प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीद्वारा “परीक्षा पे चर्चा 2025” मा विद्यार्थीहरूसँग संवाद
संयुक्त राष्ट्रद्वारा 2023 लाई “अन्तरराष्ट्रिय श्रीअन्न वर्ष” घोषित गर्दै भारतको प्रस्तावमा विश्वभरी यसलाई प्रोत्साहित गरियो : पीएम
मौसमी फल खानुपर्दछ, राम्ररी चपाउनु पर्दछ, सही खाना सही समयमा खानु पर्दछ : पीएम
बिमार छैन भन्नुको अर्थ स्वस्थ छौं भन्ने हुँदैन, आरोग्यतामाथि ध्यान दिनुपर्दछ : पीएम
हातमा रहेको काममाथि एकाग्र बन्दै आफूलाई चापको निम्ति तयार पार्नु पर्दछ : पीएम
उत्तम बन्ने सङ्घर्ष जारी राख्नुपर्दछ, आफ्नो लडाई आफै लड्नुपर्दछ, आफूभित्र स्थिरता खोज्नुपर्दछ : पीएम
उदाहरण बन्नुपर्दछ, सम्मानको माग वा आदेश दिनु होइन, मागेर होइन, गरेर देखाउनु पर्दछ : पीएम
विद्यार्थीहरू रोबोट होइनन्, अध्ययन सर्वाङ्गीण विकासको निम्ति हो, उनीहरूले आफ्नो रुचिको खोज गर्ने स्वतन्त्रता हुनुपर्दछ : पीएम
परीक्षा सबैथोक होइन, ज्ञान र परीक्षा एकै होइन : पीएम
लेख्ने बानी विकास गर्नुपर्दछ : पीएम
प्रत्येक विद्यार्थीको विशिष्ट प्रतिभाको खोज गरी पोषित गर्नुपर्दछ, सकारात्मकतातर्फ हेर्नुपर्दछ : पीएम
हामी सबैसँग 24 घण्टा हुन्छ, कुरा विवेकले समयको प्रबन्धन गर्ने हुनुपर्दछ : पीएम
वर्तमानमाथि ध्यान दिनु पर्दछ, आफ्नो विचार आफ्ना प्रियहरूसँग साझा गर्नुपर्दछ : पीएम
आफ्नो सन्तानको तुलना अरूसँग गर्नुभएन, आफ्नो सन्तानलाई बुझ्दै उनीहरूको रुचिलाई सहयोग गर्नुपर्दछ, आफ्नो सन्तानको शक्तिको खोज गर्नुपर्दछ : पीएम
सुन्न सिक्नु पर्दछ, सही तरिकाले सास फेर्नु यसको कुञ्जी हो : पीएम
प्रत्येक बालक विशिष्ट छन्, उनीहरूको सपनालाई बुझी उनीहरूको यात्रामा मार्गदर्शन गर्नुपर्दछ, उनीहरूको सहयोग बन्नुपर्दछ : पीएम
विद्यार्थीहरूलाई तुलना गर्नबाट जोगिनु पर्दछ, विद्यार्थीहरूलाई सार्वजनिक रूपमा आलोचना गर्नु भएन, प्रोत्साहित अनि सराहना गर्दै प्रेरित गर्नुपर्दछ : पीएम
आफूलाई चुनौती दिई विगतलाई परास्त गरी वर्तमानमा जिउनु पर्दछ : पीएम
आफैलाई सुन्ने, प्रश्न गर्ने, लागू गर्ने अनि प्रतिस्पर्धा गर्ने गर्नुपर्दछ : पीएम
आफ्नो विफलतालाई अवसरमा परिणत गर्नुपर्दछ : पीएम
प्रविधिको उपयोग भयद्वारा नभएर विवेकले गर्नुपर्दछ, प्रविधिलाई इष्टतम रूपमा उपयोग गर्नुपर्दछ : पीएम
हामीले प्रकृतिको दोहन नगरेर कृतज्ञता व्यक्त गर्दै पर्यावरणको पोषण अनि संरक्षण गर्नुपर्दछ, “एक पेड मा के नाम” यस्तै एउटा पहल हो : पीएम
10 FEB 2025 3:14PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले “परीक्षा पे चर्चा (पीपीसी)”को आठौं संस्करणमा आज नयाँ दिल्लीको सुन्दर नर्सरीका विद्यार्थीहरूसँग संवाद गरे। प्रधानमन्त्रीले देशभरीका विद्यार्थीहरूसँग अनौपचारिक संवादमा विविध विषयमाथि चर्चा गरे। उनले यस अवसरमा तिल मिठाई पनि वितरण गरे, जुन पारम्परिक रूपमा हिउँदमा जिउ न्यानो बनाउन खाने गरिन्छ।
सफल बन्न पोषण
पोषण विषयमाथि बोल्दै संयुक्त राष्ट्रले वर्ष 2023 लाई “अन्तरराष्ट्रिय श्रीअन्न वर्ष” घोषित गर्दै विश्वभरी भारताको प्रस्तावमा यसलाई प्रोत्साहित गरेको प्रधानमन्त्री मोदीले बताए। पोषणले नै धेरै रोगको रोकथाम गर्ने हुँदा भारत सरकारले पोषणको सम्बन्धमा व्यापक जागरूकता आवश्यक रहेको कुरा आग्रह गरेको उनले बताए। भारतमा श्रीअन्नलाई सुपरफूडको रूपमा मान्यता प्राप्त रहेको उनले बताए। भारतमा फसल, फल हाम्रो विरासतसँग जोडिएको उल्लेख गर्दै प्रत्येक नयाँ फसल वा मौसम भगवानलाई समर्पित रहने र देशको अधिकांश भागमा उत्सव मनाइने गरेको उदाहरण दिए। यसका साथै भगवानलाई चढाइने भोग प्रसादको रूपमा वितरण गर्ने गरिएको पनि उनले बताए। विद्यार्थीहरूलाई मौसम अनुसारको फल खान प्रेरित गर्दै जङ्क फूड, तेलसरीका खाद्य पदार्थ अनि मैदाबाट तयार गरिएको खाद्य पदार्थ नखान उनले प्रोत्साहित गरे। सही तरिकाले खाना खानुको महत्त्वबारे बोल्दै प्रधानमन्त्रीले खाना खाँदा निल्नअघि कम्तिको पनि 32 पटक चपाउन आवश्यक रहेको बताए। पानी पिउँदा पनि हल्का चुस्की लिएर त्यसको स्वादको आनन्द लिनुपर्ने उनले बताए। सही समयमा सही खाना खाने विषयमा बोल्दै उनले कृषकहरूको उदाहरण दिए, जहाँ खेतमा काम गर्न जानअघि उनीहरूले भरपेट खाने र बेलुकीको खाना पनि घाम अस्ताउनअघि नै खाइसक्ने गर्दछन्। यस्तै बानी विद्यार्थीहरूले पनि पालन गर्न उनले प्रोत्साहित गरे।
