ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଜାତୀୟ ରୋପୱେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - ପର୍ବତମାଳା ପରିଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର ଗୋବିନ୍ଦଘାଟରୁ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
05 MAR 2025 3:08PM by PIB Bhubaneswar
: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି (ସିସିଇଏ) ଗୋବିନ୍ଦଘାଟରୁ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୨.୪ କିଲୋମିଟର ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି । ୨,୭୩୦.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟରେ ଡିଜାଇନ୍, ବିଲ୍ଡ, ଫାଇନାନ୍ସ, ଅପରେଟ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରାନ୍ସଫର (ଡିବିଏଫଓଟି) ମୋଡରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜି ଯାତ୍ରା ଗୋବିନ୍ଦଘାଟଠାରୁ ୨୧ କିଲୋମିଟର ଉଚ୍ଚ ପଦଯାତ୍ରା ଏବଂ ଏହା ପାଦରେ କିମ୍ବା ପୋନି କିମ୍ବା ପାଲକି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି। ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜୀ ଏବଂ ଫୁଲ ଉପତ୍ୟକାକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଗୋବିନ୍ଦଘାଟ ତଥା ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁଗମ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ରୋପୱେ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏହି ରୋପୱେ ବିକଶିତ ହେବାର ଯୋଜନା ରହିଛି ଏବଂ ଗୋବିନ୍ଦଘାଟରୁ ଘଙ୍ଗରିଆ (୧୦.୫୫ କିଲୋମିଟର) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମନୋକେବଲ ଡିଟେଚେବଲ୍ ଗୋଣ୍ଡୋଲା (ଏମଡିଜି) ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ, ଯାହା ଘଙ୍ଗରିଆରୁ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜି (୧.୮୫ କିଲୋମିଟର) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟ୍ରାଇକେବଲ ଡିଟାଚେବଲ୍ ଗଣ୍ଡୋଲା (୩ଏସ୍) ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବ ଯାହାର ଡିଜାଇନ୍ କ୍ଷମତା ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୧୧,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ (ପିପିଏଚପିଡି) ରହିବ।
ଏହି ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସମୟରେ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ ଯଥା ଆତିଥ୍ୟ, ଭ୍ରମଣ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ (ଏଫ୍ ଆଣ୍ଡବି) ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଷ ସାରା ଯଥେଷ୍ଟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସନ୍ତୁଳିତ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଶେଷ ମାଇଲ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଦ୍ରୁତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜୀ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର ଚମୋଲି ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୫,୦୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲୋକପ୍ରିୟ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ । ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାପିତ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ମେ ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଷକୁ ପ୍ରାୟ ୫ ମାସ ଖୋଲା ରହିଥାଏ ଏବଂ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ରୁ ୨ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏଠାକୁ ଆସିଥାନ୍ତିହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଜିଙ୍କ ଯାତ୍ରା ପ୍ରାଚୀନ ଗଡ଼ୱାଲ ହିମାଳୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଭ୍ୟାଲି ଅଫ୍ ଫ୍ଲାୱାରର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ପରିଚିତ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves development of ropeway project from Govindghat to Hemkund Sahib Ji (12.4 km) in Uttarakhand under National Ropeways Development Programme – Parvatmala Pariyojana
05 MAR 2025 3:08PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the construction of 12.4 km ropeway project from Govindghat to Hemkund Sahib Ji in Uttarakhand. The project will be developed on Design, Build, Finance, Operate and Transfer (DBFOT) mode at a total capital cost of Rs. 2,730.13 crore.
Currently, the journey to the Hemkund Sahib Ji is a challenging 21-km uphill trek from Govindghat and is covered on foot or by ponies or palanquins. The proposed ropeway is planned to provide convenience to pilgrims and visiting the Hemkund Sahib Ji and the tourists visiting the Valley of Flowers and will ensure all-weather last mile connectivity between Govindghat and Hemkund Sahib Ji.
The ropeway is planned to be developed in public-private partnership and will be based on Monocable Detachable Gondola (MDG) from Govindghat to Ghangaria (10.55 km), seamlessly integrated with the most advanced Tricable Detachable Gondola (3S) technology from Ghangaria to Hemkund Sahib Ji (1.85 km) with a design capacity of 1,100 passengers per hour per direction (PPHPD) carrying 11,000 passengers per day.
The ropeway project will also generate substantial employment opportunities during construction and operations as well as in allied tourism industries like hospitality, travel, foods & beverages (F&B) and tourism throughout the year.
The development of ropeway project is a significant step towards fostering balanced socio-economic development, enhancing last mile connectivity for pilgrims and fostering rapid economic growth of the region.
Hemkund Sahib Ji is a highly revered pilgrimage site situated at an elevation of 15,000 ft in Chamoli district of the State of Uttarakhand. The Gurudwara established at the holy site is open for about 5 months in a year between May and September and is visited by about 1.5 to 2 lakh pilgrims annually. The trek to Hemkund Sahib Ji also serves as the gateway to the famous Valley of Flowers, a national park recognized as the UNESCO World Heritage site, located in the pristine Garhwal Himalayas.