প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পরিক্সা পে চর্চা ২০২৫ তা মহৈরোয়শিংগা ৱারী শানখ্রে
য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ভারতনা হৌদোকপা ৱাফম অমদগী ২০২৩ বু ‘ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেতস’ হায়না লাউথোকখি অমদি মালেম শিনবা থুংনা প্রমোত তৌখি: প্রধান মন্ত্রী
মতম-মতমগী হৈ-রা চাগদবনি, চীঞ্জাক চাবদা নিংথিনা শায়গদবনি, অফবা চীঞ্জাক মতম চানা চাগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
অনাবা লৈত্রগা ঐখোয় হকচাঙ ফরে হায়বা য়ারোই, হকচাঙ নুংঙাইনা থম্বদা মীৎয়েঙ চঙউ: প্রধান মন্ত্রী
মাঙদা তারিবা থবক্তা পুক্নিং চঙদুনা লৈরিবা শাফুগীদমক ইশাবু শেম শাজগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয় হেন্না ফবা ফীভম অমগীদমক লেপ্তনা হোৎনগদবনি, ইশাগী লান্থেং মায়োক্নগদবনি, পুক্নিং ইংথবা তমগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
নশাবু খুদম অমা ওইহল্লু, ইকায়খুম্নবা লৌগদবা নত্তে মশানা লাকচহনগদবনি, তাল্লগা লুচিংগদবা নত্তে থবক তৌরগা লুচিংগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
মহৈরোয়শিং রোবোত নত্তে, মহৈ মশিং তম্বা হায়বসি হীরম শুনা মশা মপুং ফাহনগদবনি, মখোয়দা মশানা হৈনজবদা চৎচনবা মনিং তমহনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
চাংয়েংনা পুম্নমক নত্তে, ৱাখল লৌশিং অমসুং চাংয়েং অনিসি পোৎশক অমখক্তা নত্তে: প্রধান মন্ত্রী
ইবগী হৈনবী শেমগৎকদবনি: প্রধান মন্ত্রী
মহৈরোয় খুদিংগী তোপ তোপ্পা হৈথোই শিংথোইবা থিদোকপিয়ু অমদি মখোঙ শোম্বিয়ু, অফবা ৱাখল্লোনশিং য়েংবিয়ু: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয় খুদিংমক্তা চপ মান্ননা পুং ২৪ ফংই, মতম হৈ-শিংনা শীজিন্নবদা পুম্নমক লৈরে: প্রধান মন্ত্রী
হৌজিক ওইরিবদুদা মীৎয়েঙ থম্মু, নখোয়গী ৱাখলদা ফাওরকপশিং নখোয়গী নক্নবা মীওইশিংদা তম্মু: প্রধান মন্ত্রী
অদোমগী অঙাংশিংবু অতৈগা চাংদম্নগনু, অদোমগী অঙাংগী অনিংবা অপাম্বদা ঙাক্লৌ পীনবা মখোয়বু নীংথিনা খঙবিয়ু, অদোমগী অঙাংগ মতিক খঙদোকপিয়ু: প্রধান মন্ত্রী
তাবা তম্মু, কাংলোন চুম্না নিংশা হোনবদা পুক্নমক লৈবনি: প্রধান মন্ত্রী
অঙাং খুদিং তোপ তোপ্পা ঙাক্তনি, মখোয়গী মঙলান খঙবিয়ু, মখোয়গী খোঙচৎ লমজিংবিয়ু, মখোয়গী ঙাক্লৌ ওইবিয়ু: প্রধান মন্ত্রী
মহৈরোয়শিং চাংদম্নবা তৌবিগনু, মীয়াম মাঙদা মহৈরোয়শিং শিথবিগনু, মখোয়বু হৈনিংহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপিয়ু অমদি থাগৎপিয়ু: প্রধান মন্ত্রী
নশাবু শিংনজৌ, নখোয়গী মাঙলমচৎপু মায়থিবা পীয়ু, হৌজিক ওইরিবদুদা মাঙদা চঙশিল্লু: প্রধান মন্ত্রী
তাউ, হংউ, মুন্না খঙজিল্লু, শীজিন্নৌ, নশাগী চাংদম্নৌ: প্রধান মন্ত্রী
নখোয়গী মায়থিববু খুদোংচাবদা ওন্থোকউ: প্রধান মন্ত্রী
তেক্নোলোজী অকিবা লৈতনা হৈ-শিংনা শীজিন্নৌ, তেক্নোলোজী মওং চুম্না কান্নবা মওংদা শীজিন্নগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না মহৌশাবু মাঙহনগদবা নত্তে, ঐখোয়না তৌবিমল উৎপা ওইনা অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনগদবনি অমদি মখোঙ শোমবিগদবনি, এক পের মা কে নাম অদুগুম্বা থৌশিল অমনি: প্রধান মন্ত্রী
10 FEB 2025 3:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পরিক্সা পে চর্চা (PPC) গী ৮শুবা তাঙ্কক্তা নই দিল্লীগী সুন্দর নর্সরীদা মহৈরোয়শিংগা ৱারী শানখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী মফম কয়াদগী মহৈরোয়শিংগা ইচম চম্না ৱারী ৱাতায় শানবা অদুদা হীরম কয়াগী মরমদা খন্নখি‍। মহাক্না হকচাংবু লুম্না থম্নবা নিংথমথাগী মতমদা হেক হেক চানবা থোইদিংনা শাবা মিথাই য়েনখি‍।
হকচাঙ ফনা লৈনবা মচি ওইবা মচল
মচি ওইবা মচলগী হীরমদা, শ্রী মোদীনা ভারতনা হৌদোকখিবা ৱাফম অমদা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ২০২৩ বু ‘ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেতস’ হায়না লাউথোকখি অমদি মালেম শিনবা থুংনা প্রমোত তৌখি হায়খি‍। মচি ওইবা চিঞ্জাক নীংথিনা চাবনা লায়না কয়াদগী ঙাকথোকপা ঙমগদবা মরম্না, ভারত লৈঙাক্না মচি ওইবা মচলগী মরমদা মীয়ামদা মরাং কায়না খঙহনগদবনি হায়বা অকনবা ৱাফম থমখি‍ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। চনান অসি ভারত্তা সুপরফুদনি হায়না খঙনৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ভারত্তা, মহৈ মরোং, উহৈ-ৱাহৈনচিংবা পোৎ অয়াম্বা ঐখোয়গী পারী পুরীগী লনগা মরী লৈনৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি অমদি ভারতকী মফম অয়াম্বদা মহৈ মরোং অনৌবা খুদিং লাইগী মফমদা কৎপা নৎত্রগা থারুক খুদিং কুমহৈ পাঙথোকপবু খুদম ওইনা পীখি‍। লাইগী মফমদা কৎচবা পোৎলমশিংবু লুকমন (প্রসাদ) ওইনা য়েন্থোকই‍ হায়খি‍। শ্রী মোদীনা অঙাংশিংদা মতম মতমগী হৈ-রা চানবা হায়খি‍। মহাক্না অঙাংশিংদা জঙ্ক ফুদ, থাউদা তাউবা অমদি মোইদানা শাবা চীঞ্জাক চাদনবা ৱাফম থমখি‍। চীঞ্জাক করম্না মওং চুম্না চাগনি হায়বগী মতাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা অঙাংশিংদা মখোয়না চারিবদু য়োৎত্রিঙৈদা য়ামদ্রবদা ৩২ রক শায়নবা ৱাফম থমখি‍। মহাক্না অঙাংশিংদা ঈশিং থকপা মতমদা য়াউম-য়াউম ওইনা থক্নবা অমসুং মদুগী মহাউ লৌনবা ৱাফম থমখি‍। অফবা চীঞ্জাক মতম চানা চাবগী মতাঙদা, শ্রী মোদীনা লৌমীশিংবু খুদম ওইনা পীরদুনা, মখোয়না অয়ুক্তা লৌবুক্তা চৎত্রিঙৈদা হাউনা চরা ৱানগনি অমদি নুমিৎ তাদ্রিঙৈদা নুমিদাংগী চাক্লেন চাথোক্কনি হায়খি‍। মহাক্না অঙাংশিংদা মদুগা মান্নবা অফবা হৈনবীশিং ইন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি‍।