पोषण अनि आरोग्यता
आरोग्यतामाथि चर्चा गर्दै प्रधानमन्त्रीले बिमार नहुनुको अर्थ स्वस्थ छु भन्ने मान्न नहुने र आरोग्यतामाथि बढी ध्यान दिन आवश्यक रहेको बताए। शरीरलाई आरोग्य अनि दुरूस्त राख्नका लागि सही मात्रामा सुत्न आवश्यक रहेको उनले बताए। मानवको आरोग्यतामा निद्राको महत्त्वबारे धेरैवटा अनुसन्धान चलिरहेको उनले उल्लेख गरे। यसका साथै शरीरका लागि घामको महत्त्व रेखाङ्कित गर्दै विद्यार्थीहरूलाई केही बेरका लागि बिहानको घाम ताप्न आवश्यक रहेको बताए। घाम उदाएपछि रुखको छायाँमुनि बसी लामो सास फेर्नुपर्ने उनले बताए। जीवनमा प्रगति गर्नका लागि के, कुन बेला, कसरी र किन पोषणको महत्त्व रहने प्रधानमन्त्रीले बताए।
चापमाथि नियन्त्रण
चापमाथि नियन्त्रण विषयमाथि बोल्दै, समाजले दसौं अनि बाह्रौं श्रेणीको परीक्षामा राम्रो अङ्क नल्याउनुलाई जीवन बर्बाद गरेको झैं मान्नु दुर्भाग्यपूर्ण रहेको प्रधानमन्त्री मोदीले बताए। यसले विद्यार्थीहरूमाथि चाप बढाउने गरेको उनले उल्लेख गरे। क्रिकेट म्याचमा ब्याट्सम्यानले बलमाथि ध्यान एकाग्र गर्ने उदाहरण दिँदै, ब्याट्सम्यानले जस्तै बाहिरको चाप अनि दबाउलाई अदेखा गर्दै आफ्नो पठन-पाठनमा ध्यान केन्द्रित गर्न प्रोत्साहित गर्दै यसो गरे मात्र चाप वा दबाउबाट मुक्त हुनसकिने बताए।
आफैलाई चुनौती दिनु
विद्यार्थीहरूलाई पूर्णरूपले तयारी गर्नका साथै प्रत्येकपटक आफूलाई चुनौती दिनुपर्ने उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले धेरै मानिसले आफ्नो आफू विरुद्धको युद्ध आफै नलड्ने गरेको बताए। आत्मचिन्तनको महत्त्वबारे उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले आफू के बन्न चाहन्छ, के हासिल गर्न चाहन्छ र के गर्दा सन्तुष्टि प्राप्त हुन्छ भन्ने विषयमा बारम्बार आफूलाई प्रश्न सोध्न उनले आग्रह गरे। कसैको पनि ध्यान समाचार पत्र वा टिभी जस्ता बाहिरी प्रभावका कारण डगमगाउन नहुने तर समयसँगै स्थिरतापूर्वक विकास गर्दै लैजानुपर्ने बताए। प्रायः जस्ता मानिसले आफ्नो मनलाई कुनै दिशाबिना बहकिन दिने गरेको उनले बताए। आफ्नो निर्णयमा चञ्चल नबन्न सल्लाह दिँदै उनले केही विषयमा आफ्नो मनलाई स्थिर बनाउने कोशिश गर्नुपर्ने र यसैले चुनौतीहरूलाई सम्बोधित गर्न सघाउ पुऱ्याउने उनले बताए।
नेतृत्त्वको कला
विद्यार्थीहरूद्वारा प्रभावी नेतृत्त्वबारे सोधिएको प्रश्नमा बाहिरी स्वरूपले नेतृत्त्वलाई परिभाषित नगर्ने तर अरूका लागि उदाहरण प्रस्तुत गर्दै अगुवाई गर्नेहरू नेता बन्ने बताए। यसलाई हासिल गर्न, व्यक्तिले आफैलाई परिवर्तित गर्नका साथै उनको व्यवहारमा यो कुरा प्रतिबिम्बित हुनुपर्ने बताए। “नेतृत्त्व थोपिने कुरा होइन, तर आफू वरिपरीकाले स्वीकार गर्ने कुरा हो”, प्रधानमन्त्रीले बताए। अरूलाई प्रवचन दिनुले मात्र स्वीकार्यता बढाउँदैन, उसको व्यवहारलाई स्वीकार गरिन्छ। यस सन्दर्भमा उदाहरण पेश गर्दै उनले भने, यदि कसैले स्वच्छताको भाषण त दिन्छ, तर आफै गर्दैन भने उनी नेता हुनसक्दैनन्। यसका साथै सामूहिक कार्य र धैर्यता नेतृत्त्वका लागि अत्यावश्यक रहेको बताए। काम वितरण गर्दा टोलीका सदस्यहरूले सामना गर्नुपर्ने चुनौतीलाई बुझ्दै कठिन समयमा सहयोग गर्नाले नेतृत्त्वमाथि विश्वास र भरोसा बढ्ने उनले बताए। मेलातिर बालकले आफ्नो माता-पिताको हात समातेर हिँड्ने उदाहरणका साथ यस कुरालाई बुझाए। बालकले सुरक्षा र विश्वास सुनिश्चित गर्न आफ्नो माता-पिताको हात पक्रने उनले बताए। नेतृत्त्वमा पनि विश्वास नै महत्त्वपूर्ण शक्ति रहेको कुरामाथि उनले जोड दिए।
किताबदेखि ईतर - 360º विकास
