ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଥାକ୍କୋଲାମରେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପରେଡରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କେବଳ ଦେଶର ବିକାଶ, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଗତିବିଧିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ଏହାର ସୁଗମ ପରିଚାଳନାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ତାମିଲ ଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିର ଅମୂଲ୍ୟ ରତ୍ନ
ଚୋଳ ରାଜବଂଶର ମହାନ ଯୋଦ୍ଧା ରାଜାଦିତ୍ୟ ଚୋଳଙ୍କ ନାମରେ ଥାକ୍କୋଲାମରେ ଥିବା ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ଆଞ୍ଚଳିକ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ରର ନାମକରଣ କରିବା ଗର୍ବର ବିଷୟ
ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁବକମାନେ ତାମିଲ ସହିତ ସମ୍ବିଧାନର ଅଷ୍ଟମ ଅନୁସୂଚୀରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ ସିଏପିଏଫ ନିଯୁକ୍ତି ପରୀକ୍ଷା ଦେଇପାରିବେ
ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଭଳି ତାମିଲନାଡ଼ୁର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଯଥାଶୀଘ୍ର ତାମିଲ ଭାଷାରେ ମେଡ଼ିକାଲ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ, ଏହାଦ୍ୱାରା ତାମିଲ ମାଧ୍ୟମର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ
ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟିକ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ତଥା ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସିଆଇଏସଏଫ୍‍ ବିନା କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ
07 MAR 2025 3:30PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ତାମିଲନାଡୁର ଥାକ୍କୋଲାମଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶିଳ୍ପ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍) ର ୫୬ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପରେଡ୍ ରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗାନ ଏବଂ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ରାଜବିନ୍ଦର ସିଂ ଭଟ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫୬ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କେବଳ ଦେଶର ବିକାଶ, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ଏହାର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସାୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସମେତ ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ବିନା କଳ୍ପନା କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅତୁଟ ଆନୁଗତ୍ୟ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣ କାରଣରୁ ଦେଶ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ର ଯୋଗଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ ରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଏହାକୁ ପାଳନ କରାଯିବ। ସେହି ଅନୁଯାୟୀ, ଆଜି ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଥାକ୍କୋଲାମସ୍ଥିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ସଂସ୍କୃତି ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅନେକ ଉପାୟରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ହେଉ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ହେଉ, ଶିକ୍ଷାଗତ ମାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ହେଉ, କିମ୍ବା ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ହେଉ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବହୁତ ମଜବୁତ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାମିଲ ଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିର ଅମୂଲ୍ୟ ରତ୍ନ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଚୋଳ ରାଜବଂଶର ମହାନ ଯୋଦ୍ଧା ରାଜାଦିତ୍ୟ ଚୋଳଙ୍କ ନାମରେ ଥାକ୍କୋଲମରେ ଥିବା ସିଆଇଏସ୍ଏଫ ଆଞ୍ଚଳିକ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ରର ନାମକରଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜାଦିତ୍ୟ ଚୋଳ ଏହି ଭୂମିରେ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନର ଅନେକ କାହାଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ସହିଦ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଚୋଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ରେ ୧୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପଦବୀ ପୂରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଯଦି ଆମେ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ) କୁ ବିଚାର କରିବା, ତେବେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆହୁରି ୫୦,୦୦୦ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ସିଏପିଏଫ୍ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପରୀକ୍ଷା ଲାଗି କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ। ତେବେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ, ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ବ୍ୟତୀତ ଏବେ ଯୁବକମାନେ ତାମିଲ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ଅଷ୍ଟମ ଅନୁସୂଚୀରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅନ୍ୟ ଭାଷାରେ ସିଏପିଏଫ ନିଯୁକ୍ତି ପରୀକ୍ଷା ଦେଇପାରିବେ। ସେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭଳି ସେ ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ତାମିଲ ଭାଷାରେ ମେଡ଼ିକାଲ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଏହା କେବଳ ତାମିଲକୁ ମାତୃଭାଷା ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ତାମିଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ଏହା କେବଳ ମାତୃଭାଷାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ତାମିଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷିତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ସର୍ବଦା ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ବିଗତ ୫୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀମାନେ ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଗତିବିଧିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ବିପଦରୁ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ବିକାଶ ତଥା ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁଚାରୁ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେମାନଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ଏହା ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର ସୁରକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋରେ ପ୍ରତିଦିନ ୭୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ନିରାପଦ ଯାତାୟାତକୁ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେମାନେ ୨୫୦ଟି ବନ୍ଦରର ସୁରକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବନ୍ଦର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ ର ଦାୟିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସଜ୍ଜିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବାହିନୀକୁ ନିରନ୍ତର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ‘‘ଦିଗି ଯାତ୍ରା" କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସୁରକ୍ଷା ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି। ସିଆଇଏସ୍ଏଫ କେବଳ ବିମାନ ବନ୍ଦର ସୁରକ୍ଷାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନକ ଗ୍ରହଣ କରିନାହିଁ, ବରଂ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଅତି ନିକଟତର ମଧ୍ୟ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ୟୁନିଟ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ନିରନ୍ତର ତାଲିମ ଉଚ୍ଚ ସୁରକ୍ଷା ମାନର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ମଧ୍ୟ କାଉଣ୍ଟର-ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଜେୱାର ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସିଆଇଏସ୍ଏଫ ର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ କରାଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗତ ବର୍ଷ ତିନୋଟି ନୂତନ ବାଟାଲିଅନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରୁ ଗୋଟିଏ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମହିଳା ବାଟାଲିଅନ୍ ହେବ।
ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ୧୨୭ ଜଣ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ୧୨୭ ଜଣ କର୍ମଚାରୀ ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ସୁରକ୍ଷାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବା ସହିତ ନିଜର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହି ଯବାନମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ବଳିଦାନ କାରଣରୁ ଦେଶ ଆଜି ଏକ ଉଚ୍ଚ ମୁଣ୍ଡ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ର ବାର୍ଷିକ ପତ୍ରିକା 'ସେଣ୍ଟିନେଲ୍ "ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ ୧୦ ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପୋଲିସ ପଦକ, ୨ ଜଣଙ୍କୁ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପଦକ ଏବଂ ୧୦ ଜଣଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପଦକ ଦେଇ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁଗମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ସୁବିଧାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ୮୮କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଛଅଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ସେ ଏସ୍ଏସ୍ ଜି ନୋଏଡାରେ ନବନିର୍ମିତ ଜିମ୍ ଏବଂ ପପ୍ ହଲ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ସାଇକ୍ଲୋଥନ୍ ୨୦୨୫କୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାଇକେଲ ରାଲି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ଏବଂ କନ୍ୟାକୁମାରୀସ୍ଥିତ ବିବେକାନନ୍ଦ ଶିଳା ସ୍ମାରକୀରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, ଆମର କର୍ମଚାରୀମାନେ କେବଳ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ଗ୍ରାମବାସୀମାନଙ୍କୁ ବିକାଶ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କରାଇବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀମାନେ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପରାମର୍ଶ ସଂଗ୍ରହ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା 'ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଜିରୋ ଇନପୁଟ୍' ଏହି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପାଇଁ ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା 'ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ "ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀ ନିଜ ମାଆଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ସମସ୍ତ ସିଆଇଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ସିଏପିଏଫ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ୧୩,୦୦୦ ଘର ଏବଂ ୧୧୩ଟି ବ୍ୟାରେକ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଇ-ହାଉସିଂ ପୋର୍ଟାଲ ଅଧୀନରେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ କୌଣସି ବାସଗୃହ ଖାଲି ରହିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବାରାକ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅନୁକମ୍ପା ରାଶି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୋଲିସ କଲ୍ୟାଣ ଷ୍ଟୋରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ ୧, ୨୦୨୪ ରୁ ଜିଏସଟି ଉପରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends CISF Raising Day parade in Thakkolam, Tamil Nadu as Chief Guest
CISF has not only secured country's development, progress, and movement but also played a crucial role in their smooth operation
Tamil language, culture, and traditions are invaluable jewels of India's culture
It is a matter of pride to name the CISF Regional Training Center in Thakkolam after the great warrior of the Chola dynasty, Rajaditya Chola
Now, youth can take CAPF recruitment exams in Tamil as well as all the languages included in the Eighth Schedule of the Constitution
Like the Chief Ministers of other states, the Chief Minister of Tamil Nadu should also start medical and engineering courses in the Tamil language as soon as possible, This will benefit Tamil medium students
The security of ports, airports, and important commercial, tourism, and research institutions, as well as key establishments related to the country's industrial development, cannot be imagined without CISF
07 MAR 2025 3:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah attended the 56th Raising Day Parade of the Central Industrial Security Force (CISF) in Thakkolam, Tamil Nadu, as the chief guest today. On this occasion, Union Minister, Dr. L. Murugan and CISF Director General Shri Rajvinder Singh Bhatti were also present.
In his address, the Union Home Minister, Shri Amit Shah said that in the last 56 years, the CISF has not only ensured the development, progress and mobility of the country, but has also played an important role in their smooth functioning. He said that the security of vital installations associated with the industrial development of the country, including ports, airports, important business, tourism and research institutions cannot be imagined without the CISF. Shri Shah said that it is due to the unwavering loyalty, hard work and dedication of the CISF personnel that the country is moving forward safely in the field of industrial development. He said that CISF personnel have also taken interest in numerous social activities and taken it forward.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has set the resolve to make India the third-largest economy in the world by 2027 and to make India the leader in every field by 2047, in front of the country's 140 crore people. He emphasized that CISF's contribution will be very important in fulfilling these goals. Union Home Minister said that it was decided in 2019 that instead of celebrating the CISF Raising Day in Delhi, it would be celebrated in different parts of the country. Accordingly, today, the CISF Raising Day event was held at the Regional Training Center in Thakkolam, Tamil Nadu.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the culture of Tamil Nadu has played a significant role in strengthening India's culture in many ways. Whether it is administrative reforms, achieving spiritual heights, setting educational standards, or promoting the message of unity and integrity of the country, Tamil Nadu has greatly strengthened Indian culture in every field. He said that the Tamil language, culture, and traditions are invaluable jewels of India's culture, and the entire country acknowledges this. Shri Shah mentioned that, in line with this, it has been decided to name the CISF Regional Training Centre in Thakkolam after the great warrior of the Chola dynasty, Rajaditya Chola, which is a matter of pride. He further stated that Rajaditya Chola, on this land, created numerous tales of valor and sacrifice, attaining martyrdom and advancing the glorious traditions of the Chola Empire.
