Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in NXT Conclave
01 MAR 2025 2:03PM by PIB Delhi
Namaskar,
ITV Network founder and my colleague in Parliament, Kartikeya Sharma ji, the entire team of the network, all the guests from India and abroad, other dignitaries, ladies and gentlemen, NewsX World’s auspicious beginning and for this I congratulate all of you, my best wishes. Today, all the regional channels of your network including Hindi and English are going global. And today many fellowships and scholarships have also been started. I wish all of you the best for these programs.
Friends,
I have been attending such media events earlier also, but today I feel that you have set a new trend and I congratulate you for this too. Such media events keep happening in our country, and it is a tradition that is continuing. There are some economic topics in it, it is a matter of benefit for everyone, but your network has given it a new dimension. You have worked on a new model by breaking away from the norm. I remember, if I talk about the earlier summits and your summit I have been listening to since yesterday, the earlier summits organised by different media houses have been leader-centric, I am happy that this one is policy-centric, policies are being discussed here. Most of the events that have taken place have been about living the present on the basis of the past. I see that your summit is dedicated to the future. I have seen that in all such programs that I have seen from afar or have attended myself, the importance of controversy was more there, here the importance of dialogue is more. And I firmly believe that all the events that I have attended are held in a small room and have their own people. Seeing such a huge event here and that too the event of a media house and people from all walks of life being here, is a big thing in itself. It is possible that other media people will not get any masala (scoop) from here, but the country will get a lot of inspiration, because the thoughts of every person who comes here will be thoughts that inspire the country. I hope that in the coming days other media houses will also adopt this trend, this template, in their own way and make it innovative and at least come out of that small room.
Friends,
Today the whole world is looking at 21st century India, people from all over the world want to come to India, want to know India. Today India is the country in the world where positive news is being created continuously. There is no need to manufacture news, where new records are being made every day, something new is happening. Just on 26 February, the Maha Kumbh of unity was concluded in Prayagraj. The whole world is surprised that how in a temporary city, a temporary arrangement, crores of people came to the banks of the river, travelled hundreds of kilometers and got filled with emotions after taking a holy bath. Today the world is seeing India's organising and innovating skills. We are manufacturing everything from semiconductors to aircraft carriers right here. The world wants to know about this success of India in detail. I think that this NewsX World is a very big opportunity in itself.
Friends,
Just a few months ago, India conducted the world's largest elections. After 60 years, it happened that a government in India has returned to power for the third consecutive time. The basis of this public trust are India's many achievements in the last 11 years. I am confident that your new channel will take India's real stories to the world. Without adding any colour, your global channel will show the picture of India as it is, we do not need makeup.
Friends,
Many years ago, I had presented the vision of Vocal for Local and Local for Global to the country. Today we are seeing this vision turning into reality. Today our Ayush products and Yoga have gone from Local to Global. Go anywhere in the world, you will find someone who knows Yoga, my friend Tony is sitting here, he is a daily Yoga practitioner. Today, India's superfood, our Makhana, is going global from local. India's millets - Shreeanna, are also going global from local. And I have come to know that my friend, Tony Abbott, has had first-hand experience of Indian millets at Delhi Haat, and he liked the millet dishes very much and I felt very happy to hear this.
Friends,
Not only millets, India's turmeric has also gone from local to global, India supplies more than 60 percent of the world's turmeric. India's coffee has also gone from local to global, India has become the world's seventh largest coffee exporter. Today India's mobiles, electronic products, medicines made in India are making their global identity. And along with all this, one more thing has happened. India is leading many global initiatives. Recently I got a chance to go to the AI ​​Action Summit in France. India was the co-host of this summit which is taking the world towards the AI ​​future. Now India has the responsibility of hosting it. India organised such a wonderful G-20 Summit during its presidency. During this summit, we gave the world a new economic route in the form of India-Middle East-Europe Corridor. India also gave a strong voice to the Global South, we have connected the island nations and their interests to our priority. India has given the vision of Mission Life to the world to deal with the climate crisis. Similarly, International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, there are many such initiatives which India is leading globally. And I am happy that today when many brands of India are going global, the media of India is also going global. It is understanding this global opportunity.