ন্যুত্রিসন অমসুং ৱেলনেস
ৱেলনেসকী মতাঙদা খন্নরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অনাবা লৈত্রগা মীওই অমা মশা মউ ফরে হায়না হেক্তা লৌবা য়াদে হায়খি অমদি অঙাংশিংদা মখোয় মশা মউ ফনা থমবদা মীৎয়েঙ থম্নবা হায়খি‍। হকচাঙ ফনা অমদি তিঞ্জং কায়জঙদনা থম্নবা মরাং কায়না তুম্বা মরুওই হায়খি‍। মীওইবনা মশা মউ ফনা লৈবদা তুম্বগী মরুওইবগী মতাঙদা থিজিন হুমজিনবগী প্রোজেক্ত কয়া লৈ হায়না মহাক্না পনখি‍। শ্রী মোদীনা মীওইবগী হকচাঙদা নুংশা মঙালগী মরুওইবা ৱাফম ফোঙদোক্লদুনা, অঙাংশিংদা নুমিৎ খুদিং অয়ুক্কী নুংশা মিনৎ খরা য়াইবগী হৈনবী থম্নবা পুক্নিং থৌগৎখি‍। মহাক্না মখোয়দা নুমিৎ থোরকপা মতমদা উ অমগী মখাদা লেপ্তুনা নীংশা শাংনা হোন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। মীওই অমনা পুন্সিদা খুমাঙ চাওশিন্নবগীদমক, মচি ওইবা মচল চাবগী মরুওইবসি করি চাগনি, করম্বা মতমদা চাগনি, কমদৌনা চাগনি অমদি করিগীদমক চাগনি হায়বসিদা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা শম্লপ্না ফোঙদোকখি‍।
প্রেসর থেংনবা
প্রেসরশিং থেংনবগী হীরমদা, প্রধান মন্ত্রীনা ১০শুবা অমদি ১২ শুবা ক্লাসকী চাংয়েংদা মার্ক ৱাংনা ফংদ্রগদি পুন্সি অসি মাঙ তাক্লবগুম ঐখোয়গী খুন্নাই অসিগী ৱাখলদা চুদুনা লৈখিবা অসি লাইবক থিবনি হায়না ফোঙদোকখি‍। মসিনা অঙাংশিংদা অকনবা শাফু অমা পী হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। ক্রিকেত মশান্নদা বেতসমেন্না বোলদা পুক্নিং চঙবগী খুদম অমা পীরদুনা, শ্রী মোদীনা অঙাংশিংবু বেতসমেনগুম্না মপানগী শাফুশিং থৈদোক্নবা অমসুং মখোয়গী মহৈ মশিং তম্বদা পুক্নিং চঙনবা পুক্নিং থৌগৎলদুনা, মদুনা মখোয়বু শাফুশিং অদু নমখায়বদা মতেঙ ওইগনি হায়খি‍।
নশাবু শিংনবা
মহৈরোয়শিংগী মফমদা নীংথিনা শেম শাদুনা লৈনবা অমসুং মতম পুম্বদা মখোয় মশাবু শিংনদুনা লৈনবা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীওই কয়া অমদি মশাগী লানফমশিং মশানা থেংনজদে হায়খি‍। মশানা তৌথোরকপশিং নৈনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্লদুনা, মখোয় মশাদা মখোয় করি ওইবা, করি ফংবা ঙমগনি, অমদি করম্বা থবক্না মখোয়দা অপেনবা পোকহনগনি হায়বদু তত্তনা হৌজনবা ৱাফম থমখি‍। মীওই অমগী পুক্নিং চঙবদা পাউ-চে নৎত্রগা তিভিগুম্বা মপানগী ইথিলশিংনা নাথৈহল্লোইদবনি হায়রদুনা, পুক্নিং চঙবগী মতৌ অসি তপ্না তপ্না শেমগৎকদবনি হায়খি‍। মীওই কয়া অমদি মশাগী পুক্নিং ৱাখল মায়কৈ খঙদনা ককঙাউনহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মখোয়না ফিরেপ লৌবা মতমদা থৌওইদবা তৌদনবা অমদি শিংনবশিংবু লাকশিনবদা মতেঙ ওইগদবা করিগুম্বা খরদা পুক্নিং ইংথনবা লৈবা ঙম্নবা লম্বী শেম্মু হায়না মহাক্না পাউতাক পীখি‍।
লীদর্সিপকী মতিং
মহৈরোয় অমনা মতিং লৈবা লুচিংবগী মরমদা পাউতাক খরা পীবিনবা হায়রকপদা, শ্রী মোদীনা মপান্থোংগী ওইবা শক্তম্না লুচিংবা অমগী মশক তাক্তে, লুচিংবা অমা হায়বসিদি অতৈগীদমক মশাবু ফিদম ওইহন্দুনা মীয়ামবু লমজিংবদুনি হায়খি‍। মসি ফংনবগীদমক, মখোয়না মশাদা অহোংবা পুরকপা তাই, অমদি মখোয়গী লমচৎ শাজত্তা অহোংবা অদু মমি তাহনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। “লীদর্সিপ হায়বসি নমদুনা লৌগদবা নত্তে, নখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা ময়ামদুনা য়াজরক্কদবনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। অতৈদা পাউতাক পীবনা লুচিংবা অমগী মতিক ফংগদবা নত্তে; মহাক্কী লমচৎ শাজত্তুননি মহাকপু মীয়াম্না য়ারক্কদবদি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। খুদম অমা পীরদুনা, কনাগুম্বা মীওই অমনা লু-নানবগী মরমদা ৱাফম অমা ফোঙদোক্ললবা, অদুগা মহাক মশানদি মদু তৌদ্রবদি মহাক লুচিংবা অমা নত্তে‍। পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমদি খাঙবা কনবা হায়বসি লুচিংবা অমদা লৈবা তঙাই ফদে হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। থবকশিং য়েন্থোকপদা, তীম মেম্বরশিংনা থেংনগদবা শিংনবশিং খঙবা মরুওই অমদি মখোয়না খুদোংথিবা মায়োক্নরকপদা মতেং পাবিবনা লুচিংবা অদুদা থাজবা হেনগৎলক্কনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম অসি শন্দোক্না তাক্লদুনা অঙাং ওইরিঙৈগী, মেলা অমদা মমা-মপাগা মখুৎ শমদুনা চৎলিবা অঙাং অমগী ৱারী লীখ‍ি‍। অঙাং অদুনা পাম্লিবদি মমা-মপা ওইবদুনা মহাক্কী মখুৎ শম্বিবদুনি, মদুনা মঙোন্দা থাজবা অমসুং অশোয় অঙাম য়াওরোই হায়না থাজহল্লি‍। অসিগুম্বা থাজবা অসিমক লুচিংবা অমগী মশক থোকপা মতিক অমনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
লাইরিক্কী ৱাংমদা – ৩৬০º গ্রোথ
