প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২৫ৰ সময়ত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে
ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ বৰ্ষক ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বৰ্ষ’ হিচাপে ঘোষণা কৰে আৰু ভাৰতৰ এক প্ৰস্তাৱৰ ভিত্তিত ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰচাৰ কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ঋতুভিত্তিক ফল খোৱাৰ লগতে খাদ্য ভালদৰে চোবাই খাব লাগিব, সঠিক সময়ত সঠিক খাদ্য খাব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰোগ নোহোৱাৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আমি স্বাস্থ্যৱান, সুস্থতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়কঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নিজৰ কামত মনোনিৱেশ কৰি চাপৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ভালৰ বাবে চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব লাগে, নিজৰ যুঁজত যুঁজিব লাগে, নিজৰ ভিতৰত শান্তি বিচাৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উদাহৰণ হওক, সন্মান দাবী নকৰি নেতৃত্ব দিয়কঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
শিক্ষাৰ্থীসকল ৰবট নহয়, অধ্যয়ন সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে, তেওঁলোকৰ নিজৰ আগ্ৰহ অন্বেষণ কৰাৰ স্বাধীনতা থাকিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পৰীক্ষাই সকলো নহয়, জ্ঞান আৰু পৰীক্ষা একে নহয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
লিখাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰতিগৰাকী শিক্ষাৰ্থীৰ অনন্য প্ৰতিভাৰ আৱিষ্কাৰ আৰু প্ৰতিপালন কৰক, ইতিবাচকতা বিচাৰকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
10 FEB 2025 3:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ সুন্দৰ নাৰ্চাৰীত পৰীক্ষা পে চৰ্চা (পি পি চি)ৰ অষ্টম সংস্কৰণৰ সময়ত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে এক অনানুষ্ঠানিক বাৰ্তালাপত বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰে। তেওঁ তিলৰ পৰা তৈয়াৰী মিঠাই বিতৰণ কৰে, যিটো পৰম্পৰাগতভাৱে শৰীৰ গৰম ৰাখিবলৈ শীতকালত পৰিবেশন কৰা হয়।
পুষ্টিকাৰকৰ পৰা সমৃদ্ধিশালী
পুষ্টি বিষয়ক বিষয়ত শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ বৰ্ষক ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বৰ্ষ’ হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল আৰু ভাৰতৰ এক প্ৰস্তাৱৰ ভিত্তিত ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে পুষ্টি সম্পৰ্কে যথেষ্ট সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ দৃঢ়তাৰে আহ্বান জনাইছে, কিয়নো সঠিক পুষ্টিয়ে বহুতো ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বাজৰাক ভাৰতত ছুপাৰফুড হিচাপে জনা যায়। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতত শস্য, ফলমূলৰ দৰে বেছিভাগ বস্তু আমাৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে জড়িত, য’ত প্ৰতিটো নতুন শস্য বা ঋতু ঈশ্বৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত আৰু সমগ্ৰ ভাৰতৰ বেছিভাগ ঠাইত উৎসৱ উদযাপন কৰা হয়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভগৱানক আগবঢ়োৱা নৈবেদ্যসমূহ প্ৰসাদ হিচাপে বিতৰণ কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে শিশুসকলক ঋতুভিত্তিক ফল খাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ শিশুসকলক জাংক ফুড, তৈলাক্ত খাদ্য আৰু ময়দাৰ পৰা তৈয়াৰী খাদ্য সামগ্ৰী পৰিহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। সঠিকভাৱে খাদ্য কেনেকৈ খাব লাগে তাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিশুসকলক খাদ্য গিলাৰ আগতে কমেও ৩২ বাৰ চোবাই খাবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ লগতে শিশুসকলক যেতিয়াই তেওঁলোকে পানী পান কৰে, তেতিয়াই এঢোক এঢোককৈ পান কৰি ইয়াৰ সোৱাদ ল’বলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। সঠিক সময়ত সঠিক খাদ্য খোৱাৰ বিষয়ত শ্ৰী মোদীয়ে কৃষকসকলৰ উদাহৰণ দি কয় যে তেওঁলোকে পথাৰলৈ যোৱাৰ আগতে পুৱাৰ পুষ্টিকৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰে আৰু সূৰ্যাস্তৰ আগতে ৰাতিৰ আহাৰ সম্পূৰ্ণ কৰে। তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলক একেধৰণৰ স্বাস্থ্যকৰ অভ্যাস অনুসৰণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
পুষ্টি আৰু সুস্থতা
সুস্থতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰোগ নোহোৱাৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আমি স্বাস্থ্যৱান। শিশুসকলক সুস্থতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ তেওঁ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে শৰীৰৰ সুস্থতা নিশ্চিত কৰিবলৈ সঠিক পৰিমাণৰ টোপনি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মানুহৰ সুস্থতাত টোপনিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত বহুতো গৱেষণা চলি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে মানৱ শৰীৰৰ বাবে সূৰ্যৰ পোহৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শিশুসকলক কেইমিনিটমানৰ বাবে পুৱাৰ সূৰ্যৰ পোহৰ লোৱাৰ দৈনন্দিন অভ্যাস গঢ়ি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰে। সূৰ্যোদয়ৰ ঠিক পাছতে গছৰ তলত থিয় হৈ গভীৰ উশাহ ল’বলৈও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাৰ সাৰাংশ দাঙি ধৰি কয় যে এগৰাকী ব্যক্তিয়ে জীৱনত উন্নতি কৰিবলৈ হ’লে পুষ্টিৰ গুৰুত্ব হ’ল তেওঁ কি, কেতিয়া, কেনেকৈ আৰু কিয় খায়।
