ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍‌ ଅଲ୍‌ଟିମେଟ୍‌ ଲିଡରସିପ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ (ଏସଓୟୁଏଲ୍‌) ଜାତୀୟ ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ହାସଲ କରିଥିବା ନେତାଙ୍କୁ ଗଢ଼ିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ପାୱାରହାଉସ୍ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତକୁ ଏପରି ନେତା ଦରକାର ଯିଏ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ନୂତନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିକଶିତ କରିପାରିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21 FEB 2025 12:54PM by PIB Bhubaneswar
21.02.25 : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ୨୦୨୫ କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ନେତା ଓ ଭବିଷ୍ୟତର ଆଗାମୀ ଯୁବ ନେତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାଙ୍କର ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରିୟ ଏବଂ ଆଜି ସେଭଳି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକଙ୍କ ବିକାଶ ଜରୁରୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ନେତାଙ୍କ ବିକାଶ ଜରୁରୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଜରୁରୀ, ଯାହା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ତେଣୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍‌ ଅଲ୍‌ଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ କେବଳ ସଂଗଠନ ନାମରେ ନୁହେଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଭାରତର ସାମାଜିକ ଜୀବନର ଆତ୍ମା ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଅର୍ଥରେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭୂତିର ସାରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଗୁଜରାଟର ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ନିକଟରେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ର ଏକ ନୂତନ ବିଶାଳ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଏହାର ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତା ସର୍ବଦା ଭାରତକୁ ଦାସତ୍ୱର ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଏବଂ ମାତ୍ର ୧୦୦ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ନେତାଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ । ଦେଶକୁ ସମାନ ଉତ୍ସାହରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦିନରାତି କାମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୧୪୦ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶରେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତମ ନେତୃତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ ଏଭଳି ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯିଏ ରାଜନୀତି କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଏକ ଛାପ ଛାଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ମାନବ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ଅଭାବ ସତ୍ତ୍ୱେ ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନେତୃତ୍ୱ ଯୋଗୁଁ ଗୁଜରାଟ କିପରି ଏକ ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ତାହା ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ସେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ମାନବ ସମ୍ବଳରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଗଠନମୂଳକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ କୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ଫଳପ୍ରଦ ରୂପାୟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ସଚିବ, ରାଜ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିସହ ଗୁଜରାଟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
"ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଗତି ଓ ବେଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନେତୃତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଭଳି ନେତୃତ୍ବ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ କେବଳ ଏକ ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା। "ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେତାଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯିଏ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ବୈଶ୍ୱିକ ଜଟିଳତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତାର ସମାଧାନ ଖୋଜିପାରିବ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନେତାମାନଙ୍କର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ କିନ୍ତୁ ସ୍ଥାନୀୟ ମାନସିକତା ବଜାୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ମନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନସିକତାକୁ ବୁଝୁଥିବା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା, ସଙ୍କଟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ହେଲେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବୁଝୁଥିବା ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ର ଭୂମିକା ହେଉଛି ଏଭଳି ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକ ବୃହତ ସ୍ତର ଏବଂ ପରିସର ସହିତ ତଥା ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ଆଶା ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
ଭବିଷ୍ୟତର ନେତୃତ୍ୱ କେବଳ କ୍ଷମତାରେ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ, ବରଂ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ପାଇଁ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବରେ ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶରେ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଉଭା ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାଲୋଚନାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ବିପଦ ନେବା ଏବଂ ସମାଧାନ-ପରିଚାଳିତ ମାନସିକତା ବିକଶିତ କରିବ । ବିଭିନ୍ନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବା ନେତାଙ୍କୁ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