Friends,
For decades, the world used to call India its back office. But today, India is becoming the new factory of the world. We are not just becoming a workforce, but a world-force! Today, the country is becoming an emerging export hub for the things that we once imported. The farmer who was once limited to the local market, today his crop is reaching the markets of the whole world. The demand for Pulwama's Snow Peas, Maharashtra's Purandar Figs and Kashmir's Cricket Bats is now increasing in the world. Our Defence products are showing the world the power of Indian Engineering and technology. From the Electronics to Automobile Sector, the world has seen our scale and capability. We are not only providing our products to the world, India is also becoming a trusted and reliable partner in the global supply chain.
Friends,
If we have become a leader in many sectors today, then it is because of years of well deliberated hard work. This has been possible only due to systematic policy decisions. Look at the journey of 10 years, where bridges were incomplete, roads were stuck, today dreams are moving ahead at a new pace. With good roads, excellent expressways, both travel time and cost have reduced. This has given the industry an opportunity to reduce the turnaround time of logistics. Our automobile sector got a huge benefit from this. This increased the demand for vehicles, we encouraged the production of vehicles and EVs. Today we have emerged as a major automobile producer and exporter in the world.
Friends,
A similar change has been seen in electronics manufacturing. In the last decade, electricity reached more than 2.5 crore households for the first time. The demand for electricity increased in the country, production increased, which increased the demand for Electronic Equipment. When we made data cheaper, the demand for mobile phones increased. As more and more services were brought on mobile phones, the consumption of digital devices increased further. By turning this demand into an opportunity, we started programs like PLI Schemes. Today, India has become a major electronics exporter.
Friends,
Today India is able to set very big targets and is achieving them, so there is a special mantra at the core of this. This mantra is - minimum government, maximum governance. This is the mantra of efficient and effective governance. That means no interference from the government, no pressure from the government. I will give you an interesting example. In the last decade, we have abolished about 1500 laws that have lost their importance. It is a big deal to abolish 1500 laws. Many of these laws were made during British rule. Now I will tell you something, you will be surprised to hear that there was a law called dramatic performance act, this law was made by the British 150 years ago, at that time the British wanted that drama and theatre should not be used against the then government. There was a provision in this law that if 10 people were found dancing in a public place, they could be arrested. And this law continued for 75 years after the country got independence. That is, if there is a wedding procession and 10 people are dancing, the police can arrest them including the groom. This law was in force for 70-75 years after independence. This law was removed by our government. Now, we have borne this law for 70 years, I have nothing to say to the government of that time, those leaders, they are sitting here too, but I am more surprised by this Lutyens' group, this Khan Market gang. Why were these people silent on such a law for 75 years? Those who go to court every day, who roam around like contractors of PIL, why were these people silent? Did they not remember liberty then? If someone thinks today, what would have happened if Modi had made such a law? And these trollers on social media, if they too had spread such false news that Modi was going to make such a law, these people would have created a ruckus, would have pulled Modi's hair.
Friends,
It is our government that has abolished this law from the times of slavery. I will give another example of bamboo, bamboo is the lifeline of our tribal areas, especially the North East. But earlier, you were sent to jail even for cutting bamboo, why was the law made now? Now, if I ask you, is bamboo a tree? Some will believe that it is a tree, some will believe that it is a tree, you will be surprised that even after 70 years of independence, the government of my country believed that bamboo is a tree, and therefore, just as cutting trees was prohibited, cutting bamboo was also prohibited. There was a law in our country which considered bamboo to be a tree, and all the laws for trees were applicable to it, it was difficult to cut it. Our earlier rulers could not understand that bamboo is not a tree. The British may have had their own interests, but why did we not do it? Even the decades old law related to bamboo was changed by our own government.
Friends,
You must remember how difficult it was for a common man to file ITR 10 years ago. Today you file ITR in a few moments and the refund is also deposited directly in the account within a few days. Now the process of making the law related to income tax even simpler is going on in the Parliament. We have made income up to Rs. 12 lakh tax free, yes now there is applause, you did not applaud the bamboo because it belongs to the tribals. And this is going to benefit especially the media personnel, the salaried class like you. The youth who are doing their first and second jobs, their aspirations are also different, their expenses are also different. They should fulfil their aspirations, their savings should increase, the budget has helped a lot in this. Our aim is to give the people of the country Ease of Living, Ease of Doing Business, give them open skies to fly. Today see how many start-ups are taking advantage of geospatial data. Earlier, if someone had to make a map, they had to take permission from the government. We changed this and today our start-ups and private companies are making excellent use of this data.
