গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে তামিলনাডুৰ থাক্কোলামত ‘চিআইএছএফৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস’ৰ ‘পেৰেড’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে
‘চিআইএছএফ’-য়ে কেৱল দেশৰ উন্নয়ন, প্ৰগতি আৰু গতিশীলতা সুৰক্ষিত কৰাই নহয়, লগতে সেইসমূহৰ মসৃণ কাৰ্যকলাপত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে
তামিল ভাষা, সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰা হৈছে ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ অমূল্য অংলকাৰ
চোল ৰাজবংশৰ মহান যোদ্ধা ৰাজাদিত্য চোলৰ নামেৰে থাক্কোলামৰ ‘চিআইএছএফ আঞ্চলিক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ’ৰ নাম দিয়াটো হৈছে গৌৰৱৰ বিষয়
এতিয়া, যুৱক-যুৱতীসকলে তামিলত ‘চিএপিএফ’ নিযুক্তি পৰীক্ষা দিব পাৰিব আৰু লগতে সংবিধানৰ অষ্টম অনুসূচিত অন্তৰ্ভুক্ত সকলো ভাষাকে ল'ব পাৰিব
আন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ দৰে তামিলনাডুৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়েও যিমান সম্ভৱ সোনকালে তামিল ভাষাত চিকিৎসা আৰু অভিযান্ত্ৰিক পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা উচিত, ই তামিল মাধ্যমৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক লাভান্বিত কৰিব
07 MAR 2025 3:30PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি তামিলনাডুৰ থাক্কোলামত ‘কেন্দ্ৰীয় ঔদ্যোগিক সুৰক্ষা বাহিনী’ (চিআইএছএফ)ৰ ৫৬ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ কুচকাৱাজত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগন আৰু ‘চিআইএছএফ’ৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী ৰাজবিন্দৰ সিং ভাট্টিও উপস্থিত আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভাষণত কয় যে বিগত ৫৬ বছৰত ‘চিআইএছএফ’য়ে কেৱল দেশৰ উন্নয়ন, প্ৰগতি আৰু গতিশীলতা নিশ্চিত কৰাই নহয়, তেওঁলোকৰ মসৃণ কাৰ্যকলাপতো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ কয় যে বন্দৰ, বিমানবন্দৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱসায়, পৰ্যটন আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানকে ধৰি দেশৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ সৈতে জড়িত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিৰাপত্তা ‘চিআইএছএফ’ অবিহনে কল্পনাই কৰিব নোৱাৰি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ‘চিআইএছএফ’ৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ অটল আনুগত্য, কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠাৰ বাবেই দেশখন ঔদ্যোগিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰতো সুৰক্ষিতভাৱে আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে ‘চিআইএছএফ’ৰ কৰ্মচাৰীসকলেও বহুতো সামাজিক কাৰ্যকলাপত আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰি আহিছে আৰু ইয়াক আগুৱাই লৈ গৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছে আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত দেশৰ ১৪০ কোটি লোকৰ সন্মুখত ভাৰতক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নেতা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সংকল্প লৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই লক্ষ্যসমূহ পূৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ‘চিআইএছএফ’ৰ অৱদান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৯ চনত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল যে দিল্লীত ‘চিআইএছএফ’ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰাৰ পৰিৱৰ্তে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ইয়াক উদযাপন কৰা হ'ব। সেই অনুসৰি, আজি তামিলনাডুৰ থাক্কোলামৰ আঞ্চলিক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰত ‘চিআইএছএফ’ৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহআৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তামিলনাডুৰ সংস্কৃতিয়ে বিভিন্ন ধৰণে ভাৰতৰ সংস্কৃতি শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ, আধ্যাত্মিক উচ্চতা অৰ্জন, শৈক্ষিক মান নিৰ্ধাৰণ কৰা বা দেশৰ একতা আৰু অখণ্ডতাৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰাই হওঁক, তামিলনাডুৱে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতীয় সংস্কৃতিক যথেষ্ট শক্তিশালী কৰি তুলিছে। তেওঁ কয় যে