କେବଳ ଟ୍ରେଣ୍ଡକୁ ଅନୁସରଣ ନ କରି ଟ୍ରେଣ୍ଡ ସ୍ଥିର କରୁଥିବା ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେହେତୁ ଭାରତ କୂଟନୀତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନେତୃତ୍ୱ କୁ ଆଗେଇ ନେବ, ଦେଶର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁଗୁଣିତ ହେବ । ଭାରତର ସମଗ୍ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେତୃତ୍ୱ ପିଢ଼ି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶ ସହିତ ମିଶାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶାସନ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଅମଲା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କଲେ ଏହା ହାସଲ ହୋଇପାରିବ । ଏଥିରେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶାସ୍ତ୍ରକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକମାନେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆଚରଣ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି । ତେଣୁ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ ଏବଂ ଆଚରଣ କରୁଥିବା ନେତୃତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଶକ୍ତି ଓ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ସଂସ୍କାର ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଅନୁସରଣ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ଏବଂ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭାବନା ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ମହାକାଶ, ବାୟୋଟେକ୍ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଭଳି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। କ୍ରୀଡ଼ା, କୃଷି, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସମାଜସେବା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତ କେବଳ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ଆଶା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ମଧ୍ୟ ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତକୁ ଏପରି ନେତା ଦରକାର ଯିଏ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନୂତନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିକଶିତ କରିପାରିବେ" । ଭାରତର ଇତିହାସ ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୌରବମୟ କାହାଣୀରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଭାବନାକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷାଗାର ହେବା ଉଚିତ୍ । ଆଜି ଯେଉଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ତାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଗୌରବର କାରଣ ହେବା ଉଚିତ, ଯେଉଁମାନେ ଆଜିଠାରୁ ୨୫-୫୦ ବର୍ଷ ପରେ ଏହାକୁ ଗର୍ବର ସହ ମନେ ରଖିବେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱପ୍ନ ବିଷୟରେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବୁଝିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କାରକଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । "ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଉ, ଫଳାଫଳ ଅସାଧାରଣ ହୋଇଥାଏ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ରକ୍ତ, ମନକୁ ଏକାଠି କରିବା, ଉତ୍ସାହ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ସମୟର ପରୀକ୍ଷାରେ ଠିଆ ହେବା ଅପେକ୍ଷା ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ବନ୍ଧନ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଦଳୀୟ ଭାବନାର ବିକାଶ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ନିଜ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଶ୍ରେଷ୍ଠତାକୁ ବାହାରକୁ ଆଣିନଥାଏ ବରଂ ବୃହତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସେହି ନେତାମାନଙ୍କୁ ବିକଶିତ କରେ ଯେଉଁମାନେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ।
"ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦଳଗତ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ସହଯାତ୍ରୀ ଭାବରେ ଏକାଠି ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବନ୍ଧନ ବିକଶିତ ହୁଏ । ଦଳ ଗଠନର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଉଦାହରଣକୁ ସେ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ରାଜନୀତି ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଭାବନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏକ ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏମିତି କୌଣସି ଶବ୍ଦ ନାହିଁ ଯାହାକୁ ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ଏପରି କୌଣସି ଜଡ଼ିବୁଟି ନାହିଁ ଯାହା ଔଷଧ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ନାହାଁନ୍ତି ଯିଏକି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ନୁହନ୍ତି । ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଜଣେ ଯୋଜନାକାରୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଏପରି ଏକ ଯୋଜନାକାରୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନେକ ନେତା ନିଜର ନେତୃତ୍ୱ ଦକ୍ଷତାକୁ ଶିଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ବିକାଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ: ଆତ୍ମବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଫଳତା, ଦଳୀୟ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଂଗଠନିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବିସ୍ଫୋରକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି । ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ତଥା ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଯୁବପିଢ଼ି ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପିଢ଼ି ପ୍ରକୃତରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବିକଶିତ ପିଢ଼ି ହେବ। ଏହି 'ଅମୃତ ପିଢ଼ୀ'ର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ନୂଆ ଅନୁଷ୍ଠାନ ' ଏସଓୟୁଏଲ୍‌' ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ସେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭୁଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଦାଶୋ ସେରିଙ୍ଗ ତୋବଗେ, ସୋଲ୍ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସୁଧୀର ମେହେଟ୍ଟା ଏବଂ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ହସମୁଖ ଅଧିଆ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଭୁଟାନର ରାଜାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନର ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭୁଟାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଫେବ୍ରୁଆରି ୨୧ ରୁ ୨୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇ ଦିନିଆ ସୋଲ୍ ଲିଡରସିପ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ରାଜନୀତି, କ୍ରୀଡ଼ା, କଳା ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦୁନିଆ, ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ନେତାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଜୀବନ ଯାତ୍ରା ବାଣ୍ଟିବେ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ଏହି କନକ୍ଲେଭ୍ ଯୁବ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ବିଫଳତା ଏବଂ ସଫଳତାରୁ ଶିଖିବାରେ ସହାୟକ ହେବା ସହ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱର ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ଲିଡରସିପ୍ ହେଉଛି ଗୁଜରାଟର ଏକ ଉଦୀୟମାନ ନେତୃତ୍ୱ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯାହା ପ୍ରକୃତ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଜନହିତକର ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ରାଜନୈତିକ ନେତୃତ୍ୱର ଦୃଶ୍ୟକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ରାଜନୈତିକ ବଂଶରୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଯୋଗ୍ୟତା, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଜନସେବା ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ସହିତ ସାମିଲ୍‌ ହୁଅନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏସଓୟୁଏଲ୍‌ ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ନେତୃତ୍ୱର ଜଟିଳ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବୁଦ୍ଧି, ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥାଏ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the first edition of the SOUL Leadership Conclave