হৈনবী অমদি মহৈ মশিং তম্বগী মরক্তা খল চানা থম্বগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থম্লদুনা, মহৈ মশিং তম্বা অসিনা মায় পাক্নবগী অমত্তা ঙায়রবা লম্বীনি হায়না অয়াম্বনা লৌনৈ হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিং অসি রোবোত নত্তে হায়খি অমদি মায়কৈ শুনা মপুং ফাহন্বা মথৌ তাই হায়খি‍। এজুকেসন হায়বসি মথঙগী ক্লাস কানবখক্কী নত্তে মীওই অমনা হীরম শুনা মপুং মরৈ ফাহল্লক্নবা পাম্বৈনি‍ হায়খি‍। হৌখিবগী মরমদা নৈদরদুনা, মহৈ তম্বগী অঙনবা মতমদা লৈ কোইবনচিংবা পরাশিং মরুওইদবা মাল্লম্বা য়াই, অদুবু মখোয়না মীওই অমা মরম শুনা মপুং মরৈ ফাহনবদা থৌদাং য়াই‍। প্রধান মন্ত্রীনা মমা মপা অমদি ওজাশিংগী মফমদা অঙাংশিংবু অচেৎপা একাদমিক এনভাইরনমেন্ত অমদা ফাজিন পুনশিন্দুনা থমদনবা হায়রদুনা মসিনা মখোয়বু মপুং মরৈ ফাহনবা ঙমদে হায়খি‍। অঙাংশিংনা অহাংবা এনভাইরনমেন্ত অমদি মখোয়দা নুংঙাইজবা থবক থৌওংশিং মথৌ তাই, মদুনা মখোয়গী মহৈ মশিং তম্বদা কান্নবা হেনগৎহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। চাংয়েং হায়বসিনা পুন্সিগী মপুং ওইবা শরুক নত্তে হায়রদুনা, মহৈরোয়শিংগী মফমদা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন চেলহনবনা ইমুং মনুং অমদি ওজাশিংদা থাজহনবদা মতেঙ ওইগনি হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱাফম শেংদোক্লদুনা, মহাক্না লাইরিক পাদনবা হায়বদি নত্তে; মহাক্না ফোঙদোক্নিংলিবদি ৱাখল লৌশিং হেক লৌশিনবা য়াবমখৈ লৌশিনবগী মরুওইবা ৱাফমদুনি হায়খি‍। চাংয়েংনা পুম্নমক নত্তে, ৱাখল লৌশিং অমদি চাংয়েং হায়বসি তোঙান তোঙানবা পোৎশক অনিনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
অফবা ৱাখল্লোন থিদোকপা
মীয়াম্না মখোয়দা পীরকপা পাউতাক অদু করিগী হায়রক্লিবনো খন্দুনা হেক হেক লৌনিংদে অমদি মদুনা মখোয়দা লৈরিবা অশোয়বদু তাকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা অতোপ্পা মীওইশিংদা মতেঙ পাংবা ঙমহনদে‍। মদুগী মহুত্তা, ঈশৈ নীংথিনা শকপা নৎত্রগা মফি মরোল লু-নান্না শেৎপনচিংবা অতোপ্পা মীওইশিংদা চেল্লিবা অফবা মতিক ময়াইশিং খঙদোক্নবা, অমসুং অসিগুম্বা ফজবা, অফবা মতৌশিংগী মরমদা খন্ননবা পাউতাক পীখি‍। অসুম্না তৌবা অসিনা অশেংবা হৈনিংবা উত্তুনা থাজননা লোয়ননবা লম্বী শেম্মি‍। অতোপ্পা মীওইশিং পুন্না লাইরিক পামিন্ননবা কৌরগা মতেঙ পাংনবা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ইবগী হৈনবী থম্বগী মরুওইবা ৱাফমসু ফোঙদোকখি‍। ইবগী হৈনবী থম্বা মীওইশিং অদুনা মখোয়দা ফাওরিবা ৱাখলশিং অদু মতিং লৈনা লোকশিনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
নশাগী তোপ তোপ্পা মতৌ খঙদোকপা
অঙাং অমা পুক্নিং চঙবা ৱাৎপগীদমক মহৈ লোয়শঙদগী তান্থোক্কদৌরিবা অহমদবাদতা থোকখিবা অঙাং অমগী থৌদোক নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, অঙাং অদু পুক্নিং চঙদ্রবসু তিঙ্করিং লেবতদি হৈথোই শিংথোইরম্মি অমদি রোবোতিক্স কম্পিতিসনশিংদা মনা ফংদুনা তোপ তোপ্পা মতিক উৎলম্মি‍। অঙাংশিংগী তোপ তোপ্পা হৈথোই শিংথোইবা অমদি মতিক খঙদোকপা অমদি মখোঙ শোম্বিবা হায়বসি ওজাগী থৌদাংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মশাগী মওং মতৌ নৈনবা অমদি লৈনরিবা মরী খঙনবা চাংয়েং অমগী মতাঙদা হৌদোকখি‍। মহাক্না অঙাংশিংদা মখোয়গী অঙাং ওইরিঙৈগী মমান্নবা ২৫-৩০ গী মমিং নীংশিংনবা অমদি মমা মপাগী মমিং য়াওনা মখোয়গী মপুং ফাবা মিং ইনবা ৱাফম থমখি‍। মসিনা ঐখোয়না নক্নবা মরুপ্নি হায়না খল্লিবা মীওইশিংদুগী মরমদা ঐখোয় য়াম্না কুপ্না খঙদে হায়বা তাক্কনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা অঙাংশিংদা অতোপ্পা মীওইদা চেল্লিবা অফবা, ফজবা মচৎশিং খঙদোক্নবা অমদি মীওই অতৈদা অফবা মতিক থিদোকপগী হৈনবী শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি‍। অসুম্না তৌবনা মীওই অমনা মপুং মরৈ ফারকপদা কান্নহনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
নহাক্কী মতম, নহাক্কী পুন্সিবু খুদুম চল্লু
মতম শিন্দোক শিঞ্জিন তৌবগী মতাঙদা মহৈরোয় অমনা হংলকপা ৱাহংদা, শ্রী মোদীনা মীপুম খুদিংমক নোংমদা পুং ২৪ ফংই, অদুবু মীওই খরনা হেন্না মায় পাকপা ঙম্মি অদুগা খরনা করিগুম্বা অমত্তা ফংবা ঙমদে হায়খি‍। মহাক্না মতম শিন্দোক শিঞ্জিন তৌবগী মরুওইবা ৱাফম থম্লদুনা, মীওই কয়ানা মতম করম্না মতিং লৈনা শীজিন্নগনি হায়বা খঙদে হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মতমবু লূম্না লৌনবা, অকক্নবা থবকশিং শিন্দোক্নবা, অমদি লৈরিবা খোঙজেল অদু নুমিৎ খুদিং য়েংশিন্নবা পাউতাক পীখি‍। মহাক্না খঙবদা ৱাবা সবজেক্তশিং নাথৈবগী মহুত্তা মদুদা হেন্না পুক্নিং চঙবগী মরুওইবা ৱাফমশিংসু থমখি‍। অহান্বদা লুনা থোক্লম্বা করম্না লৌখৎকনি অমদি মদু করম্না লাকশিনগনি হায়বগী খুদম অমা মহাক্না পীখি‍। অসিগুম্বা শিংনবশিং অসি অচেৎপা খোঙফম অমগা লোয়ননা থেংনবনা, পলশিং নমখায়বা অমদি মায় পাকপা ঙমগনি হায়খি‍। চাংয়েংগী মতমদা ৱাখল, ওইথোকপা য়াবা, অমদি ৱাহং কয়ানা পুক্নিং চঙহন্দবগী ৱাফমগী মতাঙদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংনা মখোয় মশাবু হেক হেক মশক খঙজদে অমদি মরূপ মপাংশিংগা ৱারী শানদুনা লাইরিক পাদনবা পাম্বৈ থিরকই হায়খ‍ি‍। মখোয়না হেক হেক শীজিন্নবা পাম্বৈশিংগী মনুংদা য়াম্না চোকথবা নৎত্রগা হৈনিংবা পোক্তবনচিংবা য়াওরি হায়খি‍। ফোন য়াওনা অসিগুম্বা পুক্নিং থৈদোক্নবা মচাকশিং অসিনা পুক্নিং চঙবা ৱাৎহল্লি অমদি একাদমিক পর্ফোর্মেন্স হন্থরকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ‍ি‍।
মীৎকুপ অসিদা হিংবা
খ্বায়দগী মমল য়াম্বা পোৎশক অমা হায়রগদি হৌজিক ওইরিবা মীৎকুপ অদুবুনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মীৎকুপ অসি হৌখ্রবদি অদুমক চৎখ্রগদবনি, অদুবু মদুদা মপুং ফানা কান্নবা লৌহৌরগদি, মদুনা পুন্সিগী শরুক অমা ওইগদৌরিবনি‍। ৱাখল খনবা অমদি লিরি হুম্বা মালংগুম্বা মীৎকুপ অদুদা থোক্লিবা ওইরিবশিং লৌশিনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং মহাক্না থমখি‍।