তামিল ভাষা, সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰা ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ অমূল্য ৰত্ন আৰু সমগ্ৰ দেশে এই কথা স্বীকাৰ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে, ইয়াৰ সৈতে সংগতি ৰাখি চোল ৰাজবংশৰ মহান যোদ্ধা ৰাজাদিত্য চোলৰ নামেৰে থাক্কোলামত থকা ‘চিআইএছএফ আঞ্চলিক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ’টোৰ নাম দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, যিটো গৌৰৱৰ বিষয়। তেওঁ লগতে কয় যে এই ভূমিত ৰাজাদিত্য চোলে বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ অসংখ্য কাহিনী সৃষ্টি কৰিছিল, শ্বহীদ হৈছে আৰু চোল সাম্ৰাজ্যৰ গৌৰৱময় পৰম্পৰাক আগুৱাই নিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা বছৰ ‘চিআইএছএফ’ত ১৪,০০০ তকৈয়ো অধিক পদ পূৰণ কৰা হৈছিল। যদি আমি সকলো ‘কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী’ (চিএপিএফ)ৰ কথা কওঁ, তেন্তে এক লাখতকৈয়ো অধিক যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে, আৰু বৰ্তমান ৫০,০০০ৰো অধিক যুৱক-যুৱতীৰ নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই পৰ্যন্ত আঞ্চলিক ভাষাত চিএপিএফৰ বাবে নিযুক্তি পৰীক্ষাৰ কোনো ব্যৱস্থা নাই। অৱশ্যে, মোদী চৰকাৰৰ সিদ্ধান্ত অনুসৰি, হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ উপৰিও, এতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলে সংবিধানৰ ‘অষ্টম অনুসূচী’ত অন্তৰ্ভুক্ত তামিল আৰু অন্যান্য ভাষাত ‘চিএপিএফ’ নিযুক্তি পৰীক্ষা দিব পাৰে। তেওঁ তামিলনাডুৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক অনুৰোধ জনাই, আন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ দৰে তেঁৱো শীঘ্ৰেই তামিল ভাষাত চিকিৎসা আৰু অভিযান্ত্ৰিক পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা উচিত। ই কেৱল মাতৃভাষা হিচাপে তামিলক শক্তিশালী কৰাই নহয়, বৰং তামিল মাধ্যমত অধ্যয়ন কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলকো উপকৃত কৰিব। ই কেৱল মাতৃভাষাক শক্তিশালী কৰাই নহয়, তামিল মাধ্যমত শিক্ষিত শিশুসকলৰ বাবেও সমান সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চিআইএছএফ-য়ে সদায় নিৰাপত্তাক প্ৰাথমিকতা দি আহিছে। যোৱা ৫৬ বছৰত, ‘চিআইএছএফ’-য়ে দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সোণালী মানক নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘চিআইএছএফ’ৰ কৰ্মচাৰীসকলে বন্দৰ, বিমানবন্দৰ আৰু মহানগৰকে ধৰি বিভিন্ন স্থানত প্ৰায় এক কোটি লোকৰ চলাচল সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে কাম কৰে, সকলো ভাবুকিৰ পৰা তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰে। দেশৰ ঔদ্যোগিক আৰু শৈক্ষিক বিকাশ আৰু দেশৰ মসৃণ কাৰ্যকলাপৰ বাবে ‘চিআইএছএফ’ কৰ্মীসকলৰ অৱদান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁলোকৰ সতৰ্কতাৰ অধীনত, বন্দৰ, বিমানবন্দৰ আৰু মহানগৰকে ধৰি সকলো প্ৰতিষ্ঠান সুৰক্ষিত। এইটো গৌৰৱৰ বিষয় যে ‘চিআইএছএফ’ৰ কৰ্মচাৰীসকলকো নতুন সংসদ ভৱনৰ নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব দিয়া হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ‘চিআইএছএফ’ৰ কৰ্মচাৰীসকলে দিল্লী মেট্ৰ'ত দৈনিক ৭০ লাখতকৈয়ো অধিক যাত্ৰীৰ সুৰক্ষিত চলাচল কোনো ত্ৰুটি নোহোৱাকৈ অনুশাসন আৰু ধৈৰ্য্যৰে নিশ্চিত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, তেওঁলোক ২৫০ টা বন্দৰৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে দায়বদ্ধ। তেওঁ আৰু কয় যে বন্দৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ‘চিআইএছএফ’ৰ দায়িত্ব ভৱিষ্যতে বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে ‘চিআইএছএফ’ক অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত কৰা হৈছে আৰু নিৰন্তৰভাৱে বাহিনীটোক শেহতীয়া প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বহুতো বিমানবন্দৰত 'দিগী যাত্ৰা' কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে, যাৰ ফলত নিৰাপত্তা পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সময় যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। ‘চিআইএছএফ’-য়ে কেৱল বিমানবন্দৰৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তৰ্জাতিক মানক গ্ৰহণ কৰাই নহয়, এই ক্ষেত্ৰত অভিলেখ স্থাপনৰো অতিকে কাষ চাপিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এক আভ্যন্তৰীণ গুণগত মান নিয়ন্ত্ৰণ গোটও স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে নিৰন্তৰ প্ৰশিক্ষণে উচ্চ মানৰ নিৰাপত্তা ৰক্ষণাবেক্ষণ নিশ্চিত কৰিছে। ‘চিআইএছএফ’-য়ে প্ৰতি-ড্ৰোন সামৰ্থ্য আহৰণৰ বাবে এক বিশেষ প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰও স্থাপন কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ জেৱাৰ বিমানবন্দৰ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ নৱী মুম্বাই বিমানবন্দৰক শীঘ্ৰেই অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব। ইয়াৰ বাবে, গৃহ মন্ত্ৰালয়ে যোৱা বছৰ তিনিটা নতুন বেটেলিয়ন স্থাপনৰ বাবে অনুমোদন জনাইছিল, যাৰ ভিতৰত এটা সম্পূৰ্ণৰূপে মহিলা বেটেলিয়ন হ'ব। দেশৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা ১২৭ জন ‘চিআইএছএফ’ কৰ্মীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ১২৭ গৰাকী কৰ্মীয়ে বিভিন্ন প্ৰান্তত নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব পালন কৰি তেওঁলোকৰ সৰ্বোচ্চ বলিদান দিছে। তেওঁ এই জোৱানসকলৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক কয় যে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্যৰ ত্যাগৰ বাবেই দেশখন আজি উচ্চ শিৰে বিশ্বৰ সন্মুখত থিয় দি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ‘চিআইএছএফ’ৰ বাৰ্ষিক আলোচনী চেণ্টিনেল উন্মোচন কৰে। তেওঁ ১০ গৰাকী কৰ্মচাৰীক ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আৰক্ষী পদক, ২ গৰাকীক জীৱন ৰক্ষা পদক আৰু ১০ গৰাকীক বীৰত্ব পদকৰে সন্মানিত কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সকলো কৰ্মচাৰীয়ে ‘চিআইএছএফ’ৰ উৎকৃষ্ট পৰম্পৰাক আগুৱাই নিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে ‘চিআইএছএফ’ কৰ্মীসকলৰ বাবে স্বাস্থ্য, মসৃণ কৰ্তব্য প্ৰদৰ্শন আৰু সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে ৮৮ কোটি টকাৰ ছটা পৃথক আন্তঃগাঁথনি আৰু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ ‘এছএছজি নয়ডা’ত নৱনিৰ্মিত ‘জিম’ আৰু ‘পুপ হল’ও উদ্বোধন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে চিআইএছএফ চাইক্লথন ২০২৫ ৰ ‘ভৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে ‘ফ্লেগ অফ’ কৰে। তেওঁ কয় যে এই চাইকেল ৰেলীয়ে দেশৰ প্ৰতিখন উপকূলীয় গাঁও সামৰি ল’ব আৰু কন্যাকুমাৰীৰ বিবেকানন্দ শৈল স্মৃতিসৌধত উপস্থিত হ'বগৈ। এই যাত্ৰাৰ সময়ত আমাৰ কৰ্মচাৰীসকলে কেৱল উপকূলীয় গাঁওসমূহত নিৰাপত্তাৰ বিষয়ে সজাগতাকে বৃদ্ধি নকৰে, লগতে গাঁওবাসীক উন্নয়নৰ বিষয়েও অৱগত কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, ‘চিআইএছএফ’ কৰ্মচাৰীসকলে নিৰাপত্তা আৰু গাঁও উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় পৰামৰ্শ সংগ্ৰহ কৰিব। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কৰ্মচাৰীসকলে প্ৰদান কৰা 'গ্ৰাউণ্ড জিৰো ইনপুট'বোৰে এই উপকূলীয় গাঁওসমূহত উন্নত সুবিধা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ‘চিআইএছএফ’য়ে যোৱা পাঁচ বছৰত পাঁচ লাখৰো অধিক গছ ৰোপণ কৰিছে, আৰু পৰৱৰ্তী বছৰৰ বাবে তিনি লাখৰো অধিক গছ ৰোপণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আৰম্ভ কৰা 'এক পেড় মা কে নাম' অভিযানৰ অধীনত ‘চিআইএছএফ’ৰ প্ৰতিগৰাকী কৰ্মীয়ে তেওঁলোকৰ মাতৃসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিবলৈ গছপুলি ৰোপণ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে সকলো ‘চিআইএছএফ’ কৰ্মীক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ‘ৰুটিন’ত যোগ অনুশীলন অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী’ (চিএপিএফ)ৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ কল্যাণৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ লোৱা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ‘আয়ুষ্মান চিএপিএফ আঁচনি’ৰ অধীনত ৩১ লাখতকৈয়ো অধিক ‘কাৰ্ড’ জাৰী কৰা। ইয়াৰ উপৰিও, ১৩,০০০ ঘৰ আৰু ১১৩ টা বেৰেক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আৰু ‘ই-হাউছিং পৰ্টেল’ৰ অধীনত ইয়াক নিশ্চিত কৰা হৈছে যে কোনো আৱাস খালী নাথাকে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মহিলা কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে বিশেষ বেৰেক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু অনুদানৰ পৰিমাণো বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী কল্যাণ বিপনীসমূহত থলুৱা সামগ্ৰীৰ বিক্ৰী বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু ২০২৪ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ পৰা ‘জিএছটি’-ৰ ওপৰত ৫০ শতাংশ ৰেহাই আগবঢ়োৱা হৈছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends CISF Raising Day parade in Thakkolam, Tamil Nadu as Chief Guest