Union Home Minister said that over 14,000 positions were filled in CISF last year. If we consider all the Central Armed Police Forces (CAPF), more than one lakh youth have been provided employment, and the recruitment process for 50,000 more youth is currently underway.
Shri Amit Shah said that until now, there was no provision for recruitment exams for CAPF in regional languages. However, according to the decision of the Modi government, besides Hindi and English, now youth can take the CAPF recruitment exams in Tamil and other languages included in the Eighth Schedule of the Constitution. He requested the Chief Minister of Tamil Nadu, like the Chief Ministers of other states, he should also start medical and engineering courses in the Tamil language soon. This will not only strengthen Tamil as a mother tongue but also benefit students studying in Tamil medium. It will not only empower the mother tongue but also provide equal opportunities for children educated in the Tamil medium.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that CISF has always prioritized security. Over the past 56 years, CISF has set golden standards in national security across every sector of the country. He mentioned that CISF personnel work to protect the movement of nearly one crore people at various places, including ports, airports, and metros, ensuring their safety from all threats. The contribution of CISF personnel is crucial for the industrial and educational development of the country and for the smooth functioning of the nation. Under their vigilance, all establishments, including ports, airports, and metros, are secure. It is a matter of pride that CISF personnel are also entrusted with the security of the new Parliament building. Shri Shah mentioned that CISF personnel ensure the safe movement of over 70 lakh passengers daily in the Delhi Metro with discipline and patience, without any lapses. Additionally, they are responsible for the security of 250 ports. He further stated that CISF's responsibilities for port security are expected to increase in the future.
Union Home Minister said that the government has equipped CISF with state-of-the-art technology and is continuously providing the force with the latest technological advancements. He mentioned that 'Digi Yatra' has been implemented at many airports, which has significantly reduced the time required for security checks. CISF has not only adopted international standards in airport security but is also very close to setting records in this regard. He mentioned that an Internal Quality Control Unit has also been established, through which continuous training is ensuring the maintenance of high security standards. CISF has also established a special training center for counter-drone capabilities. Shri Shah mentioned that the Jewar Airport in Uttar Pradesh and the Navi Mumbai Airport in Maharashtra will soon be included under CISF's security. For this, the Ministry of Home Affairs approved the establishment of three new battalions last year, one of which will be a completely women’s battalion.
Paying tributes to the 127 CISF personnel who made the supreme sacrifice in protecting the country, the Home Minister said that these 127 personnel made their supreme sacrifice while discharging the responsibility of security in different parts. He told the family members of these jawans that it was because of the sacrifice of their family member that the country today stands before the world with a high head.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah launched the CISF's annual magazine, Sentinel. He also honored 10 personnel with the President's Police Medal, 2 with the Jeevan Raksha Medal, and 10 with the Gallantry Medal. Shri Shah stated that all these personnel have advanced the excellent traditions of CISF. Union Home Minister laid the foundation stone for six different infrastructure and development projects worth ₹88 crore to improve the health, smooth duty performance, and facilities for CISF personnel. He also inaugurated the newly constructed gym and Pup hall at SSG Noida.
Union Home Minister virtually flagged off the CISF Cyclothon 2025. He said that this cycle rally will cover every coastal village of the country and reach the Vivekananda Rock Memorial in Kanyakumari. During this journey, our personnel will not only raise awareness about security in the coastal villages but also inform the villagers about development. Additionally, CISF personnel will collect suggestions related to security and village development. Union Home Minister emphasized that the 'ground zero inputs' provided by the personnel will help ensure better facilities and security in these coastal villages.
Shri Amit Shah said that CISF has planted more than five lakh trees in the past five years, and a target of planting over three lakh trees has been set for the next year. He mentioned that under the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign launched by Prime Minister Shri Narendra Modi, every CISF personnel will plant a tree to express gratitude to their mothers. Shri Shah appealed to all CISF personnel to include yoga practice in their daily routine. He mentioned that several steps have been taken for the welfare of Central Armed Police Force (CAPF) personnel, including the issuance of over 31 lakh cards under the Ayushman CAPF scheme. Additionally, 13,000 homes and 113 barracks have been constructed, and under the e-Housing Portal, it has been ensured that no housing remains vacant. Shri Shah stated that special barracks have been created for female personnel, and the ex-gratia amount has also been increased. He added that the sale of indigenous products in Central Police Welfare Stores is being promoted, and from April 1, 2024, a 50 per cent discount on GST is being offered.