চাপ নিয়ন্ত্ৰণ
চাপ নিয়ন্ত্ৰণৰ বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে দশম বা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ দৰে বিদ্যালয়ৰ পৰীক্ষাত উচ্চ নম্বৰ লাভ নকৰাৰ অৰ্থ হৈছে জীৱন ধ্বংস হোৱা- এই ধাৰণাটো আমাৰ সমাজে যেনেদৰে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে সেয়া দুৰ্ভাগ্যজনক। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ ফলত শিশুসকলৰ ওপৰত চাপ বৃদ্ধি পাইছে। ক্ৰিকেট খেলত বেটছমেনজনৰ বলৰ ওপৰত একাগ্ৰতাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে শিশুসকলক বেটছমেনজনৰ দৰে বাহিৰৰ চাপৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ আৰু কেৱল তেওঁলোকৰ অধ্যয়নত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে, যিয়ে তেওঁলোকক চাপ অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰিব।
নিজকে প্ৰত্যাহ্বান জনাওক
শিক্ষাৰ্থীসকলক ভালদৰে সাজু হ’বলৈ আৰু প্ৰতিবাৰেই নিজকে প্ৰত্যাহ্বান জনাই থাকিবলৈ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বহু লোকে নিজৰ বিৰুদ্ধে নিজৰ যুদ্ধ নিজে নকৰে। তেওঁ আত্ম-প্ৰতিফলনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি ব্যক্তিসকলক সঘনাই নিজকে প্ৰশ্ন কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যে তেওঁলোকে কি হ’ব পাৰে, কি প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে আৰু কি কাৰ্যই তেওঁলোকক সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বাতৰি কাকত বা টিভিৰ দৰে দৈনন্দিন বাহ্যিক প্ৰভাৱৰ দ্বাৰা এজন লোকৰ মনোযোগ প্ৰভাৱিত হোৱা উচিত নহয়, বৰঞ্চ সময়ৰ লগে লগে ইয়াক স্থিৰভাৱে গঢ়ি তুলিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বহু লোকে প্ৰায়ে তেওঁলোকৰ মনক নিৰ্দেশনা অবিহনে ঘূৰি ফুৰিবলৈ দিয়ে। তেওঁলোকৰ সিদ্ধান্তত অৰ্থহীন নহ’বলৈ শ্ৰী মোদীয়ে পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব পৰা কিবা এটাৰ ওপৰত স্থিৰতা বিচৰাৰ উদ্দেশ্যে তেওঁলোকৰ মন তৈয়াৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
নেতৃত্বৰ কলা
এজন শিক্ষাৰ্থীয়ে ফলপ্ৰসূ নেতৃত্বৰ পৰামৰ্শৰ বিষয়ে সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বাহ্যিক চেহেৰাই এগৰাকী নেতাক সংজ্ঞায়িত নকৰে, কিন্তু এজন নেতা হ’ল যি আনৰ বাবে এক উদাহৰণ স্থাপন কৰি নেতৃত্ব দিয়ে। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ তেওঁ কয় যে ব্যক্তিসকলে নিজকে সলনি কৰিব লাগিব আৰু তেওঁলোকৰ আচৰণে এই পৰিবৰ্তনক প্ৰতিফলিত কৰিব লাগিব। ‘নেতৃত্ব আৰোপ কৰা নহয়, কিন্তু ইয়াক আপোনালোকৰ চাৰিওফালৰ লোকসকলে গ্ৰহণ কৰে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আনৰ ওচৰত প্ৰচাৰ কৰিলে গ্ৰহণযোগ্যতা লাভ কৰিব নোৱাৰে; এজনৰ আচৰণেই গ্ৰহণযোগ্য। তেওঁ এটা উদাহৰণ উল্লেখ কৰি কয় যে যদি কোনোৱে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ওপৰত ভাষণ দিয়ে কিন্তু ইয়াক অনুশীলন নকৰে, তেন্তে তেওঁলোক নেতা হ’ব নোৱাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে নেতৃত্বৰ বাবে দলীয় কৰ্ম আৰু ধৈৰ্য্য অপৰিহাৰ্য। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কামবোৰ প্ৰদান কৰাৰ সময়ত দলৰ সদস্যসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানবোৰ বুজি পোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু অসুবিধাসমূহৰ মাজেৰে তেওঁলোকক সহায় কৰিলে তেওঁলোকৰ নেতৃত্বৰ ওপৰত আস্থা আৰু বিশ্বাস গঢ়ি তুলিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এখন মেলাত পিতৃ-মাতৃৰ হাতত ধৰি থকা এটা শিশুৰ বিষয়ে এটা শৈশৱৰ কাহিনী ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে। শিশুটোৱে পিতৃ-মাতৃয়ে হাতত ধৰি থকাটো পছন্দ কৰিছিল, য’ত নিৰাপত্তা আৰু বিশ্বাসৰ ভাৱনা নিহিত হৈ থাকে। এই বিশ্বাস নেতৃত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তি বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
কিতাপৰ বাহিৰত-৩৬০ বিকাশ
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকল ৰবট নহয় বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে অধ্যয়নৰ সৈতে আগ্ৰহৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ বিষয়ত শিক্ষা হৈছে সফলতাৰ একমাত্ৰ পথ। সামগ্ৰিক বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে শিক্ষা কেৱল পৰৱৰ্তী শ্ৰেণীলৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে নহয়, বৰঞ্চ ব্যাপক ব্যক্তিগত বিকাশৰ বাবেও জৰুৰী। অতীতৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে কেনেকৈ উদ্যান পালনৰ দৰে প্ৰাৰম্ভিক বিদ্যালয়ৰ পৰা পোৱা পাঠবোৰ অপ্ৰাসংগিক যেন লাগিছিল, কিন্তু সেইবোৰে সামগ্ৰিক বিকাশত অৰিহণা যোগায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অভিভাৱক আৰু শিক্ষকসকলক শিশুসকলক কঠোৰ শৈক্ষিক পৰিবেশত সীমাবদ্ধ নাৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো ই তেওঁলোকৰ বিকাশত বাধা দিয়ে। তেওঁ লগতে কয় যে শিশুসকলক এক মুক্ত পৰিবেশ আৰু তেওঁলোকে উপভোগ কৰা কাৰ্যকলাপৰ প্ৰয়োজন, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ অধ্যয়নৰ স্পৃহা বৃদ্ধি কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে পৰীক্ষাই জীৱনত সকলো নহয় আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলক কয় যে এই মানসিকতা গ্ৰহণ কৰিলে পৰিয়াল আৰু শিক্ষকসকলক সন্তুষ্ট কৰাত সহায়ক হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইটোও স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে তেওঁ কিতাপ পঢ়াৰ বিৰুদ্ধে কথা কোৱা নাই; বৰঞ্চ তেওঁ যিমান পাৰি সিমান জ্ঞান আহৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পৰীক্ষাই সকলো নহয়, জ্ঞান আৰু পৰীক্ষা দুটা পৃথক বস্তু।
