ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବଜେଟରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିମନ୍ତେ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୫୨୭୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି
ବଜେଟରେ କପା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷିଆ କପା ମିଶନକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି
ବଜେଟରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାର ସଟଲ୍ ବିହୀନ ଲୁମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କର ଛାଡ଼ ଥିବା ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି
ବଜେଟରେ ବୁଣା କପଡ଼ା ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି।
ଶୁଳ୍କ ମୁକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ତାଲିକାରେ ଉଲ୍ ପଲିସ୍ ସାମଗ୍ରୀ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଶଙ୍ଖ, ମଦର ଅଫ୍ ପର୍ଲ(ଏମ୍ଓପି) ଏବଂ କ୍ୟାଟଲ ହର୍ଣ୍ଣ ସମେତ ୯ଟି ଜିନିଷ ରହିଛି
04 FEB 2025 11:26AM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୫ ଫେବ୍ରୁଆରି ପହିଲାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ବଜେଟରେ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ୫,୨୭୨ କୋଟି ଟଙ୍କା (ବଜେଟ୍ ଆକଳନ) ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଆକଳନ (୪୪୧୭.୦୩ କୋଟି ଟଙ୍କା) ତୁଳନାରେ ୧୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ।
ସ୍ଥିର ହୋଇଯାଇଥିବା କପା ଉତ୍ପାଦନର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୨୦୨୫-୨୬ ବର୍ଷ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟରେ କପା, ବିଶେଷକରି ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଜାତିର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷିଆ କପା ମିଶନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହି ମିଶନରେ ୫ଏଫ୍ ନୀତିକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ କପାର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ । ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କଞ୍ଚାମାଲର ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବ। ଏହା ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ବଢ଼ାଇବ, ଯେଉଁଠାରେ କ୍ଷମତାର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଏମଏସଏମଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ ।
ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟରେ କୃଷି ବୟନଶିଳ୍ପ, ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଏବଂ ଜିଓଟେକ୍ସଟାଇଲ ଭଳି ବୈଷୟିକ ବସ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୁଳକ ମୁକ୍ତ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ମେସିନ ତାଲିକାରେ ଆଉ ଦୁଇଟି ପ୍ରକାରର ଶଟଲ-ବିହୀନ ଲୁମକୁ ଯୋଡାଯାଇଛି । ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଶିଳ୍ପରେ ଶଟଲ-ବିହୀନ ରାପିୟର ଲୁମ୍ (ମିନିଟ୍ ପିଛା ୬୫୦ ମିଟରରୁ କମ୍) ଏବଂ ଶଟଲ-ବିହୀନ ଏୟାର ଜେଟ୍ ଲୁମ୍ (ମିନିଟ୍ ପିଛା ୧୦୦୦ ମିଟରରୁ କମ୍) ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ବର୍ତ୍ତମାନର ୭.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଶୂନକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତମାନର ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଲୁମ୍ ର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ବୁଣାକାମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷି ବୟନଶିଳ୍ପ, ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଏବଂ ଜିଓଟେକ୍ସଟାଇଲ ଭଳି ବୈଷୟିକ ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ।
୯ଟି ଶୁଳ୍କ ରେଖା ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା ବୁଣା କପଡ଼ା ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହାର "୧୦% କିମ୍ବା ୨୦% " ରୁ "କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୨୦ ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା ୧୧୫ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଅଧିକ ଥିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ବୁଣା କପଡ଼ା ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଆମଦାନୀ ଉପରେ ରୋକ ଲାଗିବ ।
ହସ୍ତଶିଳ୍ପର ରପ୍ତାନିକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ରପ୍ତାନି ଅବଧିକୁ ୬ ମାସରୁ ୧ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ୩ ମାସ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ। ସାମଗ୍ରୀ ଓ ରପ୍ତାନି ଉତ୍ପାଦନ ତାଲିକା ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ମୁକ୍ତ କଞ୍ଚାମାଲର ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ସମୟ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିବାରୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନିକୁ ଉପକୃତ କରିବ। ଶୁଳ୍କ ମୁକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ତାଲିକାରେ ଉଲ ପଲିସ୍ ସାମଗ୍ରୀ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଶଙ୍ଖ, ମଦର ଅଫ୍ ପର୍ଲ (ଏମ୍ଓପି) ଏବଂ କ୍ୟାଟଲ ହର୍ଣ୍ଣ ସମେତ ୯ଟି ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି।