Friends,
India, which gave the world the concept of Zero, is today becoming the land of Infinite Innovations. Today India is not just innovating but also indovating. And when I say indovate, it means - Innovating The Indian Way. Through indovating, we are creating solutions that are affordable, accessible and adaptable. We are not gate-keeping these solutions but have offered them to the entire world. When the world wanted a secure and cost-effective digital payment system, we created the UPI system. I was listening to Professor Carlos Montes, he seemed very impressed with the people-friendly nature of technology like UPI. Today, countries like France, UAE, Singapore are integrating UPI in their financial ecosystem. Today, many countries of the world are making agreements to join our digital public infrastructure, India Stack. During the Covid pandemic, our vaccine showed the world the model of India's Quality Healthcare Solutions. We also open-sourced the Arogya Setu app so that the world can benefit from it. India is a major space power; we are also helping other countries to achieve their space aspirations. India is also working on AI for Public Good and is also sharing its experience and expertise with the world.
Friends,
ITV Network has launched many fellowships today. India's youth is the biggest beneficiary of developed India and also the biggest stakeholder. Therefore, India's youth is a very big priority for us. National Education Policy has given children an opportunity to think beyond books. Children are getting ready for the field of AI and Data Science by learning coding from middle school itself. Atal Tinkering Labs are giving children hands-on experience of emerging technologies. Therefore, in this year's budget, we have announced to create 50 thousand new Atal Tinkering Labs.
Friends,
In the world of news, you people take subscriptions from different agencies, this helps you in getting better news coverage. Similarly, in the field of research, students need more and more information sources. For this, earlier they had to take subscriptions of different journals at expensive rates, they had to spend money themselves. Our government has freed all researchers from this worry too. We have brought One Nation One Subscription. With this, every researcher of the country is sure to get free access to the world's renowned journals. The government is going to spend more than 6 thousand crore rupees on this. We are ensuring that every student gets the best research facilities. Be it space exploration, biotech research or AI, our children are emerging as future leaders. Dr. Brian Green has met the students of IIT and astronaut Mike Massimino went to meet the students of Central School and as he said, his experience has been really wonderful. The day is not far when a big innovation of the future will come out of a small school in India.
Friends,
Let the flag of India fly on every global platform, this is our aspiration, this is our direction.
Friends,
This is not the time to think small and take small steps. I am happy that as a media organisation, you too have understood this sentiment. You see, till 10 years ago you used to think about how to reach different states of the country, how to make your media house reach, today you too have gathered the courage to go global. This inspiration, this pledge, should be the one of every citizen, every entrepreneur today. My dream is that there should be some Indian brand in every market of the world, in every drawing room, on every dining table. Made in India - should become the mantra of the world. If someone is ill, he should first think about - Heal in India. If someone wants to get married, he should first think about - Wed in India. If someone wants to travel, he should put India on top of his list. If someone wants to hold a conference or an exhibition, he should come to India first. If someone wants to hold a concert, he should first choose India. We have to develop this strength, this positive attitude in ourselves. Your network and your channel will play a big role in this. The possibilities are infinite, now we have to turn them into reality with our courage and determination.
Friends,
India is moving ahead with the resolve to become a developed India in the next 25 years. You too should move ahead with the resolve to bring yourself on the world stage as a media house. I believe that you will definitely succeed in this. I once again convey my best wishes to the entire team of ITV Network and I also congratulate the participants who have come from the country and the world, their views have definitely strengthened a positive thinking, I am thankful for this too, because when the pride of India increases, every Indian feels happy and proud and for this I thank them all very much. Namaskaram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏନଏକ୍ସଟି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
