প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা SOUL লীদরশিপ কনক্লেবকী অহানবা ইদিসন হৌদোকখ্রে
স্কুল ওফ অলতিমেৎ লীদরশিপ (SOUL)না জাতি অমসুং মালেমগী থাক্তা মায়পাক্লবা লুচিংবশিং শেমগনি: পি.এম.
ঙসি ভারতনা মালেমগী পাৱরহাউস অমা ওইরক্লি: পি.এম.
তুংগী লীদরশিপতা SOULগী পান্দম অসি ভিক্সিৎ ভারত শেম্নবা সেক্তর খুদিংমক্তা স্তীল অমসুং স্পিরিৎ অনিমক পোকহনবনি: পি.এম.
ভারতনা গ্লোবেল এক্সিলেন্সকী অনৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপা ঙম্বা লুচিংবশিং মথৌ তাই: পি.এম.
মান্নবা পান্দম অমনা শেম্বা মরীনা ঈগী মরীদগী হেন্না চেৎলি: পি.এম.
21 FEB 2025 12:54PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা স্কুল ওফ অলতিমেৎ লীদরশিপ (SOUL) লীদরশিপ কনক্লেব 2025গী অহানবা ইদিসন হৌদোকখ্রে। শক্নাইরবা লুচিংবশিং অমসুং তুংলমচৎকী নহা ওইরিবা লুচিংবশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থৌরম খরদি কাউবা ঙমদে অমসুং ঙসিগী অসি অসিগুম্বা থৌরম অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "জাতি শেমগৎপদা অফবা প্রজাশিং শেমগৎপা মথৌ তাই। লম খুদিংমক্তা অফবা লুচিংবশিং শেমগৎপা মথৌ তাই।" সেক্তর খুদিংমক্তা অফবা লুচিংবশিং শেমগৎপা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মরম অসিনা, স্কুল ওফ অলতিমেৎ লীদরশিপ অসি ভিক্সিৎ ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা মরু ওইবা মাইলস্তোন অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। SOUL অসি ওর্গনাইজেসন অমগী মমিং খক্তদা লৈতে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি SOUL অসি ভারতকী খুন্নাইগী পুন্সিগী থৱায় ওইগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অতোপ্পা ৱাখল্লোন অমদা, SOULনা স্পিরিচুএল এক্সপিরিএন্সকী মরুওইবদুসু ফজনা ফোংদোকই। SOULগী স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা, শ্রী মোদীনা SOULগী অনৌবা, পাক চাউবা কেম্পস অমা গুজরাতকী গিফত সিতিগী মনাক্তা অথুবা মতমদা শারগনি হায়না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি SOULনা মহাক্কী খোঙচৎতা অহানবা খোঙথাং লৌখৎলিবা মতমদা, ইন্সতিত্যুৎশিং অসিগী তুংলমচৎ শেমগৎপদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি হায়বসি নিংশিংগদবনি। স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাফম পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীৎয়েং শানবা লুচিংবা অসিনা মতম পুম্নমক্তা ভারতপু মীখা পোনবগী য়োৎলি নান্থোক্নবা অমসুং ইফেক্তিব অমসুং ইফিসিএন্ত লুচিংবা 100গী মতেংগা লোয়ননা ভারতপু ত্রান্সফোর্ম তৌনবা হোৎনখি। লৈবাক অসিনা চপ মান্নবা থৌনাগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। 21শুবা চহিচাগী ভিক্সিৎ ভারতকী মংলান অদু ফংনবা প্রজা খুদিংমক্না পুং কুনমরি চুপ্পা থবক তৌরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীওই করোর 140গী লৈবাক অসিদা সেক্তর খুদিংমক্তা অফবা লুচিংবা অমা মথৌ তাই। মহাক্না আশা তৌখি মদুদি স্কুল ওফ অলতিমেৎ লীদরশিপ অসিনা মালেম পুম্বদা, রাজনিতীগী লম য়াওনা ময়েক শেংলবা লুচিংবশিং পুথোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা মীওইবা অমসুং মহৌশাগী রিসোর্স অনিমক্না লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অমসুং লৈবাক অমা হেক্তগী চাউখৎপদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদুসু পনখি। গুজরাতনা মতিক চাবা মহৌশাগী রিসোর্সশিং লৈত্রবসু, মাগী হ্যুমেন কেপিতেলনা লমজিংদুনা মতৌ করম্না মকোক থোংবা রাজ্য অমা ওইরকপগে হায়বদু উৎনবা মহাক্না খুদম অমা পনখি। মহাক্না মখা তাখি, "হ্যুমেন রিসোর্সতা খ্বাইদগী চাউবা পোতেন্সিএল লৈরি।" মহাক্না হায়খি 21শুবা চহিচা অসিদা