তাথোক তাশিন তৌবগী মতিকয়
মহৈ মশিং তম্বগী শিন-লাংবদা থোক্লকপা পুক্নিং লাংতক্নবা অমদি পুক্নিং হন্থবা লাকশিন্নবগী মতাঙদা, শ্রী মোদীনা পুক্নিং হন্থবগী ৱাফম অসি ইমুং অদুগা মরী শম্নরক্তবা ইথিল অমদগী হেক হেক হৌরকই অমদি মদুনা তপ্না তপ্না খুন্নাইগা ওৎন-তিন্নবদগী লাপথোকহল্লকই‍ হায়খি‍। পুক্নিংদা লৈবা তৌফম খঙদবা ৱাফমশিংনা ফুনগৎলক্তনবা অরোৎপা লৈতনা ফোঙদোকপগী মরুওইবা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মহৌশানা লৈরকপা ইমুং মনুংগী মওং মতৌনা ইমুংদুগী মীওইশিংনা মখোয়দা ফুনগত্তুনা লৈরিবা ৱাফমশিং মনিং তম্না ফোঙদোক্নবা লম্বী অমা পীদুনা পুক্নিং ৱাখল ফুনগৎহন্দে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মহাক্কী ওজানা মহাক্কী খুৎই ফজহন্নবা কন্না হোৎনখিবদুনা মাগী থম্মোয়দা অচেৎপা মমি অমা তাহনখিববু নীংশিংলদুনা, তাকপি তম্বিরিবশিংদগী তশেং তশেংনা শেন্নজবগী মতৌনা পীরিবা ইথিলগী মতাঙদা মহাক্না ফোঙদোকখি‍। অসুম্না চেকশিন্না শেন্নবিবা অমদি পুক্নিং চঙবিবা অসিনা মহৈরোয় অমগী ফীভম ফগৎহনবা অমদি একাদমিক পর্ফোর্মেন্স হেনগৎহনবদা চাউনা ইথিল পীগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
নখোয়গী পামজবদু তান্নৌ
শ্রী মোদীনা মমা মপা ওইবশিংনা অঙাংশিংদা অকক্নবা শিনফম অমা খন্নবা পীবা শাফুগী মতাঙদা ৱা ঙাংখি‍। মমা মপাশিংনা পীরিবা শাফু অসি অয়াম্বা মতমদা মখোয়গী অঙাংশিংগা অতোপ্পগা চাংদম্নবদগী থোরকই, মসিনা মখোয়গী ইহুল অমদি খুন্নাইদা লৈরিবা থাক্তা শোকহল্লি‍। মহাক্না মমা মপা ওইবশিংগী মফমদা মখোয়গী অঙাংশিংবা মফম খুদিং ফিদম্নিংঙাই ওইবা মীশক অমগুম উত্থোক্তনবা, মদুগী মহুত্তা মখোয়বু নুংশিবিনবা অমদি মখোয়দা লৈরিবা মতিক অদুবু লৌশিন্নবা পাউতাক পীখি‍। মহাক্না মমাঙদা পীখিবা খুদম, রোবোতিক্সতা হৈথোই শিংথোইবা অঙাং অমা মহৈ লোইশঙদগী তান্থোক্কদবা খজিক্তং ৱাৎলম্বগী মতাঙদাআ পল্লদুনা, অঙাঙ খুদিংদা তোপ তোপ্পা হৈ-শিংবা অমমম লৈ হায়খি‍। মহাক্না ক্রিকেত লিজেন্দ সচিন তেন্দুলকরগী খুদমসু পীখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মমা মপাশিংদা মখোয়গী অঙাংশিংনা মহৈ মশিংদা হন্থরক্লবসু, মখোয়গী মতিক খঙদোক্নবা অমদি মখোঙ শোম্বিনবা পুক্নিং থৌগৎখি‍। মহাক্না স্কিল দিভেলপমেন্তকী মরুওইবা ৱাফম থম্লদুনা, করিগুম্বা মহাক প্রধান মন্ত্রী ওইরমদ্রবদি স্কিল দিভেলপমেন্ত দিপার্তমেন্ত খল্লমগনি হায়খি‍। অঙাংশিংগী তৌবা ঙম্বশিংদা পুক্নিং চঙবিবনা, মমা মপা ওইবশিংনা পীবা শাফু হন্থহনগনি অমদি মখোয়বু মকা ফন্না মাঙদা চঙশিনহন্বদা মতেঙ ওইগনি‍।
পোজ, রিফ্লেক্ত, রিসেত
প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা মখলগী খোঞ্জেলশিং মীৎয়েঙ চঙবনা পুক্নিং চঙবদা কমদৌনা মতেঙ পাংই হায়বগী খুদম পীখি‍। প্রনায়মগুম্বা নীংশা শাজেলশিং তৌবনা তোঙানবা মখলগী তিং হাপ্তুনা পুক্নিং লাংতক্নবা লাকশিনবদা মতেঙ পাংই হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মীৎকুপ খরদা হকচাঙবু লাকশিনবা ঙম্বা নাতোন মখুলদা নীংশা চাং নাইনা হোনবগী পাম্বৈ অমা পীখি‍। হীরি কোনবা অমদি নীংশা শান্নবনা কমদৌনা পুক্নিং ৱাবা হন্থহল্লি অমদি পুক্নিং চঙবা ঙমহল্লি হায়বগী মতাঙদা মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
নখোয়গী মতিং ফুদোকপা, পান্দম ফংবা
পুক্নিং ৱাখল ফনা খনবা অমদি অপীকপা মায় পাকপশিংদা নুংঙাইবা লৌবগী মতাঙদা পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা করিগুমবা মতমদা মীওই অমনা মশাগী ৱাখল নৎত্রগা অতোপ্পগী ইথিলনা মরম ওইরগা ফত্তবা ৱাখল খল্লকপা য়াওই হায়খি‍। ক্লাস ১০ দা ৯৫% গী পান্দম থম্লগা ৯৩% ফংলকখিবা মহৈরোয় অমগা ৱারী শারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মদু মায় পাকপা অমনি হায়না লৌদুনা মহৈরোয় অদুগী মফমদা অৱাংবা পান্দম থম্বগীদমক থাগৎখি‍। পান্দম অমা হায়বসি ৱাখল চাউবা ওইগদবনি অদুগা ফংবা ঙমগদবসু ওইগদবনি‍ হায়খি‍। শ্রী মোদীনা ফংবা ঙম্লিবশিংবু অফবা মীৎয়েঙদগী য়েংনবা, মীওই অমগী মতিক খঙনবা, অমদি পান্দম অদু নক্না য়ৌনবা হোৎনখিবা অদুবু শকখঙনবা পুক্নিং থৌগৎখি‍।
অঙাং খুদিংমক তোপ তোপই
চাংয়েং মনুংদা মশা ফনা থম্বগী মতাঙদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হীরমসিগী মতাঙদা মরুওইবা থৌদাং অসি মহৈরোয়দুদা লৈতে মাগী ইমুং মনুংদা লৈ হায়খি‍। মমা মপা কয়ানা মখোয়গী অঙাংশিংদা, অঙাংদুনা কলাগী লমদা পামজরবসু, ইঞ্জিনিয়রিং নৎত্রগা মেদিসিনগুম্বা অকক্নবা করিয়র অমদা ইন্নবা হোৎনৈ‍। অসুম্না লেপ্পা লৈতনা শাফু পীবনা অঙাং অদু পুক্নিং ৱাবা পুন্সি অমদা হিংহল্লি‍। মহাক্না মমা মপাশিংগী মফমদা মখোয়গী অঙাংশিংগী তৌবা ঙম্বা অমদি পামজবা হীরম খঙদোকপিনবা অমসুং মমুৎ তানা খঙনবা, মখোয়গী খোঙজেল শেন্নবা, অমদি ঙাক্লৌ পীবিনবা ৱাফম থমখি‍। খুদম ওইনা করিগুম্বা অঙাং অমনা শান্ন-খোৎনবদা পাম্লবূদি, মমা মপাশিংদুনা মহাকপু শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং য়েংবা পুবিদুনা মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎপিবা তাই‍। প্রধান মন্ত্রীনা ওজাশিংগী মফমদসু মকোক থোংবা মহৈরোয়শিংখক্তদা পুক্নিং চঙলগা অতৈবু নাথৈবিবগী ফীভম অমা লৈহন্দনবা ৱাফম থমখি‍। মহাক্না মহৈরোয়শিং চাংদম্নবিদবা অমদি অঙাং খুদিংগী তোপ তোপ্পা তৌবা ঙম্বশিংবু পুক্নিং থৌগৎপিবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। মহাক্না মহৈরোয়শিংগী মফমদা হেন্না ফগৎনবা অমদি নীংথিনা তৌথোরক্নবা হোৎনৌ, অদুগা লাইরিক লাইশু হায়বসিনা পুন্সিগী হীরম খুদিং নত্তে হায়বসু খঙজিন্নবা নীংশিংখি‍।