ইতিবাচক দিশৰ সন্ধান
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে মানুহে প্ৰায়ে তেওঁলোকক দিয়া পৰামৰ্শৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। এই মানসিকতাই আনজনক সহায় কৰাৰ ক্ষমতাত বাধা দিয়ে। ইয়াৰ পৰিবৰ্তে তেওঁ আনৰ ভাল গুণবোৰ চিনাক্ত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, যেনে- ভালদৰে গান গোৱা বা ভালদৰে পোছাক পিন্ধা, আৰু এই ইতিবাচক বৈশিষ্ট্যবোৰ আলোচনা কৰা। এই পদ্ধতিয়ে প্ৰকৃত আগ্ৰহ প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলে। তেওঁ লগতে আনকো একেলগে অধ্যয়ন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাই সহায় আগবঢ়োৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লিখাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যিসকলে লিখাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলে, সেইসকলে তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাক ফলপ্ৰসূভাৱে ধৰি ৰাখিব।
আপোনাৰ বিশেষত্ব বিচাৰি উলিয়াওক
আহমেদাবাদৰ এটা ঘটনাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মনোযোগৰ অভাৱত এটি শিশুক বিদ্যালয়ৰ পৰা বহিষ্কাৰ কৰাৰ কথা আছিল, কিন্তু শিশুটিৱে এটা টিংকাৰিং পৰীক্ষাগাৰত উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰে আৰু অনন্য প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰি ৰবটিক্স প্ৰতিযোগিতাত জয়লাভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শিশুৰ অনন্য প্ৰতিভা আৰু শক্তিক চিনাক্ত কৰা তথা উৎসাহিত কৰাটো শিক্ষকৰ ভূমিকা। শ্ৰী মোদীয়ে আত্ম-প্ৰতিফলন আৰু সম্পৰ্কবোৰ বুজি পোৱাৰ বাবে এক পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে। তেওঁ শৈশৱৰ ২৫-৩০ গৰাকী বন্ধুক মনত পেলাই তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃৰ নামকে ধৰি তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ নাম লিখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। এই অনুশীলনে প্ৰায়ে প্ৰকাশ কৰে যে আমি ঘনিষ্ঠ বন্ধু বুলি গণ্য কৰা লোকসকলৰ বিষয়ে আমি কিমান কম জানো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মানুহৰ মাজত ইতিবাচক বৈশিষ্ট্য চিনাক্তকৰণ আৰু আনৰ মাজত ইতিবাচকতা বিচাৰি উলিওৱাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলাত উৎসাহিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অনুশীলন ব্যক্তিগত বিকাশৰ বাবে লাভজনক হ’ব।
নিজৰ সময় নিয়ন্ত্ৰণ কৰক, নিজৰ জীৱন নিয়ন্ত্ৰণ কৰক
সময় ব্যৱস্থাপনাৰ বিষয়ে এজন ছাত্ৰই সোধাত শ্ৰী মোদীয়ে বুজাই দিলে যে দিনটোত সকলোৰে হাতত ২৪ ঘণ্টা সময় থাকে, তথাপিও কিছুমান মানুহে বহুখিনি কাম কৰে আনহাতে কিছুমানে একোৱেই নোপোৱা যেন বুলি অনুভৱ কৰে। তেওঁ সময় ব্যৱস্থাপনাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে বহুতে নিজৰ সময় কেনেকৈ ফলপ্ৰসূভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে সেই কথা বুজি নাপায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সময় সচেতন হ’বলৈ, নিৰ্দিষ্ট কাম নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ আৰু দৈনিক অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ লগতে প্ৰত্যাহ্বানমূলক বিষয়ৰ পৰা আঁতৰি থকাতকৈ প্ৰত্যাহ্বানমূলক বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰথমে আপুনি জটিল অনুভৱ কৰা বিষয়টো কেনেকৈ বাছি ল’ব লাগে আৰু সাহসেৰে মুখামুখি হ’ব লাগে তাৰ তেওঁ এটা উদাহৰণ দাঙি ধৰে। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ দৃঢ়তাৰে গ্ৰহণ কৰি বাধাসমূহ অতিক্ৰম কৰি সফলতা লাভ কৰিব পাৰি। পৰীক্ষাৰ সময়ত বিভিন্ন চিন্তা, সম্ভাৱনা আৰু প্ৰশ্নৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা বিঘিনিৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে প্ৰায়ে নিজকে সঠিকভাৱে চিনি নাপায় আৰু শেষত বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে আড্ডা মাৰি, পঢ়া-শুনা নকৰাৰ অজুহাত দেখুৱাই। সাধাৰণ অজুহাতসমূহৰ ভিতৰত অত্যধিক ভাগৰুৱা হোৱা বা মুডত নথকাটোও অন্তৰ্ভুক্ত বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ফোনকে ধৰি এনে বিঘিনিয়ে একাগ্ৰতা আৰু শৈক্ষিক প্ৰদৰ্শনত বাধাৰ সৃষ্টি কৰে। বৰ্তমান সময়ত জীয়াই থাকক বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আটাইতকৈ মূল্যৱান বস্তুটো হ’ল বৰ্তমানৰ মুহূৰ্তটো। এবাৰ পাৰ হৈ গ’লেই নোহোৱা হৈ যায়, কিন্তু সম্পূৰ্ণৰূপে জীয়াই থাকিলে ই জীৱনৰ এক অংশ হৈ পৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে মননশীল হোৱাটো আৰু সেই মুহূৰ্তটোৰ শলাগ লোৱাটো কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, যিটো মৃদু বতাহজাকৰ দৰে অনুভৱ কৰা হয়।
