই কিউ থকাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশংসা কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে এই অঞ্চলটো কঠোৰ পৰিশ্ৰমী জনজাতিৰ বাসস্থান। শ্ৰী শ্বাহে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল হৈছে বৈচিত্ৰ্যৰে ভৰা য’ত ২২০ৰো অধিক জনজাতীয় গোট, ১৬০টা জনজাতি, ২০০টা উপভাষা আৰু ভাষা, ৫০টা অনন্য উৎসৱ, আৰু ৩০টাতকৈও অধিক বিশ্ববিখ্যাত নৃত্যৰ ৰূপ আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে স্বীকাৰ কৰে যে ইয়াৰ বহুতো অনন্য গুণ থকাৰ স্বত্ত্বেও উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি আছিল যেতিয়া বিদ্ৰোহ আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদেৰে বিভিন্ন ভ্ৰম আৰু বিবাদৰ সৃষ্টি কৰা হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে হিংসা, বন্ধ, ড্ৰাগছ, অৱৰোধ আৰু আঞ্চলিকতাবাদে অঞ্চলটো খণ্ডবিখণ্ড কৰি তুলিছিল, যাৰ ফলত কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু দেশৰ বাকী অংশৰ মাজত নহয়, অঞ্চলটোৰ ভিতৰৰ ৰাজ্যসমূহৰ মাজতো বিভাজনৰ সৃষ্টি হৈছিল। ফলস্বৰূপে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে উন্নয়নত ৪০ বছৰৰ বিলম্বৰ সন্মুখীন হৈছিল, এই সময়ছোৱাত সন্ত্ৰাসবাদ আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদী গোটবোৰ আছিল প্ৰাথমিক বাধা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়াই তেওঁৰ দল ক্ষমতালৈ আহিছে, তেওঁলোকে সদায় উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বতে ইমান ডাঙৰ আৰু অনুন্নত অঞ্চলৰ বাবে কোনো পৃথক মন্ত্ৰালয় নাছিল, কিন্তু অটলজীৰ নেতৃত্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত ইয়াক স্থাপন কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধীনত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিটো কাৰ্যসূচীত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে মোদী চৰকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সাফল্য হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু ভাৰতৰ বাকী অংশৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰা। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ২০২৭ চনৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যৰ ৰাজধানী ৰে'ল, বিমান আৰু পথ নেটৱৰ্কৰ দ্বাৰা সংযুক্ত কৰা হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কেৱল ভৌতিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰাই নহয় উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু ভাৰতৰ বাকী অংশৰ মাজৰ আৱেগিক বিভাজন দূৰ কৰাৰ বাবেও কাম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক প্ৰতিটো পৰিকল্পনাৰ কেন্দ্ৰত ৰাখি বিদ্ৰোহী গোটসমূহৰ সৈতে একেৰাহে আলোচনাত লিপ্ত হৈছিল, তেওঁলোকৰ অসুবিধাভোৰ বুজি পাইছিল আৰু চুক্তিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক মূলসুঁতিলৈ অনাৰ বাবে কাম কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এতিয়া শান্তি বিৰাজ কৰিছে।২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত অঞ্চলটোত ১১,০০০ হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হৈছিল, আনহাতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈকে এই সংখ্যা প্ৰায় ৭০ শতাংশ হ্ৰাস পাই ৩,৪২৮ লৈ হ্ৰাস পাইছিল। তেওঁ কয় যে নিৰাপত্তা বাহিনীৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৭০ শতাংশ আৰু অসামৰিক লোকৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৮৯ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে সকলো বিদ্ৰোহী গোটৰ সৈতে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে, যাৰ ফলত ১০,৫০০ৰো অধিক বিদ্ৰোহীয়ে তেওঁলোকৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আত্মসমৰ্পণ কৰি মূলসুঁতিত পুনৰ একত্ৰিত হৈছে।. তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যোৱা ১০ বছৰত বিদ্ৰোহী গোটসমূহৰ সৈতে ১২টা গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত পদক্ষেপৰ অধীনত, চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ভাষা, উপভাষা, সংস্কৃতি, পোচাক, পৰম্পৰাগত নৃত্য আৰু কলাক সন্মান আৰু সংৰক্ষণ কৰিছে, আনহাতে ১০,০০০ৰো অধিক ব্যক্তিৰ দ্বাৰা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ আত্মসমৰ্পণক উৎসাহিত কৰি সমগ্ৰ অঞ্চলটোত শান্তিৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শান্তি অবিহনে কোনো অঞ্চলৰ উন্নয়ন সম্ভৱ নহয়, কিয়নো শান্তি হৈছে প্ৰগতিৰ বাবে এক মৌলিক পূৰ্বচর্ত। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি স্থাপনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।