ইন্নোভেসনগী লমজিং লমতাকপা অমসুং স্কিলশিং চেনেলাইজ তৌবা ঙম্বা রিসোর্সশিং মথৌ তাই। সেক্তর কয়াদা স্কিলশিংগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অদু মহাক্না পনখি। শ্রী মোদীনা মখা তানা অনৌবা স্কিলশিং লৌশিনবা ঙম্নবা লুচিংবা শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসি সাইন্তিফিক অমসুং স্ত্রকচর তৌরবা এপ্রোচ অমগী খুত্থাংদা পায়খৎকদবনি। থৌওং অসিদা SOULগুম্বা ইন্সতিত্যুৎশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী মাইকৈ অসিদা থবক পায়খৎপা হৌরে খঙবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক স্তেৎ এজুকেসন সেক্রেতরীশিং, স্তেৎ প্রোজেক্ত দাইরেক্তরশিং অমসুং অতোপ্পা ওফিসিএলশিংগীদমক ৱার্কশোপশিং পাংথোকখ্রে হায়নসু মহাক্না পনখি। মসিগী মথক্তা, গুজরাত্তা মুখ্য মন্ত্রীগী ওফিসকী স্তাফকীদমক লীদরশিপ দিবেলপমেন্ত কেম্প অমা শীনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি অহৌবা খক্তনি, অমসুং SOULনা লুচিংবা ওইবগী লমদা মালেমগী মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনবা পান্দম থমগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত অসি মালেমগী পাৱরহাউস অমা ওইনা থোরক্লি।" সেক্তর খুদিংমক্তা মাগী খোঙজেল অসি হেনগৎহন্নবগীদমক মালেমগী থাক্কী লুচিংবশিং অমসুং মালেমগী লুচিংবশিং মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। SOULগুম্বা লুচিংবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা গেম চেঞ্জর ওইবগী ওইথোকপা য়াবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসি অপাম্বা খক্তমক নত্তে, তঙাই ফদবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সেক্তর খুদিংমক্তা মালেমগী ওইবা কমপ্লেক্সিতীশিং অমসুং মথৌ তাবশিংদা সোলুসন পুথোকপা ঙম্বা অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈবাক্কী কান্নববু মরুওইনা লৌবা ঙম্বা ইনর্জী লৈবা লুচিংবশিং মথৌ তাই। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি লুচিংবশিং অসিনা মালেমগী ওইবা এপ্রোচ অমা লৈগদবনি অদুবু লোকেলগী ওইবা ৱাখল্লোন অমা থমগদবনি। ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং মালেমগী ৱাখল্লোন অনিমক খঙবা অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা ৱারেপ লৌবা, ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত অমসুং ফ্যুচরস্তিক ওইবা ৱাখল্লোনগীদমক শেম-শারিবা মীওইশিং শেমগৎপগী মরুওইবা অদু মহাক্না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইন্তর্নেস্নেল মার্কেতশিং অমসুং মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা কম্পিতিতিব ওইনবগীদমক্তা, ইন্তর্নেস্নেল বিজিনেস দাইনামিক্স খঙবা লুচিংবশিং মথৌ তাই। মহাক্না মখা তাখি মদুদি SOULগী থৌদাং অসি অসিগুম্বা লুচিংবশিংবু চাউনা শেমগৎপনি।
শ্রী মোদীনা মীপুম খুদিংমক্তা তুংলমচৎকী লুচিংবশিং অসি শক্তি খক্তদা লিমিতেদ ওইহল্লোইদবনি, অদুবু লুচিংবগী থৌদাং অসি ইন্নোভেসন অমসুং ইম্পেক্তকীদমক্তা তৌবা ঙম্বশিং মথৌ তাগনি হায়না পনখি। মহাক্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসি অসিগুম্বা তঙাইফদবা অসিগী মতুং ইন্না পুথোকপগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি SOULনা হায়রিবা মীওইশিং অসিদা ক্রিতিকেল থিঙ্কিং, রিস্ক লৌবা অমসুং সোলুসন দিভাইস তৌরবা ৱাখল্লোনশিং শেমগৎলগনি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি ইন্সতিত্যুসন অসিনা অহোংবা কয়া লাকপদা থবক তৌনবা শেম-শারিবা লুচিংবশিং পুথোক্কনি।