মশাবু-থৌগৎচবা
মশাবু থৌগৎচবগী মতাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা মশাবু কৈদৌঙৈদা ময়ামদগী তোখাইনা থম্লোইদবনি হায়বগা লোয়ননা ইমুং মনুং অমদি মথক থোংবশিংদা ৱাখলদা ফাওরকপশিং পাউদম্বা অমদি মখোয়দগী থৌগৎ ৱাহৈ লৌবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। মশাবু, কিলোমিতর ১০ সাইকল থৌবনচিংবা অপীক-অপীকপা পান্দমশিং থমদুনা মশাবু থাজবা হেনগৎহন্নবা অমদি পান্দম অদু ফংবা ঙম্বগী মহাও লৌনবা পাউতাক পীখি‍। অসিগুম্বা মশাদা তৌজবা অপীকপা চাংয়েংশিং অসিনা মশাগী মতিং ফুদোকচবা ঙমদদবু লান্থোকপদা অমদি হৌখিববু মাঙলমচত্তা থম্লম্লগা হৌজিক হায়বসিদা হিংবদা মতেঙ পাংই হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মীয়ামদগী – ভারত মচা করোর ১৪০ দগী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরিবনি হায়খি‍। মহাক্না “পরিক্সা পে চর্চা” ইবা মতমদা, অজয়গুম্বা মীওইশিংনা মখোয়গী খুঙ্গংদা মখোয়গী শৈরেংশিংগী খুত্থাঙদা অওনবা পুরকই হায়খি‍। মসিনা মহাকপু অসিগুম্বা থবকশিং মখা তানা তৌনিংবা ফাওহল্লি, মরমদি মদুদগী পুক্নিং থৌগৎনবগী মচাক কয়া ফংই‍। ৱাফমশিং অদু ইশাদা অদুমক থমজিনবগীম তাঙদা হংলকপদা, শ্রী মোদীনা ইচম চম্না ঙন্না হৌগৎনবা হায়বগুম্বা পাউতাক্কী মরমদা খনবখক্তনদি থবক ওইনা তৌদনদি মপুং ফারোই হায়খি‍। তমশিল্লিবা পরমশিং থবক ওইনা তৌদুনা শীজিন্নবা অমদি মশাদা চাংয়েং তৌদুনা মশাবু হেন্না মশক থোকহনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মশাবু লেবোরেতরী অমা ওইহন্দুনা অমদি হায়রিবা পরমশিং অসি চাংয়েং তৌগদুনা, মীওই অমনা তশেংনা লৌশিনবা অমদি মদুদগী কান্নবা লৌবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মী অয়াম্বনা মশাগা চাংদম্নবগী মহুত্তা অতৈগা চাংদম্নৈ, মখোয় মশাবু মখোয়দগী হন্থবা মীওইশিংগা হেক হেক চাংদম্নদুনা নীংবা থুংদবা পুরকই‍ হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। মশাগা হিদান্নবনা খোঙফম হন্দবা থাজবা পুরকই, অদুগা মশাগা অতৈগা চাংদম্নবনা পুক্নিং হন্থহল্লকই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মায়থিবনা থৌদুনা চৎপা
মায়থিববু কমদৌনা লাকশিনগনি হায়বগী মতাঙদা, শ্রী মোদীনা মহৈরোয় ৩০-৪০% ফাওবনা ক্লাস ১০ নৎত্রগা ১২ তা মায় পাকত্রবসু, মখোয়গী পুন্সি মদুদা লোইদে‍। পুন্সিদা মায় পাকপদুরা নৎত্রগা লাইরিক তম্বদা মায় পাকপদুরা পাম্লিবসে হায়বসিগী মতাঙদা ফিরেপ লৌবগী মরুওইবা ৱাফম মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মীওই অমা ওইনা মায়থিবনা ওজা ওইহন্দুনা পাউতাক পীরদুনা শান্নরোয়শিংনা মখোয়গী অশোয়বা নৈনবা অমদি হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনরিবা ক্রিকেত মশান্নবু খুদম ওইনা পনখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা পুন্সিবু মপুং ফাননা য়েংনবা, চাংয়েংগী অখুবা মীৎয়েঙখক্তদগী য়েংদনবা ৱাফম থমখি‍। মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা তত্তনা তোপ তোপ্পা মতিক য়াওবা থেংনৈ হায়রদুনা মীপুম খুদিংদা তোপ তোপ্পা মতিক ময়াই য়াওই হায়না মহাক্না হায়খি‍। একাদমিক ওইবা মায় পাকপশিংখক্তদা পুক্নিং চঙবগী মহুত্তা অসিগুম্বা মতিকশিংদসু থবক তৌবগী মরুওইবা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মমৈথংদদি মীওই অমগী পুন্সি অমদি তৌবা ঙম্বশিংদুননি মায় পাকপা পুরক্কদৌরিবসি, শুপ্নতগী লাইরিক তম্বদা ফংখিবা মার্কতুনা নত্তে হায়না মহাক্না হায়খি‍।
তেক খঙজিনবা
তেক্নোলোজী পাক শন্না শন্দোরক্লবা অমদি মসিগী ইথিল য়াম্না লৈরবা মতমসিদা ঐখোয় পুম্নমক য়াম্না লাইবক ফরবনি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নোলোজীদগী নাথৈদুনা লৈবগী মথৌ তাদে, মদুগী মহুত্তা, মীয়াম্না কান্নরোইদবা থবক থৌওংশিং তৌদুনা মতম লেল্লিবরা নৎত্রগা মখোয়না পাম্বা হীরমদুদা অহেন্বা খঙনবা থিরিবরা হায়বসি লেপথোক্কদবনি হায়খি‍। অসুম্না তৌবনা, তেক্নোলোজীনা মাঙহন তাকহন্নবা শাফু ওইবগী মহুত্তা পাঙ্গল ওইগদৌরিবনি‍। রিছর্চর অমদি ইনোভেতরশিংনা তেক্নোলোজী অসি খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক পুথোরক্লিবনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না মীয়ামদা তেক্নোলোজীগী মরমদা খঙননবা অমদি খ্বায়দগী ফবা মওংদা শীজিন্নবা ৱাফম থমখি‍।
কনাগুম্বা মীওই অমনা থবক অমা লোইশিন্নবা কমদৌনা মহাক্কী খ্বায়দগী ফবা মওংদা হোৎনগনি হায়না হংলকপদা, শ্রী মোদীনা লেপ্পা লৈতনা ফীভম ফগৎহনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লগা মীওই অমনা মহাক্কী খ্বায়দগী মওংদা হোৎননবা ইহান হানবা থৌওংদি ঙরাং লৈখিবদুদগী হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনবনি হায়খি‍।
কমদৌনা নখোয়গী অহল লমনবু থাজহনগনি?
