ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ହଲଦ୍ୱାନି ଠାରେ ୩୮ତମ 'ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା "ର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କର ସମର୍ପଣ ଏପରି ଯେ ଖେଳାଳିମାନେ ତାଙ୍କୁ 'ଖେଳ ମିତ୍ର "ବୋଲି ସମ୍ବୋଧନ କରିଥାନ୍ତି
୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂ ଧାମି ମଧ୍ୟ ଦେବ ଭୂମିରେ 'ଖେଳ ଭୂମି' ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାରା ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି, ତାଲିମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ
'କ୍ରୀଡ଼ା' ର ମୌଳିକତା ହେଉଛି ବିଜୟର ଉତ୍ସାହ ରହିବା, ପରାଜୟ ଦ୍ୱାରା ନିରାଶ ନହେବା, ଏବଂ ପରାଜୟ ପରେ ମଧ୍ୟ ପୁନର୍ବାର ଜିତିବା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବା
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମେଘାଳୟ ଭଳି ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜନ କରିବା କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି
14 FEB 2025 7:58PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ହଲଦ୍ୱାନି ଠାରେ ୩୮ତମ 'ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା' ର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂ ଧାମି, ମେଘାଳୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କନରଡ ସାଙ୍ଗମା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ, ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଟମଟାଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ୩୮ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ସଫଳ ପରିଚାଳନା ଫଳରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ବିକଶିତ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହାୟତାରେ ଦେବଭୂମି (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ) ଏବେ 'ଖେଳ ଭୂମି "ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମିଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେବଭୂମି ୨୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ହିଁ ପ୍ରକୃତରେ ଦେବଭୂମିକୁ କ୍ରୀଡ଼ାର ଭୂମିରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ୩୮ ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜକ କମିଟି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ସଂଘକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପରି ଏକ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ଏତେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଏହି ଖେଳକୁ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରାୟ ୧୬,୦୦୦ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ପ୍ରାୟ ୪୩୫ଟି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ାର ପ୍ରକୃତ ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି ବିଜୟର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପରାଜୟ ଦ୍ୱାରା ନିରାଶ ନହେବା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ମେଘାଳୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ପଦକ ଜିତିବାର ଆଉ ଏକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୩୮ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଖେଳ ସହିତ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରୋତ୍ତୋଳନ, ବନ୍ଧୁକ ଚାଳନା ଏବଂ ଆଥଲେଟିକ୍ସ ସମେତ ଅନେକ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପଦକ ଜିତିବାର ଆଶା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେଘାଳୟରେ ହେବାକୁ ଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ସମୟରେ, ଅନ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଜାତୀୟ ଖେଳ ସହିତ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମେଘାଳୟ ଭଳି ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜନ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମର୍ପଣ ଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପରିବେଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ 'ଖେଲୋ ଗୁଜରାଟ "ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେବେଠାରୁ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବିକାଶ ଘଟିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରାଯାଇଛି, କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଣାଯାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ସୁନାମ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଭବିଷ୍ୟତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ 'କ୍ରୀଡ଼ା' ମୌଳିକତା ହେଉଛି ବିଜୟର ଉତ୍ସାହ ରହିବା, ପରାଜୟ ଦ୍ୱାରା ନିରାଶ ନହେବା ଏବଂ ପରାଜୟ ପରେ ମଧ୍ୟ ପୁନର୍ବାର ଜିତିବା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ଉତ୍ସାହ, କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଭଲ ପାଇବା ଏବଂ ଖେଳିବାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ "ଖେଳ ମିତ୍ର" ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥାନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ୩୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡାରେ ଭାରତ ୧୫ଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ୨୬କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେହିଭଳି, ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତ ୨୦୧୪ ରେ ୫୭ ଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲା, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୦୭ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପାରା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ୩୩ଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ୧୧୧କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଆମର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି, କ୍ରୀଡ଼ା ବାତାବରଣ ଏବଂ ଜିତିବାର ନିଶାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତିର ସଙ୍କେତ ଦେଇଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଭଳି ଏକ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରିଛି, ଯାହା ସୂଚାଇ ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ କେବଳ ଖେଳିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହେଁ, ବରଂ ନିଜର କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଟିଓପିଏସ୍ (ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍) ର ଉପଯୋଗ କରି ଆମର ଅନେକ ଆଥଲେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ, ଏସୀୟ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ବଡ଼ ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି। ଆମେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ, ଏବଂ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଆୟୋଜନ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଏହି ବିଶାଳ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ପଦକ ଜିତିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଅଧିକ ଗୌରବାନ୍ବିତ ହେବ
୨୦୧୯ ମସିହା ଆଜିର ଦିନରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ପୁଲୱାମାରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ସହିଦ ହୋଇଥିବା ୪୦ ଜଣ ସୈନିକଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ କେବଳ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିନଥିଲା, ବରଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା, ଯିଏ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସୀମା-ପାର ବିମାନ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବଦଳିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଯାଇଛି ଯେ ଭାରତର ସୀମା ଏବଂ ସେନା ସହିତ କେହି ଖେଳିପାରିବେ ନାହିଁ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the closing ceremony of 38th ‘National Games’ as Chief Guest in Haldwani, Uttarakhand