रुचि र अध्ययनबीच सन्तुलनको विषयमाथि बोल्दै, सफलताका लागि शिक्षा महत्त्वपूर्ण रहेको सामान्य मान्यता रहेको भए तापनि विद्यार्थीहरू रोबोट होइनन् भन्दै सर्वाङ्गीण विकासको महत्त्व प्रधानमन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। शिक्षा अर्को श्रेणीमा जानुको एक मात्र उद्देश्य नभेर विस्तृत व्यक्तिगत विकासका लागि रहेको बताए। विगतमाथि प्रकाश पार्दै, स्कूलको शुरुवाती दिनहरूदेखि नै बागवानी असान्दर्भिक जस्तो देखिए तापनि यसले समग्र विकासमा योगदान दिने बताए। विद्यार्थीहरूलाई कठोर शैक्षणिक वातावरणमा सीमित नगर्न माता-पिता अनि शिक्षकहरूलाई आग्रह गर्दै यसो गर्दा उनीहरूको विकास बाधित हुने प्रधानमन्त्रीले बताए। विद्यार्थीहरूलाई उनीहरूले मन पराउने खुल्ला वातावरण अनि गतिविधि आवश्यक पर्दछ, जसले उनीहरूको अध्ययन क्षमता बढाउँदछ। परीक्षा नै जीवनमा सबैथोक नरहेको उल्लेख गर्दै यस्तै मानसिकता अपनाइए परिवार अनि शिक्षकहरूलाई विश्वस्त बनाउन सकिने उनले विद्यार्थीहरूलाई बताए। यसका साथै पुस्तक पठनको विरोधमा नरहेको स्पष्ट पार्दै सक्दो धेरै ज्ञान आर्जन गर्नुपर्ने महत्त्व प्रधानमन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। परीक्षा सबैथोक नरहेको र ज्ञान आर्जन अनि परीक्षा दुई अलग विषय रहेको पनि उनले बताए।
सकारात्मकताको खोज
मानिसहरूले प्रायः नै दिइएको सल्लाहका बारेमा प्रश्न गर्ने र त्यसो किन भनियो भनी आश्चर्य मान्ने र के त्यसले कुनै गल्ती दर्शाउँदछ कि भन्ने गरेको प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे। यस्तो मानसिकताले अरूलाई सहयोग गर्ने क्षमतालाई बाधित गर्दछ, उनले भने। यसको साटो, अरूमा राम्रो गुण चिन्हित गर्नुपर्ने, जस्तै राम्ररी गाउने वा राम्ररी कपडा लगाउने, र ती सकारात्मक पक्षको चर्चा गर्न उनले सल्लाह दिए। यस्तो दृष्टिकोणले वास्तविक हित दर्शाउनका साथै राम्रो तालमेल विकास हुने बताए। यसका साथै अरूलाई पनि साथमा पढ्न आमन्त्रित गरी सहायता गर्न उनले सुझाउ दिए। यसै गरी लेख्ने बानी बसाल्नुको महत्त्वबारे पनि प्रधानमन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। लेख्ने बानी विकास गर्नेले आफ्नो भाव प्रभावी रूपमा व्यक्त गर्नसक्ने उनले बताए।
आफ्नो विशिष्टताको खोज
स्कूलमा ध्यान नदिनुका कारण अहमदाबादमा एकजना विद्यार्थीलाई स्कूलबाट निकाल्न लागेको एउटा घटनाको स्मरण गर्दै, तर उक्त विद्यार्थीले टिङ्करिङ ल्याबमा उत्कृष्टता हासिल गर्दै रोबोटिक प्रतियोगितामा जीत हासिल गरी आफ्नो विशिष्ट शक्तिको प्रदर्शन गरेको प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे। विद्यार्थीहरूको विशिष्ट प्रतिभा अनि शक्तिको पहिचान गरी त्यसलाई पोषित गर्ने भूमिका शिक्षकहरूले खेल्नुपर्ने कुरामाथि उनले बल दिए। आत्मचिन्तन अनि सम्बन्धको बुझाईबारे प्रयोग गर्न पनि उनले प्रस्तावित गरे। आफ्ना बाल्यकालका 25-30 जना मित्रहरूको स्मरण गर्दै उनीहरूका माता-पिताका नामसहित पूरा नाम लेख्न उनले सुझाउ दिए। यस अभ्यासले नजिकका मित्र मानिनेहरूबारे कति जानकारी छ भन्ने कुरा उजागर गर्ने उनले बताए। मानिसहरूमा सकारात्मक पक्षको पहिचान गरी अरूमा सकारात्मकता खोज्न प्रधानमन्त्रीले प्रोत्साहित गरे। यो अभ्यास व्यक्तिगत विकासको निम्ति लाभदायक साबित हुने उनले बताए।
आफ्नो समयमाथि नियन्त्रण, आफ्नो जीवनमाथि नियन्त्रण
समयको प्रबन्धनबारे एकजना विद्यार्थीद्वारा सोधिएको प्रश्नको उत्तर दिँदै सबैसँग 24 घण्टाको समय रहने भए तापनि कैयौंले यसै अवधिमा धेरै कुरा हासिल गर्ने भए तापनि कसैले केही हासिल गर्न नसकेको अनुभव गर्ने प्रधानमन्त्री मोदीले बताए। समय प्रबन्धनको महत्त्व रेखाङ्कित गर्दै धेरैसँग समयलाई प्रभावी रूपमा उपयोग गर्ने बुझाईको कमी रहने गरेको बताए। प्रधानमन्त्री मोदीले समयबारे ध्यान दिने, विशेष कार्य तय गर्ने र दैनिक कार्य प्रगतिको समीक्षा गर्ने सुझाउ दिए। यसका साथै चुनौतीपूर्ण रहेका विषयहरूबाट जोगिनुको साटो त्यसमाथि ध्यान केन्द्रित गर्नुको महत्त्वमाथि बल दिए। कठिन लाग्ने विषयलाई सबैभन्दा पहिले लिई त्यसलाई सल्टाउने काम गर्नुपर्ने उनले उदाहरण दिए। सङ्कल्पका साथ यस्ता चुनौतीहरूको सामना गरे व्यक्तिले बाधा पार गर्दै सफलता हासिल गर्नसक्ने उनले बताए। परीक्षाका समय विभिन्न विचार, सम्भावना अनि प्रश्नले ध्यान भड्काउने विषयलाई सम्बोधित गर्दै प्रधानमन्त्री मोदीले कैयौंपटक विद्यार्थीहरूले आफूलाई नजान्ने र साथीहरूसँग कुरामा भुलिने र नपढ्नुको बहाना बनाउने गरेको बताए। धेरै थाकेको वा पढ्ने मूड नभेको कुरा यस्ता आम बहानामा सामेल रहने गरेको उनले बताए। फोनसहित अन्य विचलित गर्ने वस्तुहरूले एकाग्रता अनि शैक्षणिक प्रदर्शनमा बाधा पुऱ्याउने गरेको कुरामाथि प्रधानमन्त्रीले जोड दिए।