ত্রেন্দশিং ঙাক্না চৎপদা নত্তনা ত্রেন্দশিং শেম্লিবা লুচিংবশিং শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা দিপ্লোমেসীদগী তেক্নোলোজী ইন্নোভেসন ফাওবগী সেক্তরশিংদা অনৌবা লুচিংবা অমা শেমগৎলকপগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী ইথিল অমসুং ইম্পেক্ত অসি সেক্তর কয়াদা হেনগৎলগনি। ভারতকী অপুনবা মীৎয়েং অমসুং তুংলমচৎ অসি মপাঙ্গল কনবা লুচিংবা অমগী মীরোলগী মখা পোল্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা গ্লোবেল থিঙ্কিংগা লোকেল এদজুকেসনগা পুনশিন্দুনা মাংলোমদা চংশিনবগী মরুওইবা অদু পনখি। গবর্নান্স অমসুং পোলিসী মেকিংবু মালেমগী থাক্কী ওইহনবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পোলিসী মেকরশিং, ব্যুরোক্রেতশিং অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিংনা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং য়াওহন্দুনা পোলিসী শেম্বা মতমদা মসি ফংবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সোলগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা মসিগী মতাংদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
ভিক্সিৎ ভারত অমা শেমগৎনবা সেক্তর খুদিংমক্তা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিলহন্নবগী তঙাই ফদবা অদু অমুক হন্না পনখি। শ্রী মোদীনা বেদশিং পল্লদুনা অথোইবা মীওইশিংনা তৌরম্বা অদু ঙাক্না চৎনবা মীয়ামদা হায়খি। মরম অদুনা, মহাক্না ভারতকী নেস্নেল ভিজনগী মতুং ইন্না মশাবু উৎলিবা অমসুং লমজিংলিবা লুচিংবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা মথৌ তাবা শক্তি অমসুং ৱাখল্লোন অসি পোকহনবা অসি SOULগী পান্দম ওইগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মপাঙ্গল কনবা লুচিংবা অমা লৈরবা মতুংদা মথৌ তাবা অহোংবা অমসুং রিফোর্মশিং অসি মহৌশানা লাক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি।
পব্লিক পোলিসী অমসুং সোসিএল সেক্তরশিংদা মপাঙ্গল অমসুং স্পিরিত অনিমক চাউখৎহনবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দিপ-তেক, স্পেস, বাইওতেক অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগুম্বা অনৌবা সেক্তরশিংদা লুচিংবা অমা শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মহাক্না স্পোর্তস, এগ্রিকলচর, মেন্যুফেকচরিং অমসুং সোসিএল সর্বিসকুম্বা চৎনবীগী ওইবা সেক্তরশিংদা লুচিংবা অমা শেমগৎপগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারতনা সেক্তর খুদিংমক্তা মগুন লৈনবা হোৎনবা খক্তা নত্তনা মদু ফংবসু মথৌ তাই। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারতনা মালেমগী থাক্তা মগুন লৈরবা অনৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপা ঙম্বা লুচিংবশিং মথৌ তাই।" মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী পুৱারী অসি অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংগী শিংথানীংঙাই ওইরবা ৱারীশিংনা মরাং কাইনা লৈ অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসি অমুক হন্না পুখৎপগী তঙাইফদবা অদুদা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংগী মরক্তা হৈথোই-শিংথোইরবা মীওই কয়া অমা লৈ হায়না থাজবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ইন্সতিত্যুৎ অসি মখোয়গী মঙলান অমসুং ৱাখল্লোনগী লেবোরেতরী অমা ওইগদবনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ঙসি য়ুম্ফম থম্বা অসি তুংগী মীরোলশিংগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইগদবনি। চহি 25-50গী মতুংদা মখোয়না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা লম অমা ওইনা নিংশিংগনি।