শ্ৰী শ্বাহে মোদী চৰকাৰৰ অধীনত মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে লাভ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ লাভালাভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত উত্তৰ-পূব মহাকাশ এপ্লিকেচন চেণ্টাৰ (এনইএছএচি) ৰ জৰিয়তে প্ৰায় ১১০ খন আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বানপানী ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে, অঞ্চলটোত ৩০০ৰো অধিক হ্ৰদ নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ উপগ্ৰহৰ মেপিং আৰু স্থলাকৃতি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে, যিয়ে অনাগত দিনবোৰত স্থায়ী বানপানী ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। চৰকাৰে অঞ্চলটোৰ বাবে বাজেট বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে ২০১৪-১৫ চনৰ তুলনাত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪-২৫ চনৰ বাবে বাজেট১৫৩ শতাংশ বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে উন্নত সংযোগৰ বাবে পথসমূহত ৪১,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, আৰু গ্ৰাম্য পথসমূহত ৪৭,০০০ কোটি টকা পৃথকে ব্যয় কৰা তেওঁ কয় যে এক প্ৰকাৰে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিশেষকৈ পথৰ বাবে ৯০,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে বিমান সংযোগৰ বাবে ৬৪টা নতুন বিমান পথ আৰম্ভ কৰা হৈছে, ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচীত ৪,৮০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, আনহাতে ৰে'লৱেৰ বাবে ১৮,০০০ কোটি টকা আবণ্টন কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ ওপৰত ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ‘ৰে'ল-কাম-ৰোড’ দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ‘ভূপেন হাজৰিকা সেতু’ নিৰ্মাণ কৰে, অৰুণাচল প্ৰদেশক ‘সেউজক্ষেত্ৰ বিমানবন্দৰ’ প্ৰদান কৰে, ৰে'লৱে নেটৱৰ্কৰ ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকীকৰণ অৰ্জন কৰে আৰু অসমৰ পৰা ভূটানলৈ এটা নতুন ৰে'লপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ২০২৭ চনৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যৰ ৰাজধানী ৰে'ল, বায়ু আৰু পথৰ দ্বাৰা সংযোগ কৰা হ'ব। মোদী চৰকাৰৰ অধীনত কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ভৌতিক দূৰত্ব হ্ৰাস কৰা হোৱা নাই বৰঞ্চ হৃদয়ৰ মাজৰ দূৰত্বও হ্ৰাস কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আমাৰ চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত ছিকিমত ১০০ শতাংশ জৈৱিক কৃষিৰ লক্ষ্য সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি অসমলৈ ২৭,০০০ কোটি টকাৰ অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্প আহিছে, যিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ ২.৫ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আহি আছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰৰ অধীনত যোৱা ১০ বছৰত এই উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু অহা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কোনো শিশুৱে কামৰ বাবে দেশৰ আন প্ৰান্তলৈ যাবলগীয়া নহব; তেওঁলোকে তাতে নিযুক্তি পাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ'ৰ সময়ত আমি প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলো যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ'ব আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ নেতা হ'ব। তেওঁ কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত মাতৃয়ে তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ শক্তি আৰু সামৰ্থ্যৰে বিশ্বৰ সন্মুখত থিয় দিব। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতে বিশ্বক নেতৃত্ব দিব লাগিব; মহৰ্ষি অৰবিন্দ আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ এই সপোন এতিয়া বাস্তৱায়িত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে যুৱ-প্ৰজন্মক এই প্ৰক্ৰিয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে কেবাটাও প্ৰচেষ্টা চলাইছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰথমে নতুন শিক্ষা নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰে, য'ত আমি আমাৰ ভাষা সংৰক্ষণ আৰু মাতৃভাষাক গুৰুত্ব দিয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা স্থানীয় আৰু গোলকীয় দুয়োধৰণৰ হ'ব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহুতো সুযোগ সৃষ্টি হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ অন্তৰৰ অতি কাষত আছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰ কেৱল বাজেট আৱণ্টনৰ বাবেই নহয়, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন, ঐক্য আৰু শান্তিৰ বাবেও সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে মন্তব্য কৰে যে যদিও ছাত্ৰ সংসদ এক প্ৰশংসনীয় অনুষ্ঠান, ই এক বিচ্ছিন্ন ঘটনা হ'ব নালাগে। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, ছাত্ৰ সংসদক অন্যান্য সংগঠন আৰু বিদ্যাৰ্থী পৰিষদৰ সৈতে সেতুবন্ধনৰ বাবে এক ব্যৱস্থা হিচাপে স্থাপন কৰা উচিত, যাতে সকলো যুৱ সংগঠনে দেশৰ সামৰ্থ্যলৈ অৰিহণা যোগাব পাৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিদ্যাৰ্থী পৰিষদে কেৱল যুৱ-প্ৰজন্মক সঠিক দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰাই নহয়, তেওঁলোকৰ চৰিত্ৰ গঢ়াতো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। তেওঁ লগতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ছাত্ৰ সংগঠনটোক প্ৰশংসা কৰে যে তেওঁলোকে প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাত ৰাষ্ট্ৰক নিৰন্তৰ প্ৰাথমিকতা দি আহিছে, সেয়া দুৰ্যোগৰ সময়ত সহযোগিতা কৰাই হওঁক বা ৰাষ্ট্ৰীয় সংকটৰ সময়ত সহায়ৰ হাত আগবঢ়োৱাই হওঁক।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে আৱেগিকভাৱে সংযোগ কৰাত ইয়াৰ ভূমিকাৰ বাবে ষ্টুডেণ্টছ এক্সপেৰিয়েন্স ইন ইণ্টাৰষ্টেট লিভিং(এছইআইএল)ক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি সমগ্ৰ দেশৰ ৪,০০০ তকৈয়ো অধিক পৰিয়ালে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শিশুসকলক আতিথ্য প্ৰদান কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে এছইআইএল-ৰ জৰিয়তে জড়িত হৈ আছে, যাক তেওঁ অতুলনীয় শক্তি বুলি অভিহিত কৰে। শ্ৰী শ্বাহে বিদ্যাৰ্থী পৰিষদক সাংগঠনিক সমৰ্পণৰ এক অনুভূতি সৃষ্টি কৰাৰ বাবে কৃতিত্ব দিয়ে, যিয়ে এছইআইএল-ৰ দৰে পদক্ষেপবোৰ ইমান বছৰ ধৰি ষ্টুডেণ্টছ এক্সপেৰিয়েন্স ইন ইণ্টাৰষ্টেট লিভিংসফলতাৰে অব্যাহত ৰখাৰ পৰিৱেশ দিব পাৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses North-East Students' & Youth Parliament organised by Student Experience in Inter-State Living (SEIL) in New Delhi as the Chief Guest