CISF has not only secured country's development, progress, and movement but also played a crucial role in their smooth operation
Tamil language, culture, and traditions are invaluable jewels of India's culture
It is a matter of pride to name the CISF Regional Training Center in Thakkolam after the great warrior of the Chola dynasty, Rajaditya Chola
Now, youth can take CAPF recruitment exams in Tamil as well as all the languages included in the Eighth Schedule of the Constitution
Like the Chief Ministers of other states, the Chief Minister of Tamil Nadu should also start medical and engineering courses in the Tamil language as soon as possible, This will benefit Tamil medium students
The security of ports, airports, and important commercial, tourism, and research institutions, as well as key establishments related to the country's industrial development, cannot be imagined without CISF
07 MAR 2025 3:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah attended the 56th Raising Day Parade of the Central Industrial Security Force (CISF) in Thakkolam, Tamil Nadu, as the chief guest today. On this occasion, Union Minister, Dr. L. Murugan and CISF Director General Shri Rajvinder Singh Bhatti were also present.
In his address, the Union Home Minister, Shri Amit Shah said that in the last 56 years, the CISF has not only ensured the development, progress and mobility of the country, but has also played an important role in their smooth functioning. He said that the security of vital installations associated with the industrial development of the country, including ports, airports, important business, tourism and research institutions cannot be imagined without the CISF. Shri Shah said that it is due to the unwavering loyalty, hard work and dedication of the CISF personnel that the country is moving forward safely in the field of industrial development. He said that CISF personnel have also taken interest in numerous social activities and taken it forward.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has set the resolve to make India the third-largest economy in the world by 2027 and to make India the leader in every field by 2047, in front of the country's 140 crore people. He emphasized that CISF's contribution will be very important in fulfilling these goals. Union Home Minister said that it was decided in 2019 that instead of celebrating the CISF Raising Day in Delhi, it would be celebrated in different parts of the country. Accordingly, today, the CISF Raising Day event was held at the Regional Training Center in Thakkolam, Tamil Nadu.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the culture of Tamil Nadu has played a significant role in strengthening India's culture in many ways. Whether it is administrative reforms, achieving spiritual heights, setting educational standards, or promoting the message of unity and integrity of the country, Tamil Nadu has greatly strengthened Indian culture in every field. He said that the Tamil language, culture, and traditions are invaluable jewels of India's culture, and the entire country acknowledges this. Shri Shah mentioned that, in line with this, it has been decided to name the CISF Regional Training Centre in Thakkolam after the great warrior of the Chola dynasty, Rajaditya Chola, which is a matter of pride. He further stated that Rajaditya Chola, on this land, created numerous tales of valor and sacrifice, attaining martyrdom and advancing the glorious traditions of the Chola Empire.