শ্রী মোদীনা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা ভারত মচা করোর কয়াগী অপাম্বশিং অমসুং মঙলানশিং অদু ময়েক শেংনা খঙমিন্নবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি সেক্তরশিং অমসুং খুদোংচাবশিং অমসুং অৱাবা অনিমক পুথোক্লিবা ফেক্তরশিং অদু নীংথিনা মশক তাকপীগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়না অমত্তা ওইবা পান্দম অমসুং অপুনবা কন্না হোৎনদুনা মাংলোমদা চংশিল্লকপা মতমদা, মহৈশিং অসি অখন্নবা ওইগনি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মান্নবা পান্দম অমনা শেম্বা মরী অসি ঈদগী হেন্না মপাঙ্গল লৈ, ৱাখল্লোন অমত্তা ওইহল্লি, পুক্নিং থৌগৎলি, অমসুং মতমগী চাংয়েংদা মায়পাকপা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মরু ওইবা অপুনবা পান্দম অমসুং পান্দম অমনা লুচিংবা অমসুং তীম স্পিরিত চাউখৎহনবদা মতেং পাংই। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওইশিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা তৌবা ঙম্বশিং অদু পুথোক্তুনা মখোয়গী পান্দমশিং অদুগীদমক মখোয় মশাবু কৎথোকই। মান্নবা পান্দম অমনা মীওই অমগী খ্বাইদগী ফবা মগুন অদু পুথোকপতা নত্তনা হেন্না চাউবা পান্দম অমগী মতুং ইন্না মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংসু হেনগৎহল্লি হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌওং অসিনা লুচিংবশিংবু হেন্না ৱাংবা থাক্তা য়ৌনবা তঙাই ফদবা স্কিলশিং ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংই।
মান্নবা পান্দম্না তিম স্পিরিৎকী অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ৱাখল্লোন অমা পুথোকই", হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা মীওইশিংনা মান্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা পুন্না চৎমিন্নরবদি, অচেৎপা মরী অমা শেমগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি তীম বিল্দিংগী থৌওং অসিনা লুচিংবা ওইবগী মগুনসু হেনগৎহল্লি। মহাক্না ভারতকী নীংতম লানগী খুদম অসি মান্নবা পান্দম অমগী খ্বাইদগী ফবা খুদম অমনি হায়না পনখি। মসিনা রাজনিতীদা নত্তনা অতোপ্পা সেক্তরশিংদসু লুচিংবশিং পুথোকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা নীংতম ইহৌগী স্পিরিৎ অসি অমুক হন্না হিংগৎহনবা অমসুং মাংলোমদা চংশিন্নবা ইথিল লৌবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি।
সংস্কৃতকী শ্লোক অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মন্ত্র অমদা ওন্থোকপা ঙমদবা ৱাহৈ অমত্তা লৈতে, হীদাক ওইবা য়াদবা পাম্বী লৈতে, অমসুং তৌবা ঙমদবা মীওই অমত্তা লৈতে। মহাক্না মীশিংবু নীংথিনা শিজিন্ননবা অমসুং লমজিংনবা প্লানর অমগী মথৌ তাবা অদু ফোংদোকখি। SOULনা অসিগুম্বা প্লানর অমগী থৌদাং লৌই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা লুচিংবা কয়ানা মখোয়গী লুচিংবগী হৈ-শিংবা অদু তম্বীরম্মি অমসুং মপুং ফাহনখি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না দিবেলপমেন্তকী তোঙান-তোঙানবা থাকশিংগী মতাংদা পনখি: সেল্ফ দিবেলপমেন্তকী খুত্থাংদা পর্সনেল ওইবা মায়পাকপা, তীম দিবেলপমেন্তকী খুত্থাংদা ওর্গনাইজেসনগী গ্রোথ, অমসুং লীদরশিপ দিবেলপমেন্তকী খুত্থাংদা এক্সপ্লোসিব গ্রোথ। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা প্রিন্সিপলশিং অসিনা মীপুম খুদিংমকপু মখোয়গী মথৌ অমসুং কন্ত্রিব্যুসনশিং মতম পুম্নমক্তা নীংশিংহনগদবনি।
লৈবাক অসিদা অনৌবা খুন্নাইগী কাংলোন অমা শেমগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 21শুবা চহিচাদা অমসুং হৌখিবা দিকেদতা পোকখিবা নহাশিং অসিনা শেমগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী জেনরেসন অসি তশেংনা ভারতকী অহানবা চাউখৎলবা জেনরেসন ওইগনি। অনৌবা ইন্সতিত্যুসন, SOUL অসিনা "অমৃত পীধি" অসিগী লুচিংবশিং শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না থাজবা থম্লদুনা মহাক্না ইন্সতিত্যুসন অসিগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী, ঐচ.ই. মিস্তর দাশো সেরিং তোবগে, SOUL বোর্দকী চেয়রমেন শ্রী সুধির মেহতা অমসুং ভাইস চেয়রমেন, শ্রী হাসমুখ আধিয়া য়াওনা অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংসু শরুক য়াখি অমসুং থৌরম অসিদা মরুওইবা ৱারোল পীখি। শ্রী মোদীনা ভুতানগী নিংথৌগী মপোক নুমিৎকী মরুওইবা নুমিৎ অসিদা থৌরম অসিদা শরুক য়াবগীদমক ভুতানগী প্রধান মন্ত্রীবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