वर्तमानमा जिउनु
सबैभन्दा मूल्यवान वस्तु वर्तमाण क्षण रहेको कुरामाथि प्रधानमन्त्रीले जोड दिए। एकपटक यो गुज्रेर गए, त्यो बितेर जानेछ, तर यदि यसलाई पूर्णरूपले जिउने कोशिश गरिए यो जीवनको अंश बन्नपुग्दछ, उनले भने। ध्यान दिने अनि पलको सराहना गर्ने महत्त्वमाथि प्रकाश पार्दै हल्का बतासको आभास गर्नुको उदाहरण दिए।
साझा गर्नुको शक्ति
आफ्नो पढाईका साथसाथै अवसाद अनि चिन्तालाई सम्बोधित गर्ने विषयमाथि बोल्दै प्रधानमन्त्री मोदीले परिवारसँग अलग हुनुको भावनाका साथ अवसाद शुरु हुने र बिस्तारै सामाजिक हिमखिमबाट टाढा लैजाने गरेको उनले बताए। भित्री दुविधालाई बढ्न नदिन त्यसलाई खुलेर व्यक्त गर्नुको महत्त्वमाथि उनले बल दिए। पारम्परिक परिवारको संरचनामा परिवारका सदस्यहरूसँग खुल्ला संवादले चाप मुक्त गर्ने आधारको रूपमा काम गर्नका साथै भावनात्मक उथुलपुथुलको रोकथाम गर्ने गरेको प्रधानमन्त्रीले बताए। यसै गरी उनको लेखाईमा सुधार ल्याउन शिक्षकहरूले काम गरेको कुराले उनलाई धेरै नै प्रभावित बनाएको उल्लेख गर्दै शिक्षकहरूबाट साँचो अर्थमा स्याहारको प्रभावमाथि बल दिए। यस प्रकारको स्याहार अनि ध्यानले विद्यार्थीको हितका साथै शैक्षिक प्रदर्शनीलाई धेरै नै प्रभावित पार्ने उनले बताए।
आफ्नो रुचिको अनुसरण गर्नु
आफ्नो सन्तानलाई विशेष करिअर रोज्न माता-पिताको दबाउको विषयलाई पनि प्रधानमन्त्री मोदीले सम्बोधित गरे। माता-पिताको अपेक्षा प्रायः नै अन्यसँग तुलनाबाट शुरु हुने उल्लेख गर्दै यसले उनीहरूको अहङ्कार अनि सामाजिक स्थितिलाई ठेस पुऱ्याउने बताए। माता-पिताले आफ्नो सन्तानलाई जतासुकै आदर्शका रूपमा पेश नगर्न सल्लाह दिँदै उनीहरूको शक्तिलाई मायाका साथ स्वीकार गर्नुपर्ने बताए। स्कूलबाट निकालिन लागेका विद्यार्थीले रोबोटिक्समा उत्कृष्टता हासिल गरेको उदाहरण दोहोऱ्याउँदै, प्रत्येक विद्यार्थीसँग विशिष्ट प्रतिभा हुने गरेको बताए। यसका साथै महान क्रिकेट खेलाडी सचिन तेण्डुल्करको उनले उदाहरण दिए। शैक्षणिक रूपमा चासो नदेखाए तापनि आफ्नो सन्तानको शक्तिको पहिचान गरी त्यसलाई पोषित गर्न उनले माता-पिताहरूलाई प्रोत्साहित गरे। कौशल विकासको महत्त्वमाथि जोड दिँदै आफू प्रधानमन्त्री नहुँदो हो त कौशल विकास विभाग रोज्ने उनले बताए। बालकहरूको क्षमतामाथि ध्यान केन्द्रित गरी माता-पिताले चाप कम्ति गर्नका साथै उनीहरूलाई अघि बढ्न सहयोग गर्नसक्ने उनले बताए।
थामिनु, आत्मचिन्तन गर्नु, पुनःसंयोजित गर्नु
विभिन्न प्रकारका ध्वनि चिन्हित गर्न ध्यान केन्द्रित गर्नाले एकाग्रता बढाउन सहयोग गर्नसक्ने कुरा प्रधानमन्त्रीले बताए। प्राणायाम जस्ता सास फेर्ने विधि अभ्यास गर्नाले विभिन्न प्रकारको ऊर्जा उत्पन्न गर्नका साथै चिन्ता नियन्त्रित गर्नसकिने उनले बताए। दुवै नाकको पोराबाट सासलाई नियन्त्रित गर्ने विधि सिकाउँदै यसलले शरीरलाई क्षणभरमै नियन्त्रित गर्नसक्ने बताए। यसका साथै ध्यान अनि सास नियन्त्रण गर्ने विधि सिके तनाउ समाप्त गर्दै एकाग्रता हासिल गर्न सहयोग गर्ने उनले उल्लेख गरे।
आफ्नो क्षमतालाई चिन्नु, लक्ष्य हासिल गर्नु
सकारात्मक रहँदै स-साना जीतमा पनि खुशी पाउने विषयमाथि बोल्दै प्रधानमन्त्री मोदीले केही मानिस आफ्नै विचार वा अरूको प्रभावमा नकारात्मक बन्ने कुरा उल्लेख गरे। दसौं श्रेणीमा 95% को लक्ष्य राखे तापनि 93% हासिल गर्नुका कारण निराश बनेका विद्यार्थीसँग संवाद गर्दै प्रधानमन्त्रीले यसलाई सफलता हो भन्दै उच्च लक्ष्य राखेकोमा बधाई दिए। उपलब्धिलाई सकारात्मक दृष्टिले हेर्न, आफ्नो शक्तिलाई बुझ्न र लक्ष्यको नजिक पुग्नका लागि लगाएको प्रयासको सराहना गर्न उनले प्रोत्साहित गरे।
प्रत्येक बालक विशिष्ट छन्