ইমুংগী পাউতাক ইনগদ্রা নৎত্রগা মশাগী অপাম্বদা চৎকদ্রা হায়বসিগী মরক্তা অমা খন্বদা চমম্নবা লৈবগীম তাঙদা, শ্রী মোদীনা ইমুংগী ৱাফমশিং লৌশিনবা অমদি মদুগী তুংদা মখোয়গী পাউতাক অদু করম্না থবক ওইনা পাঙথোক্কনি হংবা অমসুং মখোয়গী মতেঙ লৌবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। তশেংনা হৈনিংবা উত্তুনা অমদি ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা অতোপ্পা লম্বীশিং খন্নবনা, ইমুং মনুংদা তপ্না তপ্না ৱাখল তারক্তুনা মীওই অমগী অনিংবা অপামবদা ঙাক্লৌ পীরক্কনি হায়খি‍।
চাংয়েংগী শাফু মায়োক্নবা
চাংয়েংগী চে মতম চানা ইবা লোইশিনবা ঙমদদুনা পুক্নিং ৱাবা অমদি শাফু অমা লৈবা হায়রিবা মহৈরোয়শিংগী মান্নবা ৱাফমগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চপ চাবা পাউখুম করম্না পীগনি অমদি মতম নীংথিনা শিন্দোক্কনি হায়বা খঙননবা হান্নগী চাংয়েংগী ৱাহংশিং শীজিন্নদুনা মপুং ফানা হোৎনহৌনবা পাউতাক পীখি‍। হেন্না কন্না হোৎনবা চঙবা ৱাহংশিংদা পুক্নিং চঙবা অমদি খুম্বদা ৱাগদবা নৎত্রগা লুনা থোক্কদবা ৱাহংশিংদা মতম য়াম্না মাঙহন্দবগী মরুওইবা ৱাফমশিং মহাক্না ফোঙদোকখি‍। চাং নাইনা হোনবনা চাংয়েং মনুংদা মতম শিন্দোকপদা মতেঙ ওইগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মহৌশাবু শেন্নবা
প্রধান মন্ত্রীনা অইং-অশাগী খল হোংলকপগী মতাঙদা পল্লদুনা নহা মীরোলবু মসিগী মরমদা পুক্নিং ৱাজবগীদমক থাগৎখি‍। মালেমসিদা পায়খৎলিবা চাওখৎ থৌরাংগী থবক অয়ামবনা মহৌশাবু নৈহত্তুনা শীজিন্নবরোমদা চঙশিল্লক্তুনা মীয়াম্না অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবদগী মশাগী কান্নবদনা হেন্না মরুওইনা লৌনরক‍ই হায়খি‍। শ্রী মোদীনা মহৌশাবু ঙাক শেন্দুনা শেমগৎপিবা পুন্সি মহিং অমবু প্রমোত তৌরিবা মিসন LIFE (লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত) গী মতাঙদা পনখি‍। মালেম ইমাগী মফমদা খুরুমজবা, অমদি উ-ৱা অমসুং পাৎ তুরেল লাৎচবনচিংবা মহৌশাবু ইকায়খুম্নবা উৎলিবা ভারতকী নাৎকী থৌওংশিংগী মতাঙদা মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মীয়ামদা মখোয়গী মমাশিংগী মিংদা উ চারা থানবা পুক্নিং থৌগৎলিবা “এক পের মা কে নাম” হায়রিবা কেম্পেন অসিগী মতাঙদসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍। থৌশিল অসিনা পুক্নিং লুপশিনবা অমদি মশাগী ওইনা খল্লকপগী ইহুল অমা ফাওহন্দুনা মহৌশা লাইরেম্বীবু ঙাক্তুনা থম্নিংবা ফাওহল্লি‍।
মশাগী অশংবা লাইরম্লেন শেমগৎপা
শ্রী মোদীনা মহৈরোয়শিংদা মখোয় মশাগী উ চারাশিং থাজনবা পুক্নিং থৌগৎকি অমদি ঈশিং চাইবগী তৌবা য়াবা মওং মতৌশিং তাকখি‍। মহাক্না উ পাম্বী অদুগী নাকলদা ঈশিং পুন অমা থম্নবা অমদি পুন অদু থা খুদিংগী অমুরক্তি ঈশিং হাপ্নবা পাউতাক পীখি‍। থৌওং অসিনা উ পাম্বী অদুনা ঈশিং য়াম্না শীজিন্নদনা থুনা চাউখৎহন্বদা মতেং পাংই‍। প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমদি থৌরমদুদা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with students during Pariksha Pe Charcha 2025
The United Nations declared 2023 as the ‘International Year of Millets’ and promoted it across the world on a proposal from India: PM
Seasonal fruits must be eaten, food must be chewed properly, right food must be eaten at the right time: PM
Absence of illness doesn't mean we are healthy, focus on wellness: PM
One should prepare oneself for pressure concentrating on task at hand: PM
We should continue to strive for better, fight our own battles, find stillness within: PM
Be an example, don't demand respect command respect, lead by doing not demanding: PM
Students are not robots, studies are for holistic development, they should have freedom to explore their passions: PM
Exams are not everything, knowledge and exams are not the same thing: PM
The habit of writing should be developed: PM
Discover and nurture each student’s unique talent, look for positivity: PM
We all have the same 24 hours, it's about managing our time wisely: PM
Focus on the Present, share your feelings with your loved ones: PM
Don't compare your children with others,understand your children to support their passion, find your child’s strengths: PM
Learn to listen, Right Breathing is the key: PM
Every child is unique, know their dreams, guide their journey, be their support: PM
Avoid comparing students, don't criticise students publicly, encourage and praise to motivate them: PM
Challenge yourself, defeat your past, thrive in the present: PM
Listen, Question, Understand, Apply, compete with yourself: PM
Convert your failures into opportunities: PM
Use technology wisely not fearfully, technology should be utilised optimally: PM
We should not exploit nature but protect and nurture our Environment showing our gratitude, Ek Ped Maa ke Naam is one such initiative: PM
10 FEB 2025 3:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with students at Sunder Nursery, New Delhi today during the 8th edition of Pariksha Pe Charcha (PPC). The Prime Minister in an informal interaction with the students from across the country discussed a host of topics. He distributed sweets made of Til (sesame) which is traditionally served during winters to keep the body warm.