ফেব্রুৱারী 21দগী 22 ফাওবা নুমিৎ নিনিগী ওইনা পাংথোক্কদৌরিবা SOUL লীদরশিপ কনক্লেব অসি রাজনীতি, শান্ন-খোৎনৈ, আর্তস অমসুং মীদিয়া, স্পিরিচুএল ৱার্ল্দ, পব্লিক পোলিসী, বিজিনেস অমসুং সোসিএল সেক্তরগুম্বা তোঙান তোঙানবা লমশিংগী লুচিংবশিংনা মখোয়গী ইথিল পীবা পুন্সিগী খোঙচৎশিং অমসুং লুচিংবগী মরী লৈনবা হিরমশিং খন্ন-নৈনবগী মরুওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইগনি। কনক্লেব অসিনা কোলাবোরেসন অমসুং থোত লীদরশিপকী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎতুনা মসিনা মায়থিবা অমসুং মায়পাকপা অনিমক্তগী তম্বদা মতেং পাংদুনা নহা ওইরিবা ভাবোকশিংদা ইথিল পীগনি।
স্কুল ওফ অলতিমেৎ লীদরশিপ অসি মীয়ামগী য়াইফনবা অশেংবা লুচিংবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা গুজরাত্তা শেমগৎলিবা লুচিংবগী ইন্সতিত্যুসন অমনি। মসিগী পান্দমদি ফোর্মেল ত্রেনিংগী খুত্থাংদা ভারত্তা পোলিতিকেল লীদরশিপকী লমজেল পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং পোলিতিকেল লিনেজতা নত্তনা পব্লিক সর্ভিসকীদমক মেরিৎ, কম্মিৎমেন্ত অমসুং পেসনদগী খুমাং চাউশিল্লকপা মীওইশিং য়াওহনবা হায়বসিনি। SOULনা ঙসিগী মালেম অসিদা লুচিংবগী অরুবা শীংনবশিং মায়োক্নবদা মথৌ তাবা ৱাখল্লোনশিং, হৈশিংবা অমসুং এক্সপর্তীস পীরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the first edition of the SOUL Leadership Conclave
The School of Ultimate Leadership (SOUL) will shape leaders who excel nationally and globally: PM
Today, India is emerging as a global powerhouse: PM
In future leadership, SOUL's objective should be to instill both the Steel and Spirit in every sector to build Viksit Bharat: PM
India needs leaders who can develop new institutions of global excellence: PM
The bond forged by a shared purpose is stronger than blood: PM
21 FEB 2025 12:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the School of Ultimate Leadership (SOUL) Leadership Conclave 2025, the first of its edition, at Bharat Mandapam, New Delhi today. Welcoming all the distinguished leaders and the upcoming young leaders of the future, Shri Modi remarked that some events are very dear and today was one such event. “Development of better citizens is necessary for Nation building, Development of excellent Leaders is necessary in every field”, said the Prime Minister. He remarked that it was necessary to groom excellent leaders in every sector, which is the need of the hour. Therefore, he highlighted, the School of Ultimate Leadership is an important milestone in the development journey of Viksit Bharat. Adding that SOUL was not just in the name of the organization, the Prime Minister remarked that SOUL would be the soul of the social life of India. He added that in another sense, SOUL also beautifully captures the essence of spiritual experience. Extending his greetings to all the stakeholders of SOUL, Shri Modi announced that a new, vast campus of SOUL would be ready near GIFT City, Gujarat in the near future.