परीक्षाका समय राम्रो स्वास्थ्य कायम राख्ने विषयमा बोल्दै प्राथमिक विषय विद्यार्थी अनि यसभन्दा पनि देरै परिवारमाथि निर्भर रहने प्रधानमन्त्रीले बताए। धेरै माता-पिताले आफ्नो सन्तानको रुचि कलाप्रति भए तापनि अभियान्त्रिकी वा चिकित्सा जस्ता विशेष करिअर अपनाउन दबाउ दिने गरेको कुरा उनले रेखाङ्कित गरे। यस प्रकारको निरन्तर दबाउले सन्तानको जीवनमा तनाउ उत्पन्न गर्ने उनले उल्लेख गरे। आफ्नो सन्तानको क्षमता अनि रुचिलाई स्वीकार गर्दै त्यसको प्रगतिको निगरानी गरी सहयोग प्रदान गर्न उनले माता-पिताहरूलाई अनुरोध गरे। यदि सन्तालनले खेलकूदमा चासो देखाए, माता-पिताले त्यसैमाथि प्रोत्साहित गर्दै खेलकूदका कार्यक्रम हेर्न लैजानुपर्ने उनले बताए। यसका साथै शिक्षकहरूले उत्कृष्टता हासिल गर्ने विद्यार्थीहरूमाथि मात्र ध्यान दिने र अरूलाई अदेखा गर्ने प्रवृत्तिबाट जोगिनुपर्ने अपील गरे। विद्यार्थीहरूको तुलना नगरेर प्रत्येकको विशिष्ट क्षमतालाई प्रोत्साहित गर्नुको कुरामाथि उनले बल दिए। विद्यार्थीहरूलाई सुधारको कोशिश गर्नका साथै राम्रो प्रदर्शनी गर्नुपर्ने स्मरण गराउँदै, तर शिक्षा नै जीवनमा सबैथोक नरहेको उनले स्पष्ट पारे।
स्व-प्रेरणा
स्व-प्रेरणा विषयमाथि बोल्दै प्रधानमन्त्रीले आफूलाई अलग नपार्ने तर आफ्नो विचार साझा गरी परिवार वा आफूभन्दा ठूलाबाट प्रोत्साहन लिनुको महत्त्वमाथि उनले जोड दिए। स-साना लक्ष्यद्वारा आफूलाई नै चुनौती दिने, जस्तै 10 किलोमिटर साइकलिङ, आत्मविश्वास बढाउने अनि उपलब्धिको आनन्द उठाउने उनले सुझाउ दिए। यस्ता स-साना प्रयोगले आफ्नो व्यक्तिगत सीमाबाट पार पाउनका साथै वर्तमानमा जिउन र अतीतलाई अतीतमै रहन दिन सहयोग गर्ने बताए। प्रधानमन्त्री मोदीले 140 करोड देशवासीबाट प्रेरणा पाउने गरेको पनि उल्लेख गरे। आफूले “परीक्षा पे चर्चा”को तयारी गरिरहेको बेला गाउँतिर अजयले त्यसलाई कवितामा रूपान्तरित गरिरहेको बताए। यसले उनलाई निरन्तर काम गरिरहन प्रेरित गर्ने कारण आफ्नो वरिपरी प्रेरणाका यस्ता अनेकौं स्रोत रहेको उनले बताए। विषयको आन्तरिकीकरणबारे सोधिएको प्रश्नमा प्रधानमन्त्री मोदीले बिहान चाँडै उठ्नु जस्ता सल्लाह कार्यान्वयनबिना अपर्याप्त रहेको बताए। सिकिएको सिद्धान्तलाई व्यवहारमा लागू गर्न र व्यक्तिगत प्रयोगद्वारा त्यसलाई परिष्कृत गर्न आवश्यक रहेको उनले बताए। आफूलाई एउटा प्रयोगशाला बनाउँदै ती सिद्धान्तहरूको परीक्षण गरी कसैले पनि त्यसको लाभ प्राप्त गर्नसक्ने उनले रेखाङ्कित गरे। प्रायः मानिसले आफूसँग नभएर अरूसँग प्रतिस्पर्धा गर्ने गरेको, कम क्षमतावानसँग तुलना गर्ने गरेको हुँदा नै निराशा हात पर्ने उनले बताए। आफैसँगको प्रतिस्पर्धाले अथाह आत्मविश्वास विकास गर्ने तर अरूसँग तुलना गर्दा निराशा मात्र हात लाग्ने उनले बताए।
असफलता नै प्रेरणाशक्ति
विफलतालाई कसरी पार गर्ने भन्ने विषयमाथि बोल्दै दसौं र बाह्रौं श्रेणीमा 30-40% विद्यार्थी विफल बने तापनि जीवन अन्त्य नहुने मोदीले बताए। जीवनमा वा शिक्षामा मात्र सफल हुने विषयमा निर्णय लिनु महत्त्वपूर्ण रहेको उनले जनाए। विफलतालाई आफ्नो गुरु बनाउने सल्लाह दिँदै क्रिकेटको उदाहरण पेश गरे, जहाँ खेलाडीहरूले आफ्नो गल्तीको समीक्षा गरी सुधार ल्याउने कोशिश गर्दछन्। जीवनलाई परीक्षाको चश्माले नभएर सर्वाङ्गीण रूपमा हेर्न उनले आग्रह गरे। दिव्याङ्ग व्यक्तिहरूसँग असाधारण शक्ति हुने उल्लेख गर्दै सबैसँग विशिष्ट क्षमता रहने गरेको उनले बताए। केवल शैक्षिक उपलब्धिमाथि ध्यान केन्द्रित गर्नुको साटो ती शक्तिहरूमाथि काम गर्नुपर्ने महत्त्व उनले रेखाङ्कित गरे। दीर्घकालमा, शैक्षणिक अङ्क मात्र नभएर क्षमता नै जीवनको सफलताको कुञ्जी बन्ने उनले बताए।
प्रविधिमा पारङ्गतता हासिल गर्नु
प्रविधि व्यापक अनि प्रभावपूर्ण रहेको युगमा हुनु भाग्यको कुरा रहेको उल्लेख गर्दै प्रविधिसँग लाज मान्नुको साटो गैर उत्पादनशील गतिविधिमा समय खेर फ्याँक्नुको साटो आफ्नो रुचिलाई अझ गहिराईका साथ अघि बढाउने कुरा व्यक्तिले तय गर्नुपर्ने प्रधानमन्त्रीले बताए। यसो गरे प्रविधि विनाशकारी शक्तिको साटो हितकारी शक्ति बन्ने उनले बताए। अनुसन्धानकर्ता अनि प्रवर्तकहरूले समाजको हितका लागि प्रविधिको विकास गर्ने गरेको हुँदा त्यसलाई बुझ्दै इष्टतम रूपमा उपयोग गर्न उनले अपील गरे।
कुनै पनि काममा उत्कृष्टता कसरी हासिल गर्नुपर्ने भनी सोधिएको प्रश्नको उत्तर दिँदै निरन्तर सुधारको महत्त्वमाथि बल दिनका साथै यसको सबैभन्दा पहिलो शर्त हिजोभन्दा आज अझ राम्रो गर्ने प्रयास रहनुपर्ने प्रधानमन्त्री मोदीले बताए।
माता-पितालाई कसरी सम्झाउने?
