প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ নৱছাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে লাখপতি দিদিসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে
08 MAR 2025 10:32PM by PIB Guwahati
নাৰী দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ নৱছাৰীত লাখপতি দিদীসকলৰ সৈতে আন্তৰিক বাৰ্তালাপত অংশ লয় আৰু নাৰী সৱলীকৰণৰ তাৎপৰ্য আৰু সমাজলৈ তেওঁলোকৰ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি বিশ্বই নাৰী দিৱস উদযাপন কৰাৰ বিপৰীতে আমাৰ পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিত ইয়াৰ আৰম্ভণি হয় মাতৃৰ প্ৰতি থকা শ্ৰদ্ধা, ‘মাতৃ দেৱো ভৱ’ৰ পৰা। আমাৰ বাবে বছৰৰ প্ৰতিটো দিনেই ‘মাতৃ দেৱো ভৱ’ বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
লাখপতি দিদীসকলৰ এগৰাকীয়ে শিৱানী মহিলা মণ্ডলৰ সৈতে কাম কৰাৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে, য’ত তেওঁলোকে সৌৰাষ্ট্ৰৰ সাংস্কৃতিক কলা মণিৰ কামত জড়িত হৈ আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে ৪০০ৰো অধিক ভগ্নীক বিডৱৰ্কৰ প্ৰশিক্ষণ দিছে, আন ভগ্নীয়ে মাৰ্কেটিং আৰু একাউণ্টিঙৰ কাম চম্ভালিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিপণন দলটোৱে ৰাজ্যখনৰ বাহিৰলৈ যাত্ৰা কৰে নেকি বুলি সোধাত তেওঁ নিশ্চিত কৰে যে তেওঁলোকে ভাৰতৰ প্ৰায় সকলো ডাঙৰ চহৰ সামৰি লৈছে। অংশগ্ৰহণকাৰীগৰাকীয়ে ৪০ হাজাৰ টকাৰো অধিক উপাৰ্জন কৰা পাৰুল বেহেন নামৰ এগৰাকী লাখপতি দিদীৰ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁলোকৰ সাফল্যক স্বীকাৰ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে তিনি কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টিৰ সপোনৰ কথা উল্লেখ কৰি আশা ব্যক্ত কৰে যে এই সংখ্যা আগন্তুক দিনত পাঁচ কোটি হ’ব পাৰে। আন এগৰাকী লাখপতি দিদীয়ে ৬৫ গৰাকী মহিলাৰ সৈতে মিশ্ৰী (চেনিৰ মিঠাই)ৰ পৰা চিৰাপ উৎপাদনৰ যাত্ৰা বৰ্ণনা কৰি বাৰ্ষিক ২৫ৰ পৰা ৩০ লাখ টকাৰ ব্যৱসায় লাভ কৰে। চৰকাৰে প্ৰদান কৰা মঞ্চই অসহায় মহিলাসকলক সহায় কৰাৰ লগতে সন্তানক শিক্ষিত কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আৰু অৱগত কৰি কয় যে তেওঁলোকে আনকি নিজৰ বিপণন কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে বাহনো লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ প্ৰায়বোৰ লাখপতি দিদীৰ ষ্টললৈ গৈছে আৰু এয়া তেওঁৰ বাবে এক স্বাভাৱিক প্ৰক্ৰিয়া।
নিজৰ অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰি আন এগৰাকী লাখপতি দিদীয়ে কষ্ট কৰি কেইবছৰমানৰ পাছত কোটিপতি হ’ব বুলি আশ্বাস দিয়ে। তেওঁলোকক সফলতাৰ পথ দেখুৱাই দিয়াৰ বাবে মহিলাগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰি এগৰাকী ড্ৰোন দিদিয়ে কয় যে তেওঁ প্ৰায় ২ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাইকেল চলাব নজনা কিন্তু ড্ৰ’ন পাইলট হোৱা এগৰাকী ভদ্ৰমহিলাৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনেত প্ৰশিক্ষণ লোৱা মহিলাগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁক আত্মীয়-স্বজন আৰু বন্ধু-বান্ধৱীয়ে ‘পাইলট’ বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ আজি ড্ৰোন দিদি আৰু পাছলৈ লাখপতি দিদি হোৱাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ড্ৰোন দিদি এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱৰ বাবে এক পৰিচয় হৈ পৰিছে। ইয়াৰ পিছত শ্ৰী মোদীয়ে মাহিলী প্ৰায় ৪ৰ পৰা ৫ লাখ টকাৰ লেনদেন কৰা বেংক সখীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। আন এগৰাকী মহিলাই আন মহিলাকো লখপতি দিদি কৰি তোলাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনলাইন ব্যৱসায়িক মডেলত প্ৰৱেশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁলোকৰ পদক্ষেপসমূহ উন্নীতকৰণৰ বাবে চৰকাৰী সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বহু মহিলাই তৃণমূল পৰ্যায়ত উপাৰ্জন কৰি আছে, আৰু বিশ্বই জনা উচিত যে ভাৰতীয় মহিলাসকল কেৱল ঘৰুৱা কামত আবদ্ধ হৈ থকা নাই বৰঞ্চ তেওঁলোক এক উল্লেখযোগ্য অৰ্থনৈতিক শক্তি।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰাম্য মহিলাসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। তেওঁ পৰ্যবেক্ষণ কৰিছে যে মহিলাসকলে প্ৰযুক্তিৰ সৈতে দ্ৰুতভাৱে খাপ খাই পৰে, যিয়ে মাত্ৰ তিনিৰ পৰা চাৰি দিনৰ ভিতৰত ড্ৰ’ন চলাবলৈ শিকিছে আৰু আন্তৰিকতাৰে অনুশীলন কৰিছে। তেওঁ ভাৰতৰ নাৰীসকলৰ সংগ্ৰাম, সৃষ্টি, লালন-পালন, সম্পদ সৃষ্টিৰ অন্তৰ্নিহিত শক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই শক্তিয়ে দেশক বহুখিনি উপকৃত কৰিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Lakhpati Didis at Navsari, Gujarat