Union Home Minister said that over 14,000 positions were filled in CISF last year. If we consider all the Central Armed Police Forces (CAPF), more than one lakh youth have been provided employment, and the recruitment process for 50,000 more youth is currently underway.
Shri Amit Shah said that until now, there was no provision for recruitment exams for CAPF in regional languages. However, according to the decision of the Modi government, besides Hindi and English, now youth can take the CAPF recruitment exams in Tamil and other languages included in the Eighth Schedule of the Constitution. He requested the Chief Minister of Tamil Nadu, like the Chief Ministers of other states, he should also start medical and engineering courses in the Tamil language soon. This will not only strengthen Tamil as a mother tongue but also benefit students studying in Tamil medium. It will not only empower the mother tongue but also provide equal opportunities for children educated in the Tamil medium.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that CISF has always prioritized security. Over the past 56 years, CISF has set golden standards in national security across every sector of the country. He mentioned that CISF personnel work to protect the movement of nearly one crore people at various places, including ports, airports, and metros, ensuring their safety from all threats. The contribution of CISF personnel is crucial for the industrial and educational development of the country and for the smooth functioning of the nation. Under their vigilance, all establishments, including ports, airports, and metros, are secure. It is a matter of pride that CISF personnel are also entrusted with the security of the new Parliament building. Shri Shah mentioned that CISF personnel ensure the safe movement of over 70 lakh passengers daily in the Delhi Metro with discipline and patience, without any lapses. Additionally, they are responsible for the security of 250 ports. He further stated that CISF's responsibilities for port security are expected to increase in the future.
Union Home Minister said that the government has equipped CISF with state-of-the-art technology and is continuously providing the force with the latest technological advancements. He mentioned that 'Digi Yatra' has been implemented at many airports, which has significantly reduced the time required for security checks. CISF has not only adopted international standards in airport security but is also very close to setting records in this regard. He mentioned that an Internal Quality Control Unit has also been established, through which continuous training is ensuring the maintenance of high security standards. CISF has also established a special training center for counter-drone capabilities. Shri Shah mentioned that the Jewar Airport in Uttar Pradesh and the Navi Mumbai Airport in Maharashtra will soon be included under CISF's security. For this, the Ministry of Home Affairs approved the establishment of three new battalions last year, one of which will be a completely women’s battalion.
Paying tributes to the 127 CISF personnel who made the supreme sacrifice in protecting the country, the Home Minister said that these 127 personnel made their supreme sacrifice while discharging the responsibility of security in different parts. He told the family members of these jawans that it was because of the sacrifice of their family member that the country today stands before the world with a high head.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah launched the CISF's annual magazine, Sentinel. He also honored 10 personnel with the President's Police Medal, 2 with the Jeevan Raksha Medal, and 10 with the Gallantry Medal. Shri Shah stated that all these personnel have advanced the excellent traditions of CISF. Union Home Minister laid the foundation stone for six different infrastructure and development projects worth ₹88 crore to improve the health, smooth duty performance, and facilities for CISF personnel. He also inaugurated the newly constructed gym and Pup hall at SSG Noida.
Union Home Minister virtually flagged off the CISF Cyclothon 2025. He said that this cycle rally will cover every coastal village of the country and reach the Vivekananda Rock Memorial in Kanyakumari. During this journey, our personnel will not only raise awareness about security in the coastal villages but also inform the villagers about development. Additionally, CISF personnel will collect suggestions related to security and village development. Union Home Minister emphasized that the 'ground zero inputs' provided by the personnel will help ensure better facilities and security in these coastal villages.
Shri Amit Shah said that CISF has planted more than five lakh trees in the past five years, and a target of planting over three lakh trees has been set for the next year. He mentioned that under the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign launched by Prime Minister Shri Narendra Modi, every CISF personnel will plant a tree to express gratitude to their mothers. Shri Shah appealed to all CISF personnel to include yoga practice in their daily routine. He mentioned that several steps have been taken for the welfare of Central Armed Police Force (CAPF) personnel, including the issuance of over 31 lakh cards under the Ayushman CAPF scheme. Additionally, 13,000 homes and 113 barracks have been constructed, and under the e-Housing Portal, it has been ensured that no housing remains vacant. Shri Shah stated that special barracks have been created for female personnel, and the ex-gratia amount has also been increased. He added that the sale of indigenous products in Central Police Welfare Stores is being promoted, and from April 1, 2024, a 50 per cent discount on GST is being offered.