North-East, rich in its prosperous culture, is a priceless jewel of Indian culture
Prime Minister Shri Narendra Modi made the North-East the focal point of every program of the central government
In every field, India should lead the world; this dream of Maharshi Aurobindo and Swami Vivekananda is now beginning to be realized
Modi government has paved the way for peace in the North-East by signing 12 agreements, through which more than 10,000 youths have surrendered and joined the mainstream
The contribution of the North-East will be the most important in building a developed India
By 2027, the capitals of all the states in the North-East will be connected by train, air, and road, Under the Modi government, not only the physical distance of the North East has been reduced, but also the distance between hearts has been shortened
In the coming times, the youth from North East will not have to go elsewhere for employment
Vidyarthi Parishad not only shows the right direction to the youth but also helps in shaping their character
Students' Experience in Inter-State Living (SEIL) has emotionally connected the Northeast with the rest of the country
The world's largest student organization has always prioritized the nation in every project, whether it is providing assistance during a disaster or helping in a national crisis
11 MAR 2025 4:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, attended the North-East Students’ & Youth Parliament in New Delhi today as the Chief Guest. The event was organized by the Student Experience in Inter-State Living (SEIL).
Union Home Minister Shri Amit Shah described the North-East as a priceless jewel of Indian culture, rich in heritage that enhances the cultural fabric of India. He highlighted the region's immense potential to attract global attention, especially from a tourism perspective. He also praised the youth of the North-East for having the highest IQ in India and noted that the region is home to some of the most hard-working tribes. Shri Shah emphasized that the North-East is a land of diversity, with over 220 tribal groups, 160 tribes, 200 dialects and languages, 50 unique festivals, and more than 30 world-renowned dance forms.
Shri Amit Shah acknowledged that despite its many unique qualities, the North-East fell behind in development due to a time when insurgency and separatism were fuelled by creating various illusions and disputes. He pointed out that violence, bandhs, drugs, blockades, and regionalism fragmented the region, causing a divide not only between the North-East and the rest of the country but also among the states within the region. As a result, the North-East faced a 40-year delay in development, with terrorism and separatist groups being the primary obstacles during this period.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that whenever his party came to power, it always prioritized the North-East. He mentioned that previously, there was no separate ministry for such a large and underdeveloped region, but it was established during the government led by Atal ji. Under Prime Minister Shri Narendra Modi, the North-East has become a focus in every program of the Central Government. Shri Shah emphasized that the greatest achievement of the Modi government is reducing the distance between the North-East and the rest of India. He announced that by 2027, all state capitals in the North-East will be connected by rail, air, and road networks. He added that Prime Minister Modi not only enhanced physical connectivity between the North-East and the rest of India but also worked to bridge the emotional divide. Shri Shah highlighted that the Modi government kept the North-East at the heart of every plan, engaging in discussions with insurgent groups one by one, understanding their concerns, and working to bring them into the mainstream through agreements.