ভাগ-বতৰা কৰাৰ শক্তি
নিজৰ অধ্যয়ন পৰিচালনা কৰাৰ সময়ত উদ্বেগ আৰু হতাশাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বিষয়ত শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে হতাশাৰ সমস্যাটো প্ৰায়ে পৰিয়ালৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হৈ ক্ৰমান্বয়ে সামাজিক যোগাযোগৰ পৰা আঁতৰি যোৱাৰ পৰাই আৰম্ভ হয়। তেওঁ আভ্যন্তৰীণ দ্বন্দ্ব বৃদ্ধি ৰোধ কৰিবলৈ মুকলিকৈ প্ৰকাশ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰম্পৰাগত পৰিয়ালৰ গাঁথনিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত পৰিয়ালৰ সদস্যৰ সৈতে মুকলি যোগাযোগে চাপ মুক্ত ভালভৰ দৰে কাম কৰে, যাৰ ফলত আৱেগিক পৰিৱেশ ৰোধ হয়। তেওঁ বৰ্ণনা কৰে যে তেওঁৰ শিক্ষকসকলে তেওঁৰ হাতৰ আখৰ উন্নত কৰাৰ বাবে কেনেদৰে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছিল, যিয়ে তেওঁক গভীৰভাৱে চুই গৈছিল আৰু শিক্ষকসকলৰ প্ৰকৃত যত্নৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। এই যত্ন আৰু মনোযোগে এজন ছাত্ৰৰ মংগল আৰু শৈক্ষিক প্ৰদৰ্শনত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
আপোনাৰ আগ্ৰহক অনুসৰণ কৰক
শিশুসকলৰ ওপৰত অভিভাৱকসকলে কিছুমান বিশেষ কেৰিয়াৰ বাছি লোৱাৰ হেঁচা দিয়া বিষয়টোও আলোকপাত কৰে মোদীয়ে। তেওঁ কয় যে অভিভাৱকৰ আশা প্ৰায়ে নিজৰ সন্তানক আনৰ সৈতে তুলনা কৰাৰ ফলত উদ্ভৱ হয়, যিয়ে তেওঁলোকৰ ইগো আৰু সামাজিক মৰ্যাদাক আঘাত কৰিব পাৰে। তেওঁ অভিভাৱকসকলক সকলোতে নিজৰ সন্তানক আৰ্হি হিচাপে দেখুৱাব নালাগে বৰঞ্চ তেওঁলোকৰ গুণক ভালপোৱা আৰু গ্ৰহণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিব লাগে। স্কুলৰ পৰা বহিষ্কাৰ হোৱাৰ উপক্ৰম হোৱা সত্ত্বেও ৰবটিক্সত পাৰদৰ্শিতা প্ৰদৰ্শন কৰা শিশুৰ পূৰ্বৰ উদাহৰণ দি তেওঁ প্ৰতিটো শিশুৰ যে অনন্য প্ৰতিভা আছে সেই কথা সদৰি কৰে। তেওঁ ক্ৰিকেট কিংবদন্তি শচীন টেণ্ডুলকাৰৰ উদাহৰণো দাঙি ধৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অভিভাৱকসকলক শৈক্ষিকভাৱে প্ৰৱল নহ’লেও সন্তানৰ শক্তিক চিনি পাবলৈ আৰু লালন-পালন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ দক্ষতা বিকাশৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী নহ’লে দক্ষতা বিকাশ বিভাগক বাছি ল’লেহেঁতেন বুলি উল্লেখ কৰে। সন্তানৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি পিতৃ-মাতৃয়ে হেঁচা লাঘৱ কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিব পাৰে।
বিৰতি লওক, প্ৰতিফলিত কৰক, পুনৰ আৰম্ভ কৰক
বিভিন্ন ধ্বনি চিনাক্তকৰণত মনোনিৱেশ কৰিলে একাগ্ৰতাত কেনেদৰে সহায়ক হ’ব পাৰে সেই বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ শ্বেয়াৰ কৰে যে প্ৰাণায়ামৰ দৰে শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ ব্যায়ামৰ অভ্যাস কৰিলে এক বেলেগ ধৰণৰ শক্তিৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে, যিয়ে উদ্বেগ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুয়োটা নাকৰ ফুটাৰে উশাহ-নিশাহৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ কৌশল ব্যাখ্যা কৰে, যিয়ে কেইছেকেণ্ডমানৰ ভিতৰতে শৰীৰ নিয়ন্ত্ৰণত অনাত সহায় কৰিব পাৰে। তেওঁ বুজাই দিয়ে যে কেনেকৈ ধ্যান আৰু শ্বাস-প্ৰশ্বাস নিয়ন্ত্ৰণ শিকিলে মানসিক চাপ হ্ৰাস পাব পাৰে আৰু মনোনিৱেশ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
আপোনাৰ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰক, লক্ষ্যত উপনীত হওক
ইতিবাচক হৈ থকা আৰু সৰু সৰু জয়ত সুখ বিচাৰি পোৱাৰ ধাৰণাক উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে কেতিয়াবা নিজৰ চিন্তা বা আনৰ প্ৰভাৱৰ বাবে মানুহ নেতিবাচক হৈ পৰে। দশম শ্ৰেণীত ৯৫% লাভৰ লক্ষ্য ৰাখিও ৯৩% লাভ কৰা ছাত্ৰ এজনৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক সফল বুলি গণ্য কৰি উচ্চ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ বাবে ছাত্ৰজনক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে লক্ষ্যসমূহ অভিলাষী হোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে বাস্তৱসন্মতো হ’ব লাগে। শ্ৰী মোদীয়ে কৃতিত্বক ইতিবাচক দৃষ্টিকোণৰ পৰা চোৱা, নিজৰ শক্তি বুজিবলৈ, লক্ষ্যৰ ওচৰ চাপিবলৈ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ ল’বলৈ উৎসাহিত কৰে।
প্ৰতিগৰাকী শিশুৱেই অনন্য
পৰীক্ষাৰ সময়ত সুস্বাস্থ্য বজাই ৰখা বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰাথমিক বিষয়টো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ওপৰত কম আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ ওপৰত বেছি। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বহু অভিভাৱকে কলাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত শিশুৰ আগ্ৰহ থকাৰ পিছতো অভিযান্ত্ৰিক বা চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ দৰে নিৰ্দিষ্ট কেৰিয়াৰ গঢ়িবলৈ সন্তানক হেঁচা প্ৰয়োগ কৰে। এই অহৰহ হেঁচাত শিশুটিৰ জীৱনটো মানসিক চাপৰ সৃষ্টি হয়। তেওঁ অভিভাৱকসকলক তেওঁলোকৰ সন্তানৰ ক্ষমতা আৰু আগ্ৰহক বুজিবলৈ আৰু চিনি পাবলৈ, তেওঁলোকৰ অগ্ৰগতি নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু সহায় আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনায়। উদাহৰণস্বৰূপে, যদি কোনো শিশুৱে খেলৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে, তেন্তে অভিভাৱকে তেওঁলোকক ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান চাবলৈ লৈ গৈ উৎসাহিত আৰু প্ৰেৰণা দিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষকসকলকো সম্বোধন কৰি এনে পৰিৱেশ সৃষ্টি নকৰিবলৈ আহ্বান জনায় য’ত কেৱল শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শন কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়েহে মনোযোগ লাভ কৰে আনহাতে আনসকলে অৱহেলিত হয়। তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক তুলনা নকৰা আৰু প্ৰতিগৰাকী শিশুৰ অনন্য ক্ষমতাক উৎসাহিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক উন্নতিৰ বাবে চেষ্টা কৰি ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সোঁৱৰাই দিয়ে, কিন্তু এইটোও স্বীকাৰ কৰে যে জীৱনত শিক্ষাই সৰ্বস্ব নহয়।
আত্ম-প্ৰেৰণা
আত্মপ্ৰেৰণা বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেতিয়াও নিজকে পৃথক নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দি চিন্তা-চৰ্চা ভাগ-বতৰা কৰা আৰু পৰিয়াল বা জ্যেষ্ঠসকলৰ পৰা প্ৰেৰণা বিচৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তুলিবলৈ আৰু সাফল্যৰ ভাৱ উপভোগ কৰিবলৈ তেওঁ ১০ কিলোমিটাৰ চাইকেল চলোৱাৰ দৰে সৰু সৰু লক্ষ্যৰে নিজকে প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে নিজৰ সৈতে কৰা এই সৰু সৰু পৰীক্ষাবোৰে ব্যক্তিগত সীমাবদ্ধতা অতিক্ৰম কৰি বৰ্তমানত জীয়াই থকাত সহায় কৰে, অতীতক অতীত হৈ থাকিবলৈ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ জনসাধাৰণৰ পৰা, ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে। তেওঁ শ্বেয়াৰ কৰে যে তেওঁ "পৰীক্ষা পে চৰ্চা" ৰচনা কৰাৰ সময়তে নিজৰ গাঁৱৰ অজয়ৰ দৰে ব্যক্তিয়ে ইয়াক নিজৰ কবিতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। ইয়াৰ ফলত তেওঁ এনে কাম অব্যাহত ৰখা উচিত বুলি অনুভৱ কৰে, কিয়নো আমাৰ চৌপাশে বহুতো প্ৰেৰণাৰ উৎস আছে। কথাবোৰ আভ্যন্তৰীণ কৰাৰ বিষয়ে সোধাত শ্ৰী মোদীয়ে পৰামৰ্শ দিয়ে যে কেৱল পৰামৰ্শৰ চিন্তা, যেনে সোনকালে সাৰ পোৱা, কাৰ্যকৰী অবিহনে যথেষ্ট নহয়। তেওঁ শিক্ষিত নীতিসমূহ ব্যৱহাৰিকভাৱে প্ৰয়োগ কৰা আৰু ব্যক্তিগত পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ জৰিয়তে নিজকে পৰিশোধন কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃষ্টান্ত দেখুৱাইছিল যে নিজকে পৰীক্ষাগাৰ কৰি এই নীতিসমূহ পৰীক্ষা কৰি সঁচা অৰ্থত এই নীতিসমূহৰ আত্মসাৎ আৰু উপকৃত হ’ব পাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বেছিভাগ মানুহেই নিজতকৈ আনৰ লগত প্ৰতিযোগিতা কৰে, প্ৰায়ে নিজকে কম সক্ষম লোকৰ লগত তুলনা কৰে, যাৰ ফলত হতাশাৰ সৃষ্টি হয়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আত্মপ্ৰতিযোগিতাই অদম্য আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তোলে, আনহাতে নিজকে আনৰ লগত তুলনা কৰিলে নিৰুৎসাহিত হ’ব পাৰে।
ইন্ধন হিচাপে বিফলতা
বিফলতাক কেনেকৈ অতিক্ৰম কৰিব পাৰি সেই বিষয়ত শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে দশম বা দ্বাদশ শ্ৰেণীত ৩০-৪০% ছাত্ৰ-ছাত্ৰী বিফল হ’লেই জীৱনৰ অন্ত নপৰে। তেওঁ জীৱনত সফল হ’ম নে কেৱল শৈক্ষিক দিশত সফল হ’ম সেইটো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁ ব্যৰ্থতাৰ পৰা নিজে শিক্ষা লোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, ক্ৰিকেটক উদাহৰণ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰে য’ত খেলুৱৈয়ে নিজৰ ভুল পৰ্যালোচনা কৰে আৰু উন্নতিৰ বাবে চেষ্টা কৰে। কেৱল পৰীক্ষাৰ দৃষ্টিৰে নহয়, জীৱনটোক সামগ্ৰিকভাৱে চোৱাৰ আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিভিন্ন ক্ষমতাসম্পন্ন ব্যক্তিসকলৰ প্ৰায়ে অসাধাৰণ শক্তি থাকে আৰু সকলোৰে অনন্য সামৰ্থ্য আছে। তেওঁ কেৱল শৈক্ষিক কৃতিত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াতকৈ এই শক্তিসমূহৰ ওপৰত কাম কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে কেৱল শৈক্ষিক নম্বৰেই নহয়, মানুহৰ জীৱন আৰু সামৰ্থ্যই সফলতাৰ কথা কয়।
প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰত নিয়ন্ত্ৰণ কৰা
প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক আৰু প্ৰভাৱশালী যুগত আমি সকলো সৌভাগ্যৱান বুলি দোঁহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰযুক্তিৰ পৰা আঁতৰি থকাৰ প্ৰয়োজন নাই, বৰঞ্চ ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে ব্যক্তিসকলে নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে যে তেওঁলোকে নিজৰ সময় অনুৎপাদনশীল কামত ব্যয় কৰে নে নিজৰ স্বাৰ্থৰ গভীৰতালৈ ডুব যায়। এনে কৰিলে প্ৰযুক্তি ধ্বংসাত্মক নহয়, সৃষ্টিশীল শক্তি হৈ পৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে গৱেষক আৰু উদ্ভাৱকসকলে সমাজৰ উন্নতিৰ বাবে প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰে। তেওঁ মানুহক প্ৰযুক্তি বুজিবলৈ আৰু অনুকূলভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
যিকোনো কামত নিজৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি কেনেকৈ দিব লাগে বুলি সোধাত শ্ৰী মোদীয়ে নিৰন্তৰ উন্নতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি কয় যে নিজৰ শ্ৰেষ্ঠ কাম কৰাৰ প্ৰথম চৰ্ত হ’ল কালিৰ তুলনাত ভাল হ’বলৈ চেষ্টা কৰা।
পিতৃ-মাতৃক কেনেকৈ পতিয়ন নিয়াব?