The School of Ultimate Leadership (SOUL) will shape leaders who excel nationally and globally: PM
Today, India is emerging as a global powerhouse: PM
In future leadership, SOUL's objective should be to instill both the Steel and Spirit in every sector to build Viksit Bharat: PM
India needs leaders who can develop new institutions of global excellence: PM
The bond forged by a shared purpose is stronger than blood: PM
21 FEB 2025 12:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the School of Ultimate Leadership (SOUL) Leadership Conclave 2025, the first of its edition, at Bharat Mandapam, New Delhi today. Welcoming all the distinguished leaders and the upcoming young leaders of the future, Shri Modi remarked that some events are very dear and today was one such event. “Development of better citizens is necessary for Nation building, Development of excellent Leaders is necessary in every field”, said the Prime Minister. He remarked that it was necessary to groom excellent leaders in every sector, which is the need of the hour. Therefore, he highlighted, the School of Ultimate Leadership is an important milestone in the development journey of Viksit Bharat. Adding that SOUL was not just in the name of the organization, the Prime Minister remarked that SOUL would be the soul of the social life of India. He added that in another sense, SOUL also beautifully captures the essence of spiritual experience. Extending his greetings to all the stakeholders of SOUL, Shri Modi announced that a new, vast campus of SOUL would be ready near GIFT City, Gujarat in the near future.
The Prime Minister said that today when SOUL is taking the first step in its journey, India has to remember its critical role in shaping the institutes’ future. Quoting Swami Vivekanand, Shri Modi said the visionary leader always wanted to free India from the shackles of slavery and transform it with the help of merely 100 effective and efficient leaders. He remarked that the country has to move ahead with the same zeal. Noting that every citizen is working round the clock to achieve the dreams of a 21st-century Viksit Bharat, Shri Modi underlined the need for good leadership across all sectors in a country with a population of 140 crores. He expressed hope that the School of Ultimate Leadership will create leaders who will leave a mark all over the world, including in the field of Politics. The Prime Minister also highlighted the critical role of both human and natural resources and their role in the progress of any nation. He also cited an instance to show how Gujarat has emerged as a top state due to its leadership driven by its human capital, despite lack of sufficient natural resources. He added, “Human Resource has the greatest potential”. He said that the 21st century calls for resources capable of leading innovation and channelizing skills. He pointed out the growing importance of skills across various sectors. Shri Modi further stressed the need for leadership development for embracing new skills, which must be pursued through scientific and structured approach. Acknowledging the significant role that institutes like SOUL will play in the process, the Prime Minister was pleased to learn that it has already begun work in this direction. He also mentioned that workshops have been conducted for State Education Secretaries, State Project Directors, and other officials for the effective implementation of the new National Education Policy. Additionally, a leadership development camp has been organized for the Chief Minister's Office staff in Gujarat. He stated that this is just the beginning, and SOUL must aim to become the world’s leading institution for leadership development.
“India is emerging as a global powerhouse”, emphasized the Prime Minister. He remarked that for this momentum and speed to increase across all sectors, world-class leaders and international leadership are needed. Highlighting the potential of leadership institutions like SOUL to be game changers, he stated that such international institutions are not only a choice but a necessity. “There is a need for energetic leaders in every sector who can find solutions to global complexities and needs while prioritizing the nation's interests on the global stage”, underscored Shri Modi. He emphasized that these leaders should have a global approach but retain a local mindset. He noted the importance of preparing individuals who understand both the Indian mind and the international mindset, and who are ready for strategic decision-making, crisis management, and futuristic thinking. The Prime Minister highlighted that to compete in international markets and global institutions, leaders who understand international business dynamics are required. He added that the role of SOUL is to prepare such leaders, with a large scale and scope, and with high expectations from them.
Shri Modi advised everyone to keep in mind that future leadership will not be limited to power, but leadership roles will require capabilities in innovation and impact. He highlighted the need for individuals in the country to emerge according to this necessity. He stated that SOUL will develop critical thinking, risk-taking, and solution-driven mindsets in these individuals. He expressed confidence that the institution will produce leaders who are prepared to work amidst disruptive changes.