The Prime Minister said that today when SOUL is taking the first step in its journey, India has to remember its critical role in shaping the institutes’ future. Quoting Swami Vivekanand, Shri Modi said the visionary leader always wanted to free India from the shackles of slavery and transform it with the help of merely 100 effective and efficient leaders. He remarked that the country has to move ahead with the same zeal. Noting that every citizen is working round the clock to achieve the dreams of a 21st-century Viksit Bharat, Shri Modi underlined the need for good leadership across all sectors in a country with a population of 140 crores. He expressed hope that the School of Ultimate Leadership will create leaders who will leave a mark all over the world, including in the field of Politics. The Prime Minister also highlighted the critical role of both human and natural resources and their role in the progress of any nation. He also cited an instance to show how Gujarat has emerged as a top state due to its leadership driven by its human capital, despite lack of sufficient natural resources. He added, “Human Resource has the greatest potential”. He said that the 21st century calls for resources capable of leading innovation and channelizing skills. He pointed out the growing importance of skills across various sectors. Shri Modi further stressed the need for leadership development for embracing new skills, which must be pursued through scientific and structured approach. Acknowledging the significant role that institutes like SOUL will play in the process, the Prime Minister was pleased to learn that it has already begun work in this direction. He also mentioned that workshops have been conducted for State Education Secretaries, State Project Directors, and other officials for the effective implementation of the new National Education Policy. Additionally, a leadership development camp has been organized for the Chief Minister's Office staff in Gujarat. He stated that this is just the beginning, and SOUL must aim to become the world’s leading institution for leadership development.
“India is emerging as a global powerhouse”, emphasized the Prime Minister. He remarked that for this momentum and speed to increase across all sectors, world-class leaders and international leadership are needed. Highlighting the potential of leadership institutions like SOUL to be game changers, he stated that such international institutions are not only a choice but a necessity. “There is a need for energetic leaders in every sector who can find solutions to global complexities and needs while prioritizing the nation's interests on the global stage”, underscored Shri Modi. He emphasized that these leaders should have a global approach but retain a local mindset. He noted the importance of preparing individuals who understand both the Indian mind and the international mindset, and who are ready for strategic decision-making, crisis management, and futuristic thinking. The Prime Minister highlighted that to compete in international markets and global institutions, leaders who understand international business dynamics are required. He added that the role of SOUL is to prepare such leaders, with a large scale and scope, and with high expectations from them.
Shri Modi advised everyone to keep in mind that future leadership will not be limited to power, but leadership roles will require capabilities in innovation and impact. He highlighted the need for individuals in the country to emerge according to this necessity. He stated that SOUL will develop critical thinking, risk-taking, and solution-driven mindsets in these individuals. He expressed confidence that the institution will produce leaders who are prepared to work amidst disruptive changes.
Stressing the need to create leaders who set trends rather than just follow them, the Prime Minister remarked that as India advances new leadership in sectors ranging from diplomacy to tech innovation, the influence and impact of the country will multiply across various sectors. Highlighting that India's entire vision and future depend on a strong leadership generation, Shri Modi stressed the importance of treading forward by combining global thinking with local upbringing. Underscoring the need to make governance and policy-making world-class, the Prime Minister said that this can be achieved when policymakers, bureaucrats, and entrepreneurs frame policies incorporating global best practices. He emphasised the significant role institutions like SOUL will play in this regard.