01 MAR 2025 2:03PM by PIB Bhubaneswar
ITV ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଏବଂ ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ କାର୍ତ୍ତିକେୟ ଶର୍ମା ଜୀ, ନେଟୱାର୍କର ସମଗ୍ର ଦଳ, ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଅତିଥି, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ, NewsX Worldର ଶୁଭ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା। ଆଜି, ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ସମେତ ଆପଣଙ୍କ ନେଟୱାର୍କର ସମସ୍ତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଚ୍ୟାନେଲ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେଉଛି। ଏବଂ ଆଜି ଅନେକ ଫେଲୋସିପ୍ ଏବଂ ସ୍କଲାରସିପ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଗଣମାଧ୍ୟମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଆସୁଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ଏକ ନୂତନ ଧାରା ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆମ ଦେଶରେ ଏପରି ଗଣମାଧ୍ୟମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିଛି , ଏବଂ ଏହା ଏକ ପରମ୍ପରା ଯାହା ଜାରି ରହିଛି। ଏଥିରେ କିଛି ଅର୍ଥନୀତି ସମ୍ପର୍କିତ ବିଷୟ ରହିଛି, ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ବିଷୟ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ନେଟୱାର୍କ ଏହାକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଇଛି। ଆପଣ ମାନଦଣ୍ଡରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ଉପରେ କାମ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି, ଯଦି ମୁଁ ପୂର୍ବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଗତକାଲିଠାରୁ ମୁଁ ଶୁଣୁଥିବା ଆପଣଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ତେବେ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ପୂର୍ବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ନେତା-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଥିଲା, ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ନୀତି- କେନ୍ଦ୍ରିକ, ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଏଠାରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ଅଧିକାଂଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅତୀତ ଆଧାରରେ ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ବଞ୍ଚିବା ବିଷୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଏପରି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯାହା ମୁଁ ଦୂରରୁ ଦେଖିଛି କିମ୍ବା ନିଜେ ଯୋଗ ଦେଇଛି, ସେଠାରେ ବିବାଦର ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଧିକ ଥିଲା, ଏଠାରେ ଆଲୋଚନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଧିକ। ଏବଂ ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ମୁଁ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଛୋଟ କୋଠରୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଲୋକ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥାଆନ୍ତି। ଏଠାରେ ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିବା ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହେବା, ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ବଡ଼ କଥା। ଏହା ସମ୍ଭବ ଯେ ଅନ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏଠାରୁ କୌଣସି ମସଲା (ସ୍କୁପ୍) ପାଇବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଦେଶକୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ, କାରଣ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା ହେବ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ , ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅନ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ଧାରା, ଏହି ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ନିଜ ନିଜ ଉପାୟରେ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଭିନବ କରିବେ ଏବଂ ଅତି କମରେ ସେହି ଛୋଟ କୋଠରୀରୁ ବାହାରି ଆସିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ଦେଖୁଛି, ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ଭାରତକୁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ନିରନ୍ତର ସକାରାତ୍ମକ ଖବର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତିଦିନ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, କିଛି ନୂଆ ଘଟୁଛି, ସେଠାରେ ଖବର ତିଆରି କରିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ମାତ୍ର ଫେବୃଆରୀ 26 ତାରିଖରେ, ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଏକତାର ମହାକୁମ୍ଭ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ଯେ କିପରି ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ସହରରେ, ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିତରେ, କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ନଦୀ କୂଳରେ ସମାଗମ ହେଲେ, ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କଲେ ଏବଂ ପବିତ୍ର ସ୍ନାନ ପରେ ଭାବପ୍ରବଣ ହେଲେ। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସଂଗଠନ ଏବଂ ନବସୃଜନ କୌଶଳ ଦେଖୁଛି। ଆମେ ଏଠାରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରରୁ ବିମାନ ବାହକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଏହି ସଫଳତା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହେଁ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଏହି NewsX World ନିଜସ୍ୱ ଭାବରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା। 60 ବର୍ଷ ପରେ, ଏପରି ଘଟିଲା ଯେ ଭାରତରେ ଏକ ସରକାର ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ କ୍ଷମତାକୁ ଫେରିଛି। ଏହି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ଆଧାର ହେଉଛି ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅନେକ ସଫଳତା। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ନୂତନ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବ। ଆପଣଙ୍କ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଅତିରଞ୍ଜିତ ନକରି, ଆପଣଙ୍କର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଭାରତର ଚିତ୍ର ଯେପରି ଅଛି ସେହିପରି ଦେଖାଇବ, ଆମକୁ ମେକଅପ୍ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ Vocal for Local (ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ଵର) ଏବଂ Local for Global ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି। ଆଜି ଆମେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛୁ। ଆଜି ଆମର ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଯୋଗ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରୁ ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ହୋଇଛି। ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ଏପରି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପାଇବେ ଯିଏ ଯୋଗ ଜାଣନ୍ତି, ମୋର ବନ୍ଧୁ ଟୋନି ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ସେ ଜଣେ ପ୍ରତିଦିନ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି। ଆଜି, ଭାରତର ସୁପରଫୁଡ୍, ଆମର ମଖାନା, ସ୍ଥାନୀୟରୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ହେଉଛି। ଭାରତର ବାଜରା - ଶ୍ରୀଅନ୍ନ , ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ମୋର ବନ୍ଧୁ, ଟୋନି ଆବୋଟ୍, ଦିଲ୍ଲୀ ହାଟରେ ଭାରତୀୟ ବାଜରାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଛନ୍ତି , ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ବାଜରା ଖାଦ୍ୟ ବହୁତ ପସନ୍ଦ ଆସିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଶୁଣି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ହେଲି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେବଳ ବାଜରା ନୁହେଁ, ଭାରତର ହଳଦୀ ସ୍ଥାନୀୟରୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଛି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର 60 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହଳଦୀ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଭାରତର କଫି ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଯାଇଛି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସପ୍ତମ ବୃହତ୍ କଫି ରପ୍ତାନିକାରୀ ହୋଇସାରିଛି। ଆଜି ଭାରତର ମୋବାଇଲ୍, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦ, ଭାରତରେ ତିଆରି ଔଷଧ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏସବୁ ସହିତ, ଆଉ ଏକ ଘଟଣା ଘଟିଛି। ଭାରତ ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ସମ୍ପ୍ରତି ମୋତେ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଏଆଇ ଆକ୍ସନ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଯିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଭାରତ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ଏଆଇ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଉଛି, ତାହାର ସହ-ଆୟୋଜକ ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ଏହାର ଆୟୋଜନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଛି।
ଭାରତ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର G - 20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ – ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ - ୟୁରୋପ କରିଡର ରୂପରେ ଏକ ନୂତନ ଅର୍ଥନୈତିକ ମାର୍ଗ ଦେଇଥିଲୁ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ଦେଇଛି, ଆମେ ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ମିଶନ ଜୀବନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଇଛି। ସେହିପରି, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ଏପରି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଛି , ଯାହାର ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଅନେକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି, ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଏହା ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁଯୋଗକୁ ବୁଝୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ତା'ର ପଛ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ବୋଲି କହୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନୂତନ କାରଖାନା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମେ କେବଳ ଏକ କର୍ମଶକ୍ତି ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱ - ଶକ୍ତି ହେଉଛୁ! ଆଜି, ଦେଶ ଆମେ ଆମଦାନୀ କରୁଥିବା ଜିନିଷ ପାଇଁ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଯେଉଁ ଚାଷୀମାନେ ଥରେ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରେ ସୀମିତ ଥିଲେ, ଆଜି ତାଙ୍କର ଫସଲ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି। ପୁଲୱାମାର ସ୍ନୋ ପିଜ୍ (ତୁଷାର ମଟର) , ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁରନ୍ଦର ଫିଗ୍ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର କ୍ରିକେଟ ବ୍ୟାଟର ଚାହିଦା ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତୀୟ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଶକ୍ତି ଦେଖାଉଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସରୁ ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଶ୍ୱ ଆମର ପରିମାଣ ଏବଂ କ୍ଷମତା ଦେଖିଛି। ଆମେ କେବଳ ବିଶ୍ୱକୁ ଆମର ଉତ୍ପାଦ ଯୋଗାଇ ଦେଉନାହୁଁ , ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଆମେ ଆଜି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛୁ, ତେବେ ଏହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସୁଚିନ୍ତିତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ଏହା କେବଳ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। 