পৰিয়ালৰ পৰামৰ্শ বা ব্যক্তিগত স্বাৰ্থ অনুসৰণ কৰাৰ মাজত যিকোনো এটা বাছি লোৱাৰ দ্বিধাবোধক সম্বোধন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে পৰিয়ালৰ পৰামৰ্শক স্বীকাৰ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শ কেনেকৈ আগবাঢ়িব লাগে বুলি সুধি আৰু তেওঁলোকৰ সহায় বিচাৰি তেওঁলোকক বুজাই দিয়াটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰকৃত আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰি আৰু বিকল্প বিকল্পসমূহৰ বিষয়ে সন্মানজনকভাৱে আলোচনা কৰি পৰিয়ালসমূহে ক্ৰমান্বয়ে নিজৰ আকাংক্ষাক বুজিব পাৰে আৰু সমৰ্থন কৰিব পাৰে।
পৰীক্ষাৰ চাপৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা
ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে সময়মতে পৰীক্ষাৰ কাগজ শেষ নকৰা, মানসিক চাপ আৰু হেঁচাত পৰাৰ সাধাৰণ বিষয়টো আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংক্ষিপ্ত উত্তৰ লিখিবলৈ আৰু সময় ফলপ্ৰসূভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ শিকিবলৈ পূৰ্বৰ পৰীক্ষাৰ কাগজৰ সৈতে পুংখানুপুংখ অনুশীলনৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ অধিক কষ্টৰ প্ৰয়োজন হোৱা প্ৰশ্নত মনোনিৱেশ কৰা আৰু কঠিন বা নজনা প্ৰশ্নত বেছি সময় খৰচ নকৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে নিয়মীয়া অনুশীলনে পৰীক্ষাৰ সময়ত সময় ভালদৰে ব্যৱস্থাপনা কৰাত সহায় কৰে।
প্ৰকৃতিৰ যত্ন লোৱা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনক সম্বোধন কৰি যুৱ প্ৰজন্মক ইয়াৰ প্ৰতি উদ্বিগ্নতাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ বহু উন্নয়নৰ ফলত শোষণৰ সংস্কৃতিৰ সৃষ্টি হৈছে, য’ত মানুহে পৰিৱেশ সুৰক্ষাতকৈ ব্যক্তিগত লাভক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰকৃতিক সুৰক্ষা আৰু লালন-পালন কৰা জীৱনশৈলীক প্ৰসাৰিত কৰা মিচন লাইফ (Lifestyle for Environment)ৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক প্ৰথাৰ বিষয়ে শ্বেয়াৰ কৰে। যেনে-মা ধৰিত্ৰীৰ ওচৰত ক্ষমা বিচৰা আৰু প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰা গছ-গছনি আৰু নদীক পূজা কৰা। তেওঁ "এক পেড় মা কে নাম" অভিযানৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যিয়ে মানুহক মাতৃৰ স্মৃতিত গছ ৰোপণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। এই পদক্ষেপে মোহ আৰু মালিকীস্বত্বৰ ভাৱনাক লালন-পালন কৰে, যাৰ ফলত প্ৰকৃতিৰ সুৰক্ষা হয়।
নিজৰ সেউজ স্বৰ্গৰ বিকশিত কৰা
শ্ৰী মোদীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক নিজাকৈ গছ ৰোপণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি পানী দিয়াৰ বাবে ব্যৱহাৰিক পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। তেওঁ গছজোপাৰ কাষত পানীৰে ভৰা মাটিৰ পাত্ৰ এটা ৰাখি মাহত এবাৰ পুনৰ ভৰোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। এই পদ্ধতিয়ে ন্যূনতম পানী ব্যৱহাৰ কৰি গছজোপা সোনকালে বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with students during Pariksha Pe Charcha 2025
The United Nations declared 2023 as the ‘International Year of Millets’ and promoted it across the world on a proposal from India: PM
Seasonal fruits must be eaten, food must be chewed properly, right food must be eaten at the right time: PM
Absence of illness doesn't mean we are healthy, focus on wellness: PM
One should prepare oneself for pressure concentrating on task at hand: PM
We should continue to strive for better, fight our own battles, find stillness within: PM
Be an example, don't demand respect command respect, lead by doing not demanding: PM
Students are not robots, studies are for holistic development, they should have freedom to explore their passions: PM
Exams are not everything, knowledge and exams are not the same thing: PM
The habit of writing should be developed: PM
Discover and nurture each student’s unique talent, look for positivity: PM
We all have the same 24 hours, it's about managing our time wisely: PM
Focus on the Present, share your feelings with your loved ones: PM
Don't compare your children with others,understand your children to support their passion, find your child’s strengths: PM
Learn to listen, Right Breathing is the key: PM
Every child is unique, know their dreams, guide their journey, be their support: PM
Avoid comparing students, don't criticise students publicly, encourage and praise to motivate them: PM
Challenge yourself, defeat your past, thrive in the present: PM
Listen, Question, Understand, Apply, compete with yourself: PM
Convert your failures into opportunities: PM
Use technology wisely not fearfully, technology should be utilised optimally: PM
We should not exploit nature but protect and nurture our Environment showing our gratitude, Ek Ped Maa ke Naam is one such initiative: PM
10 FEB 2025 3:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with students at Sunder Nursery, New Delhi today during the 8th edition of Pariksha Pe Charcha (PPC). The Prime Minister in an informal interaction with the students from across the country discussed a host of topics. He distributed sweets made of Til (sesame) which is traditionally served during winters to keep the body warm.
Nourish to Flourish
On the topic of Nutrition, Shri Modi remarked that the United Nations had declared 2023 as the ‘International Year of Millets’ and promoted it across the world on a proposal from India. He added that the Government of India strongly urged that there should be a lot of awareness regarding nutrition, as proper nutrition helps prevent many diseases. The Prime Minister highlighted that Millets were known as a superfood in India. He added that in India, most things like crops, fruits were linked to our heritage and cited an example where every new crop or season was dedicated to God and festivals were celebrated in most places across India. He further mentioned that the offerings to the God were distributed as Prasad. Shri modi urged the children to eat seasonal fruits. He encouraged the children to avoid Junk food, oily food and food products made of Maida. Touching upon the importance of how to eat food correctly, the Prime Minister encouraged the children to chew their food at least 32 times before swallowing. He also shared tips to the children to take small sips of water and savor its taste, whenever they drink water. On the topic of eating the right food at the right time, Shri Modi citing the example of farmers, said that they had a hearty breakfast in the morning before going to the fields and completed their supper before the sunset. He encouraged the students to follow similar healthy habits.