Nourish to Flourish
On the topic of Nutrition, Shri Modi remarked that the United Nations had declared 2023 as the ‘International Year of Millets’ and promoted it across the world on a proposal from India. He added that the Government of India strongly urged that there should be a lot of awareness regarding nutrition, as proper nutrition helps prevent many diseases. The Prime Minister highlighted that Millets were known as a superfood in India. He added that in India, most things like crops, fruits were linked to our heritage and cited an example where every new crop or season was dedicated to God and festivals were celebrated in most places across India. He further mentioned that the offerings to the God were distributed as Prasad. Shri modi urged the children to eat seasonal fruits. He encouraged the children to avoid Junk food, oily food and food products made of Maida. Touching upon the importance of how to eat food correctly, the Prime Minister encouraged the children to chew their food at least 32 times before swallowing. He also shared tips to the children to take small sips of water and savor its taste, whenever they drink water. On the topic of eating the right food at the right time, Shri Modi citing the example of farmers, said that they had a hearty breakfast in the morning before going to the fields and completed their supper before the sunset. He encouraged the students to follow similar healthy habits.
Nutrition and wellness
Discussing Wellness, the Prime Minister underlined that absence of wellness does not mean that one is healthy, and urged the children to focus on wellness. He added that the right amount of sleep was important to ensure the fitness and wellness of the body. He mentioned that there were many research projects being conducted on the importance of sleep in human wellness. Shri Modi, stressing on the importance of sunlight for the human body, encouraged the children to cultivate a daily habit of soaking in the morning sunlight for a few minutes. He also told them to take deep breaths standing under a tree right after the sunrise. The Prime Minister summed it up by informing that for an individual to progress in life, the importance of nutrition lies in what, when, how and why one eats.
Mastering Pressure
On the topic of Mastering Pressure, the Prime Minister remarked that it is unfortunate how our society has ingrained the idea that not scoring high marks in school exams like 10th or 12th means life is ruined. This, he said, added to the pressure on the children. Citing a reference to the batsman’s concentration on the ball in a cricket match, Shri Modi encouraged the children to evade the outside pressure like the batsman and focus and concentrate on their studies only which would help them overcome the pressure.
Challenge Yourself
Asking the students to be well prepared and keep challenging themselves every time, the Prime Minister remarked that many people do not fight their own battles against themselves. He remarked on the importance of self-reflection, urging individuals to frequently ask themselves what they can become, achieve, and what actions will bring them satisfaction. He highlighted that one's focus should not be swayed by daily external influences like newspapers or TV, but rather should be steadily cultivated over time. The Prime Minister pointed out that many people often let their minds wander without direction. He advised them not to be frivolous in their decisions and make up their mind to find stillness on something which will help them to tackle the challenges.
The Art of Leadership
On being asked by a student to share tips on effective leadership, Shri Modi said that outer appearance does not define a leader but a leader is one who leads by setting an example for others. To achieve this, he said that individuals must change themselves, and their behavior should reflect this change. “Leadership is not imposed, but accepted by those around you”, said the Prime Minister. He remarked that preaching to others will not earn acceptance; it is one's behavior that is accepted. He cited an example, noting that if one gives a speech on cleanliness but does not practice it, they cannot be a leader. Shri Modi emphasised that teamwork and patience are essential for leadership. He underlined that when delegating tasks, it is important to understand the challenges faced by the team members and helping them through difficulties will build their confidence and trust in leadership. The Prime Minister illustrated this by sharing a childhood story about a child holding a parent's hand at a fair. The child preferred the parent to hold their hand, ensuring a sense of security and trust. This trust is a significant strength in leadership, he emphasised.
Beyond Books - 360º Growth
On the topic of balancing hobbies with studies, while the general belief is that academics is the only path to success, the Prime Minister stated that students are not robots and emphasized the importance of holistic development. He noted that education is not solely for advancing to the next class but for comprehensive personal growth. Reflecting on the past, he highlighted how the lessons from early schooling like gardening might have seemed irrelevant, but they contribute to overall development. The Prime Minister urged parents and teachers not to confine children to a rigid academic environment, as this stunts their growth. He added that Children need an open environment and activities they enjoy, which in turn enhances their studies. He emphasized that exams are not everything in life, and told students that adopting this mindset will help convince families and teachers. The Prime Minister also clarified that he is not advocating against reading books; rather, he emphasized the importance of acquiring as much knowledge as possible. He remarked that exams are not everything and that knowledge and exams are two different things.
Finding Positives
The Prime Minister remarked that people often question advice given to them, wondering why it was said and if it reflects a flaw in them. This mentality hinders one’s ability to help others. Instead, he advised identifying the good qualities in others, such as singing well or dressing neatly, and discussing these positive traits. This approach shows genuine interest and builds rapport. He further suggested offering assistance by inviting others to study together. The Prime Minister also highlighted the importance of developing the habit of writing. He noted that those who develop the habit of writing would capture their thoughts effectively.
Find your Uniqueness
Recounting an incident in Ahmedabad where a child was about to be expelled from school for lack of attention, the Prime Minister said however, the child excelled in a tinkering lab and won a robotics competition, showcasing unique strengths. The Prime Minister emphasized that it is the teacher's role to recognize and nurture unique talents and strengths of children. Shri Modi proposed an experiment for self-reflection and understanding relationships. He suggested recalling 25-30 childhood friends and writing their full names, including their parents' names. This exercise often reveals how little we know about those we consider close friends. The Prime Minister encouraged identifying positive traits in people and cultivating the habit of finding positivity in others. This practice, he noted, would be beneficial for personal growth.
Master your time, Master your life
On being asked by a student about time management, Shri Modi pointed out that everyone has 24 hours in a day, yet some people accomplish a lot while others feel nothing is achieved. He highlighted the importance of time management, noting that many lack an understanding of how to utilize their time effectively. The Prime Minister advised being mindful of time, setting specific tasks, and reviewing progress daily. He also emphasized the importance of focusing on subjects that are challenging rather than avoiding them. He cited an example of how to take up the subject which one feels difficult first and tackle it head on. By taking on these challenges with determination, individuals can overcome obstacles and achieve success. Addressing the issue of distractions caused by various ideas, possibilities, and questions during exam time, the Prime Minister remarked that students often do not truly know themselves and engage in conversations with friends, making excuses for not studying. He noted that common excuses include being too tired or not in the mood. The Prime Minister highlighted that such distractions, including those from phones, hinder focus and academic performance.