10 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେଉଁଠାରେ ସେତୁ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ରାସ୍ତା ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଆଜି ସେଠାରେ ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକ ଏକ ନୂତନ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭଲ ରାସ୍ତା, ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉଭୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ଶିଳ୍ପକୁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ଆମର ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ର ଏଥିରୁ ଏକ ବଡ଼ ଲାଭ ପାଇଛି। ଏହା ଯାନବାହାନର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ଆମେ ଯାନବାହାନ ଏବଂ ଇଭି ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ। ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଟୋମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖାଯାଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ 2.5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା, ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା, ଯାହା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପକରଣର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି କଲା। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଡାଟା ଶସ୍ତା କଲୁ, ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା। ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସେବା ଅଣାଯିବା ସହିତ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍‌ର ବ୍ୟବହାର ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା। ଏହି ଚାହିଦାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରି, ଆମେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ଆଜି, ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନିକାରୀ ହୋଇପାରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ବହୁତ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିପାରୁଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରୁଛି, ତେଣୁ ଏହାର ମୂଳରେ ଏକ ବିଶେଷ ମନ୍ତ୍ର ଅଛି। ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି - ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ। ଏହା ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶାସନର ମନ୍ତ୍ର। ଏହାର ଅର୍ଥ ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନାହିଁ, ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ଚାପ ନାହିଁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଉଦାହରଣ ଦେବି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମେ ପ୍ରାୟ 1500 ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛୁ , ଯାହା ଗୁରୁତ୍ୱ ହରାଇଛି। 1500 ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ଏକ ବଡ଼ କଥା। ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ସମୟରେ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା। ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି କହିବି, ଆପଣ ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ନାଟକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆଇନ ନାମକ ଏକ ଆଇନ ଥିଲା, ଏହି ଆଇନ 150 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ତିଆରି କରିଥିଲେ, ସେହି ସମୟରେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ନାଟକ ଏବଂ ଥିଏଟରକୁ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାରଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବ୍ୟବହାର କରାନଯାଉ। ଏହି ଆଇନରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା ଯେ ଯଦି 10 ଜଣ ଲୋକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନରେ ନାଚୁଥିବାର ଦେଖାଯାଏ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇପାରିବ। ଏବଂ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବା ପରେ 75 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଆଇନ ଜାରି ରହିଲା। ଅର୍ଥାତ୍, ଯଦି କୌଣସି ବିବାହ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ହୁଏ ଏବଂ 10 ଜଣ ଲୋକ ନାଚୁଛନ୍ତି, ତେବେ ପୋଲିସ ବର ସମେତ ସେମାନଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିପାରିବ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ 70 - 75 ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଆଇନ ବଳବତ୍ତର ଥିଲା। ଏହି ଆଇନ ଆମ ସରକାର ହଟାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଏବେ, ଆମେ 70 ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଆଇନ ବହନ କରିଛୁ, ମୋର ସେତେବେଳର ସରକାରଙ୍କୁ କିଛି କହିବାର ନାହିଁ, ସେହି ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହି ଲୁଟେନ୍ସ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏହି ଖାନ ମାର୍କେଟ ଗ୍ୟାଙ୍ଗକୁ ଦେଖି ଅଧିକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। 75 ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଲୋକମାନେ ଏପରି ଆଇନ ଉପରେ ଚୁପ୍ କାହିଁକି ଥିଲେ? ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିଦିନ କୋର୍ଟକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ପିଆଇଏଲର ଠିକାଦାର ପରି ବୁଲନ୍ତି, ସେମାନେ କାହିଁକି ଚୁପ୍ ଥିଲେ? ସେମାନଙ୍କୁ କ'ଣ ସେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା କଥା ମନେ ନ ଥିଲା ? ଯଦି ଆଜି କେହି ଭାବୁଥିବେ, ଯଦି ମୋଦୀ ଏପରି ଆଇନ କରିଥାନ୍ତେ ତେବେ କ'ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା? ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏହି ଟ୍ରୋଲର୍ସମାନେ, ଯଦି ଏପରି ମିଥ୍ୟା ଖବର ପ୍ରସାର କରିଥାନ୍ତେ ଯେ ମୋଦୀ ଏପରି ଆଇନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ଲୋକମାନେ ହଙ୍ଗାମା କରିଥାନ୍ତେ, ମୋଦୀଙ୍କ କେଶ ଟାଣିଥାନ୍ତେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ହିଁ ଦାସତ୍ୱ ସମୟର ଏହି ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛି। ମୁଁ ବାଉଁଶକୁ ନେଇ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି , ବାଉଁଶ ହେଉଛି ଆମ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବର ଜୀବନରେଖା। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ, ବାଉଁଶ କାଟିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଜେଲ ପଠାଯାଇଥିଲା, ଏବେ କାହିଁକି ଆଇନ ତିଆରି କରାଗଲା? ଏବେ, ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପଚାରେ, ବାଉଁଶ କ'ଣ ଗଛ? କିଛି ଲୋକ ବିଶ୍ୱାସ କରିବେ ଯେ ଏହା ଏକ ଗଛ, ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 70 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ମୋ ଦେଶର ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ବାଉଁଶ ଏକ ଗଛ, ଏବଂ ତେଣୁ, ଯେପରି ଗଛ କାଟିବାକୁ ନିଷେଧ କରାଯାଇଥିଲା, ସେହିପରି ବାଉଁଶ କାଟିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷେଧ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମ ଦେଶରେ ଏକ ଆଇନ ଥିଲା ଯାହା ବାଉଁଶକୁ ଏକ ଗଛ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲା, ଏବଂ ଗଛ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆଇନ ଏହା ଉପରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଥିଲା, ଏହାକୁ କାଟିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଆମର ପୂର୍ବ ଶାସକମାନେ ବୁଝିପାରିଲେ ନାହିଁ ଯେ ବାଉଁଶ ଏକ ଗଛ ନୁହେଁ। ହୁଏତ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱାର୍ଥ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା କାହିଁକି କରିନଥିଲୁ? ବାଉଁଶ ସହିତ ଜଡିତ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଆମ ନିଜ ସରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଜଣେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ପାଇଁ ITR ଫାଇଲ କରିବା କେତେ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଆଜି ଆପଣ କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ITR ଫାଇଲ କରନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରିଫଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହୋଇଯାଏ। ଏବେ ସଂସଦରେ ଆୟକର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି। ଆମେ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ ଟିକସମୁକ୍ତ କରିଛୁ, ହଁ, ଏବେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି, ଆପଣ ବାଉଁଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିନଥିଲେ କାରଣ ଏହା ଆଦିବାସୀଙ୍କର ଥୁଲା। ଏବଂ ଏହା ବିଶେଷ କରି ଗଣମାଧ୍ୟମ କର୍ମଚାରୀ, ଆପଣଙ୍କ ପରି ବେତନଭୋଗୀ ବର୍ଗକୁ ଲାଭ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି। ଯେଉଁ ଯୁବକମାନେ ନିଜର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଚାକିରି କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ, ସେମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ। ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଉଚିତ, ସେମାନଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ଉଚିତ, ବଜେଟ ଏଥିରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା, ସେମାନଙ୍କୁ ଉଡିବା ପାଇଁ ଖୋଲା ଆକାଶ ଦେବା। ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ କେତେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଭୌଗୋଳିକ ତଥ୍ୟର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଯଦି କାହାକୁ ମାନଚିତ୍ର ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ଅନୁମତି ନେବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଆମେ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ- ଅପ୍ ଏବଂ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏହି ତଥ୍ୟର ଉତ୍ତମ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ, ଯିଏ ବିଶ୍ୱ (୦) କୁ ଶୂନ୍ୟର ଧାରଣା ଦେଇଥିଲା, ଆଜି ଅନନ୍ତ ନବସୃଜନର ଦେଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ନବସୃଜନ (ଇନୋଭେଟ) କରୁନାହିଁ ବରଂ ଇଣ୍ଡୋଭେଟ୍ ମଧ୍ୟ କରୁଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଇଣ୍ଡୋଭେଟ୍ କହେ , ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି - ଭାରତୀୟ ପଥକୁ ନବସୃଜନ କରିବା । ଇଣ୍ଡୋଭେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ , ଆମେ ଏପରି ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ଯାହା ସୁଲଭ, ସୁଗମ ଏବଂ ଅନୁକୂଳନଯୋଗ୍ୟ। ଆମେ ଏହି ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଟକାଇ ରଖୁନାହୁଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ - ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାହୁଁଥିଲା, ଆମେ ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ପ୍ରଫେସର କାର୍ଲୋସ୍ ମୋଣ୍ଟେସ୍ ଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିଲି, ସେ ୟୁପିଆଇ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଲୋକ-ଅନୁକୂଳ ପ୍ରକୃତିରେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ ମନେ ହେଉଥିଲେ। ଆଜି, ଫ୍ରାନ୍ସ,, ୟୁଏଇ, ସିଙ୍ଗାପୁର ଭଳି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ୟୁପିଆଇକୁ ସଂହତ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଆମର ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି କରୁଛନ୍ତି। କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଆମର ଟୀକା ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମାଧାନର ମଡେଲ୍ ଦେଖାଇଲା। ଆମେ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ଖୋଲା-ଉତ୍ସ କରିଥିଲୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱ ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଇପାରିବ। ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ; ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ମହାକାଶ ଆକାଂକ୍ଷା ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସାର୍ବଜନୀନ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏଆଇ ଉପରେ କାମ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାରେ ଲାଗିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ITV ନେଟୱାର୍କ ଆଜି ଅନେକ ଫେଲୋସିପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ବିକଶିତ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭାର୍ଥୀ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ। ତେଣୁ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପୁସ୍ତକ ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ମଧ୍ୟମା ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ହିଁ କୋଡିଂ ଶିଖି ପିଲାମାନେ ଏଆଇ ଏବଂ ଡାଟା ସାଇନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି। ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାରିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ତେଣୁ, ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ 50 ହଜାର ନୂତନ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖବର ଜଗତରେ, ଆପଣମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସିରୁ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ନିଅନ୍ତି, ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଭଲ ଖବର କଭରେଜ୍ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ସେହିପରି, ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୂଚନା ଉତ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ, ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦେଇ ବିଭିନ୍ନ ପତ୍ରିକାର ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ନେବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜକୁ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଆମ ସରକାର ସମସ୍ତ ଗବେଷକଙ୍କୁ ଏହି ଚିନ୍ତାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଆମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ଆଣିଛୁ। ଏହା ସହିତ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗବେଷକ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକୁ ମାଗଣାରେ ପ୍ରବେଶ ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ। ସରକାର ଏଥିରେ 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପାଆନ୍ତି। ଏହା ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ହେଉ, ବାୟୋଟେକ୍ ଗବେଷଣା ହେଉ କିମ୍ବା ଏଆଇ, ଆମର ପିଲାମାନେ ଭବିଷ୍ୟତର ନେତା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ଡକ୍ଟର ବ୍ରାଏନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ IIT ର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି ଏବଂ ମହାକାଶଚାରୀ ମାଇକ୍ ମାସିମିନୋ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ସ୍କୁଲର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ଯେପରି ସେ କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରକୃତରେ ଚମତ୍କାର ହୋଇଛି। ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଏକ ଛୋଟ ସ୍କୁଲର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ବଡ଼ ଉଦ୍ଭାବନ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ପତାକା ଉଡୁ, ଏହା ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା, ଏହା ଆମର ଦିଗ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଛୋଟ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଏବଂ ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ସମୟ ନୁହେଁ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂଗଠନ ଭାବରେ, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନାକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି। ଦେଖନ୍ତୁ, 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆପଣମାନେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିପରି ପହଞ୍ଚିବେ, ଆପଣଙ୍କର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଗୃହକୁ କିପରି ପହଞ୍ଚିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ, ଆଜି ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବାର ସାହସ ସଂଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରେରଣା, ଏହି ପ୍ରତିଜ୍ଞା, ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କର ହେବା ଉଚିତ। ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜାରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡ୍ରଇଂ ରୁମରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ କିଛି ନା କିଛି ଭାରତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ରହିବା ଉଚିତ। ’ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ’ - ବିଶ୍ୱର ମନ୍ତ୍ର ହେବା ଉଚିତ। ଯଦି କେହି ଅସୁସ୍ଥ ଅଛି, ତେବେ ସେ ପ୍ରଥମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ - ଭାରତରେ ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ। ଯଦି କେହି ବିବାହ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେ ପ୍ରଥମେ ଭାରତରେ ବିବାହ କରନ୍ତୁ। ଯଦି କେହି ଭ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେ ଭାରତକୁ ତାଙ୍କ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷରେ ରଖିବା ଉଚିତ। ଯଦି କେହି ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେ ପ୍ରଥମେ ଭାରତ ଆସିବା ଉଚିତ। ଯଦି କେହି ଏକ କନସର୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେ ପ୍ରଥମେ ଭାରତକୁ ବାଛିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ଏହି ଶକ୍ତି, ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ନିଜ ଭିତରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କର ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଚ୍ୟାନେଲ ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ସମ୍ଭାବନା ଅସୀମ, ଏବେ ଆମକୁ ଆମର ସାହସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆଣିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣ ଏଥିରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସଫଳ ହେବେ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ITV ନେଟୱାର୍କର ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ ଆସିଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମଜବୁତ କରିଛି, ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞ, କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଗର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଖୁସି ଏବଂ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ନମସ୍କାରମ୍ ।
ସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।