Reiterating the need for rapid progress in all sectors to build a Viksit Bharat, Shri Modi quoted the scriptures emphasizing that people follow the conduct of great individuals. Therefore, he underscored the importance of leadership that reflects and conducts itself according to India's national vision. He highlighted that the objective of SOUL should be to instill the necessary strength and spirit for constructing a developed India. He expressed confidence that the necessary changes and reforms will follow naturally once strong leadership is established.
Emphasizing the need to develop both strength and spirit in public policy and social sectors, the Prime Minister remarked on the necessity of preparing leadership for emerging sectors such as deep-tech, space, biotech, and renewable energy. He highlighted the importance of creating leadership for conventional sectors like sports, agriculture, manufacturing, and social service. He stressed that India must not only aspire to excellence in all sectors but also achieve it. Shri Modi remarked “India needs leaders who can develop new institutions of global excellence”. He noted that India's history is filled with glorious stories of such institutions and emphasized the need to revive that spirit. Expressing confidence that there are many capable individuals among those present at the event, Shri Modi stated that the institute should be a laboratory for their dreams and vision. He stressed that the foundation being laid today should be a source of pride for future generations, who will remember it with pride 25-50 years from now.
Shri Modi emphasized the need for the institute to have a clear understanding of the aspirations and dreams of crores of Indians. He remarked that the sectors and factors that present both challenges and opportunities should be well-defined. “When we move forward with a common goal and collective effort, the results are extraordinary”, said the Prime Minister. He stated that the bond forged by a shared purpose is stronger than blood, uniting minds, fueling passion, and standing the test of time. He remarked that a significant common goal and purpose lead to the development of leadership and team spirit. He noted that individuals dedicate themselves to their goals, bringing out their best capacities. Shri Modi stressed that a shared purpose not only brings out the best in individuals but also enhances their capabilities according to the larger objective. He highlighted that this process develops leaders who strive to acquire the necessary skills to reach higher levels.
“A shared purpose fosters an unprecedented sense of team spirit”, said Shri Modi. He remarked that when people walk together as co-travellers with a shared purpose, a strong bond develops. He highlighted that this process of team building also gives rise to leadership. He cited the example of India's freedom struggle as the best illustration of a shared purpose, noting that it produced leaders not just in politics but in other sectors as well. Shri Modi stressed the need to revive the spirit of the freedom movement and draw inspiration from it to move forward.
Quoting a Sanskrit verse, the Prime Minister emphasised that there is no word that cannot be turned into a mantra, no herb that cannot become medicine, and no person who is incapable. He highlighted the need for a planner to properly utilize and guide individuals. He remarked that SOUL plays the role of such a planner. Shri Modi noted that many leaders who were present at the event, have learned and honed their leadership skills. He cited a quote emphasizing the different levels of development: personal success through self-development, organizational growth through team development, and explosive growth through leadership development. He stressed that these principles should always remind everyone of their duties and contributions.
Highlighting the formation of a new social order in the country, being shaped by the youth born in the 21st century as well as in the past decade, Shri Modi said that this generation will truly be the first developed generation of India, referring to them as the "Amrit Peedhi". Expressing confidence that the new institution, SOUL, will play a significant role in preparing the leadership of this "Amrit Peedhi", he extended his best wishes to everyone associated with the institute.
The Prime Minister of Bhutan, H.E. Mr. Dasho Tshering Tobgay, Chairman of the SOUL Board, Shri Sudhir Mehta and Vice Chairman, Shri Hasmukh Adhia were present among other dignitaries and delivered the keynote address at the event. Shri Modi also thanked the Prime Minister of Bhutan for being present at the event on such an important day of the birthday of the King of Bhutan.
Background
The two day SOUL Leadership Conclave from 21st to 22nd February will serve as a premier platform where leaders from diverse domains like politics, sports, arts and media, the spiritual world, public policy, business and the social sector will share their inspiring life journeys and discuss aspects relating to leadership. The conclave will foster an ecosystem of collaboration and thought leadership, facilitating learning from both failures and successes, to inspire young audiences.
School of Ultimate Leadership is an upcoming leadership institution in Gujarat to enable authentic leaders to advance public good. The aim is to broaden the landscape of political leadership in India through formal training and to include those who rise through merit, commitment, and passion for public service and not just from political lineage. SOUL brings in insights, skills and expertise necessary to navigate the complex challenges of leadership in today's world.