08 MAR 2025 10:32PM by PIB Delhi
On the occasion of Women's Day, Prime Minister Shri Narendra Modi engaged in a heartfelt conversation with the Lakhpati Didis in Navsari, Gujarat today, highlighting the significance of women's empowerment and their contributions to society.
The Prime Minister remarked that while the world celebrates Women's Day today, in our traditions and culture, it starts with the reverence for the mother, 'Matru Devo Bhava'. For us, every day of the year is 'Matru Devo Bhava', he added.
One of the Lakhpati Didis shared her experience of working with the Shivani Mahila Mandal, where they engage in beadwork, a cultural craft of Saurashtra. She mentioned that they have trained over 400 sisters in beadwork, with other sisters handling marketing and accounting tasks. The Prime Minister inquired if the marketing team travels outside the state, to which she confirmed that they have covered almost all major cities in India. The participant highlighted the success of another Lakhpati Didi, Parul Behen, who earns over 40,000 rupees, and acknowledged the achievement of the Lakhpati Didis. Shri Modi expressed his dream of creating three crore Lakhpati Didis and believed that they could reach five crores.
Another Lakhpati Didi shared her journey of producing syrup from mishri (sugar candy) with 65 women, achieving an annual turnover of Rs 25 to 30 lakhs. She mentioned that the platform provided by the government has enabled them to support helpless women and educate their children. She further informed about their efforts and said that they have even acquired vehicles for their marketing activities. Shri Modi said that he had visited the stalls of most of the Lakhpati Didis without the baggage of being a chief minister or a prime minister and this was normal for him.
Sharing her experience, another Lakhpati Didi assured that she would be a crorepati in a few years time by working hard. She thanked the Prime Minister for showing them the path to success. A Drone Didi sharing her experience told that she is earning around Rs. 2 lakh. The Prime Minister responded with an experience about a lady who does not know how to ride a bicycle but is a drone pilot. The woman, who trained in Pune, Maharashtra, added that she is referred to as a ‘pilot’ by her relatives and friends. She thanked the Prime Minister for giving her an opportunity to be a drone didi and in turn a lakhpati didi today. Shri Modi said that drone didis were now an identity for every village.
Shri Modi then interacted with a Bank Sakhi who does a monthly operation of around Rs. 4 to 5 lakh. Another woman expressed her desire to make other ladies also Lakhpati Didis like she has become.
Prime Minister emphasized the importance of entering online business models and assured government support to upgrade their initiatives. He highlighted that many women are earning at the grassroots level, and the world should know that Indian women are not just confined to household work but are a significant economic force. Shri Modi remarked that rural women are playing a crucial role in India's economic strength. He observed that women quickly adapt to technology, sharing his experience with the Drone Didis who learned to operate drones within three to four days and practiced sincerely. He highlighted the inherent strength of women in India to struggle, create, nurture, and generate wealth. He expressed his belief that this strength would greatly benefit the country.