Nutrition and wellness
Discussing Wellness, the Prime Minister underlined that absence of wellness does not mean that one is healthy, and urged the children to focus on wellness. He added that the right amount of sleep was important to ensure the fitness and wellness of the body. He mentioned that there were many research projects being conducted on the importance of sleep in human wellness. Shri Modi, stressing on the importance of sunlight for the human body, encouraged the children to cultivate a daily habit of soaking in the morning sunlight for a few minutes. He also told them to take deep breaths standing under a tree right after the sunrise. The Prime Minister summed it up by informing that for an individual to progress in life, the importance of nutrition lies in what, when, how and why one eats.
Mastering Pressure
On the topic of Mastering Pressure, the Prime Minister remarked that it is unfortunate how our society has ingrained the idea that not scoring high marks in school exams like 10th or 12th means life is ruined. This, he said, added to the pressure on the children. Citing a reference to the batsman’s concentration on the ball in a cricket match, Shri Modi encouraged the children to evade the outside pressure like the batsman and focus and concentrate on their studies only which would help them overcome the pressure.
Challenge Yourself
Asking the students to be well prepared and keep challenging themselves every time, the Prime Minister remarked that many people do not fight their own battles against themselves. He remarked on the importance of self-reflection, urging individuals to frequently ask themselves what they can become, achieve, and what actions will bring them satisfaction. He highlighted that one's focus should not be swayed by daily external influences like newspapers or TV, but rather should be steadily cultivated over time. The Prime Minister pointed out that many people often let their minds wander without direction. He advised them not to be frivolous in their decisions and make up their mind to find stillness on something which will help them to tackle the challenges.
The Art of Leadership
On being asked by a student to share tips on effective leadership, Shri Modi said that outer appearance does not define a leader but a leader is one who leads by setting an example for others. To achieve this, he said that individuals must change themselves, and their behavior should reflect this change. “Leadership is not imposed, but accepted by those around you”, said the Prime Minister. He remarked that preaching to others will not earn acceptance; it is one's behavior that is accepted. He cited an example, noting that if one gives a speech on cleanliness but does not practice it, they cannot be a leader. Shri Modi emphasised that teamwork and patience are essential for leadership. He underlined that when delegating tasks, it is important to understand the challenges faced by the team members and helping them through difficulties will build their confidence and trust in leadership. The Prime Minister illustrated this by sharing a childhood story about a child holding a parent's hand at a fair. The child preferred the parent to hold their hand, ensuring a sense of security and trust. This trust is a significant strength in leadership, he emphasised.
Beyond Books - 360º Growth
On the topic of balancing hobbies with studies, while the general belief is that academics is the only path to success, the Prime Minister stated that students are not robots and emphasized the importance of holistic development. He noted that education is not solely for advancing to the next class but for comprehensive personal growth. Reflecting on the past, he highlighted how the lessons from early schooling like gardening might have seemed irrelevant, but they contribute to overall development. The Prime Minister urged parents and teachers not to confine children to a rigid academic environment, as this stunts their growth. He added that Children need an open environment and activities they enjoy, which in turn enhances their studies. He emphasized that exams are not everything in life, and told students that adopting this mindset will help convince families and teachers. The Prime Minister also clarified that he is not advocating against reading books; rather, he emphasized the importance of acquiring as much knowledge as possible. He remarked that exams are not everything and that knowledge and exams are two different things.
Finding Positives
The Prime Minister remarked that people often question advice given to them, wondering why it was said and if it reflects a flaw in them. This mentality hinders one’s ability to help others. Instead, he advised identifying the good qualities in others, such as singing well or dressing neatly, and discussing these positive traits. This approach shows genuine interest and builds rapport. He further suggested offering assistance by inviting others to study together. The Prime Minister also highlighted the importance of developing the habit of writing. He noted that those who develop the habit of writing would capture their thoughts effectively.
Find your Uniqueness
Recounting an incident in Ahmedabad where a child was about to be expelled from school for lack of attention, the Prime Minister said however, the child excelled in a tinkering lab and won a robotics competition, showcasing unique strengths. The Prime Minister emphasized that it is the teacher's role to recognize and nurture unique talents and strengths of children. Shri Modi proposed an experiment for self-reflection and understanding relationships. He suggested recalling 25-30 childhood friends and writing their full names, including their parents' names. This exercise often reveals how little we know about those we consider close friends. The Prime Minister encouraged identifying positive traits in people and cultivating the habit of finding positivity in others. This practice, he noted, would be beneficial for personal growth.
Master your time, Master your life
On being asked by a student about time management, Shri Modi pointed out that everyone has 24 hours in a day, yet some people accomplish a lot while others feel nothing is achieved. He highlighted the importance of time management, noting that many lack an understanding of how to utilize their time effectively. The Prime Minister advised being mindful of time, setting specific tasks, and reviewing progress daily. He also emphasized the importance of focusing on subjects that are challenging rather than avoiding them. He cited an example of how to take up the subject which one feels difficult first and tackle it head on. By taking on these challenges with determination, individuals can overcome obstacles and achieve success. Addressing the issue of distractions caused by various ideas, possibilities, and questions during exam time, the Prime Minister remarked that students often do not truly know themselves and engage in conversations with friends, making excuses for not studying. He noted that common excuses include being too tired or not in the mood. The Prime Minister highlighted that such distractions, including those from phones, hinder focus and academic performance.
Live in the moment
The Prime Minister emphasized that the most valuable thing is the present moment. Once it passes, it is gone, but if lived fully, it becomes a part of life. He highlighted the importance of being mindful and appreciating the moment, such as noticing a gentle breeze.
The Power of Sharing
On the topic of Coping with anxiety and depression while managing their studies, Shri Modi said the issue of depression often starts with feeling disconnected from family and gradually withdrawing from social interactions. He emphasized the importance of expressing inner dilemmas openly to prevent them from escalating. The Prime Minister highlighted the traditional family structure, where open communication with family members acted as a pressure release valve, preventing emotional build-up. He reflected on how his teachers worked hard to improve his handwriting, which deeply touched him and emphasized the impact of genuine care from educators. The Prime Minister noted that this care and attention can greatly influence a student's well-being and academic performance.