ଭାରତର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ ଅଧିନରେ ଆସୁଛି। ବଜେଟରେ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ଋଣ ଏବଂ କଭରେଜ୍ ବୃଦ୍ଧି ବୟନଶିଳ୍ପ ଏମଏସଏମଇର ଉନ୍ନତି ଆଣିବ । ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ, ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଶନ, ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ରେଡ୍ ନେଟ୍ ସୃଷ୍ଟି, ପାଣ୍ଠି ପାଣ୍ଠି, ଶ୍ରମ ଭିତ୍ତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ, ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ ପାଇଁ ବର୍ଗୀକରଣ ମାନଦଣ୍ଡରେ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଘୋଷଣା ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।

Ministry of Textiles
Budget announces Rs. 5272 crores for the Ministry of Textiles for the FY 2025-26
Five-year Cotton Mission to increase cotton productivity included in the Budget
Budget adds 2 types of shuttle-less looms to the list of fully exempted textile machinery
Budget announces reduction in Basic Custom Duty of knitted fabrics
Nine items including wool polish materials, Sea shell, Mother of Pearl (MOP), Cattle horn etc. added to the list of duty-free inputs
04 FEB 2025 11:26AM by PIB Delhi
The Union Budget 2025-26 was presented by the Union Finance Minister on February 1, 2025. The Budget announced an outlay of Rs. 5272 crores (Budget Estimates) for the Ministry of Textiles for 2025-26. This is an increase of 19 percent over budget estimates of 2024-25 (Rs. 4417.03 crore).
To address the challenges of stagnant cotton productivity, Union Budget 2025-26 has announced a five year Cotton Mission to increase cotton productivity especially extra-long staple varieties. Science & Technology support will be provided to farmers under this Mission. The Mission is in keeping with the 5 F principle and will increase income of the farmers and augment a steady supply of quality cotton. By boosting domestic productivity, this initiative will stabilise raw material availability, reduce import dependence and enhance the global competitiveness of India’s textile sector, where 80% of capacity is driven by MSMEs.
To promote domestic production of technical textile products such as agro-textiles, medical textiles and geo textiles at competitive prices, two more types of shuttle-less looms added to the list of fully exempted textile machinery. Duty on Shuttle less loom Rapier Looms (below 650 meters per minute) and Shuttle less loom Air jet Looms (below 1000 meters per minute) for use in textile industry has been made nil from the existing 7.5%. This provision will reduce the cost of high-quality imported looms thus facilitating modernisation and capacity enhancement initiatives in the weaving sector. This will also will boost Make in India in technical textile sector viz. agro textiles, medical textiles, and geo-textiles.
Basic Custom Duty rate on knitted fabrics covered by nine tariff lines increased from “10% or 20%” to “20% or Rs.115 per kg, whichever is higher” This will improve competitiveness of Indian knitted fabric manufacturers and curb cheap imports.
To facilitate exports of handicrafts, time period for export extended from six months to one year, further extendable by another three months, if required Handicraft exports will benefit from this provision extending the list of items and the time period for conversion of duty-free raw material imports meant for export production. Nine items including wool polish materials, Sea shell, Mother of Pearl (MOP), Cattle horn etc. added to the list of duty-free inputs.
80% of India's textile sector is in MSME. Budget thrust on export, enhanced credit and coverage will uplift textile MSMEs. Other announcements like creation of National Manufacturing Mission, Export Promotion Mission, creating the Bharat Trade Net, Fund of Funds, Measures for Labour-Intensive Sectors to promote employment and entrepreneurship opportunities, revision in classification criteria for MSMEs and others will create conducive environment for the textile sector.