परिवारको सल्लाह मान्ने वा व्यक्तिगत रुचिबीचको दुविधालाई सम्बोधित गर्दै परिवारको सुझाउ मान्नु र त्यसमा कसरी अघि बढ्नुपर्ने भन्ने विषयमा सहायता माग्नु महत्त्वपूर्ण रहेको बताए। वास्तविक रुचि देखाउनका साथै सम्मानपूर्वक वैकल्पिक विकल्पमाथि चर्चा गरे, परिवारले बिस्तारै कुनै पनि आकाङ्क्षा बुझ्दै समर्थन गर्नसक्नेछन्, उनले भने।
परीक्षाको दबाउको सम्बोधन
समयमा परीक्षापत्र पूरा नगर्ने विद्यार्थीहरूका समस्याबारे चर्चा गर्दै संक्षिप्त उत्तर लेख्न र प्रभावी तरिकाले समयको व्यवस्थापन पछिल्लो सालको परीक्षा पत्र लिएर राम्ररी अभ्यास गर्न प्रधानमन्त्रीले सुझाउ दिए। बढी प्रयास आवश्यक पर्ने प्रश्नहरूमाथि ध्यान केन्द्रित गर्दै कठिन वा अपरिचित प्रश्नहरूमाथि धेरै समय खेर नफाल्न उनले सुझाउ दिए। यसका साथै नियमित अभ्यासले परीक्षाका समय उचित रूपमा समय प्रबन्धन गर्न सहयोग गर्ने पनि उनले बताए।
प्रकृतिको हेरचाह
प्रधानमन्त्रीले जलवायु परिवर्तनमाथि कुरा गर्दै यस विषयमा चिन्ता व्यक्त गरेकोमा युवा पिँढीको सराहना गरे। विश्वमा अधिकांश विकासले शोषणको संस्कृतिलाई जन्म दिएको र मानिसहरूले पर्यावरण संरक्षणको साटो व्यक्तिगत लाभलाई प्राथमिकता दिने गरेको उनले बताए। मिशन लाइफले (पर्यावरणका लागि जीवनशैली) प्रकृतिको पोषण र संरक्षणल गर्ने जीवनशैली प्रोत्साहित गर्ने प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे। धरती मातालाई क्षमा माग्ने अनि रुख-पातका साथमा नदीहरूको पूजा गर्ने भारतीय सांस्कृतिक परम्परा साझा गर्दै यसले प्रकृतिप्रतिको सम्मान दर्शाउने गरेको बताए। यसै गरी एक पेड मा के नामले मानिसहरूलाई आफ्नो आमाको नाममा रुखको बिरुवा रोप्न प्रोत्साहित गर्ने उनले बताए। यस पहलले संलग्नता अनि स्वामित्त्वको भावना विकसित गर्दै प्रकृतिको संरक्षण गर्ने उनले बताए।
आफ्नै हरियालीपूर्ण स्वर्गको विकास
प्रधानमन्त्री मोदीले विद्यार्थीहरूलाई आफ्नै रुखका बिरुवा रोप्नका साथै त्यसमा पानी हाल्ने तरिकाबारे अवगत गराए। बिरुवाका नजिकमा माटोको हाँडीमा पानी भरेर राख्ने र त्यसलाई महिनामा एकपटक भर्नुपर्ने सुझाउ उनले दिए। यसो गर्दा कम पानी प्रयोग गर्दै बिरुवा छिटै बढ्ने उनले बताए। प्रधानमन्त्रीले सबैलाई बधाई दिँदै सहभागिताका लागि आभार व्यक्त गरे।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with students during Pariksha Pe Charcha 2025
The United Nations declared 2023 as the ‘International Year of Millets’ and promoted it across the world on a proposal from India: PM
Seasonal fruits must be eaten, food must be chewed properly, right food must be eaten at the right time: PM
Absence of illness doesn't mean we are healthy, focus on wellness: PM
One should prepare oneself for pressure concentrating on task at hand: PM
We should continue to strive for better, fight our own battles, find stillness within: PM
Be an example, don't demand respect command respect, lead by doing not demanding: PM
Students are not robots, studies are for holistic development, they should have freedom to explore their passions: PM
Exams are not everything, knowledge and exams are not the same thing: PM
The habit of writing should be developed: PM
Discover and nurture each student’s unique talent, look for positivity: PM
We all have the same 24 hours, it's about managing our time wisely: PM
Focus on the Present, share your feelings with your loved ones: PM
Don't compare your children with others,understand your children to support their passion, find your child’s strengths: PM
Learn to listen, Right Breathing is the key: PM
Every child is unique, know their dreams, guide their journey, be their support: PM
Avoid comparing students, don't criticise students publicly, encourage and praise to motivate them: PM
Challenge yourself, defeat your past, thrive in the present: PM
Listen, Question, Understand, Apply, compete with yourself: PM
Convert your failures into opportunities: PM
Use technology wisely not fearfully, technology should be utilised optimally: PM
We should not exploit nature but protect and nurture our Environment showing our gratitude, Ek Ped Maa ke Naam is one such initiative: PM
10 FEB 2025 3:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with students at Sunder Nursery, New Delhi today during the 8th edition of Pariksha Pe Charcha (PPC). The Prime Minister in an informal interaction with the students from across the country discussed a host of topics. He distributed sweets made of Til (sesame) which is traditionally served during winters to keep the body warm.
Nourish to Flourish
On the topic of Nutrition, Shri Modi remarked that the United Nations had declared 2023 as the ‘International Year of Millets’ and promoted it across the world on a proposal from India. He added that the Government of India strongly urged that there should be a lot of awareness regarding nutrition, as proper nutrition helps prevent many diseases. The Prime Minister highlighted that Millets were known as a superfood in India. He added that in India, most things like crops, fruits were linked to our heritage and cited an example where every new crop or season was dedicated to God and festivals were celebrated in most places across India. He further mentioned that the offerings to the God were distributed as Prasad. Shri modi urged the children to eat seasonal fruits. He encouraged the children to avoid Junk food, oily food and food products made of Maida. Touching upon the importance of how to eat food correctly, the Prime Minister encouraged the children to chew their food at least 32 times before swallowing. He also shared tips to the children to take small sips of water and savor its taste, whenever they drink water. On the topic of eating the right food at the right time, Shri Modi citing the example of farmers, said that they had a hearty breakfast in the morning before going to the fields and completed their supper before the sunset. He encouraged the students to follow similar healthy habits.