Live in the moment
The Prime Minister emphasized that the most valuable thing is the present moment. Once it passes, it is gone, but if lived fully, it becomes a part of life. He highlighted the importance of being mindful and appreciating the moment, such as noticing a gentle breeze.
The Power of Sharing
On the topic of Coping with anxiety and depression while managing their studies, Shri Modi said the issue of depression often starts with feeling disconnected from family and gradually withdrawing from social interactions. He emphasized the importance of expressing inner dilemmas openly to prevent them from escalating. The Prime Minister highlighted the traditional family structure, where open communication with family members acted as a pressure release valve, preventing emotional build-up. He reflected on how his teachers worked hard to improve his handwriting, which deeply touched him and emphasized the impact of genuine care from educators. The Prime Minister noted that this care and attention can greatly influence a student's well-being and academic performance.
Follow your interests
Shri Modi addressed parental pressure on children to choose certain careers. He remarked that parents' expectations often stem from comparing their children to others, which can hurt their ego and social status. He advised parents not to showcase their children as models everywhere, but to love and accept their strengths. He cited the previous example of a child who excelled in robotics after being on the verge of expulsion from school, illustrating that every child has unique talents. He also cited the example of cricket legend Sachin Tendulkar. The Prime Minister encouraged parents to recognize and nurture their children's strengths, even if they are not academically inclined. He emphasized the importance of skill development and mentioned that he would have chosen the Skill Development Department if he were not the Prime Minister. By focusing on their children's abilities, parents can reduce the pressure and help them thrive.
Pause, Reflect, Reset
The Prime Minister illustrated how focusing on identifying different sounds can help in concentrating. He shared that practicing breathing exercises, such as Pranayama, can generate a different kind of energy, helping to manage anxiety. The Prime Minister provided a technique to balance breathing through both nostrils, which can bring the body under control in seconds. He mentioned how learning about meditation and breath control can alleviate stress and help maintain focus.
Realising your potential, Achieving targets
Addressing the concern of staying positive and finding happiness in small victories, Shri Modi highlighted that sometimes people become negative due to their own thoughts or the influence of others. Interacting with a student who aimed for 95% in the 10th grade but achieved 93%, which led to disappointment, the Prime Minister considered this a success and congratulated the student for setting a higher target. He emphasized that targets should be ambitious yet realistic. Shri Modi encouraged viewing achievements from a positive perspective, understanding one's strengths, and appreciating the effort put into reaching close to the target.
Every Child is Unique
On the topic of maintaining good health during exams, the Prime Minister remarked that the primary issue lies less with students and more with their families. He highlighted that many parents pressure their children to pursue specific careers, like engineering or medicine, despite the child's interests in fields like art. This constant pressure leads to a life of stress for the child. He urged parents to understand and recognize their children's abilities and interests, monitor their progress, and provide support. For instance, if a child shows interest in sports, parents should encourage and motivate them by taking them to watch sports events. The Prime Minister also addressed teachers, urging them to avoid creating an environment where only top-performing students receive attention while others are neglected. He emphasized the importance of not comparing students and encouraging each child's unique abilities. He reminded the students to strive for improvement and perform well, but also recognize that academics is not everything in life.
Self - Motivation
On the topic of self- motivation, the Prime Minister advised never to isolate oneself and emphasized the importance of sharing thoughts and seeking motivation from family or seniors. He suggested challenging oneself with small goals, such as cycling 10 kilometers, to build confidence and enjoy the sense of accomplishment. Shri Modi highlighted that these small experiments with oneself help overcome personal limitations and live in the present, allowing the past to remain in the past. The Prime Minister stated that he finds motivation from the people - 140 crore Indians. He shared that while he authored "Pariksha Pe Charcha," individuals like Ajay in their villages are transforming it into their poetry. This makes him feel that he should continue such work, as there are many sources of motivation around us. On being asked about Internalising things, Shri Modi advised that merely contemplating advice, such as waking up early, is not enough without implementation. He emphasized the importance of applying learned principles practically and refining oneself through personal experimentation. The Prime Minister illustrated that by making oneself a laboratory and testing these principles, one can truly assimilate and benefit from them. Shri Modi highlighted that most people compete with others rather than themselves, often comparing themselves to those who may be less capable, which leads to disappointment. He emphasized that self-competition builds unwavering confidence, whereas comparing oneself to others can cause discouragement.
Failure as fuel
On the topic of how to overcome failure, Shri Modi remarked that even if 30-40% of students fail in their 10th or 12th grades, life does not come to an end. He emphasized the importance of deciding whether to succeed in life or only in academics. He advised making failures one's teacher, using cricket as an example where players review their mistakes and strive for improvement. The Prime Minister urged viewing life holistically, not just through the lens of exams. He highlighted that differently-abled individuals often possess extraordinary strengths and that everyone has unique capabilities. He stressed the importance of working on these strengths rather than focusing solely on academic achievements. He stated that in the long run, it is one's life and abilities that speak for success, not just academic marks.
Mastering Tech
Emphasising that we are all fortunate, and especially so in an era where technology is widespread and impactful, the Prime Minister remarked that there is no need to shy away from technology, but instead, individuals should determine whether they spend their time on non-productive activities or delve deeper into their interests. By doing so, technology will become a strength rather than a destructive force. Shri Modi highlighted that researchers and innovators develop technology for the betterment of society. He urged people to understand and optimally utilize technology.
On being asked how to give one's best in any task, Shri Modi emphasized the importance of continuous improvement, stating that the first condition for doing one's best is to strive to be better than yesterday.
How to Convince Your parents?
Addressing the dilemma of choosing between following family advice or personal interests, Shri Modi remarked that it's important to acknowledge family suggestions and then persuade them by asking how to proceed with their advice and seeking their assistance. By showing genuine interest and discussing alternative options respectfully, families may gradually understand and support one's aspirations.
Dealing with Exam Pressure
Discussing the common issue of students not finishing their exam papers on time, leading to stress and pressure, the Prime Minister advised thorough practice with previous exam papers to learn how to write concise answers and manage time effectively. He highlighted the importance of focusing on questions that require more effort and not spending too much time on questions that are difficult or unfamiliar. He emphasized that regular practice helps in better time management during exams.
Caring for Nature
The Prime Minister addressed climate change and commended the young generation for their concern about it. He noted that much of the development in the world has led to a culture of exploitation, where people prioritize personal gain over environmental protection. Shri Modi mentioned Mission LIFE (Lifestyle for Environment), which promotes a lifestyle that protects and nurtures nature. He shared cultural practices in India, such as apologizing to Mother Earth and worshipping trees and rivers, which demonstrate respect for nature. He also highlighted the campaign "Ek Ped Maa ke Naam," encouraging people to plant trees in memory of their mothers. This initiative fosters a sense of attachment and ownership, leading to the protection of nature.
Growing your own Green Paradise
Shri Modi encouraged the students to plant their own trees and suggested practical tips for watering them. He advised placing a clay pot filled with water next to the tree and refilling it once a month. This method helps the tree grow quickly with minimal water usage. The Prime Minister congratulated everyone and expressed his gratitude for their participation.