Shri Amit Shah stated that the North-East is now experiencing peace. Between 2004 and 2014, there were 11,000 incidents of violence in the region, whereas from 2014 to 2024, this number decreased by nearly 70%, dropping to 3,428. He said that there is a 70% reduction in the deaths of security forces and an 89% reduction in civilian deaths. Shri Shah mentioned that the Modi government signed agreements with all insurgent groups, leading to over 10,500 rebels surrendering their weapons and reintegrating into the mainstream. He emphasized that in the past 10 years, 12 significant agreements had been signed with insurgent groups. Under the Ek Bharat, Shreshtha Bharat initiative, the government has respected and preserved the languages, dialects, cultures, costumes, traditional dances, and arts of the North-East, while fostering an atmosphere of peace across the region by encouraging the surrender of weapons by more than 10,000 individuals.
Shri Amit Shah stated that the development of any region is not possible without peace, as peace is a fundamental precondition for progress. He emphasized that the Modi Government has focused on establishing peace in the North-East. Shri Shah highlighted the significant benefits the North-East has gained from space technology under the Modi Government, with around 110 schemes being implemented through the North Eastern Space Applications Centre (NESAC). He further mentioned that for flood management in the North-East, satellite mapping and topography have been used to plan the construction of more than 300 lakes in the region, which will ensure permanent flood management in the coming days.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the tenure of the Modi government, several efforts have been made for the development of the North-East region over the past 10 years. The govt. has increased the budgetary provisions for the region. He stated that, compared to the year 2014-15, Prime Minister Shri Narendra Modi has increased the budget by 153 per cent for the year 2024-25. He also mentioned that for better connectivity, ₹41,000 crores have been spent on roads, and ₹47,000 crores have been spent separately on rural roads. He said that, in a way, the Modi government has spent ₹90,000 crores in the North-East specifically for roads. Shri Shah mentioned that 64 new air routes were started for air connectivity, ₹4,800 crores were spent on the Vibrant Village program, while ₹18,000 crores were allocated for Railways.
Shri Amit Shah said that today, India's largest Rail-cum-Road bridge has been constructed over the Brahmaputra River. He mentioned that PM Modi built the Bhupen Hazarika Setu, provided Arunachal Pradesh with a green field airport, achieved 100 per cent electrification of the Railway network, and that a new railway line is being constructed from Assam to Bhutan. Shri Shah added that by 2027, the capitals of all the states in the North-East will be connected by train, air, and road. Under the Modi government, not only the physical distance of the North East has been reduced, but also the distance between hearts has been shortened. He also noted that the goal of 100 per cent organic farming in Sikkim has been accomplished during the tenure of our government. He said that today, a ₹27,000 crore semiconductor plant is coming to Assam, which will provide job opportunities for the youth. Shri Shah mentioned that an investment of ₹2.5 lakh crore is coming to the North-East. He stated that the foundation for this development was laid during last 10 years under the Modi government, and in the next 10 years, no child from the North-East will have to go to another part of the country for work; they will find employment right there.
Union Home Minister said that during the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’, we made a pledge that by 2047, India will be a fully developed nation and will be a global leader in every field. He stated that by 2047, Mother India will stand before the world with her full strength and energy. He added that in every field, India should lead the world; this dream of Maharshi Aurobindo and Swami Vivekananda is now beginning to be realized. Shri Shah mentioned that to involve the youth in this process, our government has made several efforts. He said that PM Modi was the first to introduce the New Education Policy, in which we emphasized preserving our languages and giving importance to mother tongues. He added that through the New Education Policy, our education system will be both local and global, creating many opportunities for the youth.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the North-East is very close to the heart of Prime Minister Shri Narendra Modi and the Government of India. He stated that the Government of India, under the leadership of Prime Minister PM Modi, is fully committed not only to budget allocation but also to the development, unity, and peace of the North-East.
Shri Amit Shah remarked that while the Student Parliament is a commendable event, it should not be an isolated occurrence. Instead, a system should be established to bridge the Student Parliament with other organizations and Vidyarthi Prishad, ensuring that all youth organizations contribute to the nation’s strength. He emphasized that the Vidyarthi Prishad not only guides youth in the right direction but also plays a vital role in shaping their character. He further praised the world’s largest student organization for consistently prioritizing the nation in every endeavor, whether it be cooperating in times of disaster or assisting during national crises.
Union Home Minister also lauded the Students' Experience in Inter-State Living (SEIL) for its role in emotionally connecting the North-East with the rest of the country. He highlighted that today, over 4,000 families across the country are hosting children from the North-East, engaging with them through SEIL, which he described as having unmatched strength. Shri Shah credited the Vidyarthi Prishad for creating a sense of organizational dedication, which has allowed initiatives like SEIL to continue successfully for so many years.