PM Modi’s dedication towards sports is such that players call him 'Khel Mitra'
India is ready to host 2036 Olympics Games
By providing sports infrastructure in every district of Uttarakhand, Chief Minister Pushkar Singh Dhami also made Dev Bhoomi, the ‘Khel Bhoomi’
PM Modi promoted sports infrastructure, coaching system and transparent selection across the country, which has enhanced India's sporting reputation on the global stage today
PM Modi encouraged youth towards sports through initiatives like Fit India and Khelo India
The essence of 'sports' is to have the spirit of victory, not to be disheartened by defeat, and to be inspired to win again even after a loss
The organization of sports competitions in small states like Uttarakhand and Meghalaya demonstrates the states' dedication to sports
14 FEB 2025 7:58PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the closing ceremony of 38th ‘National Games’ as Chief Guest in Haldwani, Uttarakhand. On this occasion, Union Minister of Youth Affairs and Sports Dr. Mansukh Mandaviya, Chief Minister of Uttarakhand Shri Pushkar Singh Dhami, Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad Sangma, and Union Minister of State for Road, Transport and Highways Shri Ajay Tamta, along with several other dignitaries, were present.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that with the successful conduct of the 38th National Games, Dev Bhoomi (Uttarkhand) has now become a ‘Khel Bhoomi’ with the help of sports infrastructure developed in every district of the state. Shri Amit Shah said, due to the efforts of Chief Minister Pushar Singh Dhami, Dev Bhoomi has moved upwards from 21st place to 7th place in terms of country's sports infrastructure. Shri Shah, while congratulating the athletes from Uttarakhand who won a large number of medals in the National Games, stated that it is they who have truly made Dev Bhoomi a land of sports.
Union Home Minister and Minister of Cooperation appreciated the organizing committee of 38th National Games and the sports federations, stating that it was due to their efforts that a small state like Uttarakhand was able to successfully organize these games at such a high level. He mentioned that around 16,000 athletes participated in approximately 435 competitions as part of National Games. Shri Shah said that the true message of sports is the spirit of victory and not being disheartened by defeat. He added that the next National Games is to be held in Meghalaya, where athletes will have another opportunity to win medals.
Shri Amit Shah stated that eco-friendly practices were realised along with the eco-friendly games at the 38th National Games. He mentioned that national records were made in several sports, including weightlifting, shooting, and athletics, which has raised hopes of winning medals at international competitions. He also said that during the next National Games, to be held in Meghalaya, some events will be organized in other northeastern states as well, so that the entire North East resonates with the National Games. He said that the organization of sports competitions in small states like Uttarakhand and Meghalaya shows the dedication of these states towards sports.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister stated that due to the initiatives of Prime Minister Shri Narendra Modi, there has been a significant change in the sports environment in the country. Prime Minister Shri Narendra Modi had started the 'Khelo Gujarat' competition as the Chief Minister of Gujarat, and since then, there has been substantial development in the sports sector. He mentioned that sports infrastructure has been developed in many districts of the country, athletes and coaches have been encouraged, and transparency has been introduced in the selection process, which has enhanced the reputation of Indian sports globally.
Shri Amit Shah stated that the future of Indian sports is bright. Prime Minister, Shri Narendra Modi, through initiatives like Fit India and Khelo India, has inspired every youth to engage in sports. He mentioned the essence of 'sports' is to have the spirit of victory, not to be disheartened by defeat, and to be inspired to win again even after a loss.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken numerous steps to strengthen the spirit of sports, love for sports, and the confidence to play among the youth of the country. He mentioned that athletes refer to PM Modi as a "Khel Mitra”.
Shri Amit Shah stated that when Prime Minister Narendra Modi took charge in 2014, the country's sports budget was ₹800 crore, and by 2025-26, the sports budget has increased to ₹3,800 crore. In 2014 Commonwealth Games, India won 15 medals, which now increased to 26. Similarly, in the Asian Games, India won 57 medals in 2014, and now the number has risen to 107. In the Para Asian Games, India initially won 33 medals, which have now increased to 111.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the country's athletes have made the nation proud in international competitions too. He mentioned that in the Olympics and Paralympics, our athletes have won several times more medals, which indicates a significant improvement in the country's sports infrastructure, sports atmosphere, and hunger to win.
Shri Amit Shah stated that today, a hilly state like Uttarakhand has successfully organized such a large event, which indicates that every state in India is not only ready to play but also prepared to strengthen its sports infrastructure. He said that by utilizing the TOPS (Target Olympic Podium Scheme), many of our athletes are preparing for great success in the Olympics, Asian Games, and Commonwealth Games. Shri Shah mentioned that India is ready to host the Olympics in 2036. We have made our bid to host the Olympic Games, and we are confident that when the Olympics are held in India in 2036, the athletes participating in this sports mega event in Uttarakhand will win medals, thereby bringing glory to the tricolor and the national anthem.
Union Home Minister, while paying tribute to 40 soldiers who were martyred in the terrorist attack in Pulwama, Jammu and Kashmir, on this day in 2019, stated that their sacrifice not only ensured the safety of the country but also led to a strong response by Prime Minister Shri Narendra Modi, who carried out a cross-border airstrike against the terrorists. He emphasized that because of this, the global perspective on India has changed, and the message has gone out to all terrorists worldwide that no one can play with India's borders and military.