Nutrition and wellness
Discussing Wellness, the Prime Minister underlined that absence of wellness does not mean that one is healthy, and urged the children to focus on wellness. He added that the right amount of sleep was important to ensure the fitness and wellness of the body. He mentioned that there were many research projects being conducted on the importance of sleep in human wellness. Shri Modi, stressing on the importance of sunlight for the human body, encouraged the children to cultivate a daily habit of soaking in the morning sunlight for a few minutes. He also told them to take deep breaths standing under a tree right after the sunrise. The Prime Minister summed it up by informing that for an individual to progress in life, the importance of nutrition lies in what, when, how and why one eats.
Mastering Pressure
On the topic of Mastering Pressure, the Prime Minister remarked that it is unfortunate how our society has ingrained the idea that not scoring high marks in school exams like 10th or 12th means life is ruined. This, he said, added to the pressure on the children. Citing a reference to the batsman’s concentration on the ball in a cricket match, Shri Modi encouraged the children to evade the outside pressure like the batsman and focus and concentrate on their studies only which would help them overcome the pressure.
Challenge Yourself
Asking the students to be well prepared and keep challenging themselves every time, the Prime Minister remarked that many people do not fight their own battles against themselves. He remarked on the importance of self-reflection, urging individuals to frequently ask themselves what they can become, achieve, and what actions will bring them satisfaction. He highlighted that one's focus should not be swayed by daily external influences like newspapers or TV, but rather should be steadily cultivated over time. The Prime Minister pointed out that many people often let their minds wander without direction. He advised them not to be frivolous in their decisions and make up their mind to find stillness on something which will help them to tackle the challenges.
The Art of Leadership
On being asked by a student to share tips on effective leadership, Shri Modi said that outer appearance does not define a leader but a leader is one who leads by setting an example for others. To achieve this, he said that individuals must change themselves, and their behavior should reflect this change. “Leadership is not imposed, but accepted by those around you”, said the Prime Minister. He remarked that preaching to others will not earn acceptance; it is one's behavior that is accepted. He cited an example, noting that if one gives a speech on cleanliness but does not practice it, they cannot be a leader. Shri Modi emphasised that teamwork and patience are essential for leadership. He underlined that when delegating tasks, it is important to understand the challenges faced by the team members and helping them through difficulties will build their confidence and trust in leadership. The Prime Minister illustrated this by sharing a childhood story about a child holding a parent's hand at a fair. The child preferred the parent to hold their hand, ensuring a sense of security and trust. This trust is a significant strength in leadership, he emphasised.
Beyond Books - 360º Growth
On the topic of balancing hobbies with studies, while the general belief is that academics is the only path to success, the Prime Minister stated that students are not robots and emphasized the importance of holistic development. He noted that education is not solely for advancing to the next class but for comprehensive personal growth. Reflecting on the past, he highlighted how the lessons from early schooling like gardening might have seemed irrelevant, but they contribute to overall development. The Prime Minister urged parents and teachers not to confine children to a rigid academic environment, as this stunts their growth. He added that Children need an open environment and activities they enjoy, which in turn enhances their studies. He emphasized that exams are not everything in life, and told students that adopting this mindset will help convince families and teachers. The Prime Minister also clarified that he is not advocating against reading books; rather, he emphasized the importance of acquiring as much knowledge as possible. He remarked that exams are not everything and that knowledge and exams are two different things.
Finding Positives
The Prime Minister remarked that people often question advice given to them, wondering why it was said and if it reflects a flaw in them. This mentality hinders one’s ability to help others. Instead, he advised identifying the good qualities in others, such as singing well or dressing neatly, and discussing these positive traits. This approach shows genuine interest and builds rapport. He further suggested offering assistance by inviting others to study together. The Prime Minister also highlighted the importance of developing the habit of writing. He noted that those who develop the habit of writing would capture their thoughts effectively.
Find your Uniqueness
Recounting an incident in Ahmedabad where a child was about to be expelled from school for lack of attention, the Prime Minister said however, the child excelled in a tinkering lab and won a robotics competition, showcasing unique strengths. The Prime Minister emphasized that it is the teacher's role to recognize and nurture unique talents and strengths of children. Shri Modi proposed an experiment for self-reflection and understanding relationships. He suggested recalling 25-30 childhood friends and writing their full names, including their parents' names. This exercise often reveals how little we know about those we consider close friends. The Prime Minister encouraged identifying positive traits in people and cultivating the habit of finding positivity in others. This practice, he noted, would be beneficial for personal growth.
Master your time, Master your life
On being asked by a student about time management, Shri Modi pointed out that everyone has 24 hours in a day, yet some people accomplish a lot while others feel nothing is achieved. He highlighted the importance of time management, noting that many lack an understanding of how to utilize their time effectively. The Prime Minister advised being mindful of time, setting specific tasks, and reviewing progress daily. He also emphasized the importance of focusing on subjects that are challenging rather than avoiding them. He cited an example of how to take up the subject which one feels difficult first and tackle it head on. By taking on these challenges with determination, individuals can overcome obstacles and achieve success. Addressing the issue of distractions caused by various ideas, possibilities, and questions during exam time, the Prime Minister remarked that students often do not truly know themselves and engage in conversations with friends, making excuses for not studying. He noted that common excuses include being too tired or not in the mood. The Prime Minister highlighted that such distractions, including those from phones, hinder focus and academic performance.
Live in the moment
The Prime Minister emphasized that the most valuable thing is the present moment. Once it passes, it is gone, but if lived fully, it becomes a part of life. He highlighted the importance of being mindful and appreciating the moment, such as noticing a gentle breeze.
The Power of Sharing
On the topic of Coping with anxiety and depression while managing their studies, Shri Modi said the issue of depression often starts with feeling disconnected from family and gradually withdrawing from social interactions. He emphasized the importance of expressing inner dilemmas openly to prevent them from escalating. The Prime Minister highlighted the traditional family structure, where open communication with family members acted as a pressure release valve, preventing emotional build-up. He reflected on how his teachers worked hard to improve his handwriting, which deeply touched him and emphasized the impact of genuine care from educators. The Prime Minister noted that this care and attention can greatly influence a student's well-being and academic performance.