Follow your interests
Shri Modi addressed parental pressure on children to choose certain careers. He remarked that parents' expectations often stem from comparing their children to others, which can hurt their ego and social status. He advised parents not to showcase their children as models everywhere, but to love and accept their strengths. He cited the previous example of a child who excelled in robotics after being on the verge of expulsion from school, illustrating that every child has unique talents. He also cited the example of cricket legend Sachin Tendulkar. The Prime Minister encouraged parents to recognize and nurture their children's strengths, even if they are not academically inclined. He emphasized the importance of skill development and mentioned that he would have chosen the Skill Development Department if he were not the Prime Minister. By focusing on their children's abilities, parents can reduce the pressure and help them thrive.
Pause, Reflect, Reset
The Prime Minister illustrated how focusing on identifying different sounds can help in concentrating. He shared that practicing breathing exercises, such as Pranayama, can generate a different kind of energy, helping to manage anxiety. The Prime Minister provided a technique to balance breathing through both nostrils, which can bring the body under control in seconds. He mentioned how learning about meditation and breath control can alleviate stress and help maintain focus.
Realising your potential, Achieving targets
Addressing the concern of staying positive and finding happiness in small victories, Shri Modi highlighted that sometimes people become negative due to their own thoughts or the influence of others. Interacting with a student who aimed for 95% in the 10th grade but achieved 93%, which led to disappointment, the Prime Minister considered this a success and congratulated the student for setting a higher target. He emphasized that targets should be ambitious yet realistic. Shri Modi encouraged viewing achievements from a positive perspective, understanding one's strengths, and appreciating the effort put into reaching close to the target.
Every Child is Unique
On the topic of maintaining good health during exams, the Prime Minister remarked that the primary issue lies less with students and more with their families. He highlighted that many parents pressure their children to pursue specific careers, like engineering or medicine, despite the child's interests in fields like art. This constant pressure leads to a life of stress for the child. He urged parents to understand and recognize their children's abilities and interests, monitor their progress, and provide support. For instance, if a child shows interest in sports, parents should encourage and motivate them by taking them to watch sports events. The Prime Minister also addressed teachers, urging them to avoid creating an environment where only top-performing students receive attention while others are neglected. He emphasized the importance of not comparing students and encouraging each child's unique abilities. He reminded the students to strive for improvement and perform well, but also recognize that academics is not everything in life.
Self - Motivation
On the topic of self- motivation, the Prime Minister advised never to isolate oneself and emphasized the importance of sharing thoughts and seeking motivation from family or seniors. He suggested challenging oneself with small goals, such as cycling 10 kilometers, to build confidence and enjoy the sense of accomplishment. Shri Modi highlighted that these small experiments with oneself help overcome personal limitations and live in the present, allowing the past to remain in the past. The Prime Minister stated that he finds motivation from the people - 140 crore Indians. He shared that while he authored "Pariksha Pe Charcha," individuals like Ajay in their villages are transforming it into their poetry. This makes him feel that he should continue such work, as there are many sources of motivation around us. On being asked about Internalising things, Shri Modi advised that merely contemplating advice, such as waking up early, is not enough without implementation. He emphasized the importance of applying learned principles practically and refining oneself through personal experimentation. The Prime Minister illustrated that by making oneself a laboratory and testing these principles, one can truly assimilate and benefit from them. Shri Modi highlighted that most people compete with others rather than themselves, often comparing themselves to those who may be less capable, which leads to disappointment. He emphasized that self-competition builds unwavering confidence, whereas comparing oneself to others can cause discouragement.
Failure as fuel
On the topic of how to overcome failure, Shri Modi remarked that even if 30-40% of students fail in their 10th or 12th grades, life does not come to an end. He emphasized the importance of deciding whether to succeed in life or only in academics. He advised making failures one's teacher, using cricket as an example where players review their mistakes and strive for improvement. The Prime Minister urged viewing life holistically, not just through the lens of exams. He highlighted that differently-abled individuals often possess extraordinary strengths and that everyone has unique capabilities. He stressed the importance of working on these strengths rather than focusing solely on academic achievements. He stated that in the long run, it is one's life and abilities that speak for success, not just academic marks.
Mastering Tech
Emphasising that we are all fortunate, and especially so in an era where technology is widespread and impactful, the Prime Minister remarked that there is no need to shy away from technology, but instead, individuals should determine whether they spend their time on non-productive activities or delve deeper into their interests. By doing so, technology will become a strength rather than a destructive force. Shri Modi highlighted that researchers and innovators develop technology for the betterment of society. He urged people to understand and optimally utilize technology.
On being asked how to give one's best in any task, Shri Modi emphasized the importance of continuous improvement, stating that the first condition for doing one's best is to strive to be better than yesterday.
How to Convince Your parents?
Addressing the dilemma of choosing between following family advice or personal interests, Shri Modi remarked that it's important to acknowledge family suggestions and then persuade them by asking how to proceed with their advice and seeking their assistance. By showing genuine interest and discussing alternative options respectfully, families may gradually understand and support one's aspirations.
Dealing with Exam Pressure
Discussing the common issue of students not finishing their exam papers on time, leading to stress and pressure, the Prime Minister advised thorough practice with previous exam papers to learn how to write concise answers and manage time effectively. He highlighted the importance of focusing on questions that require more effort and not spending too much time on questions that are difficult or unfamiliar. He emphasized that regular practice helps in better time management during exams.
Caring for Nature
The Prime Minister addressed climate change and commended the young generation for their concern about it. He noted that much of the development in the world has led to a culture of exploitation, where people prioritize personal gain over environmental protection. Shri Modi mentioned Mission LIFE (Lifestyle for Environment), which promotes a lifestyle that protects and nurtures nature. He shared cultural practices in India, such as apologizing to Mother Earth and worshipping trees and rivers, which demonstrate respect for nature. He also highlighted the campaign "Ek Ped Maa ke Naam," encouraging people to plant trees in memory of their mothers. This initiative fosters a sense of attachment and ownership, leading to the protection of nature.
Growing your own Green Paradise
Shri Modi encouraged the students to plant their own trees and suggested practical tips for watering them. He advised placing a clay pot filled with water next to the tree and refilling it once a month. This method helps the tree grow quickly with minimal water usage. The Prime Minister congratulated everyone and expressed his gratitude for their participation.