Stressing the need to create leaders who set trends rather than just follow them, the Prime Minister remarked that as India advances new leadership in sectors ranging from diplomacy to tech innovation, the influence and impact of the country will multiply across various sectors. Highlighting that India's entire vision and future depend on a strong leadership generation, Shri Modi stressed the importance of treading forward by combining global thinking with local upbringing. Underscoring the need to make governance and policy-making world-class, the Prime Minister said that this can be achieved when policymakers, bureaucrats, and entrepreneurs frame policies incorporating global best practices. He emphasised the significant role institutions like SOUL will play in this regard.
Reiterating the need for rapid progress in all sectors to build a Viksit Bharat, Shri Modi quoted the scriptures emphasizing that people follow the conduct of great individuals. Therefore, he underscored the importance of leadership that reflects and conducts itself according to India's national vision. He highlighted that the objective of SOUL should be to instill the necessary strength and spirit for constructing a developed India. He expressed confidence that the necessary changes and reforms will follow naturally once strong leadership is established.
Emphasizing the need to develop both strength and spirit in public policy and social sectors, the Prime Minister remarked on the necessity of preparing leadership for emerging sectors such as deep-tech, space, biotech, and renewable energy. He highlighted the importance of creating leadership for conventional sectors like sports, agriculture, manufacturing, and social service. He stressed that India must not only aspire to excellence in all sectors but also achieve it. Shri Modi remarked “India needs leaders who can develop new institutions of global excellence”. He noted that India's history is filled with glorious stories of such institutions and emphasized the need to revive that spirit. Expressing confidence that there are many capable individuals among those present at the event, Shri Modi stated that the institute should be a laboratory for their dreams and vision. He stressed that the foundation being laid today should be a source of pride for future generations, who will remember it with pride 25-50 years from now.
Shri Modi emphasized the need for the institute to have a clear understanding of the aspirations and dreams of crores of Indians. He remarked that the sectors and factors that present both challenges and opportunities should be well-defined. “When we move forward with a common goal and collective effort, the results are extraordinary”, said the Prime Minister. He stated that the bond forged by a shared purpose is stronger than blood, uniting minds, fueling passion, and standing the test of time. He remarked that a significant common goal and purpose lead to the development of leadership and team spirit. He noted that individuals dedicate themselves to their goals, bringing out their best capacities. Shri Modi stressed that a shared purpose not only brings out the best in individuals but also enhances their capabilities according to the larger objective. He highlighted that this process develops leaders who strive to acquire the necessary skills to reach higher levels.
“A shared purpose fosters an unprecedented sense of team spirit”, said Shri Modi. He remarked that when people walk together as co-travellers with a shared purpose, a strong bond develops. He highlighted that this process of team building also gives rise to leadership. He cited the example of India's freedom struggle as the best illustration of a shared purpose, noting that it produced leaders not just in politics but in other sectors as well. Shri Modi stressed the need to revive the spirit of the freedom movement and draw inspiration from it to move forward.
Quoting a Sanskrit verse, the Prime Minister emphasised that there is no word that cannot be turned into a mantra, no herb that cannot become medicine, and no person who is incapable. He highlighted the need for a planner to properly utilize and guide individuals. He remarked that SOUL plays the role of such a planner. Shri Modi noted that many leaders who were present at the event, have learned and honed their leadership skills. He cited a quote emphasizing the different levels of development: personal success through self-development, organizational growth through team development, and explosive growth through leadership development. He stressed that these principles should always remind everyone of their duties and contributions.
Highlighting the formation of a new social order in the country, being shaped by the youth born in the 21st century as well as in the past decade, Shri Modi said that this generation will truly be the first developed generation of India, referring to them as the "Amrit Peedhi". Expressing confidence that the new institution, SOUL, will play a significant role in preparing the leadership of this "Amrit Peedhi", he extended his best wishes to everyone associated with the institute.
The Prime Minister of Bhutan, H.E. Mr. Dasho Tshering Tobgay, Chairman of the SOUL Board, Shri Sudhir Mehta and Vice Chairman, Shri Hasmukh Adhia were present among other dignitaries and delivered the keynote address at the event. Shri Modi also thanked the Prime Minister of Bhutan for being present at the event on such an important day of the birthday of the King of Bhutan.
Background
The two day SOUL Leadership Conclave from 21st to 22nd February will serve as a premier platform where leaders from diverse domains like politics, sports, arts and media, the spiritual world, public policy, business and the social sector will share their inspiring life journeys and discuss aspects relating to leadership. The conclave will foster an ecosystem of collaboration and thought leadership, facilitating learning from both failures and successes, to inspire young audiences.
School of Ultimate Leadership is an upcoming leadership institution in Gujarat to enable authentic leaders to advance public good. The aim is to broaden the landscape of political leadership in India through formal training and to include those who rise through merit, commitment, and passion for public service and not just from political lineage. SOUL brings in insights, skills and expertise necessary to navigate the complex challenges of leadership in today's world.