Follow your interests
Shri Modi addressed parental pressure on children to choose certain careers. He remarked that parents' expectations often stem from comparing their children to others, which can hurt their ego and social status. He advised parents not to showcase their children as models everywhere, but to love and accept their strengths. He cited the previous example of a child who excelled in robotics after being on the verge of expulsion from school, illustrating that every child has unique talents. He also cited the example of cricket legend Sachin Tendulkar. The Prime Minister encouraged parents to recognize and nurture their children's strengths, even if they are not academically inclined. He emphasized the importance of skill development and mentioned that he would have chosen the Skill Development Department if he were not the Prime Minister. By focusing on their children's abilities, parents can reduce the pressure and help them thrive.
Pause, Reflect, Reset
The Prime Minister illustrated how focusing on identifying different sounds can help in concentrating. He shared that practicing breathing exercises, such as Pranayama, can generate a different kind of energy, helping to manage anxiety. The Prime Minister provided a technique to balance breathing through both nostrils, which can bring the body under control in seconds. He mentioned how learning about meditation and breath control can alleviate stress and help maintain focus.
Realising your potential, Achieving targets
Addressing the concern of staying positive and finding happiness in small victories, Shri Modi highlighted that sometimes people become negative due to their own thoughts or the influence of others. Interacting with a student who aimed for 95% in the 10th grade but achieved 93%, which led to disappointment, the Prime Minister considered this a success and congratulated the student for setting a higher target. He emphasized that targets should be ambitious yet realistic. Shri Modi encouraged viewing achievements from a positive perspective, understanding one's strengths, and appreciating the effort put into reaching close to the target.
Every Child is Unique
On the topic of maintaining good health during exams, the Prime Minister remarked that the primary issue lies less with students and more with their families. He highlighted that many parents pressure their children to pursue specific careers, like engineering or medicine, despite the child's interests in fields like art. This constant pressure leads to a life of stress for the child. He urged parents to understand and recognize their children's abilities and interests, monitor their progress, and provide support. For instance, if a child shows interest in sports, parents should encourage and motivate them by taking them to watch sports events. The Prime Minister also addressed teachers, urging them to avoid creating an environment where only top-performing students receive attention while others are neglected. He emphasized the importance of not comparing students and encouraging each child's unique abilities. He reminded the students to strive for improvement and perform well, but also recognize that academics is not everything in life.
Self - Motivation
On the topic of self- motivation, the Prime Minister advised never to isolate oneself and emphasized the importance of sharing thoughts and seeking motivation from family or seniors. He suggested challenging oneself with small goals, such as cycling 10 kilometers, to build confidence and enjoy the sense of accomplishment. Shri Modi highlighted that these small experiments with oneself help overcome personal limitations and live in the present, allowing the past to remain in the past. The Prime Minister stated that he finds motivation from the people - 140 crore Indians. He shared that while he authored "Pariksha Pe Charcha," individuals like Ajay in their villages are transforming it into their poetry. This makes him feel that he should continue such work, as there are many sources of motivation around us. On being asked about Internalising things, Shri Modi advised that merely contemplating advice, such as waking up early, is not enough without implementation. He emphasized the importance of applying learned principles practically and refining oneself through personal experimentation. The Prime Minister illustrated that by making oneself a laboratory and testing these principles, one can truly assimilate and benefit from them. Shri Modi highlighted that most people compete with others rather than themselves, often comparing themselves to those who may be less capable, which leads to disappointment. He emphasized that self-competition builds unwavering confidence, whereas comparing oneself to others can cause discouragement.
Failure as fuel
On the topic of how to overcome failure, Shri Modi remarked that even if 30-40% of students fail in their 10th or 12th grades, life does not come to an end. He emphasized the importance of deciding whether to succeed in life or only in academics. He advised making failures one's teacher, using cricket as an example where players review their mistakes and strive for improvement. The Prime Minister urged viewing life holistically, not just through the lens of exams. He highlighted that differently-abled individuals often possess extraordinary strengths and that everyone has unique capabilities. He stressed the importance of working on these strengths rather than focusing solely on academic achievements. He stated that in the long run, it is one's life and abilities that speak for success, not just academic marks.
Mastering Tech
Emphasising that we are all fortunate, and especially so in an era where technology is widespread and impactful, the Prime Minister remarked that there is no need to shy away from technology, but instead, individuals should determine whether they spend their time on non-productive activities or delve deeper into their interests. By doing so, technology will become a strength rather than a destructive force. Shri Modi highlighted that researchers and innovators develop technology for the betterment of society. He urged people to understand and optimally utilize technology.
On being asked how to give one's best in any task, Shri Modi emphasized the importance of continuous improvement, stating that the first condition for doing one's best is to strive to be better than yesterday.
How to Convince Your parents?
Addressing the dilemma of choosing between following family advice or personal interests, Shri Modi remarked that it's important to acknowledge family suggestions and then persuade them by asking how to proceed with their advice and seeking their assistance. By showing genuine interest and discussing alternative options respectfully, families may gradually understand and support one's aspirations.
Dealing with Exam Pressure
Discussing the common issue of students not finishing their exam papers on time, leading to stress and pressure, the Prime Minister advised thorough practice with previous exam papers to learn how to write concise answers and manage time effectively. He highlighted the importance of focusing on questions that require more effort and not spending too much time on questions that are difficult or unfamiliar. He emphasized that regular practice helps in better time management during exams.
Caring for Nature
The Prime Minister addressed climate change and commended the young generation for their concern about it. He noted that much of the development in the world has led to a culture of exploitation, where people prioritize personal gain over environmental protection. Shri Modi mentioned Mission LIFE (Lifestyle for Environment), which promotes a lifestyle that protects and nurtures nature. He shared cultural practices in India, such as apologizing to Mother Earth and worshipping trees and rivers, which demonstrate respect for nature. He also highlighted the campaign "Ek Ped Maa ke Naam," encouraging people to plant trees in memory of their mothers. This initiative fosters a sense of attachment and ownership, leading to the protection of nature.
Growing your own Green Paradise
Shri Modi encouraged the students to plant their own trees and suggested practical tips for watering them. He advised placing a clay pot filled with water next to the tree and refilling it once a month. This method helps the tree grow quickly with minimal water usage. The Prime Minister congratulated everyone and expressed his gratitude for their participation.